Tuesday, December 6, 2011

MARINE ENGINEERING SELF EXAMINER , SHIP'S MAIN ENGINES - CAPT AJIT VADAKAYIL



25 years ago my ship encountered very bad weather in the Mediterranean sea.

So as soon as my ship berthed at an Italian port Livorno, I had to go ashore to NOTE PROTEST. 

In Italy, there is no notary public. So the captain has to go to the court , raise his hand and swear JURO-- and say whatever he wants to the judge.

There I noticed a British First Engineer in bad shape, literally he was frightened.  So I asked him " May be if you can tell me your problem, I can help you out ".

He said in the same bad weather his ship's main engines failed and in the process of inspection his Chief Engineer got CRUSHED TO DEATH  inside the crank case.

I asked him " Who else was there inside the main engine crank case with your Chief  Engineer? This is to prove that you did NOT push him and murder him"

The poor guy clutched his head , literally got his head in a spin and sat on the floor.

Then he said " I was the only guy with him, there were NO witnesses!"

Then I asked him " Did your Chief Engineer engage the TURNING GEAR before he entered the crank case "

He looked puzzled

I said  " This is to prevent the crankshaft from sudden spin when a wave hits the ship's propeller in rough seas . Cheer up buddy - you cannot be charged for murder "



Just an example --how a little knowledge is a dangerous thing.

Nowadays we have ship's engineers getting promoted very fast, by "nice nellies" who give more importance to THREE BAGS FULL of SIRS , than to merit.


If you are an engineer at sea find out what you are worth!


At sea you are only respected for what you are worth! A donkey on a throne is still a donkey!!



Grading:

Correct- plus two marks

Wrong - minus one marks

Did not attempt- minus two marks

Time allowed- 90 minutes



If you score less than 20% marks -- you are NOT an engineer.

The lack of engineering awareness at sea in amazing. People keeping doing cures , with NO dang idea of prevention.

We keep talking about bust AE conrods, how to tighten the bolts etc-- without even understanding that this piece of metal is supposed to PUSH and not to PULL.


MAIN ENGINES



 1)  Friction developing between the moving parts of a governor, governor linkage and control valve will cause the governor to

a)react with insufficient speed droop

b)fail to react to small speed changes

c)have excessive sensitivity to small speed changes

d)remain in the neutral position





 2)  A large change in ambient temperature, or using an oil of a viscosity different than the one recommended by the manufacturer in a mechanical hydraulic governor, will result in the need to adjust the

a)pilot valve opening

b)compensating needle valve

c)compensating spring tension

d)accumulator spring tension







 3)  Friction, engine wear, and oil consumption in a diesel engine are directly related to the

a)acidity of the oil

b)pour point of the oil

c)flash point of the oil

d)viscosity of the oil





 4)  When the prime movers of two paralleled generators, equipped with mechanical-hydraulic governors, are operating within their designed range, the unit with the least amount of speed drop will

a)pick up more of any increase in load

b)pick up less of any increase in load

c)share an equal amount of any increase in load

d)drop an equal amount of any decrease in load





 5)  Clearance volume scavenging in a turbocharged, four-stroke/cycle diesel engine is accomplished

a)during the valve overlap period

b)with only the exhaust valve open

c)at a pressure below atmospheric

d)without cooling the cylinders or pistons





 6)  Trunk-type diesel engine pistons are most effectively cooled by heat

a)conducted through the engine block

b)conducted to water cooled cylinder walls

c)conducted through the piston crown

d)losses to escaping exhaust gasses





 7)   Fuel oil is injected into the cylinder of a four-stroke/cycle diesel engine during the

a)intake stroke

b)exhaust stroke

c)power stroke

d)compression stroke





 8)   A large, low-speed, main propulsion diesel engine uses sea water to directly cool the

a)cylinder heads

b)exhaust valves

c)scavenging air

d)injectors





 9)   The total starting air capacity required for reversible main engines is to be sufficient for a least

a)six consecutive starts

b)eight consecutive starts

c)ten consecutive starts

d)twelve consecutive starts





 10)  The light and medium fuels utilized in internal combustion engines provide a source of

a)lubrication for pistons and rings

b)food for microbiological organisms

c)gases most detrimental to the ozone layer of the atmosphere

d)all of the above







 11)  Which bearing half will receive the greatest load in a two-stroke/cycle diesel engine?

a)Lower half of the connecting rod bearing at the crankshaft end of the rod

b)Upper half of the main bearing

c)Lower half of the piston pin bearing in the connecting rod

d)All bearing halves share an equal load





 12)  Maximum lube system operating pressure for a diesel engine is normally regulated by a/an

a)orifice in the pump suction

b)special filter design

c)pressure drop through the filter

d)relief valve





 13)  A naturally aspirated diesel engine at full throttle will have an intake manifold pressure

a)slightly less than atmospheric pressure

b)approximately equal to exhaust manifold pressure at all times

c)that is widely fluctuating

d)constantly decreasing as engine load increases







 14)  The output pressure of a diesel engine lube oil pump is regulated by a/an

a)relief valve

b)metering valve

c)variable speed pump drive

d)orifice in the lube oil header





 15)   An increase in the air inlet manifold pressure of a diesel engine will result in a/an

a)decrease in maximum cylinder pressure

b)increase in ignition lag

c)decrease in fuel consumption per horsepower-hour

d)decrease in exhaust manifold pressure









 16)   Maximum lube oil system pressure is normally controlled by

a)the capacity of the lube oil pump

b)the speed of the lube oil pump

c)the outlet pressure of the lube oil pump

d)a relief valve





 17)   Which of the following statements is true concerning an oil cooler?

a)The oil temperature is less than the cooling water temperature

b)The oil pressure is less than the cooling water pressure

c)The oil pressure is greater than the cooling water pressure

d)The magnets are installed to remove metal particles





 18)   The highest pressure in any closed diesel engine freshwater cooling system is at the

a)jacket water outlet

b)expansion tank inlet

c)heat exchanger inlet

d)cooling water pump outlet





 19)  Concerning diesel propelled vessels, the astern power is to provide for continiuos operation astern

a)equal to that available for ahead operation

b)at 70 percent of the ahead rpm at rated speed

c)while underway and under all normal conditions

d)at 70 percent of the ahead rpm of average continious sea speed







 20)   Maintaining the lowest possible scavenging air temperature at all times is not recommended due to the possibility of the

a)air charge density becoming too high

b)piston crown surfaces becoming too cold

c)formation of excessive quantities of condensate

d)compression pressure being greatly reduced





 21)  The nuts of main bearings, connecting rod bolts and all other moving parts are to be secured by

a)hardened steel nut locks

b)cotter pins made of spring steel

c)split pins or other effective means

d)hydraulic nuts as commonly found on large low speed engines







 22)   If the valve tappets in a diesel engine are set at greater clearances than those specified by the engine manufacturer, those valves will

a)open late and close early

b)open late and close late

c)fail to open when the engine is cold

d)fail to open at normal operating temperature







 23)   Proper lubrication of the main bearings is more easily obtained in a single acting four-stroke/cycle diesel engine than a single acting two-stroke/cycle diesel engine because



a)bearing pressure in a four-stroke/cycle single acting diesel engine is continually reversed

b)bearing pressure in a two-stroke/cycle single acting diesel engine is continually reversed

c)the maximum bearing pressure is higher in a single acting two-stroke/cycle diesel engine

d)two-stroke/cycle diesel engines require more complicated lubrication piping





 24)   Increasing the valve clearance between a valve stem and rocker arm, will result in the valve

a)closing later

b)opening sooner

c)staying open for a shorter period of time

d)staying open for a longer period of time





 25)   Which of the following conditions can cause above normal air temperature to develop in the intake manifold of a four-stroke/cycle, turbocharged, diesel engine?

a)Clogged air intake filters

b)Piston blow-by

c)A defective after cooler

d)Faulty exhaust valves





 26)   Cooling the intake air supplied to a diesel engine will

a)reduce mean effective pressure

b)decrease average compression pressure

c)decrease air charge density

d)increase power output







 27)   Which of the following condition may need to be reduced when operating a large, low-speed, main propulsion, diesel engine at low loads?

a)Injection pressures

b)Control air supply pressure

c)Cooling water flow through after coolers

d)Lube oil temperature





 28)   One function of the fuel pump delivery check valve is to

a)prevent carbon deposits from forming on the injector nozzle

b)help the injector needle reseat without dribbling at the nozzle holes

c)provide a prolonged pressure drop in the high pressure steel piping to the injector

d)ensure a fuel leakoff between the plunger and barrel which provides lubrication for relative movement





 29)   A closed freshwater cooling system is commonly used with marine diesel engines because the

a)need for water treatment is eliminated

b)cooling water temperature differential is greater

c)cooling water pumps are directly reversible

d)jacket water temperature is more easily controlled





 30)   Fuel droplets injected into a diesel engine cylinder must have adequate penetration to

a)prolong the ignition delay period

b)ensure the beginning of fuel injection

c)thoroughly utilize the air charge

d)allow controlled fuel combustion









 31)   The valve cam slope angle determines the

a)engine torque characteristics

b)acceleration rate of valve opening and closing

c)engine fuel efficiency

d)diameter of intake and exhaust valves





 32)   The rate of fuel injection in a diesel engine cylinder depends primarily on

a)the size of the holes in the fuel nozzle

b)timing of the pump

c)supply pressure to the pump

d)shape of the combustion chamber





 33)   Which of the following devices is normally provided to prevent oil starvation in a diesel lubrication system utilizing the "full flow" principle?

a)Duplex strainer

b)Three-way valve

c)Pressure relief bypass line around the filter

d)Mechanical straining filter





 34)   A port-and-helix fuel injection pump having upper and lower plunger helixes is designed to

a)vary fuel delivery and return pressure

b)vary the beginning and ending of injection

c)operate with residual fuels only

d)provide maximum fuel delivery rate





 35)   One advantage of hydraulic clutches over mechanical clutches in diesel engine installations is

a)the power is transmitted at very high efficiency of 60%

b)the torsional vibrations are transmitted directly to the reduction gears

c)each clutch has a separate oil gland for reverse operation

d)no mechanical connection exists between the driving and driven elements





 36)   An individual injection pump is designed for variable beginning and constant ending of injection. For diesel engines operating at constant speeds, the start of injection will

a)advance as the load increases

b)retard as the load increases

c)remain unchanged regardless of load

d)always occur at top dead center





 37)   The amount of fuel injected in a particular time, or degree, of crankshaft rotation is termed

a)metering

b)timing

c)rate of injection

d)rate of distribution





 38)   In a normally operating diesel engine, the main source of lubricating oil contamination in the crankcase is a result of the

a)metal particles loosened by wear

b)air when no air cleaners are used

c)condensation of water wapors

d)breakdown of the lubricating oil itself





 39)   On small diesel engines, a noticeable decrease in the time interval between the replacement of the lube filter cartridge indicates

a)piston ring blow-by

b)dirty air filter

c)excessive oil pressure

d)excessive oil temperature





 

 40)   When the lower edge of the spiral begins to uncover the release port in a jerk pump, the

a)pumping continues until the plunger travels its full stroke

b)effective pumping stroke of the plunger ends

c)pressure drops slowly until the full stroke is attained

d)plunger rotates to the zero delivery position until the next stroke





41)   Some diesel engines are fitted with a thermometer in the cooling water outlet from each cylinder. If the cooling water temperature from all cylinders begins to rise above normal, you should suspect

a)increased blow-by in all cylinders

b)incomplete combustion in all cylinders

c)overloading in all cylinders

d)insufficient fuel delivery to all cylinders





 42)   Proper operation of the main engine reduction gear set requires the operator to monitor

a)the sump oil level

b)oil flow sight glasses

c)bearing temperatures

d)all of the above





 43)   The duration of fuel injection developed by an individual port-and-helix fuel injection pump, is determined by the

a)total pump stroke

b)pump plunger diameter

c)plunger helix angle

d)effective pump stroke







 44)   Before starting a diesel engine using an attached lube oil pump, the engineer should

a)open the bypass line

b)cut in the lube oil cooler

c)pressurize the lube oil system

d)top off the expansion tank









 45)   A diesel engine using lube oil with too high a viscosity will exhibit

a)increased starting difficulty in cold weather

b)increased oil consumption

c)thickening at higher operating temperatures

d)minimal friction losses







46)   If the main propulsion diesel engine governor works irregularly with a jerking motion, a possible cause can be

a)a sticking fuel control linkage

b)a malfunctioning overload cam

c)an unlocked overspeed trip

d)floating valves





 47)   During extremely cold weather, while starting an engine, it turns too slowly and fails to start. This problem is most likely the result of

a)high fuel oil viscosity

b)low fuel oil temperature

c)high lube oil viscosity

d)energized glow plugs





 48)   Prolonged operation of a diesel engine with a closed cooling water system, at lower than normal designed temperatures can

a)increase power output

b)decrease lube oil viscosity

c)eliminate fuel knock

d)cause sulfuric acid formation





 49)   Which of the listed governor characteristics will greatly affect the load sharing relationship between paralleled diesel generators?

a)Sensitivity

b)Power

c)Speed droop

d)Compensation





 50)   An emergency diesel generator cooling system is equipped with an automotive type thermostat. If the thermostat bellows loses its charge, the thermostat will

a)open, and the coolant temperature will increase

b)open, and the coolant temperature will decrease

c)close, and the engine coolant temperature will increase

d)close, and the coolant temperature will decrease





 51)   Fuel oil penetration into the cylinder of a diesel engine is

a)dependent on air turbulence

b)reduced by finer atomization

c)increased by finer atomization

d)non-existent in the precombustion  chamber system





 52)   Precombustion chambers, air cells, and energy cells in high-speed, small bore diesel engines all serve to increase

a)firing pressure

b)ignition quality of fuel

c)fuel-air ratio during compression

d)turbulence





 53).   Which of the following statements best describes the operational characteristics of an isochronous governors?

a)they are suitable for use on main propulsion units

b)they strive to maintain a constant engine speed for all values of steady load

c)they cause a proportional drop in engine speed as the load is increased

d)they have poor sensitivity at high RPM.





 54).   Theoretical perfect combustion in a diesel engine yields by-products of

a)aldehydes and carbon dioxide

b)water vapour and carbon monoxide

c)nitrogen and carbon monoxide

d)water vapour and carbon dioxide





 55)   Combustion knock can occur in the cylinders of a diesel engine under any condition permitting

a)a shortened ignition delay period

b)a lean fuel/air mixture

c)excess fuel in the combustion chamber

d)rapid vaporisation of injected fuel droplets







 56)    When exessive fuel dilution is noted in the lube oil, the oil should be

a)centrifuged

b)filtered

c)strained

d)changed





 57)    Sticking of diesel engine piston compression rings may be caused by

a)high compression pressure

b)excessive ring action

c)excessive cylinder lubrication

d)improper ring rotation





 58)   When fuel is injected late into a diesel engine cylinder,

a)the exhaust will be clear

b)fuel consumption will be low

c)all the fuel will be burned at top dead center

d)fuel consumption will be high





59) ME LO inlet temperature should be—

a)40C

b)50C

c)60C

d)55C





60)Exhaust temp of one ME cylinder high could mean

a)fuel valves need overhaul

b)exh valve leakage

c)piston ring blow past

d)all of above





61)For a 2 stroke engine with exhaust ports—

a)scavenge ports close before exhaust ports

b)exhaust ports close before scavenge ports

c)scavenge ports and exhaust ports close at same time before BDC

d)scavenge ports and exhaust ports close at same time after BDC





62)For a 2 stroke engine with exhaust valves—

a)scavenge valve closes before exhaust ports

b)exhaust valves close before scavenge valves

c)scavenge and exhaust valves close at same time before BDC

d)scavenge and exhaust valves close at same time after BDC





63)The maximum amount of liner wear  occurs at—

a)top of liner

b)1/ 3 downward from top centre

c)midway

d)bottom of liner







64)Which of the following cannot be removed from fuel oil by centrifuging in the purifier and micro-filtration

a)sodium

b)aluminium and silicon

c)vanadium

d)ash





65)In the preheater before purifier the recommended heavy oil preheat is-

a)85c

b)98C

c)110C

d)120c





66)For a ME which has a 5 micron fuel filter, a homogenizer ( omega fire ) is usually fitted –

a)before the purifier

b)after the purifier

c)after the 5 micron filter to ME

d)before the horizontal clarifier





67)For a main engine fuel system which has a 5 micron filter ,a super decanter is usually fitted--

a)before the purifier

b)after the purifier

c)after the 5 micron filter to ME

d)before the horizontal clarifier





68)For low sulphur 380 cst fuels the TBN of MECC oil should be in the region of—

a)20

b)40

c)60

d)70





69)Using a MECC oil of high BN can cause—

a)improper centrifuging of water

b)Calcium laquer deposits on bearings

c)sludge formation with water in ME sump

d)all of above





70)When using a high BN MECYL oil and suddenly the ship has to use low sulphur 380 cst HO in the ME, due to SECA area entry--

a)reduce the feed of MECYL

b)increase the feed of MECYL

c)do not change the feed rate

d)increase the BN of the MECYL





71)ME scavenge air temperature is adjusted by

a)controlling the sea water inlet

b)controlling the sea water outlet

c)keeping outlet valve 100% open always.

d)none of above





72)The ME jacket FW cooling outlet temperature is-

a)80C

b)95C

c)50C

d)55C





73)The scavenge air high temperature set point for 2 stroke ME is

a)40C

b)55C

c)65C

d)35C







74)You see white smoke coming from the ME funnel stack, this could be

a)one or more cylinders not getting enough fuel

b)too low compression pressure

c)water in fuel

d)all of above







75)The crank angles of a 2 stroke engine are—

a)2 cylinder engine/ 90 degrees

b)4 cylinder engine/ 60 degrees

c)6 cylinder engine/ 90 degrees

d)4 cylinder engine/ 90 degrees





76)Crankcase explosions of main engines can be due to-

a)over heating of MECC oil

b)poor condition of liners/ rings

c)crankshaft / thrust bearing failure

d) all of above





77)If there is air in the fuel oil filter, the compression and reexpansion of air will—

a)not allow the fuel injection valve to close

b)not allow the fuel injection valve to open

c)makes no difference

d)none of the above









 78)  Which of the bearings listed are most widely used for the main and connected rod bearings of a diesel engine?

a)roller

b)sleeve

c)precision insert

d)needle





 79)  Which of the following methods is normally used to lubricate bearings in a small high-speed diesel engine?

a)splash lubrication

b)pressure lubrication

c)sight feed lubricators

d)mechanical lubricators





 80)  In a naturally aspirated diesel engine, the volume of air intake is directly related to engine

a)compression ratio

b)valve size

c)fuel pressure

d)cylinder clearance volume





 81)  In a bypass filtering system for a medium or high speed diesel engine, the lube oil bypassing the filter

a)returns directly to the suction side of the pump

b)returns directly to the sump

c)flows to the engine bearings

d)flows through a second-stage strainer, reheater, and returns to the sump





 82)  In a diesel engine, the main bearings are used between the

a)connecting rod and the crankshaft

b)wrist pin and the connecting rod

c)camshaft and the engine block

d)crankshaft and the engine block





 83)  Heat exchangers are most commonly found in a small auxiliary diesel engine

a)fuel oil system

b)governing system

c)air starting system

d)lube oil system









 84)  Multiple concentric valve springs are often used with diesel engine valves to

a)enable research and development of cam contour to be simplified

b)operate the valve gear where the larger force is required, but space limitations restrict use of a large spring

c)allow for easier valve replacement

d)enable a total smaller valve spring force to keep the valve tight on its seat





 85)   Which of the listed bearing installations is subjected to swinging motion?

a)crankshaft journal

b)crankpin bearings

c)wrist pin bearings

d)thrust bearings





 86)   One advantage of vacuum feed type cylinder lubricators over the liquid sight type is

a)there are fewer moving parts

b)adjustment is not required

c)better metering accuracy

d)a lower grade of oil may be used





 87)   Cooling water pumps driven by direct reversing diesel engines are usually  of the straight  impeller vane type -pump with a concentric housing to

a)provide cooling water flow when the engine is running either ahead or astern

b)provide the greatest pump efficiency

c)prevent pump clogging from marine growth

d)prevent cavitation at the pump outlet





 88)   Motor vessels usually have an independent lube oil system each for the main engine and main reduction gears because

a)coolers are not needed for the gear system

b)contaminants produced by the engine could harm the reduction gears

c)non additive oils are used in the main engine system

d)different type centrifuges are required for the main engine and reduction gear lube systems







 89)   Which of the bearings listed is most widely used for main and connecting rod bearings of modern diesel engines?

a)Steel-lined

b)Poured babbitt, self-aligning

c)Split roller

d)Precision insert





 90)   Directional intake ports in diesel engines are used to

a)reduce air charge turbulence

b)induce air swirl

c)deflect hot combustion gas away from the valves

d)oppose the effects of piston induced squish





 91)   Diesel engine main and connecting rod precision bearings are made in halves. Each half exceeds one-half the bearing circumference by a small amount. The small amount is termed

a)clearance

b)crush

c)pitch

d)thrust





92)  The piston rod scraper box incorporated in a single acting two-stroke/cycle, crosshead diesel engine serves to

a)eliminate the necessity for an oil scraper ring

b)prevent side thrust and cylinder scoring

c)prevent sludge and dirty oil from entering the crankcase

d)scrape oil and carbon deposits off the cylinder walls





 93)   The proper location for journal bearing oil grooves is

a)in the region of the load bearing surface

b)as a side relief where the two shells meet

c)at the bottom of the bearing

d)halfway between bottom and where shells meet





 94)   How are hydraulic valve lash adjusters on diesel engine rocker arm assemblies lubricated?

a)Cup-fed grease

b)Sealed self-lubricators

c)Metered hydraulic oil supply

d)Forced lube oil supply





 95)   Main propulsion diesel engines having a bore exceeding 300 mm are to have at least

a)two independent means of starting the engine

b)five air starting valves to permit the admission of starting air at any crank angle

c)one (explosion relief) valve at the position of each main crank throw

d)two engine driven lube oil pumps capable of parallel operation





 96)   Integral water jacket liners use O-rings near the bottom of the liner, these O-rings serve to

a)form a water seal between the liner and engine block

b)allow for slight misalignment of the liner

c)prevent the escape of lubricating oil from the crankcase

d)ensure proper temperature flow between the liner and engine block





 97)   Telescopic pipes to the piston of a large slow-speed main propulsion diesel engine are designed to prevent

a)excessive crankcase pressure

b)excessive lube oil temperature

c)contamination of the lube oil by water

d)contamination of the cooling water by lube oil





 98)   A characteristic of a bearing material which permits small dirt particles to become embedded in the surface and is

a)desirable, as it will prevent damage to the journal surface

b)desirable, as it will assist in keeping the lube oil filters clean

c)undesirable, since the embedded particles will score the journal

d)undesirable, since the particles will interfere with lube oil flow





 99)   Most fuel injection nozzles are opened by

a)fuel oil pressure

b)a cam operated follower

c)a spring-loaded pressure plate

d)timing gears keyed to the crankshaft





100)   Which of the following devices controls the discharge flow rate of an attached, positive displacement, rotary gear, diesel engine, lube oil pump?

a)A pressure regulating valve

b)A pressure relief valve

c)The engine speed

d)An orifice





 101)   The expansion tank for a diesel engine closed cooling system is designed to maintain a constant head on the system and

a)reduce water temperature

b)reduce water turbulence

c)provide an air cushion

d)allow for an increase in water volume as the engine warms up





 102)   To minimize corrosion, fuel oil strainer disks, spacers and scraper blades are made of

a)brass

b)copper

c)iron

d)monel metal or stainless steel





 103)   Which of the following statements describes the function of an expansion tank in a diesel engine cooling system?

a)Maintains a constant head on the system

b)Reduces the air cock when fires are lighted

c)Provides a low pressure point for the addition of makeup cooling water

d)All of the above







 104)   On a large diesel engine installation, crankshaft axial alignment is maintained by the

a)piston rod guides

b)engine thrust bearing

c)crosshead bearing

d)main shaft flexible coupling









105)   Scavenging in a four-stroke/cycle diesel engine occurs during the

a)last part of the exhaust stroke, and the first part of the intake stroke

b)last part of the intake stroke only

c)early part of the injection stroke only

d)early part of the power stroke





 106)   In a large, slow-speed, main propulsion diesel engine, which of the parts listed is under tension when the engine is running?

a)Bed plate

b)Column

c)Entablature

d)Tie rod





 107)   The lube oil cooler is located after the lube oil filter in order for

a)the filter to operate more efficiently

b)the lube oil cooler to be bypassed

c)positive lube oil pump suction to be assured

d)galvanic action in the cooler to be minimized





108)   In two-stroke/cycle diesel engine, the process of scavenging begins as the

a)piston nears and passes TDC

b)early part of the upstroke

c)piston passes BDC

d)early part of the downstroke





 109)   With respect to the flow of lubricating oil through a diesel engine, the lube oil coolers are located after filters in order to

a)allow filtration of less viscous oil

b)decrease the pressure drop across the filter

c)improve overall filtration

d)all of the above





 110)   Passages are drilled in the crankshafts of diesel engines to provide lubricating oil to the

a)main bearings

b)connecting rod bearings

c)piston pin bushings

d)All of the above





 111)   The outlet from an expansion tank of a closed freshwater cooling system should be piped to the

a)cylinder head water outlet header

b)cylinder jacket inlet main

c)heat exchanger inlet connection

d)jacket water pump suction line





 112)   The intake valves in diesel engine are reseated by

a)cam followers

b)push rods

c)combustion gases

d)valve springs





 113)   Small amounts of moisture are necessary to trigger the growth of microbiological organisms found in some marine fuels. Some sources of water contamination are

a)tank surface leakage

b)humidity and condensation

c)improper tank washing procedures

d)All of the above





 114)   The main function of tie rods in the construction of large, low speed diesel engines is to

a)stiffen the bedplate in way of the main bearings to increase the engine`s longitudinal strength

b)accept most of the tensile loading that results from the firing forces developed during operation

c)mount the engine frame securely to the hull to prevent shaft coupling misalignment

d)connect the crosshead solidly to the piston rod





 115)   On most modern diesel engines,the main and connecting rod bearings receive their lubricating oil by

a)banjo feed

b)splash feed

c)gravity feed

d)pressure feed





 116)   A unit type fuel injector is used on a diesel engine to

a)meter the fuel

b)produce the proper fuel oil pressure

c)atomize the fuel

d)all of the above





 117)   Lubricating system for diesel engines are usually designed to initially provide lube oil to the engine

a)camshaft bearings

b)main bearings

c)piston crowns

d)cylinder walls





 118)   Mechanical lubricators for diesel engine cylinders are usually small reciprocating pumps which are

a)operated manually once each hour

b)operated until the engine has started

c)placed into operation only at maximum load

d)adjustable to meet lubrication requirements





 119)   Shacker, circulation, and spray are the three general methods used in

a)pre-injection fuel oil treatment

b)lube oil filtration

c)fuel oil purification

d)piston cooling





 120)   Fuel injector nozzles are usually of the multi-orifice type with the number and placement of the holes arranged according to the

a)type of piston rings

b)pressure of the fuel system

c)size of the pump plunger spring

d)design of the combustion chamber









 121)   What is the crank angle between any two crank throws in the firing order of a four-stroke/cycle, in line, eight cylinder diesel engine?

a)45°

b)60°

c)90°

d)100°





 122)   The main reason counterweights are added to crankshafts is to

a)reduce piston side thrust

b)reduce crankshaft end thrust

c)provide uniform loading and wear of main bearings

d)increase the strength of the crank webs





 123)   A viscous damper, as used on a marine diesel, is a sealed precision built device which dampens the torsional vibrations in the

a)camshaft

b)flywheel

c)crankshaft

d)thrust shaft





 124)   A crankshaft whose center of gravity coincides with its center line is said to be

a)dynamically balanced

b)statically balanced

c)counter balanced

d)resonantly balanced





 125)   The possibility of damage from operating a diesel engine at critical speeds is reduced by the use of

a)an isochronous governor

b)elastic engine mounts

c)a vibration damper

d)a cast iron bed plate with good flexible qualities





126).   In a diesel engine lube oil system, which of the following parts should be lubricated first?

a)Camshaft bearings

b)Main bearings

c)Piston crowns

d)Cylinder walls





 127)   When fuel oil heaters are required for engine operation,

a)each heater shall have the capacity to supply the main engine at full power

b)at least two heaters of approximately equal size are to be installed

c)the system shall be designed to permit series or parallel operation

d)none of the above





 128)   An advantage of aluminium pistons compared to cast iron pistons is:

a)greater high temperature strength

b)better heat conductivity

c)greater weight per cubic cm

d)increased resistance to wear





 129)   Which engine component increases air density and helps to improve engine operating efficiency?

a)impeller

b)compressor

c)aftercooler

d)exhaust diffuser







 130)   An electric heater built into the cylinder water jacket would be used to

a)raise lube oil viscosity for easier starting in cold weather

b)increase air inlet temperature

c)increase compression ratio

d)increase water temperature for easier starting in cold weather





 131)   Which is found with both mechanical and hydraulic governors?

a)direct linkage between the ball head and fuel rack

b)a servomotor

c)a compensating device

d)flyweights





 132)   Which of the following design features will reduce the possibility of overheating the top compression rings of a cast iron piston?

a)The top ring is located as close to the piston as possible

b)The inside surface of the piston head is rounded into the ring belt

c)A nickel-bearing insert is cast into the top ring groove

d)A heat dam design is sometimes used in the piston head





 133)   The purpose of heat dam used in some diesel engine cast iron pistons is to

a)concentrate all heat in the piston crown

b)increase the distance of travel for heat from the crown to the top ring groove

c)ensure that all heat in the piston crowns is conducted to the top ring

d)provide a short direct path for heat to flow from the crown to the top ring





 134)   Valves used in diesel engine fuel oil pressure piping are to be

a)installed to close against flow

b)solenoid released upon the failure of engine lubrication

c)either of the gate or globe valve type

d)forge constructed under the approval of the Marine Inspector





135).   Cast iron pistons used in large propulsion engines are constructed with

a)no taper whatsoever

b)the skirt being tapered and smaller than the crown

c)the skirt being tapered and larger than the crown

d)the crown being tapered and smaller than the skirt





 136)   The diameter of a piston is usually less at the crown than at the skirt, in order to

a)facilitate the installation of piston rings

b)allow for the expansion of the piston during operation

c)prevent crankcase vapors from entering the combustion chamber

d)reduce wearing of the upper cylinder liner





137).   Which of the following manufacturing methods is recommended for diesel engine fuel injection line piping?

a)Cold rolled

b)Electric resistance welded

c)Seamless drawn

d)Straight seam







 138)   Exhaust pipes of multiple engine installations are not to be interconnected, but are to be run separately to the atmosphere

a)unless arranged to prevent the return of gases to an idle engine

b)to a point not lower than the highest load line

c)at a location segregated from other ventilation systems

d)and shall be protected by a rain guard or similar device







 139)   Which of the bearing types listed is most commonly used in smaller vessel main propulsion reduction gears as thrust bearings?

a)ball bearings

b)poured bearings

c)sleeved bearings

d)tapered roller bearings





 140)   The main reason for using bimetallic piston rings is to

a)increase engine thermal efficiency

b)reduce specific fuel consumption

c)reduce the probability of ring fracture

d)allow for ring expansion





 141)   A spring-loaded centrifugal flyweight governor responds to reduced engine load with an immediate increase in

a)pilot valve oil pressure

b)speeder spring force

c)compensation needle valve clearance

d)centrifugal force on the flyweights





 142) The reason why the  pneumatic reversible roller guide of fuel pump could oscillate is

a)incorrect clearance in the air cylinder guideway/ reverse arm bushing

b)too large air pressure drop

c)insufficient air supply

d)all of above





143) Reasons for exhaust valve hammering could be-

a)deficiency in oil supply

b)errors in air spring

c)excessive leakage in the HP oil system

d)all of above





144) error in the air spring system causing exhaust valve hammer can be due to—

a)air pressure too high

b)maladjusted safety/ drain valve

c)supply pressure not corresponding with safety valve opening pressure

d)all of above





145)deficiency in oil supply causing exhaust valve hammering can be due to-

a)foaming oil due to air leak at pump suction

b)too low oil supply pressure

c)too high oil temperature (MECC ) causing low viscocity

d)all of above





146) excessive difference between combustion pressure and compression pressure  in a ME cylinder can be due to

a)low scavenge air pressure

b)change in exhaust valve timing

c)burnt exhaust valves

d)all of above





147)the difference between water washing and dry cleaning the TC turbine is

a)there is no difference one is wet, the other is dry

b)wet washing requires reduced load

c)dry cleaning requires reduced load

d)none of the above





148) oscillations of pneumatic reversible roller guide for fuel pump can cause-

a)mechanical damage to air cylinder

b)leakages on manoevering air

c)loss of engine manoeveribility

d)all of above



149) During manoevering the MECYL feed rate is usually

a)125% of service feed rate

b)50%

c)200%

d)300%





150)The difference between the max combustion pressure and compression pressure in a 2 stroke engine cylinder unit is

a)40 bars

b)10 bars

c)70 bars

d)65 bars





151) The air spring pressure to  prevent ME exhaust valve hammer is in the region of—

a)2 kg

b)7kg

c)12 kg

d)14 kg







152.Your indicator diagram from one of the main engine cylinders is shown. P Comp normal, P Max is low--What kind of steps do you think is necessary to rectify the failure?

A Check fuel injector valve, fuel injection timing, fuel pump suction valve and fuel pump lead

B Clean air cooler and turbocharger air cooler

C Adjust fuel pump lead only during operation

D Increase fuel pump setting.



153.Your indicator diagram is as shown. What kind of steps do you think are necessary to rectify the failure? Pc normal pm high

A Check if fuel injection is too early or fuel pump lead too large

B Check if fuel injection valve is correctly by adjusted.

C Check that you have correctly viscosity/fuel preheating.

D Replace the fuel valve.



154.A drawn indicator diagram from one of the main engine cylinders is as shown. What kind of steps are necessary to rectify the failure?—pc and pm both low

A Overhaul the unit to determine faults such as: piston ring blow-by, exhaust valve malfunction, clogged scavenging ports, delayed ignition etc.

B Adjust fuel pump lead to inject more fuel so as to maintain power balance

C Change fuel injection valve

D Check fuel pump safety valve.



155.During inspection of piston and liners through scavenging ports, piston rings on all units were found as shown (micro seizure). The best way to stop its progress is:

A Increase cylinder oil consumption, determine fuel quality and readjust the fuel oil purifiers

B Increase cylinder oil consumption

C Replace all piston rings

D Run engine at lower load.



156.During inspection and calibration of one unit, you observe the situation shown. The conclusion is clover leafing. The main engine uses high grade TBN cylinder oil. What do you have to do in order to reduce wear?—depression on either side of all lub orifices—like 10 paise coin

A Decrease jacket cooling water temperature to avoid heat stress

B Increase the jacket cooling water temperature to avoid the sulphur dew point

C Increase cylinder oil consumption to neutralize the sulphur

D Contact engine maker for advice.



157.Your vessel is entering a tropical area and high humidity is expected. To avoid condensation in the main engine's air cooler, it is recommended to:

A Operate the engine with slightly open drain cocks, scavenging to get rid of the water

B Reduce speed.

C Decrease the air temperature so proper draining can be achieved from the air cooler

D Increase scavenging air temperature to above dew point



158.During inspection of the crank bearing for one of the units in the main engine, the bearing shell was found as follows: Surface of the white metal was black and very hard.  Patches of black incrustations have worn grooves in the journal. What was the cause?

A Dirt in the lubricating oil

B Wrong casting of bearing shell

C Water in the lubricating oil during service

D Bearing shell service time exceeded.





159.When carrying out piston overhaul, it is important to clean the ring grooves properly. Why?

A To make sure gas pressure can enter freely on top of and behind the piston ring

B To make the rings fit in the groove

C All rings must be changed to maintain a perfect sealing

D That piston rings can move freely in the grooves.



160.During operation of the main engine, the exhaust temperature increases on one of the cylinders. The turbocharger starts surging and smoke from the turbocharger inlet air filter occurs. What is the probable cause?

A High back pressure in the exhaust system

B Turbocharger failure

C Fuel valve stick in open position.

D Scavenge box fire





161.You are having a blow-by on the main engine, but due to the circumstances, it is impossible to stop and do a piston overhaul. What is the correct action to take?

A Reduce speed.

B No action necessary.     

C Reduce speed temporarily and increase cylinder oil consumption.

D Increase cylinder oil consumption.





162.You have installed a new bearing in the main engine.  What is the necessary action to take in the running-in period?

A Stop after 30 min. running to hand feel the bearing.

B Allowance must be made for a running-in period with reduced speed and careful temperature monitoring.

C No necessary steps  to be taken.

D Allow for 1 hr. running  with appropriate temperature monitoring of the bearing.  



163.You are experiencing large hunting on the fresh water cooling system.  What is the reason?

A The fresh water circulating pump is worn out.

B The cooling water temperature is too low.

C You have a cracked liner, or cover.

D The expansion tank is empty.



164.Why is it important to check the timing on the cylinder oil  lubricators?

A To avoid high temperature in the combustion chamber.

B To get the right amount of oil into the cylinder.

C To get the oil into the cylinder when the piston is in the right position

D To avoid excess lubrication.



165.Why do we use cylinder oil?

A To neutralize the sulphur and get a lubricating oil film between piston rings and liner.

B To get a lubricating oil film between piston rings and liner.

C To neutralize the sulphur in the fuel.

D To avoid blowby.



166.How large a deviation in opening pressure can be accepted in a diesel engine injection valve?

A 15 kg/cm2

B 40 kg

C 50 kg

D 70 kg



167.What will the effect be, if you have a fuel injector valve that is dripping after the injection is finished ?

A Less carbonizing.

B Damage to piston and liner.

C Greater output of the engine.

D Better combustion.



168.How is the quantity of fuel oil, in HP fuel oil pump adjusted when the engine is running ?

A By adjustment of the pressure valve in the pump.

B By adjusting the length of the pump stroke.

C Turning the plunger piston  according to engine load

D Adjusting oil flow to the HP fuel oil pump.



169.When a changeover from HFO to diesel oil is going to take place, we want this to be carried out as follows

A as fast as possible to save HFO.

B as fast as possible to save steam.

C as quick as possible, to obtain a fast temperature reduction to cool the HP fuelpumps.

D slow to get slow cooling.





170.If you are going to enter the engines crankcase (go inside), how will you secure the engine after you have closed the main starting air valve ?

A Engage the turning gear on the engine.

B Close absolutely all valves on the starting air bottle.

C Close the instrument air supply.

D Keep a man posted in the control room to watch that nobody tries to start the engine



171.If you get a heavy scavenging air fire, which one of the following part is likely to take the most serious damage ?

A Stuffing box.

B Exhaust valve.

C Piston.

D Crosshead bearing.



172.Why are we blowing the engine before start (slow turning on air) ?

A To be sure that we do not have water collected in the cylinders.

B To be sure that no parts are loose, or that the engine is blocked from rotation.

C To get fresh air into cylinders ensuring a safe start of the engine.

D To be sure that all indicator cocks are closed, and no passage into the combustion chamber.



173.The cylinder oil for FO with high sulphur content is supposed to be:

A acidic.

B Alkaline

C neutral.

D does not matter.



174.A 2 stroke engine is usually equipped with an auxiliary blower fan, which is supposed to be used:

A continuously, together with the turbochargers to ensure enough air to the engine during full speed running.

B during continuously reduced speed under a longer sea voyage.

C during manoeuvre and manoeuvre speed condition (arrival and departure)

D during a scavenging fire, to help put out the fire.



175.What do you consider as the most important  task after a piston job ?

A A search inside the crankcase for tools and rags.

B Starting the auxillary blower to ventilate the scavenging belt, and the cylinder liners, to ensure that the engine has sufficient fresh air for starting.

C Patch up destroyed paint work on the crankcase doors.

D Starting the engine to see that it rotates



176.Why is it so important to keep the lub oil viscosity within safe limits?

A To keep the oil protective film between moving metal  surfaces . 

B The luboil viscosity has no influence on the oil's lubrication ability.

C To keep the additives in good condition.

D It is not important



177.Total Base Number ( TBN ) is important as a measure of neutralizing ability against strong  Acids. What will You do if this TBN base number is reduced to a low level?

A Renew lub oil in the system.

B Send  one lub oil sample to new  analysis.

C Nothing.

D Purify the oil system.



178.What can happen with a lub. oil cooled piston if you stop the lub. oil pump immediately after You stop the engine?

A Nothing happens.

B The oil flashpoint will be changed.

C Overheating of the piston, and oil coke deposits in the cooling chambers

D You save the oil sealings in the piston.



179.You have checked the oil viscosity in an auxiliary engine with the viscosity test kit. The result shows that the viscosity is high. What will you do?

A Decrease the cooling water temperature for the oil.

B Clean the system and change the oil

C Increase the cooling water temperature for the oil.

D Increase the lub oil pressure.



180.You have checked the oil viscosity in an auxiliary engine with the viscosity test kit. The result shows that the viscosity is low. What will you do?

A Clean the system and change the oil.

B Increase the oil temperature.

C Start to purify the oil.

D Decrease the oil temperature.



181.What could be the reason if the lub oil viscosity increase?

A Heavy fuel oil leakage to the lub oil system.

B The lub oil viscosity will not increase.

C Water-leakage to the lub oil system

D High lub oil temperature.



182.What could be the reason if the lub oil viscosity decrease?

A Heavy fuel oil leakage to the lub oil system.

B Diesel oil leakage to the lub oil system

C Low lub oil temperature.

D Wrong lub oil pressure



183.A water content greater than 2 % is detected in a lub oil system. What is the best action to do?

A Continuous purifying the system with the lub oil pumps running.

B Boil out the water by increasing the temperature.

C Segregate the oil in a seperate tank for continuous purifying.

D It is no danger before the water level reach 6-8%.



184.What long term effect will excessively high temperature have on lubricating oil quality?

A Cause oxidation which reduce viscosity.

B Evaporates the oil giving high consumption.

C The oil flashpoint will be changed.

D Cause oxidation which increase viscosity.



185.Which would be the most suitable place to obtain an oil sample for analysis?

A From the lub. oil pump suction line.

B From the system pipeline

C From the oil cooler drain.

D From the filter drain.



186.If water contamination occurs in the crankcase oil of an auxiliary engine the oil viscosity will:

A Increase.

B Nothing happens.

C Stay at the same.

D Decrease.



187.What type of lubricating oils are generally used in auxiliary engines?

A Detergent.

B Alkaline.

C Synthetic.

D It is not important.



188.In a Burmeister & Wain main engine, at what point is cylinder oil injected?

A Just before "Top Dead Centre".

B As the piston passes "The Lubrication Points" in a downward direction

C As the piston passes "The Lubrication Points" in an upward direction

D Just before "Bottom Dead Centre"



189.What differential pressure would you expect to find across an engine lub.oil filter?

A 1.2 Bar

B 3.0 Bar

C Zero

D 0.2 Bar



190.You notice the sump level in an engine has increased and no new oil has been added. What action would you take?

A Drain some oil from the engine.

B Stop the engine and look for a fuel or water leak.

C Reduced the load, and look after fuel or water leak.

D Leave it the same.



191.Oil analysis results show a high level of tin. What could be the cause of this?

A Bearing damage.

B Water contamination.

C Fuel contamination

D Too high lub.oil temperature.



192.We have two kinds of turbocharging systems: constant pressure and impulse. The difference between these two can be found in:

A The exhaust gas receiver.

B Scavenging air coolers.

C The blades on the exhaust gas turbine.

D The scavenging valves of the engine.



193.We have a problem with surging in the turbocharger. Which of the following could be the cause?

A Worn out bearings on the turbocharger.

B The lubrication oil pump is malfunctioning.

C Dirty rotor blades.

D Dirty scavenging air cooler on the air side.





194.The revolutions on the turbocharger have increased during the night with unmanned engine. Could this be caused by:

A The viscosity of the fuel is to high.

B We have favourable winds and current.

C The current and wind are holding the vessel back

D Poor combustion due to malfunction of fuel valves



195.The turbocharger (constant pressure) is making "whoofing" noises. What might be the cause?

A Heavy seas from behind.

B A faulty turbocharger bearing.

C One or more leaking exhaust-valve(s).

D Strong current against



196.After how many hours would you consider changing the turbocharger bearings, even though all appears to be normal?

A 12.000 hours.

B 4.000 hours.

C 25.000 hours.

D 30.000 hours.



197.The timing of the engine is delayed. The exhaust temperatures are high. How would you expect this to affect the turbocharger?

A Decreased turbocharger revolutions.

B Surging of the turbocharger.

C Increased turbocharger revolutions

D Higher air and gas temperature after turbocharger.



198.We have a problem with vibration in the turbocharger. What might be the cause?

A Dirty air inlet filter.

B The turbine rotor is not balanced

C The lubricating oil needs to be changed.

D Worn out turbocharger bearings.



199.With full load on the main engine, the RPM for the turbocharger is too low. What may cause this?

A The diffuser ring is damaged.

B Exhaust temperatures on the main engine are too high.

C Dirty nozzle ring.

D The lubricating oil pump is malfunctioning.



200.With full load on the main engine, the turbocharger tachometer reads: Too low RPM. Why?

A Damaged connection between pick-up and tachometer unit

B Pick up is not connected to turbocharger.

C Turbocharger need to be cleaned/overhauled.

D Pick up for tachometer is wrongly adjusted.



201.The lubricating oil on the exhaust side of the turbine blower gets very dirty after only a few hours in service. What can the reason be?

A Exhaust gas leaking into the oil chamber.

B Wrong type of oil used.

C Lubricating oil is mixed with salt water

D Worn out bearing turbine side



202.After water-washing the turbocharger exhaust side, the blower starts to vibrate. What has happened?

A Water drain for washing system is clogged.

B Foundation bolts for the blower unit are loose

C The rotor blades are damaged or the blades are not properly cleaned

D Inlet filter partly clogged.



203.The blower's air delivery is not sufficient. What is the cause?

A Air temperature in engine room too high.

B Dirty scavenge duct.

C Clogged air inlet filter.

D Cooling water temperature too high



204.Why is it important to slow down the main engine RPM while water-washing the turbocharger?

A To protect the bearings.

B To protect the exhaustgas economizer.

C To protect the blower side.

D Not to damage the rotor blades.



205.Some engine manufacturers recommend that washing of the compressor side is not carried out. Is this due to:

A Greasy sludge from the compressor sticking between the fins in the air coolers, necessitating extra cleaning of these.

B Large volumes of water being carried over into the cylinders of the engine.

C The nozzle ring becoming corroded

D The thermal shock exhibited by the vanes.



206.What is the meaning of the term "valve clearance"?

A The clearance between the rocker arm and valve pushrod.

B The clearance between valve spindle disc and seat.

C The clearance between the rocker arm and camshaft pushrod.

D The clearance between the rocker arm and valve pushrod in either warm or cold state.



207.The meaning of lapping a valve and valve seat is:.

A Adjust the overlapping of the inlet and exhaust valves.

B Grind the valve against the valve seat to obtain a uniform sealing surface.

C Machining the valve in a lathe machine.

D Repair by welding.



208.Some 4-stroke engines are fitted with a rotorcap on the cylinder head valves. For what reason?

A Rotate the inlet valve during operation.

B Distribute the exhaust gas or the air inlet better to improve combustion.

C Improve the scaling surface function, increase the service time of the exhaust valve in the engine

D To prevent the valve spindle from sticking..



209.When overhauling the cylinder covers on a modern 4-stroke engine, is it important not to interchange inlet and exhaust valves?

A Not so important.

B Important due to different material and working conditions.

C Can be changed  if same size.

D Important due to different type size valve guide.



210.What is the purpose of the cylinder head safety valve?

A To relieve excessive high pressure in the cylinder to protect the engine from being damaged.

B To adjust the cylinder pressure to a safe working pressure.

C A valve for safety stop (emergency) of the engine.

D For indication of engine being overloaded.



211.Most of the engine makers recommend to change the cylinder head gaskets each time a piston overhaul is carried out. Why?

A To obtain a proper sealing and correct distance between piston and cover in TDC position.

B To increase the consumption of parts so they can make more money.

C To avoid heat transfer to the cylinder head.

D To be granted a proper sealing with a new gasket.



212.Some 4-stroke engines are equipped with cooled fuel valves. Why is it so important to keep the coolant's temperature correct?

A For cooling only.

B For preheating only

C To avoid overheating the fuel nozzle

D For cooling and to maintain correct viscosity on the fuel when injected







CAPT AJIT VADAKAYIL

29 YEARS IN COMMAND

..












MAIN ENGINE ANSWERS



1-B

2-B

3-D

4-A

5-A

6-B

7-D

8-C

9-D

10-B

11-C

12-D

13-A

14-A

15-C

16-D

17-C

18-D

19-B

20-C

21-C

22-A

23-A

24-C

25-C

26-D

27--C

28-B

29-D

30-C

31-B

32-A

33-C

34-B

35-D

36-A

37-C

38-D

39-A

40-B

41-C

42-D

43-D

44-C

45-A

46-A

47-C

48-D

49-C

50-C

51-B

52-D

53-B

54-D

55-C

56-D

57-C

58-D

59-A

60-D

61-A

62-B

63-B

64-C

65-B

66-B

67-A

68-A

69-D

70-A

71-B

72-A

73-B

74-C

75-D

76-D

77-B

78-C

79-B

80-B

81-C

82-D

83-D

84-B

85-C

86-C

87-A

88-B

89-D

90-B

91-B

92-C

93-B

94-D

95-C

96-C

97-C

98-A

99-A

100-C

101-D

102-D

103-D

104-B

105-A

106-D

107-A

108-B

109-D

110-D

111-D

112-D

113-D

114-B

115-D

116-D

117-B

118-D

119-D

120-D

121-C

122-C

123-C

124-B

125-C

126-B

127-B

128-B

129-C

130-D

131-D

132-D

133-B

134-A

135-D

136-B

137-C

138-A

139-D

140-C

141-D

142-D

143-D

144-D

145-D

146-D

147-B

148-D

149-A

150-A

151-B

152-A

153A

154A

155A

156B

157D

158C

159A

160D

161C

162B

163C

164C

165A

166A

167B

168C

169D

170A

171A

172A

173B

174C

175A

176A

177A

178C

179B

180A

181A

182B

183C

184D

185B

186A

187A

188C

189D

190B

191A

192A

193D

194C

195A

196A

197C

198B

199A

200D

201A

202C

203C

204D

205A

206A

207B

208C

209B

210A

211A

212D


81 comments:

  1. Thank you for sharing this information.
    It will really helpful to solve my confusion

    Process $ Chemical Engineering

    ReplyDelete
  2. Dear Sir,

    ""....
    I said " This (Turning Gear) is to prevent the crankshaft from sudden spin when a wave hits the ship's propeller in rough seas . Cheer up buddy - you cannot be charged for murder "...!!!!!!!

    Little light on this please ... The turning gear will only restrict the manoeuvring lines which will disable a start of the engine. Because the engaging pinion of the turning gear is directly/through planetary gears connected to the rotor of the motor which is /must be free to rotate. so the movement of propeller cannot be stopped by a turning gear.
    In rough weather, its never advisable for an entry into the Crank case.

    ReplyDelete
  3. It’s in reality a great and helpful piece of info. I’m satisfied that you just shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.
    Manko Industries also provides the information about
    Bushes & Thrust Washers for Oil & Marine Engines Parts, Bushes & Thrust Washers for Heavy Earth Moving Equipments, Bushes & Thrust Washers for Submersible /VT/ Centrifugal & Monoblock Pump,Boat Trailer Components, Locomotive Spare Parts.

    ReplyDelete
  4. Hie Captain,
    Don't know if i'm being foolish to be asking this but i've always been thinking of this and as yet could'nt find anyone who knew anything of it. See each day we are taking out millions of barrels of crude oil and gas from the earth. This has been going on from decades.
    Now since these are coming out of earth i wonder there would be some impact of it on the core of earth. You see there might be some relevance of these materials to be there underground in first place. I also came across an article stating that MNC's have invested so much into the oil infrastructure that they won't let any environmentalist say a word about this impact nor would they let alternate sources of energy develop(Ambanis in India Included)
    Also is it true that America has large reserves of oil but rather than using its own reserves it buys them from others. If so Why? I'm not sure but its a gut feeling that rather than the Rothschilds it would be the oil companies that would control the world governments in future.

    Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi s,

      the entire oil industry is controlled by rothschild.

      when they remove oil they pump water into the empty space .

      In most gas reservoirs they do NOT replace the withdrawn gas with water. the reservoirs are self supporting .

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
    2. 20% only answered. however looking forward on a post on this and maybe your opinion on what happens to middle east once their oil reserves are exhausted plus the ones unanswered about alternate energy and US of A role in energy mafia.

      Delete
    3. hi s,

      once the oil is over-

      the king will declare--

      DEMOCRACY VERY VERY GOOOD !

      -and they will go back to camels and tents-- and eke a living out of being middle men, as they were right through in their ancient history..

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  5. Hi,
    i gone through your website about Single Acting Telescopic  Cylinders Manufacturers,its really nice
    and very useful, if you want additional information about Single Acting Telescopic  Cylinders
    Manufacturers, Heavy Duty Hydraulics Cylinder Manufacturers and hydraulic Power Pack
    Manufacturers etc..

    for more info please
    Visit :http://www.canarahydraulics.com/Product.html

    ReplyDelete
  6. Capt. Ajit Vadakayil
    March 7, 2014 at 9:34 PM
    HERE IS MY COMMENT ON TIMES OF INDIA-- OF COURSE I DO NOT FEEL GOOD AFTER MAKING THIS COMMENT
    ##########################

    i have had the MISFORTUNE of sailing with several indian navy officers of ranks, Lt Commanders, Commanders, Captains and even a Commodore at sea in the merchant navy, during my 10 years as a junior officer and 30 years of ship command .

    LET TRUTH BE TOLD --

    NOT A SINGLE ONE OF THESE OFFICERS HAD ANY MERIT OR EVEN CHARACTER , FORCING ME TO PONDER MANY A TIME- IS OUR NATION SAFE IN THEIR HANDS . FULL OF STYLE AND NO SUBSTANCE .

    a lot of them came into the merchant navy via the back door using equivalent CERTIFICATE OF SERVICE on the navigating side , for high salary in SCI, free foreign liquor and the chance to see foreign lands .

    on the engine side we have the ENGINE ROOM ARTIFICERS masquerading as proper certified engineers , who did NOT understand the inside theory of machinery . .almost like a nurse doing surgery .

    we had CHIEF PETTY OFFICERS as electrical officers -- none of whom could even read an electrical circuit diagram .

    WE NEED PROPER VETTING OF INDIAN NAVY OFFICERS -- AS NOW INDIA WILL GO NUCLEAR , AND WE CANT AFFORD LACK OF MERIT .

    They need to be vetted for SEASICKNESS – this must be compulsory ! 60% of these men start vomiting in moderate weather and are usless . we call them fresh water navigators .

    after saying all this-- i am proud of our armed forces -- this is NOT to lower their morale-- put to reflect over what need to be done . JAI HIND !!

    taking over command of new ships is routine at sea -- and things are more sophisticated .

    punch into google search-
    THE NAIVE SAILOR, SHIP CONSTRUCTION VADAKAYIL .

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
    Replies
    ###########
    Lav Kaul
    March 8, 2014 at 12:23 AM
    Sir
    i agree with you on this.
    i am from an indian navy background. The officers who opt out of the navy seeking premature retirement are substandard officers. The officers who choose to stay despite of low pay,long working hours and poor accomodation are the men who are the real strength of the navy.

    Delete
    ############
    Capt. Ajit Vadakayil
    March 8, 2014 at 1:04 AM
    hi lk,

    you just made me open my mouth a little-- it is better that i do NOT open more.

    i had a 58 year old "experienced" electrical officer on board my brand new ship. He spent almost his whole life in the electrical dept on indian navy ships.

    this muslim guy used to give my sindhi chief engineer pin pricks daily -- despite the fact that there was NO work for him on board , as the ship was NEW.

    one day the chief engineer , when he came to my cabin for a usual pre-lunch beer was not himself. he mind was chattering and he was silent .

    so in between he went to his cabin for a pee , i asked his wife ( just married ) if she fought with her husband.

    she laughed and said NO-- but whispered it is due to the indian navy electrical officer giving him a major pin prick.

    CONTINUED TO 2-

    ReplyDelete
    Replies
    1. CONTINUED FROM 1-
      so after lunch i announced that we will have a SAFETY COMMITTEE MEETING after evening tea.

      i had everyone in the meeting--got my chief officer relieved off bridge watch by third mate.

      so he naturally wanted to know what is cooking ?

      i told him--just be a witness.

      in the meeting one thing transpired to another--and innocently i asked my cadet ( who was told to say --i do NOT know ) what it the colour of an EARTH WIRE in a 3 wire system of AC electricity.

      since the cadet said --i do NOT know, i told this electrical officer to impart knowledge .

      this man had NO clue-- he mouthed some colors.

      then immediately i asked my first year fitter ( educated man ) --what is the color ( this was NOT match fixing ) .

      he replied knee jerk SIR- YELLOW OR GREEN.

      I IMMEDIATELY ASKED THIS ELECTRICAL OFFICER TO BE READY TO GET DOWN IN THE NEXT PORT -- see captains do NOT scream YOU ARE FIRED like donald trump .

      in an AC system, once you identify the earth wire, you can put the other two wires in any hole-- we all know that .

      so what was this indian navy electrician worth ?

      punch into google search-
      MARINE ENGINEERING SELF EXAMINER, ELECTRICALS VADAKAYIL

      that electrical officer would have scored MINUS marks in the test above.

      after thsi incident i would tell the company-- get rid of the post of electrical officer --which they did.

      my last 10 years of command-- i had NO electrical officer on board.

      DONKEYS work can be done by anybody.

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
    2. Awesome sir awesome. I have no words for a captain like you who deserve to command at sea. There are very few who can do that. I am an engineer myself and loved your chat on blog. Any email to contact you for some technical discussion. Best regards

      Delete
    3. hi ma,

      keep in touch vide comments column.

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  7. CH
    October 13, 2014 at 6:35 AM
    Respected Captain,

    What is special about Tamil Nadu?

    How come it is able to continuously produce word geniuses like Ramanujam, Subrahmanyan Chandrasekhar, C.V. Raman, A.R. Rahman, Abdul Kalam, Venkatraman Ramakrishnan, Viswanathan Anand, Illayaraja, etc?

    Even till recently the Chief Justice of India, the Finance Minister, the RBI governor are all Tamils?

    Is there any scientific reason behind this? Because no other region has produced such super genius people in such numbers.

    Regards

    ReplyDelete
    Replies
    #####################
    Capt. Ajit Vadakayil
    October 13, 2014 at 7:06 AM
    hi ch,

    i am sure if i were a lawyer, i will NEVER EVER become CJI.

    i am sure if i were an economist, i will NEVER EVER become finance minister.

    you want me to continue ?

    when i was on my training ship in mumbai with 250 other cadets ( two years ) -- the biggest TELUs ( oily and slimy ) and SNEAKS ( snitches ) became SCC ( senior cadet captains ) , CC ( cadet captains ) , CL ( cadet leaders ) etc.

    i used to be in the CAPTAINS MONTHLY BREAKFAST PARTY ( cadet with maximum negative marks for OFFICER LIKE QUALITIES ) -- to be chewed up for breakfast every month .

    i got an EXTRA FIRST in every subject --except OFFICER LIKE QUALITIES.

    now what are OFFICER LIKE QUALITIES-

    being a son of a bit#h, being a sneak, being a hypocrite, being a as$ kisser , being a leader who will sell out his team, being a back biter, being an informer , being the best in playing to the gallery.

    so, so--

    at the passing out parade --most of the cadets who got all PRIXES were leaders -- they all got BOOOOOEEEEED !

    I remember i got only one prize--for being the best REPORTER IN ENGLISH -- the claps I got from the entire hall still resound in my ears -- along with another ROC ( royal officer cadet -who did NOT care to become a sold out leader ).

    and mind you -- i was in every single team which made my TOP ( starboard fore top ) the champion TOP.

    i was a champion sailor, rower, signaller, marks in subjects, soccer team in both years --

    but i lacked OLQ ( officer like qualities ) of being a FU#KIN' SLIME BALL.

    so in my passing our certificate , after two years of training -- i had an EXTRA FIRST in all subjects -- except OLQ where i was third grade

    so i guess they held a special meeting and GRACED ME TO FIRST CLASS --a young 18 year old boy -- .TEE HEEE !

    AT SEA, THE SAILORS DO NOT CARE FOR YOUR FOUR STRIPES- THEY ONLY CARE FOR WHO YOU ARE--

    AT SEA PEOPLE WHO KNOW ME , OR HAVE HEARD OF ME -- OR SAILED WITH ME, WILL VOUCH--

    CAPT AJIT VADAKAYIL WAS A SLAVE MORE POWERFUL THAN THE MIGHTY FU#KIN' CAESAR -- BY LIGHT YEARS .

    this has now passed on to LORE -- never ti happen again in the annals of sea .

    am i boasting ?

    -- so be it !

    humility is NOT about having a low opinion of yourselves to please the JEALOUS party.

    see, this would have been part of my post-- GAMES CAPTAIN PLAYED--

    you made me reveal it prematurely --with your TAMIL PRIDE ! TAKE IT EASY !

    check out my training ship-

    https://www.youtube.com/watch?v=MwpFBPMtnj4

    https://www.youtube.com/watch?v=k0BxC3kFET8

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  8. Capt. Ajit Vadakayil
    October 15, 2014 at 7:00 PM
    STOP PRESS:

    I AM WRITING THIS AS I PROMISED ONE OF MY READERS 45 MINUTES AGO-- HE RAN UP TO ME DURING MY MORNING WALK--

    HE WANTED TO KNOW OUT OF MY 300 PLUS SCOOPS IN MY NEARLY 845 ODD POSTS--WHICH IS NO 1 AND WHICH IS NUMBER 300.

    ############

    well let me make it clear , these 300 scoops are CONSTRUCTIVE SCOOPS .

    all these 300 scoops are in the plane of INVENTION and NOT innovation.

    none of these 300 scoops are DESTRUCTIVE -- so my posts proving that edison, newton, darwin, einstein etc are IDIOTS does not find a place in these scoops.

    so waht could be the no 1 scoop?

    it is about providing a HINT on how to make a astronaut hibernate while travelling to mars -to cut down on food and water .

    it is about keeping alive a seriously wounded soldier till he can find proper medical care.

    punch into Google search-
    HIBERNATION WITH HYDROGEN SULPHIDE GAS VADAKAYIL

    and

    FUMAROLES FOR FREE ENERGY AND HYDROGEN SULPHIDE SUICIDES IN JAPAN VADAKAYIL


    one of my russian chief engineers who lived near siberia , a place infested with HUGE bears had once woken up a bear while on hibernation in a cave ( as a child ) and he told be how furious the animal was. Before they go into months of hibernation they would kill a large animal ( bury the dead animal it in the ground ) and would NOT eat it unless it became putrid , reeking of rotten eggs..

    WELL WHAT WOULD BE NO 300 RANK.

    it is about PIN WORMS on as$hole.

    Check out the comment dated 18th Dec 2013 , about surcharging the anus with oxygen 5 times a day to prevent pinworms disrupting your REM sleep. This is a 6000 year old Ayurvedic cure for pinworm which happens when you eat non-veg heavy meats and do NOT wash your as$hole after a crap.
    Punch into Google search-
    VEDIC PRACTISES IN MECCA VADAKAYIL

    If I were a white JEW, I would have been an international celebrity. but then who cares?

    I have reached a stage where ONLY I can evaluate myself--

    one of my DUTCH bosses tried to patronise me nearly 2 decades ago -- he said he has given me a good confidential service report-

    so i told him something in Hindi -- with its translation.

    VADAKAYIL KHUD QUESTION PAPER SET KARTA HAI !

    VADAKAYIL KUD EXAM LIKTHA HAI !!

    VADAKAYIL KHUD NUMBER DETA HAI !!!

    capt ajit vadakayil sets his own exam question paper, he writes the exam , and then he gives himself the marks .

    THIS IS THE MEANING OF LIBERATION.

    believe me -- that man hugged me ( NO patronising here ) and said -- he expected such an frank retort from me .

    he said- every other captain would have said thank you .

    he was told to enter into this dialogue by the single man owner of that shipping company . this was about my " CUT THE CRAP " EMAILS -- where i would point out that the EMPEROR IS NAKED .

    99% of the people will NOT even understand the wisdom and gravity of the statement above.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  9. hi bz,

    the hindu must stop being SELF LOATHING. after that everything will fall into place.

    3 decades as ship captan- i made sure all were in AWE of India ( not capt ajit vadakayil ).

    i used to attend GORA job interviews just for the heck of it -- just for kicks

    i dared them to fail me, because the interview would be a panel - not a single man .

    I had ZERO inclination of joining them. for i was the blue eyed boy of my company SCI, i worked in .

    Just one WEE example?

    in 1983 i appeared for a MOBIL interview for ship captain .

    why did i choose mobil -- because they had sacked ALL the Indian captains they had chosen till then , for incompetence .

    and i knew they would call me first -- for i had maximum of VLCC experience with COW / IG etc which nobody else had . VLCC is a ship which carries around 300,000 tonnes of crude.

    NOW I WILL REVEAL AN INCIDENT WHICH WOULD HAVE GONE INTO MY BOOK "GAMES CAPTAIN PLAYED ".

    2 days before the interview with a certain englishman capt sindon ( a hard nut ) at mumbai yacht club, i was sleeping in seaman's club when my batchmate woke me up and told me " ajit , capt aga senior wants to talk to you. he is waiting for you ".

    capt aga senior ( a parsee ) was considered by all the grand old man of indian shipping.

    so i walked down to his chambers just 50 metres away .

    Aga told me " son, all the Indian captains whom i have chosen have let me down -- all of them have been sacked , or will be sacked soon for incompetence, could you reverse this trend , or i stand to lose this agency . they will soon stop recruiting Indians "

    i re-assured him " Sir, Capt Sindon will see me in his worst nightmares !"

    i wore a suit for the interview .

    i was the first to be called in, as i predicted .

    there were 5 men in the panel ,which included capt aga with the GORA Capt Sindon , calling the shots.

    no good mornings from me -- so the red colour sprung on sindon's ears .

    a brown indian must grovel, right ?

    he was rude -

    he asked me some trick questions whose answers i gave even before he could finish the questions - now his nose too became red .

    some of his questions - i answered with counter questions ( it requires brains to do that ) and now his whole face was red ..

    then he reminded me brusquely -- that he is supposed to ask the questions in that room.

    he stuck to pure tanker work -- in this area i was the principal of the school where Englishman capt sindon would not even get admission in LKG.

    he asked me about a vent riser fire –

    i told him a revolutionary concept of cutting off the flame with a flame quencher wire mesh ( available in a store ) -- i used to play in the school lab on the bunsen burner .

    he said -- you cant do it.

    i said-- i can, your opinion is your opinion .

    infuriated , capt sindon looked on either side and saw the interview panelists ( all wise experienced Indians all over 65 age ) were smirking with capt aga's gargantuan belly jumping like jelly.

    he now turned technical.

    he literally threw the tank profile of a product tanker -- this was supposed to be the failing question -- see i am gonna screw you-- you brown bastard .

    i saw from the corner of my eye that it was the tank profile of a russian product tanker on whose sister ship i had made 37 voyages as a chief officer -- carrying 4 grades of petrol, kerosene, naphtha ,and high speed diesel for IOC.

    if there was an expert on the planet on that sheet of paper it was ME alone .

    i asked him-- name the grades -- he did.

    CONTINUED TO 2

    ReplyDelete
    Replies
    1. CONTINUED FROM 1-

      i filled the sheet from forward part of the ship towards the aft - using only my PEREPHERAL VISION -- all the time eye balling the red faced gora gaand.
      .
      i must admit - it is IMPOSIBLE to do that-- unless this tank profile was in your subconscious-- and i had not even looked at the sheet.

      i filled up the cargo grades and threw the sheet back at him , exactly the way he threw it at me . -- not an iota more - not an iota less.

      gora gaand was stunned -- he nearly fell of the chair .

      he asked me what my considerations were - - and i told him - about contamination, the port rotation , max pumping rate -BLAH BLAH .

      ALL THOSE WHO ARE CURIOUS AS TO WHAT THIS TAKES , WHEN MORE THAN 4 GRADES ARE INVOLVED ON A CHEMICAL TANKER –CHECK OUT THE POST BELOW -

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2013/02/stowage-of-multiple-parcels-on-chemical.html

      thinking i was lucky he gave me another blank tank profile sheet and gave me a different port rotation with different cargo rotation.

      Again, i filled up the blanks using my peripheral vision , all the time eye balling our red faced gora gaand -- this time in reverse from aft of the ship to forward part .

      this is impossible even for an extremely intelligent person - but I had a secret of 37 voyages —why should I tell him that ?

      it takes a great deal of perception even to fill up grade wise .

      by now the indian panelists were openly smirking PRR BRRR TTRRRRR and making merry-they had sort of thrown caution to the winds .

      FU#K YOU CHOOT CAPT SINDON , IS WHAT WENT ON IN THEIR HEARTS .

      by now 45 minutes had passed -it was like a exam--and i had come out with flying colours.

      he asked the indian interview panel captains--would you like to ask Capt Ajit something ?

      they aid NOPE -- you have asked him enough !!

      he stuck his hand forwards and cried " WELCOME TO MOBIL! "

      i ignored his outstretched hand and said -- so far you have asked me all the questions , now it is my turn –

      what are my terms and conditions ?

      gora gaand now nearly got a stroke-- he hissed at the Indians "have you not told him about this already- what the hell is happening , BLAH BLAH "

      i interjected " they told me about your mobil logo boiler suit and your safety shoes --that is not what i look for -- what are my terms for wife carriage , i plan to get married soon ?"

      now he nearly frothed from his mouth , he went back to interview mode .

      he hissed - dont you think wives are a disturbing influence on the ship.

      i drawled -- not indian wives!

      all indians started smirking again--PRR TTEE BRRR TSSS!

      then he asked - if your second mate's wife has an affair with the mate , what action ?

      i lisped- as far as i know my second mate and mate will be indian -- so i will NOT have this problem- that is the answer .

      he started off- i cut him out—
      my doorway is small and it cannot let in an elephant, why take questions of an elephant in my room .

      then he says --when do you plan to join?

      i said - after 2 months , after marrying and a nice honeymoon.

      he angrily says --in this form you filled and signed --there is no indication of a 2 month delay.

      i said-- that sentiment was at that time --check out the date i filled it up.

      Since that date , i have changed mE mind - I am a flexible guy

      then he says - your previous employers have been very kind to you-- they have given you a huge super tanker as your first command - why kick them in the teeth ?

      i said- that is a secret which i dont want to tell you !

      sindon paaji tells me -- you have accumulated long leave -- i suggest you dont resign from SCI, do a contract with us and then resign .

      A VEILED THREAT - TEEEE HEEEEEEEE !

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  10. STOP PRESS:

    HEARING KIRAN BEDI ON TV, BOASTING ABOUT HERSELF IS INSUFFERABLE.

    YAP YAP YAP YAP--

    I AM THIS , I AM THAT, THIS IS MY VISION- BLAH BLAH-

    SHE HAS PICKED UP SOME MANAGEMENT MANTRAS FROM CHEAP MANAGEMENT BOOKS YOU SEE ON THE FOOTPATH-- BLAH BLAH

    I CANT IMAGINE A PRINCE CHARLES OR A INDIRA GANDHI OR A MODI OR A JAITLEY OR WHOEVER TALKING THIS RIDICULOUS WAY.

    JUST NOW SHE WAS BOASTING ABOUT 40 YEARS OF HER ADMINISTRATIVE EXPERIENCE-

    MADAME BEDI-- JUST SHUT UP-

    YOU DID 40 YEARS OF POLICING -- TEE HEEEEEEE !!

    ON A SHIP ONCE WE LEAVE THE LAND , ANY PROBLEM COMES UP, AS A SHIP CAPTAIN I HAVE TEAM UNDER ME - THEY ARE TRAINED TO HANDLE IT-

    BUT WHEN THEY FAIL-- THE BUCK STOPS ON THE CAPTAINS TABLE--

    I CANNOT SAY-- THIS IS NOT MY JOB--

    I HAVE NEVER EVER FAILED TO RESPOND TO ANY SUCH SITUATION--

    JACK OF ALL TRADES-- PEOPLE WHO SAILED WITH ME WILL CLAIM-- CAPT AJIT VADAKAYIL WAS A MASTER OF ALL TRADES.

    LEAVE ALONE NUCLEAR SCIENCE AND MISSILES -- I DID EVERYTHING AS PART OF MY JOB--

    I REMEMBER ONE I MADE A GANTRY CRANE JOYSTICK HYDRAULIC BLOCK BY MELTING A FEW METALS AND DRILLING HOLES -- HANDS BELONG TO MY OFFICERS AND CREW ---BRAIN IS MINE --

    I SPIT ON THIS EXTREMELY VAIN AND LOUD WOMAN ( SOUNDS LIKE DRAGGING IRON ON CONCRETE ) , WHO PASSES OFF HER POLICING EXPERIENCE AS ADMINISTRATIVE EXPERIENCE.


    changing coats constantly, as the situation on board deemed


    judge, doctor, policeman, accountant, pest control, cook


    journalist , plumber, head shrink, soldier ( without license to kill )


    businessman --you name it--he does it as part of his job


    round the clock, not 9 to 5 -- day after day, without holiday


    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/captain-sleeps-tonight-capt-ajit.html


    IF AS A CAPTAIN I WAS INDEED WEARING THE POLICEMANs CAP --

    --SUDDENLY I WOULD HAVE TO CHANGE IT TO MECHANICAL ENGINEERS CAP, AS MY SHIPS BOILERS WENT PHUT AND MY ENGINEERS FAILED TO START IT---

    IN ANOTHER ONE HOUR IF MY BOILERS DO NOT COME BACK ON LINE , MY HIGH MELTING CARGO INSIDE THE SHIPS TANKS WILL FREEZE AND SHIP WILL TILT OVER AND SINK.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/11/marine-engineering-self-examiner.html

    CHECK OUT THE COMMENT IN THE POST BELOW- IT TAKES GUTS TO MAKE A COMMENT OF THIS MAGNITUDE.

    http://defenseblog-njs.blogspot.in/2012/09/ins-vikramaditya-trial-malfunctions-to.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  11. Vijayaraj VP
    January 28, 2015 at 7:13 PM
    Dear Captain,
    Can you please explain on order/sequence of doing Yoga.....
    read somewhere some asanas make body heat and some other cool the body.....please explain
    my order is jogging - suryanamaskar - shirsasana - pranayama - sun gazing - meditation... is it correct?
    Thanks for your EARTHING tips.... its very effective....

    ReplyDelete
    Replies
    ###############################
    Capt. Ajit Vadakayil
    January 28, 2015 at 7:25 PM
    hi vvp,

    suryanamaskar has to be done as soon as the sun rises-- .

    remaining as per your convenience.

    do NOT do pranayama , shirsanana , meditation, with full stomach.

    regarding earthing-

    i saw a white man ( in a european country) measuring aviation turbine fuel in my tanks wearing rubber boots, rubber gloves and a metal tape.

    i told by russian chief officer to warn him -- it is NOT permitted as static sparks can cause an explosion .

    he did NOT.

    so i went down on deck and KICKED HIS ASS with my pointy shoes. i had it recorded on video.

    i told that man -- a surveyor of a measuring house - you will be given a copy on a CD -- take that and complain against me for assault.

    MY LAST PROBLEM WITH SUCH A THING WAS WITH ADANI ( NARENDRA MODIs DARLING ).

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/07/my-experience-at-mundra-port-adani-sez.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  12. Capt. Ajit Vadakayil
    April 20, 2015 at 10:05 AM
    hi s,

    time to have a OBJECTIVE and DISPASSIONATE look at osho.

    this man was indeed intelligent. he does NOT need valium / nitrous oxide which instead of helping will degrade his consciousness.

    cannabis can increase your consciousness.

    PEA BRAINED HILLY BILLY YANK AND JOHN BULL CANNOT GUAGE OSHO.

    Osho revelled in making a CHOOT of of his white skinned devotees.

    he would tell them black is white in the morning and in the evening he would tell them white is black.

    the MANDH BUDDHI white skinned man is at the lowest gross plane of wisdom.

    the men of wisdom knows what must EVAPORATE must CONDENSE .

    this is the dance of shiva/ vishnu/ brahma

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2013/05/dvaita-vedanta-of-sanatana-dharma-or.html

    the white man followed osho because he has RAW animal magnetism.

    i give leadership lesson to my chief offiicers preparing them for ship's command.

    when any officer leaves my ship for marriage i also tell him HOW TO FUCK HIS WIFE - so that she does NOT become a chutney mary -- making her pickle john husband make bed tea for her and wash her bloodied undies.

    HOW TO FUCK A WOMAN IS BELOW-

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/09/muringakai-quantum-medicine-and.html

    when a woman is fucked well she does NOT care to write about her PHOREN jaunts in her blogs to impress her BLOG DOSTS .

    HEY BLOG DOSTS - I HAVE BEEN TRAVELLING TO ZURICH, PARIS - NOW I AM BACK TO COMPLETE MY PORN BOOK STARTING WITH S !

    getting back-

    one chief officers disagreed with my ANIMAL MAGNETISM leader virtue thing.

    so i told him to tell me one DRY BORING topic over which i would speak to my full officers/ crew next day for 4 hours continuously--while STANDING ON FEET erect -in a line .

    if one crew member even moved - i would give him an agreed amount of beer/cigarettes .

    he chose RISK ASSESSMENT which is more boring than boring-totally technical.

    what i spoke is now a blog post ( condensed form ).

    first the speaker has to exude magnetism ( like OSHO ) -secondly if he can , he must hold the interest.

    speakers like K Krishnamurty could NOT hold his audience's interest for more than 5 minutes -- as HILLY BILLY YANKS were NOT perceptive enough to understand the brillaince of his words. but OSHO spoke in small sentences like automatic rifle bursts.

    THIS PLANET KNEW ONLY "STATIC" RISK ASSESSMENT .

    IT WAS A MAN NAMED VADAKAYIL WHO INTRODUCED "DYNAMIC " RISK ASSESSMENT.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/04/dynamic-risk-assessment-on-chemical.html

    I STRETCHED THE POST ABOVE IN A LECTURE OF FOUR HOURS - NOT ONE SAILOR MOVED OR LEANED BACK ON THE WALL 12 INCHES BEHIND HIM.

    I HAVE DONE THIS FOUR HOURS SPEECH THING AT LEAST 8 TIMES - TO PROVE TO MY CHIEF OFFICER -- ON DIFFERENT SHIPS- WITH DIFFERENT NATIONALITIES.

    DYNAMIC risk assessment was always done in my mann mandir - before ant critical task. People would ask me why I am doing something totally opposite . If he could understand the flammability composition diagram I MAY tell him--otherwise it was NOT worth it.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/flammability-composition-diagram.html

    above few sentences ARE THE MOST VALUABLE AMONG MY 51587 COMMENTS TILL TODAY-- so understand this -nobody on this planet can explain better ( this is NOT a boast so read the line again ) .

    ug krishnamurthy ( a wannabe J ) was an ordinary man. J krishna murthy was on a higher plane.

    Jiddu left a legacy, but nothing of this sort for UG, who lacked the self conviction and self confidence.
    .
    UG was volatile and that too on a shaky foundation, and hyper-fragile Parveen Babi who accepted his a her guru, was catalyzed to self destruction. UG died bitter and alone- he could NOT rein in his inner devils.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  13. Capt. Ajit Vadakayil
    April 20, 2015 at 10:05 AM
    hi s,

    time to have a OBJECTIVE and DISPASSIONATE look at osho.

    this man was indeed intelligent. he does NOT need valium / nitrous oxide which instead of helping will degrade his consciousness.

    cannabis can increase your consciousness.

    PEA BRAINED HILLY BILLY YANK AND JOHN BULL CANNOT GUAGE OSHO.

    Osho revelled in making a CHOOT of of his white skinned devotees.

    he would tell them black is white in the morning and in the evening he would tell them white is black.

    the MANDH BUDDHI white skinned man is at the lowest gross plane of wisdom.

    the men of wisdom knows what must EVAPORATE must CONDENSE .

    this is the dance of shiva/ vishnu/ brahma

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2013/05/dvaita-vedanta-of-sanatana-dharma-or.html

    the white man followed osho because he has RAW animal magnetism.

    i give leadership lesson to my chief offiicers preparing them for ship's command.

    when any officer leaves my ship for marriage i also tell him HOW TO FUCK HIS WIFE - so that she does NOT become a chutney mary -- making her pickle john husband make bed tea for her and wash her bloodied undies.

    HOW TO FUCK A WOMAN IS BELOW-

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/09/muringakai-quantum-medicine-and.html

    when a woman is fucked well she does NOT care to write about her PHOREN jaunts in her blogs to impress her BLOG DOSTS .

    HEY BLOG DOSTS - I HAVE BEEN TRAVELLING TO ZURICH, PARIS - NOW I AM BACK TO COMPLETE MY PORN BOOK STARTING WITH S !

    getting back-

    one chief officers disagreed with my ANIMAL MAGNETISM leader virtue thing.

    so i told him to tell me one DRY BORING topic over which i would speak to my full officers/ crew next day for 4 hours continuously--while STANDING ON FEET erect -in a line .

    if one crew member even moved - i would give him an agreed amount of beer/cigarettes .

    he chose RISK ASSESSMENT which is more boring than boring-totally technical.

    what i spoke is now a blog post ( condensed form ).

    first the speaker has to exude magnetism ( like OSHO ) -secondly if he can , he must hold the interest.

    speakers like K Krishnamurty could NOT hold his audience's interest for more than 5 minutes -- as HILLY BILLY YANKS were NOT perceptive enough to understand the brillaince of his words. but OSHO spoke in small sentences like automatic rifle bursts.

    THIS PLANET KNEW ONLY "STATIC" RISK ASSESSMENT .

    IT WAS A MAN NAMED VADAKAYIL WHO INTRODUCED "DYNAMIC " RISK ASSESSMENT.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/04/dynamic-risk-assessment-on-chemical.html

    I STRETCHED THE POST ABOVE IN A LECTURE OF FOUR HOURS - NOT ONE SAILOR MOVED OR LEANED BACK ON THE WALL 12 INCHES BEHIND HIM.

    I HAVE DONE THIS FOUR HOURS SPEECH THING AT LEAST 8 TIMES - TO PROVE TO MY CHIEF OFFICER -- ON DIFFERENT SHIPS- WITH DIFFERENT NATIONALITIES.

    DYNAMIC risk assessment was always done in my mann mandir - before ant critical task. People would ask me why I am doing something totally opposite . If he could understand the flammability composition diagram I MAY tell him--otherwise it was NOT worth it.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/flammability-composition-diagram.html

    above few sentences ARE THE MOST VALUABLE AMONG MY 51587 COMMENTS TILL TODAY-- so understand this -nobody on this planet can explain better ( this is NOT a boast so read the line again ) .

    ug krishnamurthy ( a wannabe J ) was an ordinary man. J krishna murthy was on a higher plane.

    Jiddu left a legacy, but nothing of this sort for UG, who lacked the self conviction and self confidence.
    .
    UG was volatile and that too on a shaky foundation, and hyper-fragile Parveen Babi who accepted his a her guru, was catalyzed to self destruction. UG died bitter and alone- he could NOT rein in his inner devils.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi capt,
      totally agree with your comparison of Jiddu and Osho.I think Jiddu is more realistic and GENIUS than Rejnish.Osho was CLEVERER.
      Want to know more about Animal Magnetism theory

      Delete
  14. guruji,

    any reasons for low semen count? we are trying to conceive since 2-3 months now but my ejaculate is pretty low in volume. i am suspecting that could be a factor.

    i am in my mid 30s, slightly overweight but active and have no running diseases or health disorders.

    i am supplementing with zevit as a temporary measure.

    also my problem of paraphimosis remains, so considering preputial plasty instead of circumcision. does it help?

    ReplyDelete
  15. guruji,

    also planning to intake black sesame seed ladoos ..... yellurundai to work on the semen thingy.

    kindly advise when free. want to keep this effort as much pharma free as possible.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi s,

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2013/10/sesame-seed-sweat-of-lord-vishnu-capt.html

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
    2. exactly what i was reading before i posted.

      working on the NO increase through humming (bhramari pranayam) and pranayam for stronger erections as well.

      hoping it goes off well.

      any inputs on the post above (paraphimosis/ preputial plasty post)?

      Delete
  16. Nice, you have Deeply knowledge about your every post.

    ReplyDelete
  17. Shruti Khajuria
    October 7, 2015 at 4:53 PM
    Hello captain.
    Today i asked my teacher about the role/power of president to avoid parliament sessions being washed out- like this monsoon session.

    He said that president cant do anything n it is in the hands of speaker(inshort pm) who can do something.

    Could u plz she'd some light on it.

    ReplyDelete
    Replies
    ###########################
    Capt. Ajit Vadakayil
    October 7, 2015 at 7:55 PM
    hi sk,

    WHY WAS CAPT AJIT VADAKAYIL THE MOST POWERFUL SHIP CAPTAIN AT SEA?

    WHY WERE HIS BOSSES MORTALLY SCARED OF HIM?

    WHY WAS THIS SHIP CAPTAIN LIKE THE "SLAVE MORE POWERFUL THAN CAESAR "?

    OK-- THE EASY WAY OUT IS TO SAY THAT THIS CAPTAIN KNEW MORE THAN OTHERS .

    SORRY-- THE COOKIE DOES NOT CRUMBLE THAT WAY.

    I KNEW MY POWERS VESTED IN ME BY THE PRESIDENT OF INDIA BY A DOCUMENT--THE MERCHANT SHIPPING ACT.

    http://vikaspedia.in/social-welfare/unorganised-sector-1/the-merchant-shipping-act1958

    I ONCE HAD A BOOS WHO SAILED ON MY SHIP FOR 2 DAYS .

    FROM HOUR ONE HE WAS AFTER MY ASS -TRYING TO TEAR IT APART.

    I ASKED MY PURSER TO SIGN HIM ON ON THE SHIPS" ARTICLES OF AGREEMENT"

    LEGALLY AT SEA THERE CAN BE NO PASSENGERS ON A MERCHANT SHIP WITHOUT PROPER DOCUMENTS.

    HE REFUSED TO SIGN IT- SAYING THAT HE HAD NEVER DONE IT BEFORE.

    IMMEDIATELY I TOLD THE PURSER AND CHIEF OFFICER -- YOU ARE WITNESS , CARRY ON.

    THIS MANGY BOSS WENT RUNNING AFTER THE PURSER AND SIGNED IT-- AND NOW HE WAS PART OF MY CREW.

    SO I TOLD HIM--

    AT NEXT PORT I WILL SIGN OFF MY CHIEF ENGINEER AND I WILL ASK THAT YOU BE MADE MY CHIEF ENGINEER TILL I GET A SUITABLE REPLACEMENT.

    ( THOSE DAYS I WAS THE BLUE EYED BOY )

    YOU SHOULD HAVE SEEN HIS FACE --HE LITERALLY SHAT AS WE COULD SMELL SHIT.

    ALWAYS KNOW YOUR POWERS.

    THE INDIAN PRESIDENT MUST KNOW HIS POWERS.

    DID NOT TN SESHAN ( ELECTION COMMISSIONER ) POONGI BHAJAO ALL THE HIGH AND MIGHTY POLITICIANS ? SAB KA GAAAN EKKATTA PHAAD DIYA . .

    THEY WERE ALL CRYING MUMMMMYYYYY !

    HE KNEW HIS POWERS.

    IF TN SESHAN WAS PRESIDENT -- THE FUTURE PRESIDENTS WOULD HAVE BEEN ON A BETTER WICKET.

    when i wanted to interpret the merchant shipping act--i would call my wife and ask her to think like a landlubber ( like a lawyer in a court of law ) .

    see, i would be tied down by PRE-CONCEIVED NOTIONS.

    at sea i tool officers and crew who had NIL chemical experience and I moulded them like RAW CLAY.

    dog's tail cant be straightened !

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  18. HERE IS AN ADVISE TO MODI -

    A LEADER MUST KNOW HOW TO CONTROL FAKE NEGATIVE PROPAGANDA.

    TAKE THIS FROM A LEADER OF MEN , 30 YEARS AS A SHIP CAPTAIN . .

    MY FIRST 9 YEARS OF COMMAND WAS IN INDIAN SHIPPING COMPANY SCI . . .

    I GREW UP IN THE COMPANY AND I KNEW HOW THE CREW / OFFICERS PUT THE CAPTAIN ON THE BACKFOOT -- BY INSINUATING THAT HE MADE MONEY ON FOOD . . .

    TO BE FRANK, MOST OF THESE ALLEGATIONS WERE TRUE.

    COMPANY GAVE OUT A CIRCULAR TO FORM MESS COMMITTEES ON ALL SHIPS , WITH A MEETING EVERY MONTH AND A REGISTER FOR COMPLAINTS.

    IN EVERY MESS COMMITTEE MEETING CREW/ OFFICERS WOULD THROW SHIT ON THE CAPTAINs FACE -- THE COMPLAINT REGISTER WOULD BE FULL OF FOUL ABUSE , BAD LANGUAGE AND SLIMY INNUENDO.

    TO BE FRANK, WHEN YOU HAVE A CREW OF 60 IT IS DIFFICULT TO KEEP ALL HAPPY. PUNJABIS DO NOT WANT SAMBHAR, TAMILAINS DO NOT WANT PARATHA AND SO ON.

    ONE FINE DAY CAPT AJIT VADAKAYIL TOOK OVER COMMAND OF A SHIP , WHERE HE WAS SECOND IN COMMAND AFTER A MONTH OF LEAVE.

    I KNEW THE TROUBLE MAKERS-- THE STAGNANT CATEGORY LIKE ELECTRICAL OFFICER/ PURSER/ CHIEF ENGINEER WHO HAD NO MORE PROMOTIONS.

    I CALLED FOR A MESS COMMITTEE MEETING IN ADVANCE ON MY TIME TABLE.

    AS USUAL THE RABBLE ROUSERS STARTED OFF --WE WANT THIS , WE WANT THAT-- WE THINK SO AND SO.

    I GOT UP FROM MY CHAIR AND TOLD LOUD AND CLEAR-

    I WANT TO HEAR I NOT WE

    I WANT TO HEAR I WANT THIS, I WANT THAT, I THING SO AND SO.

    AFTER I SIT DOWN ON THIS CHAIR AGAIN, IF I HEAR THE WORLD WE AGAIN , IT WILL GO AGAINST HIM. THERE IS NO SAFETY IN NUMBERS-- ALL ARE ON THEIR OWN STARTING FROM NOW-

    AND I BANGED MY PALM ON THE TABLE-- WITH A EAR SPLITTING THUDDDDDDDD.

    YOU SHOULD HAVE SEEN EVERYBODYs FACES.

    NOBODY DARED TO UTTER A WORD .

    THEY ALL KNEW I WAS THE COMPANYs BLUE EYED BOY ...

    THEN I TOOK THE OLD COMPLAINT REGISTER -- TORE IT UP AND SUBSTITUTED THE COMPLAINT RESISTER WITH A SUGGESTION REGISTER., ADDRESSED TO CAPTAIN AJIT VADAKAYIL.

    I SAID--

    WHATEVER YOU WRITE HERE , WILL BE ADDRESSED TO ME, THE CAPTAIN --NOT THIN FUCKIN AIR.

    YOU CAN WRITE WHAT YOU WANT-- I EXPECT YOU TO LOOK AHEAD , NOT BEHIND .

    YOU HAVE TO SIGN EVERY ENTRY .

    NO ANONYMOUS ENTRY WILL BE ACCEPTED. EVERY SENTENCE WILL BE ADDRESSED TO ME ALONE.

    AND THEN I LOOKED AT THE CHIEF STEWARD AND CHIEF COOK -- I WANT GOOD FOOD. GET ORAL POSITIVE FEEDBACK DAILY FROM THE OFFICERS AND CREW. AND I WANT TO HEAR THAT DAILY . . LOOK IN THE REGISTER DAILY. I WILL SEE THE REGISTER ONLY ONCE A MONTH.

    MY SHIP NEVER HAD A PROBLEM.

    AFTER 3 MONTHS THE CHIEF STEWARD ASKED ME-- DO YOU HYPNOTISE OR DO SOME MAGIC ?

    YES-- LEADERS MUST KNOW HOW TO LEAD.

    MR NARENDRA MODI -- LEARN HOW TO BE A LEADER .


    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2015/06/ethos-logos-pathos-capt-ajit-vadakayil.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/blue-ocean-leadership-capt-ajit.html

    PSSST-

    MY LEADERSHIP WAS ON A DIFFERENT TRACK - MY CREW LOVED ME WHEN I GOT ANGRY.

    I COULD MAKE PEOPLE STRIP , IF I WANTED -- THIS IS MAGIC.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/humor-management-capt-ajit-vadakayil.html

    IN FOREIGN COMPANIES CAPTAIN COULD SACK ANYBODY WHOM HE DID NOT LIKE.

    ONLY IN INDIAN COMPANIES IT WAS FREE FOR ALL.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  19. HERE IS AN ADVISE TO MODI -

    A LEADER MUST KNOW HOW TO CONTROL FAKE NEGATIVE PROPAGANDA.

    TAKE THIS FROM A LEADER OF MEN , 30 YEARS AS A SHIP CAPTAIN . .

    MY FIRST 9 YEARS OF COMMAND WAS IN INDIAN SHIPPING COMPANY SCI . . .

    I GREW UP IN THE COMPANY AND I KNEW HOW THE CREW / OFFICERS PUT THE CAPTAIN ON THE BACKFOOT -- BY INSINUATING THAT HE MADE MONEY ON FOOD . . .

    TO BE FRANK, MOST OF THESE ALLEGATIONS WERE TRUE.

    COMPANY GAVE OUT A CIRCULAR TO FORM MESS COMMITTEES ON ALL SHIPS , WITH A MEETING EVERY MONTH AND A REGISTER FOR COMPLAINTS.

    IN EVERY MESS COMMITTEE MEETING CREW/ OFFICERS WOULD THROW SHIT ON THE CAPTAINs FACE -- THE COMPLAINT REGISTER WOULD BE FULL OF FOUL ABUSE , BAD LANGUAGE AND SLIMY INNUENDO.

    TO BE FRANK, WHEN YOU HAVE A CREW OF 60 IT IS DIFFICULT TO KEEP ALL HAPPY. PUNJABIS DO NOT WANT SAMBHAR, TAMILAINS DO NOT WANT PARATHA AND SO ON.

    ONE FINE DAY CAPT AJIT VADAKAYIL TOOK OVER COMMAND OF A SHIP , WHERE HE WAS SECOND IN COMMAND AFTER A MONTH OF LEAVE.

    I KNEW THE TROUBLE MAKERS-- THE STAGNANT CATEGORY LIKE ELECTRICAL OFFICER/ PURSER/ CHIEF ENGINEER WHO HAD NO MORE PROMOTIONS.

    I CALLED FOR A MESS COMMITTEE MEETING IN ADVANCE ON MY TIME TABLE.

    AS USUAL THE RABBLE ROUSERS STARTED OFF --WE WANT THIS , WE WANT THAT-- WE THINK SO AND SO.

    I GOT UP FROM MY CHAIR AND TOLD LOUD AND CLEAR-

    I WANT TO HEAR I NOT WE

    I WANT TO HEAR I WANT THIS, I WANT THAT, I THING SO AND SO.

    AFTER I SIT DOWN ON THIS CHAIR AGAIN, IF I HEAR THE WORLD WE AGAIN , IT WILL GO AGAINST HIM. THERE IS NO SAFETY IN NUMBERS-- ALL ARE ON THEIR OWN STARTING FROM NOW-

    AND I BANGED MY PALM ON THE TABLE-- WITH A EAR SPLITTING THUDDDDDDDD.

    YOU SHOULD HAVE SEEN EVERYBODYs FACES.

    NOBODY DARED TO UTTER A WORD .

    THEY ALL KNEW I WAS THE COMPANYs BLUE EYED BOY ...

    THEN I TOOK THE OLD COMPLAINT REGISTER -- TORE IT UP AND SUBSTITUTED THE COMPLAINT RESISTER WITH A SUGGESTION REGISTER., ADDRESSED TO CAPTAIN AJIT VADAKAYIL.

    I SAID--

    WHATEVER YOU WRITE HERE , WILL BE ADDRESSED TO ME, THE CAPTAIN --NOT THIN FUCKIN AIR.

    YOU CAN WRITE WHAT YOU WANT-- I EXPECT YOU TO LOOK AHEAD , NOT BEHIND .

    YOU HAVE TO SIGN EVERY ENTRY .

    NO ANONYMOUS ENTRY WILL BE ACCEPTED. EVERY SENTENCE WILL BE ADDRESSED TO ME ALONE.

    AND THEN I LOOKED AT THE CHIEF STEWARD AND CHIEF COOK -- I WANT GOOD FOOD. GET ORAL POSITIVE FEEDBACK DAILY FROM THE OFFICERS AND CREW. AND I WANT TO HEAR THAT DAILY . . LOOK IN THE REGISTER DAILY. I WILL SEE THE REGISTER ONLY ONCE A MONTH.

    MY SHIP NEVER HAD A PROBLEM.

    AFTER 3 MONTHS THE CHIEF STEWARD ASKED ME-- DO YOU HYPNOTISE OR DO SOME MAGIC ?

    YES-- LEADERS MUST KNOW HOW TO LEAD.

    MR NARENDRA MODI -- LEARN HOW TO BE A LEADER .


    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2015/06/ethos-logos-pathos-capt-ajit-vadakayil.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/blue-ocean-leadership-capt-ajit.html

    PSSST-

    MY LEADERSHIP WAS ON A DIFFERENT TRACK - MY CREW LOVED ME WHEN I GOT ANGRY.

    I COULD MAKE PEOPLE STRIP , IF I WANTED -- THIS IS MAGIC.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/humor-management-capt-ajit-vadakayil.html

    IN FOREIGN COMPANIES CAPTAIN COULD SACK ANYBODY WHOM HE DID NOT LIKE.

    ONLY IN INDIAN COMPANIES IT WAS FREE FOR ALL.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete

  20. indianhindutamilian
    December 8, 2015 at 9:16 PM
    Hi Captain,

    Censor Board did an excellent job of Censoring those Scenes from Angry Indian Goddesses film which promoted bad and vulgar language, gender divide, destructive feminist ideologies, new world order and depopulation agendas, anti-hindu / anti-india agendas etc. This film is nothing but CULTURAL TERRORISM against our great Bharatiya Culture of Hindustan.

    The way they depict and project Hindu Gods and Goddesses is Insulting, Obscene and Despicable. These film makers NEVER portray Jesus/Mary or Allah/Muhammad in such a bad way. If they do, they will be labeled Bigoted Intolerant Communal by Benami Media but Abusing Hindu Values/Culture and Ridiculing Hindu Gods is totally Tolerant and very much Secular.

    CULTURAL TERRORISTS (Directors, Writers, Producers, Actors, Actresses) must be Punished for destroying India from within.

    BJP Govt must sack those Ministers with KOSHER DNA sucking up to the Zionists and loved by Benami Mainstream Media and replace them with Desh Bhakt Ministers who respect Indian Values and Culture. Sooner the better.

    Delete
    #################################
    Capt. Ajit Vadakayil
    December 8, 2015 at 9:42 PM
    hi iht,

    IN JUST 4 YEARS , I AM THIS PLANETs NO 1 WRITER ( BEFORE THAT I HARDLY WROTE AS I WAS SAILING )

    WITH 30 LAKH PROFILE VIEWS AND 33 CRORES GOOGLE + VIEW COUNT --IT IS NO CONTEST .

    I HAVE TYPED WITH 2 FINGERS --THE LARGEST NUMBER OF WORDS ON THE INTERNET OR IN BOOKS OR AUDIO WORD WRITTEN INTO PROSE ( BY OTHERS -LIKE OSHO )

    I DID NOT KNOW THIS, TILL A WHITE READER TOLD ME , THE BLOG DATA IN SHEER NUMBERS .

    truth when attacked-- gets stronger

    the more people attack sanatana sharma the stronger it becomes .

    my blogsite has become no 1 on this planet--ONLY because of my ability to derive energy from negative forces.

    i was a champion sailor -- my top on my training ship where the cutter and whaler sailing champs in all 4 terms. i was the bowman who had to extract positive energy out of negative winds.

    today the BENAMI main stream media and people like slimy mani, does NOT know-- the more they attack modi, the stronger he becomes.

    sailors at sea were shocked at my method of hanging the sword of damocles over my head--as soon as i took over command.

    on almost all ships my first official message to the company bosses would be a ton of shit by telex missile.

    and they knew this--and they would be hunkering down and pissed off .

    they knew my style.

    I ALLOWED DETRACTORS TO ABUSE ME--PEOPLE GOT CURIOUS -- THEY READ MY POSTS-- USED THEIR OWN CONSCIENCE--THEY ARE MY MOST LOYAL READERS.

    THE MAN WHO HAS THE ABILITY TO CONVERT NEGATIVE ENERGY INTO POSITIVE ENERGY --RULES.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/paradox-truth-in-reverse-capt-ajit.html

    I AM A PARADOX LOVER !

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete

  21. SOME OF MY READERS MAY BE LEADERS -

    I ASK THEM TO READ THE POST BELOW

    YOU WILL NOT GET THIS IN BOOKS

    THIS IS THE ESSENSE OF 30 YEARS OF SHIP COMMAND - LEADING MULTINATIONAL CREW IN A MOST MERCILESS AND DANGEROUS ENVIRONMENT--WHERE THE BUCK STOPS ON THE CAPTAINS TABLE.

    SOMETIMES WHEN I SEE THE BENAMI MEDIA HOUSES DISHING OUT MANAGEMENT AND LEADERSHIP AWARDS I SMIRK.

    WHAT DO THESE DRIPPING CHOOTS KNOW ABOUT THIS SUBJECT.

    I LED MY MEN 24 HOURS A DAY , 24X7 .

    WHAT THE FUCK DO THESE CUNTS KNOW ABOUT MANAGEMENT , LEAVE ALONE LEADERSHIP?

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2014/11/the-captain-does-it-his-way-crushing.html


    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/captain-sleeps-tonight-capt-ajit.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  22. THE WAY TO HAVE POWER IS TO TAKE IT . . . .

    FIND OUT HOW-

    READ THE LAST PARA OF THE POST BELOW-- SHADED IN YELLOW .

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2016/01/idi-amin-patriot-who-did-not-care-to-be.html

    WHEN YOU SIT ON A CHAIR , KNOW YOUR POWERS . .

    TN SESHAN HAD ALL POLITICIANS DUCKING FOR COVER AS THE CHIEF ELECTION COMMISSIONER OF INDIA. HE KNEW THE POWERS OF HIS CHAIR.

    LATER THE LEGISLATURE ( all with busted balls ) GOT TOGETHER AND DILUTED THE CHIEF'S POWERS .

    THEY PUT TWO MORE WITH HIM . . NAPUNSAK KAR DIYA USKO !

    The expansion of the Election Commission to include the two Election Commissioners (in addition to the Chief Commissioner) was a move to clip the wings of the chief election commissioner..

    It is very difficult to remove the authority of the Chief Election Commissioner once elected by the President, as two-thirds of the Lok Sabha and the Rajya Sabha need to vote against him for disorderly conduct or improper actions.

    TEE HEEEEE !

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  23. Respected Sir,
    i have just graduated out and now I am a trainee marine engineer, seeking jobs in the industry. I found your main engine questionnaire very tough, may be because i am very new and need to learn a lot more. but nonetheless, i went through the questions and the respective answers, and i must say that it increased my overall confidence a bit. I profusely thank you for posting these questionnaire and would love to refer them when i will be taking my class 4 exams. there is an endless amount of knowledge we need to grab about the working of ship, and people like you are the guiding lights.
    thank you for your time and effort in helping the freshers getting accustomed with this industry and its ways.
    regards,
    Sayak Kanjilal(trainee marine engineer)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi u,

      when you go on board a ship for the first time, plan to know more than the chief engineer.

      as a young engineer , never join new ships where the guarantee period is NOT over and you cant peek inside an opened out machine.

      i once sailed with a chief engineer , who had worn 4 stripes for 18 years .

      that ship was bizarre-- a 11 years old chemical tanker-- with engineering breakdowns every single day. we moved from one crisis in the engine room to another.

      at one stage the entire engineers and electrical officer came to my cabin and said that they dont want to work under the experienced chief engineer.

      i asked them--WHAT WAS THE LAST STRAW WHICH BROKE THE CAMELs BACK.

      THEY SAID-- YESTERDAY IN 2ND ENGINEERS WATCH THE CONRODS OF THE GENERATOR BUST-- AND THE GENERATOR ENTABLATURE SHATTERED. BLACK LUB OIL SPRAY ( SUMP ) WAS ALL OVER THE ENGINE ROOM.

      WE CALLED YOU AND CHIEF ENGINEER AT THE SAME TIME-- MORNING 0420 AM.

      YOU RAN DOWN IN 120 SECONDS , GAVE VITAL ORDERS AND LEFT .

      CHIEF ENGINEER DID NOT COME DOWN FOR 70 MINUTES-- AND HE HAD NOTHING TO OFFER .

      why do 4 stroke engine conrods bust ?

      they are meant to push --NOT to pull.

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/me-crankcase-oil-mist-detector-alarm-on.html

      capt ajit vadakayil
      ..

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/12/marine-engineering-self-examiner-ships.html?showComment=1453047758065#c8797806843729374266

      Delete
  24. STOP FUCKIN' PRESS:

    Somebody asked me today--

    Why do you use BAD words in your posts ?

    Why don’t you correct your spelling mistakes – all you need is to RC the mouse on the red wavy line –

    Why is your font and size in such a mess—

    When I was commanding ships at sea, many of my shore bosses told me— “Captain Ajit, if you showed some HUMILITY, you would have been such a great captain—the very best . Why do you kick the beehive to collect honey?”

    I replied “ It is my style—ever noticed that the bees don’t sting me?”

    THAT IS THE MAGIC POWER OF MERIT, TRUTH AND RIGHTEOUSNESS.

    Despite all my DELIBERATELY INFLICTED drawbacks , I command an INSANE 347.5 million on Google+ count.

    https://plus.google.com/109255865130996771184/posts

    and a stupendous 3.5 million profile views

    https://www.blogger.com/profile/14410812789424637654

    - considering I have been blogging seriously only for 4 years .

    Now, what was the qualification of my shore bosses?

    ABILITY TO GIVE EGO MASSAGE TO THE TOP HONCHO , ABILITY TO COMPROMISE , ABILITY TO BE SERVILE ( COVERED WITH A THIN VENEER OF HUMILITY ) , ABILITY TO SHIVE IN REFLECTED LIGHT — the least said the better..

    The most valuable man in any team is the man who has the ability to climb the tallest tree and holler without asking permission , “WRONG JUNGLE !”

    Even Wikipedia had started providing my blog post link.

    I CHECKMATED it by using filthy words.

    No main stream media could dare to provide a link – whoever did this would lose his job !!

    I DO NOT WISH TO RIDE PIGGY BACK ON ANY SOLD OUT PROSTITUTE MAIN STREAM MEDIA.

    THIS BLOGSITE HAS COME UP ON ITS OWN MERIT AND STEAM .

    My jealous detractors tried to run me down- people got curious , came to my site to check out , and they became my loyal fans.

    I love to hit six consecutive sixes into a hostile crowd- baying for my blood -it makes me perform -- i have never been afraid to step out of my comfort zone .

    The proof of the pudding lies in the eating—NOT faalthu awards or faalthu praise from food critics.

    It has always been my style to hand the SWORD OF DEMOCLES as soon as I take over command of a ship.

    I announce my arrival on board by a resounding kick on the COLLECTIVE BALLS of my shore bosses—they know this from 20/20 hindsight, and they are told by their top boss to wear undie pads ( like cricket batsmen ) .

    Why did the big boss ask them to do this?

    Pray?

    Prithee?

    —because he knows that the collective competence of his entire shore team was the DIRT UNDER THE FINGER NAIL of Capt Ajit Vadakayil.

    People are willing to listen what BAD BOY Maradona has to say on the subject of soccer- he needs NO introduction or production of bonafides.

    AT SEA , AS A SHIPS CAPTAIN FOR 3 DECADES, MY ETHOS WAS SO HUGE (LITERALLY- CAPTAINs SHIT DOES NOT SMELL ) THAT MANY OF MY SHORE BOSSES WHO GAVE ME A BAD SERVICE REPORT GOT SACKED.

    ONLY MERIT CAN WIN THE SOUL !

    Capt Ajit Vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  25. STOP PRESS:

    SOMETIMES MY READERS WONDER HOW I GET SO MUCH OF UNKNOWN INFORMATION..

    A CHUNK OF IT CAME BY "SHAKING DOWN " PEOPLE.

    MAKE SOMEONE FEEL THAT IF HE DOES NOT CONFESS- HE WILL GO TO JAIL-- AND I HAVE THE POWER TO DO IT.

    THIS IS WHO I CAME TO KNOW SECRETS OF "INDIAN SHIP MANAGEMENT COMPANIES "

    EXAMPLE?

    ONCE I WAS PUT IN A HOTEL ROOM WITH SAME SEROUS DEFICIENCIES --SAY THE ROOM DID NOT HAVE A WINDOW

    I WOULD CALL FOR THE TOP MANAGER AND SHAKE HIM DOWN.

    BUT HEY--

    BUT I MAY RE-CONSIDER , IF HE TELLS ME HOW MUCH KICK BACK PERCENTAGE HE GIVES TO THE MANNING OFFICE WHO PUTS SHIP OFFICERS IN HIS HOTEL.

    PAT- THE ANSWER WILL COME-- 40 %

    THIS MEANS IN A HOTEL ROOM COSTING 5000 BUCKS A DAY 2000 BUCKS GOES TO THE POCKET OF OWNER/ MANAGER OF THE MANNING OFFICE.

    I HAVE SHAKEN DOWN SHIPPING ACCOUNTANTS IN FOREIGN NATIONS . NOBODY LIKES JAIL

    I HAVE COME TO KNOW OF SLIMY SHIP MAMANGEMENT INDIAN COMPANIES WHO PAY AN OFFICER 6000 DOLLARS A MONTH-- BUT THEY FORGE THE WHOLE SIGNED SHEET AGAIN ( ENTIRE CREW ) IN THE OFFICE , AND CHARGE THE JAPANESE SHIP OWNER 30% EXTRA.

    THAT MEANS IF THE ACTUAL WAGES GIVEN ARE 2 LAKHS DOLLARS PER MONTH 60,000 DOLLARS ARE SKIMMED OFF BY THE INDIAN SHIPMANAGEMENT COMPANY--WITHOUT THE CREW OR THE JAP SHIPOWNER KNOWING.

    OFFICERS AND CREW ARE MADE TO PAY FOR THE "FLAG DOCUMENTATION" SAY--PANAMA/ MONROVIA ETC SAY 800 DOLLARS-- BUT THEY COLLECT THIS MONEY FROM THE JAP OWNERS TOO--

    FLAG DOCUMENTATION-- CERTIFICATE OF COMPETENCY, CDC, SPECIAL VERTIFICATES LIKE OIL / CHEMICAL/ GAS ADVANCED COURSEs ETC

    I HAVE THE POWER TO JAIL SEVERAL HIGH FLYING MAHA MERUS WITH PROOF. I HAVE REVEALED JUST 2%.

    SOME OF THEM ARE IMMORAL SONS OF BITCHES-- THEY WILL SELL THEIR OWN MOTHERS TO WHORE HOUSES.

    WELL THEY WILL READ THIS TODAY--AND ALL WILL SHIT IN THEIR LANGOTS AND SPEND SEVERAL SLEEPLESS NIGHTS

    capt ajit vadakayil
    ..


    Capt. Ajit VadakayilFebruary 26, 2016 at 2:31 PM
    SOMEBODY CALLED –

    ASKED ME CAN YOU REVEAL SOME MORE ABOUT THESE BASTARDS RUNNING INDIAN SHIP MANAGEMENT COMPANIES—

    OK— TWO MORE

    AAA- MONTHLY ALLOTMENTS TO HOME BANK REACHING LATE.
    ##################################

    LET US SAY THAT I SENT 15000 USD AS MONTHLY ALLOTMENT TO MY WIFE

    IT WILL REACH MY HOME ONLY AFTER 20 DAYS

    THE FIRST 20 DAYS , THEY MILK OFF THE INTEREST ( HUGE AMOUNT FOR THE WHOLE CREW ) IN SOME BANK.

    AS A BONUS TO THESE BASTARDS I WILL NOT REVEAL THEIR FCNR / NRE MONEY CHANNELING VIA THE MAURITIUS ROUTE OR WHATEVER -- FERA - AS OF NOW


    BBB- A LOT OF COMPANIES DEMAND THE FIRST MONTHs SALARY AS BRIBE.
    ######################################

    I STOPPED THIS WHEN I CAME TO KNOW ABOUT THIS.

    EXAMPLE: I HAD A BANGLADESI OFFICER WHO HAD TO PAY HIS RECRUITING MANNING AGENT ( A SHORE CAPTAIN ) AT DHAKA , HIS FIRST MONTHs SALARY- BEFORE BOARDING THE SHIP.

    THIS MEANS YOU WORK THE FIRST MONTH WITHOUT SALARY.

    I CALLED UP THE TOP HONCHO IN DENMARK ( MY DIEHARD FAN ) AND STOPPED THIS NONSENSE , THAT VERY MINUTE.

    Capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  26. Pankaj Rai
    March 5, 2016 at 8:09 PM
    Ajit sir, there are several times where i just don't understand your need to boast like anything. I mean, it's ehh...ridiculous i guess, that there have been many occasions where you BLAST away your reader when your boasting is seriously NOT EXPECTED. When your reader is asking a simple question(that doesn't question your accomplishments in any way), where the matter is something different, please, skip the boastings. You boast in great details against simple comments, it's an overkill, believe me!!
    Delete
    #########################
    Capt. Ajit Vadakayil
    March 5, 2016 at 8:20 PM
    hi pr,

    I HAVE MY WAYS OF MAKING MY DETRACTORS STEW IN THEIR OWN JUICES.

    THESE ARE GAMES CAPTAIN PLAYS.

    I NEED MY KICKS

    IF YOU CANT HANDLE IT LET ME KNOW-- I SHALL SPAM YOU . .

    capt ajit vadakayil
    ..

    Delete
    #########################

    Sree R
    March 5, 2016 at 8:44 PM

    Ayyyyyo Sir Pankaj Rai,
    The world has already seriously suffered enough because of this dangerous veil FAKE humility,FAKE generosity, FAKE humanism.I`m glad that Captain does not have any of those.Sometimes, it is GOOd to be proud.

    Delete
    #####################
    Capt. Ajit Vadakayil
    March 5, 2016 at 8:57 PM
    hi sr,

    QUOTE:

    Being a ship captain, I am also a cultural ambassador of India. This is NOT part of my job description, but then this is what we were trained to be on our training ship which had 250 cadets.

    I am reminded of an incident 28 years ago. My ship was going to Felixstowe ( near London ) -- a busy private container port.

    The pilot points to the gantry crane operator and tells me " Captain, do you know that that crane driver earns more than the President of your country?"

    Needless harsh words.

    These crane drivers get speed money for the number of containers they load in an hour. So on the days there is a EPL soccer match, they work like crazy, banging containers here and there and earn good money.

    So the English Pilot was definitely right. He spoke the truth. But then our president has a garden ( Mogul gardens ). There are 800 gardeners, 50 of them to shoo away errant birds. I decided it was NOT worth , to be objective with this mangy Pilot.

    So I replied " So fuckin' what? I know a WHORE in Mumbai who earns more money than what your British Prime Minister at Downing street 10 ( this door opens out into the street --TEE HEE ) earns in one whole year - in one single hour!"

    The Pilot sulked till he left my ship.

    Note: On my ship, I am fair. I see who provoked first, AND TO WHAT EXTENT?.

    Who got physical first.

    Who drew first blood.

    Who was at the receiving end of the fight is secondary- as the tougher man wins, everytime.

    UNQUOTE

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/11/keenan-and-reuben-killed-for-protesting.html

    THERE ARE MANY MORE --I LEFT OUT.

    I DARED HIM TO GIVE ME TEN HARD WORDS IN ENGLIS I DO NOT KNOW

    WITH ME RECIPROCATING

    I DARED HIM ANY AMOUNT IN POUNDS AT THE RATIO OF ONE :TEN

    IF HE PUTS IN 10 POUNDS I WOULD PUT IN 100.

    GAAND MEIN TATTI NAHI THA --

    GORA GAAND KA !

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  27. Pankaj Rai
    March 5, 2016 at 8:09 PM
    Ajit sir, there are several times where i just don't understand your need to boast like anything. I mean, it's ehh...ridiculous i guess, that there have been many occasions where you BLAST away your reader when your boasting is seriously NOT EXPECTED. When your reader is asking a simple question(that doesn't question your accomplishments in any way), where the matter is something different, please, skip the boastings. You boast in great details against simple comments, it's an overkill, believe me!!
    Delete
    ##################
    Capt. Ajit Vadakayil
    March 5, 2016 at 8:20 PM
    hi pr,

    I HAVE MY WAYS OF MAKING MY DETRACTORS STEW IN THEIR OWN JUICES.

    THESE ARE GAMES CAPTAIN PLAYS.

    I NEED MY KICKS

    IF YOU CANT HANDLE IT LET ME KNOW-- I SHALL SPAM YOU . .

    capt ajit vadakayil
    ..

    Delete
    ########################

    Sree R
    March 5, 2016 at 8:44 PM
    Ayyyyyo Sir Pankaj Rai,
    The world has already seriously suffered enough because of this dangerous veil FAKE humility,FAKE generosity, FAKE humanism.I`m glad that Captain does not have any of those.Sometimes, it is GOOd to be proud.

    Delete
    ##############################
    Capt. Ajit Vadakayil
    March 5, 2016 at 8:57 PM
    hi sr,

    QUOTE:

    Being a ship captain, I am also a cultural ambassador of India. This is NOT part of my job description, but then this is what we were trained to be on our training ship which had 250 cadets.

    I am reminded of an incident 28 years ago. My ship was going to Felixstowe ( near London ) -- a busy private container port.

    The pilot points to the gantry crane operator and tells me " Captain, do you know that that crane driver earns more than the President of your country?"

    Needless harsh words.

    These crane drivers get speed money for the number of containers they load in an hour. So on the days there is a EPL soccer match, they work like crazy, banging containers here and there and earn good money.

    So the English Pilot was definitely right. He spoke the truth. But then our president has a garden ( Mogul gardens ). There are 800 gardeners, 50 of them to shoo away errant birds. I decided it was NOT worth , to be objective with this mangy Pilot.

    So I replied " So fuckin' what? I know a WHORE in Mumbai who earns more money than what your British Prime Minister at Downing street 10 ( this door opens out into the street --TEE HEE ) earns in one whole year - in one single hour!"

    The Pilot sulked till he left my ship.

    Note: On my ship, I am fair. I see who provoked first, AND TO WHAT EXTENT?.

    Who got physical first.

    Who drew first blood.

    Who was at the receiving end of the fight is secondary- as the tougher man wins, everytime.

    UNQUOTE

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/11/keenan-and-reuben-killed-for-protesting.html

    THERE ARE MANY MORE --I LEFT OUT.

    I DARED HIM TO GIVE ME TEN HARD WORDS IN ENGLIS I DO NOT KNOW

    WITH ME RECIPROCATING

    I DARED HIM ANY AMOUNT IN POUNDS AT THE RATIO OF ONE :TEN

    IF HE PUTS IN 10 POUNDS I WOULD PUT IN 100.

    GAAND MEIN TATTI NAHI THA --

    GORA GAAND KA !

    capt ajit vadakayil
    ..

    CONTINUED TO 2-

    ReplyDelete
    Replies
    1. CONTINUED FROM 1-

      Sehaj
      March 6, 2016 at 4:14 AM
      I don't see how we can tell Capt to write according to our whims and fancies. I may not like something, another reader may disagree with something else,....is Capt expected to run referendums like Khujliwal when he's playing to the gallery?

      Capt has never played to the gallery. He's always said he's arrogant with a huge ego. :) The mind-boggling quality and quantity of content that he produces could probably not be produced if ever growing restrictions are placed on the mind's inner workings. The way he is, has stood him in stupendously admirable stead so far.

      However I contend that this response not be taken as an undertaking of voluntary preclusion from making similar suggestions on the part of this writer in the future.

      Delete
      #############################
      Capt. Ajit Vadakayil
      March 6, 2016 at 4:47 AM
      hi s,

      IN FACT I DO NOT HAVE AN EGO AT ALL.

      I INFLATE MY EGO ( ON THE SPOT ARTIFICALLY -ONLY LIBERATED PEOPLE CAN DO THIS ) ONLY TO RAPE CHOOTS WHO DESERVE TO BE RAPED.

      MIND YOU I HOLD THE WORLD RECORD FOR SHIPs COMMAND.

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/05/ego-fountainhead-of-unhappiness-capt.html

      IF I HAD EGO, I WOULD NOT BE ONE OF THE HAPPIEST MEN ON THIS PLANET.

      I WOULD BE FIGHTING WITH MY WIFE EVERY DAY FOR 33 YEARS .

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/05/marriage-sans-fights-capt-ajit.html

      capt ajit vadakayil
      ..


      Delete
      #######################################
      SehajMarch 6, 2016 at 11:06 AM
      Your words Capt. But I guess that makes sense. Inflating ego on the spot and acting from that vantage point seems an amazing exercise.

      Delete
      #############################
      Capt. Ajit Vadakayil
      March 6, 2016 at 2:05 PM
      hi s,

      PEOPLE WHO HAVE SAILED WITH ME OR KNOW ME WILL VOUCH, THAT CAPTAIN NEVER GETS SAD

      HE SWINGS BETWEEN BLISS AND ARTIFICIAL ANGER ( ONLY TO BALANCE HIS INNER SELF )

      I HAVE WRITTEN ABOUT IT TWICE

      I IMPOSE STRESS ON MYSELF ( EUSTRESS ) TO FORCE ME TO PERFORM . ALL KNOW THE DAY I TAKE OVER COMMAND , MY FIRST STEP IS TO HANG THE SWORD OF DAMOCLES OVER MY CHAIR.

      LATER ON SAILORS KNOW ABOUT THIS FROM 20/ 20 HINDSIGHT .

      THE RADIO OFFICER KNOWS -- THE FIRST MESSAGE TO HIS SHORE BOSSES AS SOON AS HE TAKES OVER , WILL BE A MISSILE-- A KICK ON THEIR COLLECTIVE BALLS.

      IT FORCES TO TO WATCH EVERY MOVE OF MINE, SO THAT THEY CAN SACK ME.

      IT FORCES ME TO PERFORM.

      I PLAY BETTER TO A HOSTILE CROWD.

      SOME ONE TALKED ABOUT ME BOASTING-- THIS IS PART OF IT.

      HIT 6 CONSECUTIVE SIXERS ON THE NOSES OF A HOSTILE CROWD AND CHUCKLE LIKE MUTLEY THE DOG.

      IF I WRITE MY BOOK "GAMES CAPTAIN PLAYED" NOBODY CAN HANDLE IT .

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/blue-ocean-leadership-capt-ajit.html

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  28. STOP PRESS:

    SOMEONE ASKED ME-

    WHAT DO YOU MEAN BY KINGFISHER BRAND.

    READ THE POST BELOW--

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/personal-branding-me-inc-capt-ajit.html

    "ADANI BRAND" HAD A CLASH WITH "VADAKAYIL BRAND " AND GOT DENTED.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/07/my-experience-at-mundra-port-adani-sez.html

    YES--YOU DO NOT NEED TO BE A CONGLOMERATE TO HAVE A BRAND

    30 YEARS IN COMMAND-- IN THE PAST 15 YEARS I WAS STRUGGLING TO RETAIN MY BRAND. IT IS NOT LIKE TENDULKAR OR VIRAT KOHLI TRYING NOT TO SCORE A DUCK.

    PEOPLE ASKED ME -- WHY DO YOU PUT YOUR PHOTO WITH YOUR POST.

    THE VADAKAYIL BRAND IS SUCH , THAT THE WHOLE CHEMICAL WORLD USED CERTAIN PROCEDURES OF MINE.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/02/wall-wash-method-chemical-tankers-capt.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/05/wall-wash-ptt-without-tears-chemical.html

    SOME ONE ASKED ME--BUT YOUR PROCEDURE CAN BE COPIED AND RE-PATENTED.

    TO THAT MY REPLY IS WHEN I SAY 5 DROPS -I CAN SHOW THE CHEMISTRY AND MATH BEHIND IT. THE PERSON WHO PLAGIARIZES CANNOT.

    WHEN TWO BRANDS COLLIDE-- ONE GETS DENTED-- ALWAYS.

    IT IS ABOUT ETHOS.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2015/06/ethos-logos-pathos-capt-ajit-vadakayil.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  29. Kaushik Sharma
    April 4, 2016 at 3:08 PM
    Ajitji, what is all this Panama Papers about? http://geopolitics.co/2016/04/04/massive-disclosures-panama-papers-cia-haitian-eugenics-imf-greek-credit-event/

    http://www.zerohedge.com/news/2016-04-03/unprecedented-leak-exposes-criminal-financial-dealings-some-worlds-wealthiest-people

    ReplyDelete
    Replies
    ######################################
    Capt. Ajit Vadakayil
    April 4, 2016 at 5:53 PM
    hi ks,

    Mossack Fonseca & Co. is a law firm and corporate service provider based in Panama with more than 40 offices worldwide

    I HAVE COMMANDED SEVERAL PANAMA REGISTERED AND FLAGGED CHEMICAL TANKERS.

    FLAGS OF CONVENIENCE WAS ONE OF THE BUSINESS INTERESTS OF THIS PANAMANIAN FIRM MOSSACK FONSECA.

    Flag of convenience is the business practice of registering a merchant ship in a sovereign state different from that of the ship's owners, and flying that state's civil ensign on the ship.

    This means , if a Japanese owner , owns a hundred ships, each with will flagged under Panama flag , registered in Panama , but having 100 different owner SHELL COMPANY names

    The whole idea , was to escape taxes, escape liability , to cut corners for saving money every which way, give low wages to crew and escape liability in case a ship sinks .

    A ship's BENEFICIAL owner is legally and financially responsible for the ship and its activities. Such a beneficial owner has only A FAX NUMBER.

    The foreign Jap owner with HUNDRED DIFFERENT FAX NUMBERS ( will not work ) pay no income taxes.

    The flag-state employing the highest number of EXTREMELY LOW PAID expatriate-Filipino seafarers were Panama.

    I once refused to take command of a ship where my FILIPINO THIRD OFFICER was getting 40% the salary of an Indian cook.

    This ship was managed by a RAJASTANI MARWARI JEW based in Hongkong , whom all in Indian knows— R A J V xxx H I.

    He would give a break to Filipino seamen to become third mates ( Ratings promoted to Officers ) .

    The ship captain suffers as he has to make up for this incompetent third mate who knows SHIT. It put life and ship in extreme danger .

    Panama, a small nation of just three million, has the largest shipping fleet in the world, by far.

    About 8,700 ships fly the Panamanian flag. Open registries, sometimes referred to pejoratively as flags of convenience, have been contentious from the start.

    International legal requirements insist that countries operating open registries inspect vessels, comply with international regulations and investigate accidents and corruption.

    Panama cuts corners in all these tasks, putting THIRD WORLD maritime workers at risk. Accidents involving Panamanian-registered ships are high.

    Even IMO condoned it— as the BILDERBERG CLUB is involved..

    CONTINUED TO 2-

    ReplyDelete
    Replies
    1. CONTINUED FROM 1-
      The ITF has led a campaign against flags of convenience, but it was all a show, as ITF inspectors were mainly Jews.

      In 2000, ITF general secretary David Cockroft was able to buy a Panamanian first officer's certificate for $4,000 to navigate a ship - even though he had no maritime skills or experience.

      PANAMA CERTIFICATION WAS ALL ABOUT PAYING MONEY.

      LATER ON EVEN INDIAN MANAGEMENT COMPANIES USED FORGERS IN MUMBAI TO CREATE THESE CERTIFICATES AND POCKETED THE MONEY.

      Roberto Linares, the head of the Panama Maritime Authority, resigned after it was discovered that THIRD WORLD CREW AND OFFICERS were being certified without the proper qualifications

      IF I WANT I HAVE ENOUGH MASALA TO SEND SEVERAL IMPORTANT AND RICH INDIAN SHIPMANAGEMENT COMPANY OWNERS INTO TIHAR JAIL -- ON A ONE AWAY TICKET.

      I EVEN KNOW THEIR MONEY STASHED AWAY IN TAX HAVENS — I KNOW THE CREW MONTHLY ALLOTMENT ROUTE ( IT IS EASY TO ARMTWIST OR CHARM SHIPPING COMPANY ACCOUNANTS ) .

      #########################

      R cannot be far behind when a GERMAN JEW JURGEN MOSSACK is involved , right?

      Founded in Panama in 1977 by German JEW Jurgen Mossack and a Panamanian CRYPTO JEW named Ramón Fonseca, a vice president of the country's current ruling party, it later added a third director, Swiss lawyer JEW Christoph Zollinger.

      Since the 70s the law firm has expanded operations and now works with affiliated offices in 44 countries, including the Bahamas, Cyprus, Hong Kong, Switzerland, Brazil, Jersey, Luxembourg, the British Virgin Islands, and the US, specifically the states of Wyoming, Florida, and Nevada.

      MOSSACK FONSECA company has been alleged to help foreign citizens circumvent their local tax laws-- and of being involved in money laundering and tax evasion schemes in connection with Commerzbank.

      MAJJA HAI-

      KISSI KOH KICH NAHI PATHA --

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  30. KERALA PARAVUR TEMPLE DEATHS:

    http://timesofindia.indiatimes.com/Massive-fire-at-Paravur-Puttingal-temple-in-Kerala/liveblog/51761690.cms

    WHAT HAPPENED IS NOT A FIRE- BUT AN EXPLOSION --SABOTAGE

    NOT ONE SINGLE MAIN STREAM MEDIA HAS TOLD THE WORD "EXPLOSION" IR "SABTOAGE"

    ALL ARE BLAMING THE TEMPLE -- WITH THE GOAL OF SHUTTING DOWN TEMPLE FIREWORKS.

    UNCONTROLLED COMBUSTION IS EXPLOSION . .

    OUR SHIP'S ENGINE IS ONE LAKH TIMES THE SIZE AND POWER OF A CAR.

    INSIDE THE 2 STROKE MAIN ENGINE CYLINDER WE HAVE "CONTROLLED COMBUSTION"

    IF IT TURN TO "UNCONTROLLED EXPLOSION" THE CYLINDER HEAD WILL CRACK.

    ONE ONE HUGE TANKER , WE HAD 4 CRACKED CYLINDER HEADS FOR LANDING ASHORE.

    IN THE PAST ONE YEARS ON A 6 CYLINDER ENGINE, MORE THAN 20 CYLINDER HEADS HAD CRACKED.

    I WENT TO THE ENGINE ROOM EVEN BEFORE TAKEOVER -- AND TALKED TO THE EUROPEAN CHIEF ENGINEER.

    HE WAS INCOMPETENT-- AND HE HAD NOT TAKEN THE DRAW DIAGRAM OF THE MAIN ENGINES FOR THE PAST 5 MONTHS - THE MACHINE WAS THERE IN THE ECR, IN PRISTINE CONDITION.

    MY FIRST MESSAGE TO MY COMPANY WAS --I WANT NEW CHIEF ENGINEER IN THE NEXT PORT

    THE RESULTS ARE IN THE LINK BELOW-- I PROVED UNCONTROLLED EXPLOSION WAS TAKING PLACE .

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/draw-diagram-marine-two-stroke-main.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/12/marine-engineering-self-examiner-ships.html

    this is why all over the planet-- the examiners dip into my blogpost.

    so many indian engineers and even examiners have thanked me.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/flammability-composition-diagram.html

    WHAT HAPPENED AT PARAVUR TEMPLE WAS DELIBERATE SABOTAGE .

    CHECK OUT THE SHATTERED TILES OF NEARBY HOUSES -- THIS CANNOT HAPPEN WITH MERE FIREWORKS.

    WE DEMAND THAT MODI GOVT DOES PROPER INQUIRY AND PUNISH THE MEDIA FOR DOING ANTI-HINDU PROPAGANDA . ..

    WE WANT BETTER TALENT IN MEDIA-- SPEAKING STYLISH ENGLISH IS NOT A QUALIFICATION. NO WONDER THE BENAMI MEDIA IS FULL OF WANNABE GORAGAANDS . .

    PUT THIS COMMENT IN MODIs, PMOs, RAJNATH SINGHs, PARRIKKARs WEBSITES

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete

  31. TALKING ABOUT RAFALE FIGHTER JET SIMULATORS--

    I ONCE ATTENDED A SHIP TANKER SIMULATOR COURSE--

    WE HAD TO DISHARGE CLEAN OILS LIKE PETROL , JET FUEL , NAPTHTA ETC

    EVERY CANDIDATE IS TIMED-- AND HIS TIMING AND ADVERSE POINTS LIKE HE LEFT SO MANY TONNES UNPUMPABLE ARE CALCULATED BY THE SOFTWARE.

    SO I ASKED THE TRAINING INSTRUCTOR -- WHAT IS THE NO 1 RECORD TILL NOW.

    HE TOLD ME THE NAME , AND THE PARAMETERS OF THE NO 1 GUY TILL DATE

    I DECLARED -- LISTEN UP ALL-- I WILL EXCEED HIM BY 100%

    THIS WAS CONSIDERED A BOAST BY A COCKY BUGGER

    INDEED , AS DECLARED , I EXCEEDED BY 100% -- BUT I HAD UNPUMPABLE CUBICS IN EACH TANK-- SO MY EVALUATION WAS "FAILED"

    SO I DECLARED-- I HAVE NEVER FAILED IN MY LIFE-- THIS MEANS THE SOFT WARE IS WRONG.

    AND WITHIN 5 MINUTES I POINTED IT OUT

    THE SHIPS TANKS WERE SQUARE WITH A PUMP AT THE AFTER MOST INNER SIDE ON WING TANKS AND AFTER MOST PORT SIDE BULKHEAD FOR CENTRE TANKS

    AS USUAL EVERY BODY WERE TRIMMING THE SHIP BY THE STERN --WHEN IT CAME TO STRIPPING DRY THE TANK USING A SMALL STRIPPER PUMP.

    I DID NOT USE THE SMALL STRIPPER PUMPS, BUT WEDGED THE LIQUID ( IN SQUARE TANKS ) BY BOTH LISTING AND TRIMMING AND USED THE MAIN LARGE PUMP .

    IN A SQUARE TANK , IT MAKES ZILCH DIFFERENCE IF YOU TRIM OR LIST-- I DID BOTH, TO WEDGE THE LIQUID TO A CORNER .

    I DID SIMULTANEOUS BALLASTING TO TRIM/ LIST THE SHIP.

    THE SOFT WARE WAS DEFICIENT- IT WAS MEANT FOR PEA BRAINED CUNTS

    IT HAD NO PLACE FOR A MAN WHO WAS EXTRA SKILLED AND EXTRA COMPETENT.

    IT IS COMMONPLACE FOR ANDRE AGASSI TO FAIL IN TENNIS ELECTRONIC SIMULATOR EXAM.

    NEVER GRADE FIGHTER PILOTS ON THE ELECTRONIC SIMULATOR .

    THEY WILL BE THE BEST OF THE CUNTS , WITH NIL GAAAND MEIN TATTI , INITIATIVE OR SELF CONFIDENCE

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/wedge-formula-on-chemical-tankers-capt.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  32. https://www.youtube.com/watch?v=7jcPMjig7qo

    THIS GUY WAS MY JUNIOR

    EVERY TIME HIS PASSED ME HE HAD TO INTRODUCE MYSELF " SIR- MY NAME IS BIG BALLS SINHA "

    no malice --all in good fun

    how time flies !

    WHEN I WENT FOR MY MASTERS ORALS I WAS ASKED ONLY ONE QUESTION ( by capt PxxxxxxR )

    "DID YOU RAG YOUR JUNIORS"

    I REPLIED- BARRABBARR !

    I PASSED !

    PSSST -- ( i has maxed my writtens )

    ReplyDelete

  33. nobeatingroundthebush
    June 11, 2016 at 1:11 PM

    Every weekend in the Mumbai naval harbour u can see a fleet of naval ships sailing off with families of naval personnel for a picnic. This occurs every weekend. A few years back there was also an accident where two naval ships collided while returning back.

    The army guys are constantly in war either in kashmir or north east.
    The airforce is sometime or the other involved in rescue missions.

    But these naval guys have been enjoying peace time since 1971 at our expense.....They have become Chalta hai....

    They are not even patrolling our coasts properly....and of course no intelligence gathering....Otherwise who would Rascals like Kasab and his friends enter through the mumbai coast?

    There is a lot of smuggling and pilfering of cargo and diesel etc going on off Mumbai and the konkan coast. These guys collect hafta!!!!

    Delete
    ############################

    Capt. Ajit Vadakayil
    June 11, 2016 at 1:45 PM

    hi n,

    ALMOST ALL INDIAN NAVY OFFICERS BECOME SEA SICK AND PUKE HEIR GUTS OUT EVEN IN SLIGHT ROUGH WEATHER.

    I KNOW BECAUSE AT SEA ALMOST ALL OUR ELECTRICAL OFFICERS ( USLESS -PATHETIC IN WORK ) ARE FROM THE INDIAN NAVY--AT LEAST 70 OF THEM HAVE SAILED WITH ME .

    AS A JUNIOR OFFICE IN SCI, I HAVE SAILED WITH SEVERAL COMMODORES, CAPTAINS, COMMANDERS AND LT COMMANDERS -- ALL MEN OF POOR CHARACTER AND COWARDS.

    AS A YOUNG MAN I USED TO WONDER HOW OUR NATION IS BEING PROTECTED BY THESE MEN OF STRAW.

    AND MIND YOU THEY MADE MAX NOISE FOR OROP. THE NAVAL OFFICERS WEAR WHITE UNIFORM AND STRUT AROUND LIKE PEACOCKS --AND SALUTE MAANGHTA HAI BHAIYYA .

    WANT AN EXAMPLE OF INDIAN NAVY COMPETENCE?

    check out my comment in the post below-- this is the PITS

    http://defenseblog-njs.blogspot.in/2012/09/ins-vikramaditya-trial-malfunctions-to.html

    TODAY MARINE ENGINEERS ALL AROUND THE PLANET PASS THEIR EXAMS USING MY SELF EXAMINER--THE QUESTIONS COME FROM THE POSTS BELOW

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/11/marine-engineering-self-examiner.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/10/marine-engineering-self-examiner-water.html

    I AM NOT AN ENGINEER- JUST A DECK BOY

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  34. pravendra
    July 11, 2016 at 4:05 AM

    http://www.thinkstors.com/#!Captain-Radhika-Menon-1st-Woman-Captain-Of-Indian-Merchant-Navy-To-Receive-IMO-Award-For-Exceptional-Bravery-At-Sea/cjds/5782ad980cf2f626feb1610e

    ReplyDelete
    Replies
    #####################
    Capt. Ajit Vadakayil
    July 11, 2016 at 9:09 AM

    hi p,

    THERE IS NO BRAVERY INVOLVED BY THE CAPTAIN. ZERO BRAVERY IS INVOLVED.

    IF SHE DOES NOT GO FOR THE RESCUE SHE LOSES HER LICENSE . .

    IT IS JUST A FEMINIST THRUST.

    I HAVE DONE RESCUES AT SEA IN UNIMAGINABLE CIRCUMSTANCES -- NEVER TALKED ABOUT IT-- EVEN WHEN COMPANY WANTED TO PRAISE ME- I SAID--NO--I AM JUST IN CHARGE -- MY CREW DID IT.

    I REFUSE TO TAKE BRAVERY AWARDS TO SAVE LIFE.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/naive-sailor-weather-routing-capt-ajit.html

    QUOTE: once north of the aleutian , my ship had to go the rescue of a brand
    new XXX ship-- whose foremast fell down due to getting top heavy by
    rime -- the fallen mast was held by 4 stout wire stays and was battering
    the ship like BRUCE LEE'S nanchaku. our own forecastle was like a mount
    everest with rime .UNQUOTE

    YOU HAVE NO IDEA WHAT THE ABOVE MEANS -- MOUNTAINOUS ROUGH SEAS-- CHILL FACTOR MORE THAN MINUS 40 DEG C

    WHO KNOWS EVERY SOON HIJRAS WILL FLY FIGHTER JETS.

    IN PEACE TIME-- YES--THEY WILL ALSO FLY WELL -- WHEN SHIT HITS THE FAN--IT TAKES A MAN WITH BALLS !

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  35. DURING MY 30 YEARS OF COMMAND --

    ON EVERY SINGLE SHIP , IN SAFETY MEETINGS ( i hold it on the navigating bridge in the open ocean ) I TAKE THE SOUND MEGAPHONE --BASICALLY A CONE WITH A HOLE AND ASK -

    WHAT IS THE USE OF THIS?

    EVERY SINGLE SAILOR SAID - TO SHOUT OUR ALOUD , TO AMPLIFY THE VOICE AND DIRECT IT

    THIS IS BULLSHIT

    THE HOLE HAS TO BE APPLIED TO THE EAR TO CHANNEL IN ANY SOUND DURING FOG --SO THAT YOU KNOW WHAT IT IS COMING FROM

    WHEN TITANIC SANK IN FOG --THE STUPID BRITISH OFFICERS IN RESCUE BOATS WERE SCREAMING THEIR LUNGS OFF INTO THE MEGAPHONE "ANYBODY AROUND ?"

    AND POOR DROWNING PEOPLE STIFF WITH COLD WERE SHOUTING BACK-- "I AM HERE "

    THIS IS WHY I SAY " SOME PEOPLE CONFUSE THE MOUTH WITH ASSHOLE"

    THOUSANDS OF SAILORS DROWNED WHEN THE SHIPS SANK-- THE LIFE RAFTS DID NOT RELEASE

    IT TOOK A CAPT AJIT VADAKAYIL TO SET IT RIGHT -- IT TOOK A LOT OF FIGHTING AND KICKING COLLECTIVE BALLS

    IT TOOK ME 26 YEARS !

    SENDING EMAILS AND LETTERS TO VARIOUS AUTHORITIES , US COAST GUARD, CLASSIFICATION SOCIETIES, VETTING INSPECTORS, PORT STATE CONTROL , COMPANY BOSSES ETC

    EVEN MY OWN SAILORS COULD NOT UNDERSTAND --THEY COULD ONLY WHEN I EXPLAINED WITH FUCK / SHIT / FART ETC

    THIS IS HOW STUPID SAILORS ARE

    I PREVENTED MY ELDER SON FROM JOINING THE SEA

    HE WANTED TO BE CAPTAIN, LIKE HIS FATHER

    I SAID "NOTHING DOING ! YOU WILL BE BETWEEN DRIPPING CUNTS "

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/naive-sailor-sinking-ships-capt-ajit.html

    NOW YOU WILL GET THE DRIFT , WHY CAPT AJIT VADAKAYIL WAS A LIVING LEGEND AT SEA

    WHAT ABOUT LIFE BOATS ?

    IT TOOK ME 28 YEARS OF KICKING COLLECTIVE BALLS AND TWATS

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/single-hook-for-enclosed-lifeboats-capt.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/enclosed-lifeboat-accidents-and-imo.html

    WE HAD IMO TO SAVE THE LIVES OF SAILORS --THEY WERE THE BIGGEST CUNTS

    https://en.wikipedia.org/wiki/International_Maritime_Organization

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  36. YESTERDAY DURING NEWSHOUR I WAS WATCHING SOME CREATURES NAY VERMIN , UNITED BY THEIR COMMON HATRED FOR PM MOD, PUTTING THE WATAN LAST AND THEIR FOUL PERSONAL AGENDA FIRST......


    AND ONE GUY NAMED MAYANK GANDHI WAS IMPLORING, PLEASE KEEP NATION FIRST
    I WAS REMINED OF MYSELF AT SEA

    WHEN IT CAME TO DEFENDING THE HONOUR OF BHARATMATA , I KICKED MY JOB SEVERAL TIMES
    WHEN WAS THE LAST TIME ?

    WE WERE IN SOUTH KOREA UNLOADING CHEMICALS AT ANCHOR INTO BARGES

    I NOTIED THAT THE SECOND MATE , A MANGALOREAN CHRISTIAN HAD NOT FILLED UP THE PORT PROGRESS LOG . .

    I ASKED THE CHIEF MATE— AND HE TOLD ME THAT THE SECOND MATE WAS IN DEEP DEPRESSION.

    SO I CALLED UP THE SECOND MATE TO MY CABIN—HE WAS ASLEEP—I INSISTED

    THIS BOY WAS A VERY HUMBLE GUY , AND HIS HUMILITY WAS WAY OVER FOR AN OFFICER WHO SERVED UNDER MY COMMAND. HE WAS MOST SINCERE CONSCIENTIOUS IN HIS JOB . .

    AS SOON AS HE ENTERED I CLOSED THE DOOR AND ASKED HIM ” SOMETHING IS EATING YOU UP—I WANT TO KNOW WHY”

    He said –“ the Korean Supercargo ( a captain ) came on board after midnight, he came to the CCR and I gave him the owners cabin key and told him where to find his cabin. He handed over his brief case to me and ordered me to carry it to his cabin. So I asked him, if I was a white skinned British or German officer, if h would do the same thing “

    “ On the way to the owner’s cabin, this Korean captain ( come as Cargo Superintendent appointed by US charterers ) kept GIGGLING LOUDLY . After that my mind has just chatters , I cant concentrate –as the insult was too deep , it has scarred my mind. I feel ashamed to be an Indian with brown skin“

    I replied “ This Korean Captain is now sleeping , as he has given wake up call instruction to the CCR . Go to the owners cabin, wake him up and say Captain wants to see you on the bridge in 300 SECONDS “

    My second mate held my wrist , HARD, like how my wife would do when I was about to lose my restraint –Sir let it be –I know what you will do now”

    I replied to this well wisher ’ Follow my orders”

    Within 300 seconds the Korean was on the navigating bridge with an angry indignant look.

    He knew Captain was aware of the brief case incident –as he asked the second mate on the way up, if he told the Captain.

    I ordered him” There are six barges along side my ship. I will allow only two. I order you to give orders within 600 SECONDS . If you don’t do that I will shut cargo operations and call up your bosses in USA to remove you from my ship”

    THE YANK TOP BOSS WAS MY FAN. MY SHIT WOULD NOT SMELL FOR HIM.

    The Korean Captain had pull with the Jap owners and made them call my bosses to tell them that I insulted the Supercargo.

    My bosses wanted an explanation.

    I said “ I take decisions on my ship-PERIOD “

    INDIA IS FULL OF TRAITORS WHO DON’T LOVE THE WATAN. THIS IS WHY BHARATMATA WAS IN CHAINS FOR 800 YEARS.

    JUST MAKE AN EXAMPLE OF A FEW TRAITORS LIKE SLIMY MANI , AND SEE HOW ALL FALL IN LINE.

    Capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete

  37. Buddha Zorba
    November 30, 2016 at 7:05 PM

    what is natural confidence ?

    how can a confident person be sure about something ?

    or does a confident person accept that he might err ?

    Please talk about natural confidence you talk about ?

    ReplyDelete
    Replies

    ###############
    Capt. Ajit Vadakayil
    November 30, 2016 at 7:39 PM

    hi bz,

    when the CRYING BOLLYWOOD SUPERSTAR put a defamation case against me--the police ( well wishers really ) asked me--

    " captain, we know you are a desh bhakt and an intellectual --but we dont understand why you sent your eldest son to usa "

    all i replied was " he will come back"

    it was not worth explaining

    WHEN I WAS AT SCHOOL , I USED TO BE MAHAAA IMPRESSED WITH NAMES LIKE JOHN, MARY, DICK AND PRICK .

    I DID MY LKG / UKG / AND FIRST AND THIRD STANDARD WITH ANGLO INDIAN GIRLS .

    i did NOT do second standard as teachers felt, i was too troublesome in class -- coming first rank too

    LATER I STARTED SAILING AND GOT MY EXPERIENCE WITH WHITE SKINNED PEOPLE ALL OVER THE WORLD

    I KNEW WITHIN MYSELF THAT I WAS 100 TIMES SMARTER THAN THESE PEOPLE WHOM I ONCE IDOLIZED ( IN MORAL SCIENCE CATHOLIC CLASSES IT WAS ALL ABOUT THE WHITE MAN SAVING THE DIRTY HEATHEN INDIAN )

    MY JOB MADE ME WALK THE PATH OF EXPERIENCE --

    when my elder on was leaving calicut for cornell , at the airport i told him--

    " FIND OUT WHAT YOU ARE WORTH. YOU WILL BE PITTING YOURSELF AGAINST THE BEST BRAINS ON THE PLANET IN YOUR COMPUTER SCIENCE MASTERS CLASS "

    it did NOT take long for him , to realise his own worth

    THINKING IS THE MOST DIFFICULT THING ON THE PLANET-- FOR AN AVERAGE INDIAN THINKING IS LIKE BREATHING--SO NATURAL -- SO EASY

    when my son passed out , he applied for a job in the best companies of USA

    the first test is usually CODING ( on line exam ) -- usually runs 3 hours

    all the companies replied within the hour " YOUR CODING ABILITIES ARE OUTSTANDING-- WE SHALL NOW SKIP ALL INTERMEDIATE EXAMS AND GO FOR THE FINAL EXAM"

    thousands of people have taken this coding test -- clarity of thought shines through , when you reduce complex stuff ( honored by time ) into ridiculously simple stuff

    this is when self realisation hits you like an avalanche .

    you have competed in OPEN maidan against the best and you have won. the moment you find yourself on a BAD WICKET you know someone has cheated .

    winning in an OPEN FIELD , this is NOT like a JEW like albert einstein ( clerk in patents office) cheating and getting a nobel prize --

    -or jewess hillary clinton beating trump in the presidential debate ( getting questions/ answers ) before hand.

    did i not predict this, way before wikileaks --just by watching her body language ? it is on record

    EVERY HUMAN MUST WALK ON THE PATH OF SELF DISCOVERY -FOR LIBERATION .

    ONCE YOU START ON THAT UNKNOWN PATH OF THORNS, THERE IS NO TURNING BACK-- THE COSMOS WONT ALLOW YOU.

    FOR THIS IS THE PATH OF HUMAN SPIRIT.

    YOU HAVE DARED TO WALK SO FAR, WITH A FRESH PAIR OF EYES --WHY TURN BACK NOW ?

    ANIMALS IN A ZOO WONT UNDERSTAND THIS

    YOU ARE MORE POWERFUL THAN YOU KNOW . .

    IF YOU DONT DARE TO WALK THIS PATH, YOU DIE IN DUE COURSE OF OLD AGE , WITHOUT MAKING A DENT IN THE UNIVERSE.

    MENTORS CAUSE A MENTEE TO TAKE HIS OWN DECISION AND WALK ON THIS PATH OF SELF DISCOVERY

    IN MY LIFE, I HAVE ALWAYS STRUCK MY OWN PATH AND CARRIED MY OWN TORCH.

    just because my path is different from the beaten track--it does not mean that i am lost.

    LIFE ON EARTH IS A SCHOOL -- YOUR SOUL ALREADY KNOWS

    WITHOUT ADVENTURE , HOW WILL YOU KNOW WHERE YOU BELONG ? HAPPINESS IS A JOURNEY YOU CHOSE , NOT A DESTINATION.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/mentoring-at-sea-capt-ajit-vadakayil.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete

  38. Dharma Sansthapana
    December 16, 2016 at 6:51 PM

    https://twitter.com/Swamy39/status/809735797762977792
    " Subramanian Swamy Verified account
    ‏@Swamy39

    The History of the House of Rothschild (1743-2006) -
    http://www.anonews.co/rothschild-history/ "

    WOW ! Subramanian swamy is going full swing on Rothschild these days ,another victory to this blog , now lot of mainstream folks will wake up

    ReplyDelete
    Replies
    #################

    Capt. Ajit Vadakayil
    December 16, 2016 at 7:14 PM

    I AM A LIVING LEGEND AT SEA , BECAUSE MY SHIPS NEVER FAILED AN INSPECTION.

    THIS IS VERY HARD ON CHEMICAL TANKERS WHERE YOU HAVE MORE THAN 30 TANKS AND EVERY TANK GOES THROUGH WALL WASH TESTS.

    WHAT WAS THE REASON FOR MY UNIQUE SUCCESS?

    I HAD THE CAPABILITY TO ADDRESS THE ROOT CAUSE.

    MY BRAIN WENT WHERE NO HUMAN BRAIN HAS EVER BEEN BEFORE-- AND MOST OF THE TIME IT WAS NOT EVEN MY FIELD OF EXPERTISE.

    BUT ALL AT SEA AND ASHORE KNEW , CAPTAIN WILL FIND THE ROOT CAUSE-- AND COME WITH 100% SOLUTIONS

    WHEN SHIPS BROKE DOWN AT SEA , AND ENGINES COULD NOT BE RESTARTED --THEM BOSSES ASHORE WOULD SEND A DISTRESS MESSAGE ( OSTENSIBLE ) TO ALL SHIPS IN THE FLEET -- BUT SECRETLY THEY SEND IT ONLY TO MY SHIP. MY FANS ASHORE TOLD ME THIS.

    THEY KNOW MY CHIEF ENGINEER DOES NOT HAVE THE BRAINS TO EVEN DARE TO REPLY ( SHOWS TOTAL LACK OF COMPETENCE ) BUT CAPT AJIT VADAKAYIL WOULD REPLY, WITHIN 5 MINUTES

    YOU DO NOT BECOME A LIVING LEGEND AT SEA JUST LIKE THAT .

    LIKE AISHWARYA RAI SAID" YOU MUST BE WORTH IT"

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/naive-sailor-low-sulphur-fuels-capt.html

    I DARE ANY ENGINEER ON THIS PLANET TO EVEN UNDERSTAND WHAT I HAVE SAID IN THE POST ABOVE --ANY FUCKIN' ENGINEER MARINE OR SHORE.

    COME ON, TAKE CAPT VADAKAYIL ON, YOU MOTHER FUCKERS !!

    CAN ANY ENGINE EXPERT ON THIS PLANET IMAGINE IN HIS MANN MANDIR HOW THE PISTON GOES UP AND DOWN ?

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/naive-sailor-low-sulphur-fuels-capt.html

    KARKE DEKH !

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete

  39. SOME ONE SAID--

    IT IS ALL RIGHT FOR YOU TO HOLLER "NEXT" IF SOMEONE REJECTS YOU

    BUT ALL ARE NOT IN YOUR GRADE

    I HAVE TOLD THIS BEFORE AND I WILL TELL IT AGAIN

    I AM THE ONLY PERSON ON THE PLANET WHO SELECTED HIGH RANKING OFFICERS BY THEIR QUESTIONS AND NOT THEIR ANSWERS

    I WOULD SELECT WHITE SKINNED CAPTAINS, CHIEF ENGINEERS, CHIEF OFFICERS AND SECOND ENGINEERS , BY MAKING THEM READ SOME MATERIAL I WROTE

    I WOULD SAY-- TAKE THESE SHEETS OF PAPER TO YOUR HOTEL- READ IT--TOMORROW AT 2 PM, COME BACK HERE -- ASK ME QUESTIONS --IF YOUR QUESTIONS ARE GOOD, YOU ARE IN. I WONT ASK YOU ANYTHING

    THEY WOULD BE TOTALLY STUNNED .

    INDEED MY METHOD BORE FRUIT-- I SELECTED THE BEST "ON THEIR TERMS" -- NOT MINE.

    I DID NOT ALLOW "LACK OF COMPETENCE IN ENGLISH LANGUAGE " AFFECT THEIR CHANCES .

    THE EAST EUROPEANS, WHO WERE MORE COMPETENT THAN THEIR WESTERN COUNTERPARTS WERE MOST GRATEFUL-- NAY --TOUCHED .

    CHOOTS WHO DONT UNDERSTAND THE SUBJECT ALWAYS ASK STUPID QUESTIONS.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/naive-sailor-magnetised-pv-valves-capt.html

    IN THE POST ABOVE , I PROVE THAT I HAVE DONE MORE FOR CLIMATE CHANGE THAN AL FUCKIN' GORE ...

    CHOOTS CAN NOT EVEN UNDERSTAND , THE HUGE WORLD IMPACT OF THE POST.

    IN THE COMMENTS COLUMN A WHITE SKINNED SCANDINAVIAN ( BIG BOSS OF A HARDWARE COMPANY ) APPRECIATES WHAT I WROTE AND SAYS-- HE HAS UNDERSTOOD WHAT I HAVE WRITTEN AND HE HAS ADDRESSED IT AGAINST ALL ODDS..

    I TELL MY READERS THIS -- AT SEA I WAS A THINKER AND A MASTER IMPLEMENTER

    TODAY I AM RETIRED -- I JUST THINK.

    MY READERS HAVE TO IMPLEMENT.

    QUOTE: By the way NO regulation allows methanol spray with SCBA IBC sets. IBC sets are not for working in the literal sense. " Working time " relates to "lung demand" of free air, which is 10 litres / min for rest, 30 litres/ min for light work and 100 litres / min for strain of fireman's lift. Fill up a form in capital does NOT mean you have to take a flight to the capital city of your country. SCBA sets are for emergencies and must be donned by two sailors.UNQUOTE

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/airline-breathing-apparatus-on-chemical.html

    THIS "WORKING TIME / LUNG DEMAND TIME" THINGY HAS NOW BEEN UNDERSTOOD BY THE POWERS AT SEA.

    THE WISDOM OF NOT HAVING TO TAKING A FLIGHT TO NEW DELHI TO FILL UP A MANGY FORM "IN CAPITAL" HAS BEEN GRASPED.

    GOD MUST LOVE STUPID PEOPLE-- HE MADE SO MANY- MOST OF THEM ARE BOSSES-- FOR SHEER ABILITY TO COMPROMISE.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SOMEONE SAID--

      CAPTAIN YOU HAVE NOT TOLD US EVERYTING ABOUT SELECTING PEOPLE ON THE BASIS OF THEIR QUESTIONS--NOT THEIR ANSWERS

      INDEED

      I HAVE PENNED 1100 BLOGPOSTS -- I HAVE REVEALED LESS THAN 40% IN ALL THOSE POSTS ..

      I AM NOT IN THE HABIT OF LAYING DOWN ALL MY CARDS ON THE TABLE-- I KEEP THE ACE UP MY SLEEVE

      IMAGINE A EUROPEAN CHIEF ENGINEER COMES TO ME FOR AN INTERVIEW.

      HE SEES MY DESK PLATE "CAPT AJIT VADAKAYIL"

      THE FIRST QUESTION IS " ARE YOU DOUBLE CERTIFICATED -- AS A NAVIGATOR AND AN ENGINEER?"

      THE ANSWER IS "NOPE"

      IMMEDIATELY YOU CAN SEE IT IN HIS EYES " WHAT DOES THIS BLACK MONKEY KNOW . HE IS NOT AN ENGINEER "

      THEN I GIVE HIM SOMETHING LIKE THE BELOW POST--( just an example)

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/draw-diagram-marine-two-stroke-main.html

      I TELL HIM-- "ASK ME QUESTIONS TOMORROW "

      I AM DARING HIM TO TIE ME UP IN KNOTS-- I DARE HIM TO PROVE THAT HE IS BETTER THAN ME ON THE SUBJECT

      BY THE WAY--THE DRAW DIAGRAM OF THE SHIPs MAIN ENGINE IS LIKE THE ECG OF THE HEART
      ONLY IF YOU HAVE THE GUTS TO ALLOW THE CANDIDATE TO QUESTION YOUR OWN COMPETENCE AS AN EXAMINER-- ONLY THEN -- HE WILL ACCEPT REJECTION.

      OTHERWISE HE WILL THINK-- A BLACK MONKEY WHO DOES NOT KNOW A SHIT ABOUT ENGINEERING FAILED ME.

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/12/marine-engineering-self-examiner-ships.html

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/06/marine-engineering-self-examiner-aux.html

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  40. WHEN WE TOOK UP RESIDENCE IN MANIPAL -- MY YOUNGER SON WAS THERE FOR THREE YEARS-- ME AND MY WIFE BOUGHT TWO SONY FLAT TVs COSTING A FORTUNE.

    AFTER SIGNING THE CHEQUE I TOLD MY WIFE , I RECKON THAT CHEQUE WILL BOUNCE --HAATH THODA PHISSAL GAYA--

    SIGNATURE CHANGE OVER THE YEARS

    SO TO PREEMPT THIS POTENTIAL CHEQUE BOUNCE , MY WIFE CALLED UP THE BANK MANAGER IN CALICUT AND TOLD HIM TO HONOUR THE CHEQUE OF SO AND SO AMOUNT OF DATE SO AND SO.

    30 YEARS AS SHIP CAPTAIN HAD MADE ME THIS BANKS VALUABLE CUSTOMER.

    BUT HEY --

    THE CHEQUE STILL BOUNCED --AS THE CHEQUE WENT TO SOME BRANCH CHEQUE CLEARING OFFICE -- NOT THE HEAD OFFICE.

    WHEN THE SHOP INFORMED ABOUT THIS BY MOBILE PHONE-- WE QUICKLY DROVE THERE AND MY WIFE SIGNED ANOTHER CHEQUE

    WHY DID MY SIGNATURE CHANGE ?

    AS A CHEMICAL SHIP CAPTAIN I SIGNED ON AN AVERAGE MORE THAN 100 SIGNATURES AFTER LOADING --

    OVER TIME THE BODY CELL INTELLIGENCE TAKES OVER AND THE SIGNATURE IS MADE FASTER --BUT THEN SPEED CORRUPTS THE FINE NUANCES OF QUALITY

    DIGRESSION:--

    my mind goes back to an incident in mumbai

    i started a bank account as a young boy of 17.

    and that account with about a 40 grand was untouched for several years.

    one day i went to move my account.

    i signed on a withdrawal slip -- i knew that my signature wont match so i took my passport along

    the parsi old madame said my signature does not match and she cannot give me money

    so i gave her my passport-- and spAke-- see the picture on the passport and my name

    the baawajee old woman still refused-- she was just being herself- an old cantankerous parsi woman

    so i suggested-- let me put a fresh SPECIMEN SIGNATURE

    she stonewalled that too.

    so i said loudly -- WATCH THIS MADAME --SPRROOINNGGG

    i started removing my shit--with at least 20 people watching

    she demanded--WHY ARE YOU REMOVING YOUR SHIRT

    i said-- NOW IT IS SHIRT-- AFTER THE NEXT STONEWALL IT WILL BE PANTS

    i explained-- WHEN I PUT THAT SPECIMEN SIGNATURE , I HAVE VERY LITTLE HAIR IN MY ARMPIT-- BUT SEE NOW- HAJAAAR HAIR-- -I TUGGED AT MY ARM PIT HAIR-- I HAVE CHANGED

    then i started removing my pants MAYBE YOU WILL WANT TO SEE MY JHAAAAND ( PUBIC HAIR ) TOO --

    all and sundry started laughing --including the guard with the long double barrel gun

    she cried OK BAABA , OK BAAABA - I WILL GIVE YOU THE MONEY

    i got the money-- thanked her and gave her a piece of advise

    i spAke-- YOUR BINDI IS ONE INCH TOO HIGH --LOWER IT

    she obliged instantly -- for she was afraid i may spin a yarn with my asshole next

    TEE HEEEEEEEEEEE

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2013/10/sindoor-vermilion-hindu-womans-mark-of.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  41. WE HAVE TO CRUSH THE NAXAL THINKERS AND SUPPORTERS --

    EXAMPLE ?

    JNU COMMIE PROFESSORS, COLLEGIUM JUDICIARY IN FOREIGN PAYROLL, NHRC, NCM, NCW, TROJAN HORSE NGOs etc

    BUT MODI DOES NOT HAVE THE BALLS

    HE IS AFRAID OF JEW NOAM CHOMSKY

    ########

    long ago i had an emergency on my SCI ship ( 1983)

    a technical shore boss flew down to be on board-- he was a TOP HONCHO.

    he was my chief engineers batchmate ( both ENGINE ROOM ARTIFICERS or GLORIFIED FITTERS from indian navy -- they have practical knowledge but theory is ZERO )

    to cut a long story short--

    the chief engineer was screening a HIT hindi movie in the officers lounge with his new VCR with the shore boss and half my crew / officers there watching the movie -

    --dereliction of duty in an emergency!

    as soon as i entered the lounge all ran away --leaving behind chief engineer and his batchmate shore boss ( both RUSTIC punjabis with zilch class )

    i asked my chief engineer-- have you completed transferring bunkers the way i told you.

    he said --NOT YET

    i said-- AS LONG AS THE SHIP IS IN THIS PORT, YOUR SHORE LEAVE IS CUT , AS PUNISHMENT

    his batchmate boss comes to his defence-- CAPTAIN , YOU CANNOT CUT CHIEF ENGINEERs SHORE LEAVE ( both were planning to go ashore IKKATTA )

    i replied-- OH YEAH? -- NOW I WANT HIM TO GO ASHORE --I WONT PUNISH HIM -- I WILL PUNISH YOU .

    knowing how hard core i could be -- both slunk away with the VCR like beaten dogs

    THERE ARE TIMES A LEADER MUST SHOW STRENGTH

    MY OFFICERS AND CREW WHO RAN AWAY--WERE ALL LISTENING TO THIS SHOWDOWN FROM OUTSIDE PEEPING EVERY WHICH WAY, EVEN FROM PANTRY PORT

    THEY ALL KNEW WHO IS BOSS ON THE SHIP

    KNOW YOUR POWERS --ALWAYS

    EPILOGUE: LATER I THREW OUT THE SHORE BOSS FROM MY SHIP.. GAVE HIM 60 SECONDS TO LEAVE -- HE RAN FOR HIS LIFE --NO TIME TO COLLECT HIS BELONGINGS --

    i warned --AFTER 60 SECONDS MY CREW WILL CATCH HIM AND THROWN HIM FROM THE MAIN DECK INTO THE BOAT -- A HUGE HEIGHT --HIS BONES WOULD BE BROKEN .

    i had to face a disciplinary enquiry later with SCI -- i came out the winner

    -- reason?

    this shore boss tried to undermine CAPTAINs AUTHORITY ( another incident )

    if you ask people who know me --even my worst detractor-- all will vouch--CAPTAIN WAS KING !

    THIS STORY SPREAD LIKE WILD FIRE -- I BECAME DON CORLEONE ( circumstances early in life )

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  42. PATHETIC MORONS LIKE AMARTYA SEN AND MANMOHAN SINGH ARE DECRYING CHANGES OF GOVT STRATEGY DURING 50 DAYS OF DEMONETIZATION

    ONLY A CUNT WILL LOOK AHEAD WHEN THE ENEMY HAS MANEUVERED HIMSELF BEHIND HIM --OR IN HIS BLIND / SHADOW SECTOR

    I WAS THE FIRST ON THE PLANET TO PROPOUND "DYNAMIC" RISK ASSESSMENT AT SEA

    AT SEA, WHEN THERE WAS AN EMERGENCY, CHIEF ENGINEER WAS SUPPOSED TO BE IN THE ENGINE ROOM--LIKE A MUSHROOM

    I OBJECTED--

    I SAID-- CHIEF ENGINEER MAY BE THE SENIOR MOST ENGINEER-- BUT HE WILL NOT KNOW THE PIPELINES AND PROCEDURES -- WHICH THE JUNIOR MOST 5TH ENGINEER REGULAR WATCH KEEPER WITH HANDS ON EXPERIENCE WILL KNOW BETTER.

    I INSISTED --

    I WANT CHIEF ENGINEER AS MY ROVING SQUAD. -- TO WATCH FOR COMING SHADOWS -- FOR ME AS CAPTAIN ON THE BRIDGE TO CHANGE HIS STRATEGY

    IT TOOK ME MORE THAN TEN YEARS TO CONVINCE THE MARITIME POWERS.

    AS SOON AS I JOIN A SHIP- I TEAR DOWN COMPANY EMERGENCY STATION POSTERS AND PUT MY OWN THING WITH CHIEF ENGINEER AS ROVING SQUAD--

    HE IS NOW THE EYES AND EARS OF THE CAPTAIN WHO CANT SEE ---THOUGH IN COMMAND .

    COMPANY WILL RAVE AND RANT, QUOTING I AM NOT FOLLOWING THE SOP APPROVED BY ISM CODE/ SMS SYSTEMS -- I TELL THEM FUCK OFF

    THE LEADER OF SQUADS FIGHTING THE FIRE WILL SAY "WE ARE THE BEST"-- APUN AWWAL !

    SOMEONE ELSE HAS TO JUDGE THEM

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/04/dynamic-risk-assessment-on-chemical.html

    IF I WERE THE PM OF INDIA, I WOULD BE HAVING A HARD COPY ( SIGNED BY CRITICAL MEMBERS ) OF EVERY DAY SINCE DEMONETIZATION STARTED ON 8TH NOV 2016

    THIS MEANS I WOULD HAVE 50 PRINTED AND SIGNED COPIES OF RISK ASSESSMENT

    AS A PM I WOULD KEEP THE "CERTAINTY SWITCH " IN MY POCKET

    I WAS A SUCCESSFUL CAPTAIN AT SEA , BECAUSE MY METHODS WERE 100% FOOL PROOF.

    NOTHING --REPEAT --NOTHING WOULD BE DONE WITHOUT A PROPER RISK ASSESSMENT BEFORE AND A DYNAMIC RA DURING -- AND A FINAL BRAINSTORMING FEEDBACK MEETING

    AND MOST OF THE TIME WHEN IT CAME TO MAJOR CRITICAL THINGS -I DID "BRAIN STORMING " WITH EVERY MEMBER OF THE CREW.

    I GET VALUABLE FEEDBACK

    THEN I HAVE A REM SLEEP SESSION

    ONLY AFTER THAT I TAKE MY DECISION

    THERE WAS A FANTASTIC PROCEDURE ( not requited by the company or IMO ) --AND I AM PROUD OF MYSELF

    WISDOM IS THE FRUIT OF BRAIN STORMING

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/blue-ocean-leadership-capt-ajit.html

    THERE WAS A TIME WHEN MY SHIP WOULD HAVE SUNK-- AND ONE JUNIOR MOST ENGINE ROOM CLEANER ( WIPER ) GAVE A SUGGESTION FOR TIGHTENING LASHINGS ( LOG CARRIER ) DURING EMERGENCY BRAINSTORMING WHICH SAVED THE SHIP-

    --OF COURSE I HAD NO TIME FOR REM SLEEP.

    TO BE FRANK INDIA NEEDS TO SACK ALL PROFESSORS OF PREMIUM COLLEGES ( DEADWOOD / SPENT FORCES ) IF INDIA HAS TO BE NO 1 SUPERPOWER ON THE PLANET IN 16 YEARS

    BUT HEY--MODI HAS PUT HIS POODLE CHITPAVAN JAVEDEKAR IN CHARGE

    MODI WANTS EGO MASSAGE !

    HIS PATHETIC TEAM INSTEAD OF DOING THEIR FUCKIN' JOBS , JUST SUCK UP FOR PERSONAL FAAYADA.

    AT SEA I WAS THE ONLY CAPTAIN WHO KICKED MY BOSSES ON THEIR COLLECTIVE BALLS FROM HOUR ONE.

    EVEN MY WORST DETRACTORS WILL AGREE TO THIS..

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  43. http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/naive-sailor-low-sulphur-fuels-capt.html

    FOR MARINE ENGINEERS ONLY

    STEP MOTHERLY TREATMENT GIVEN TO THE BOILER FURNACE -- WHILE MOTHERLY TREATMENT IS GIVEN TO THE MAIN ENGINE CRANKCASE

    boiler ACC does NOT understand the FIRE TRIANGLE,
    the way the main engine crank case understands it.

    the crank case equates a hot spot to HEAT, the FUEL
    is already there, and wont allow the third leg of OXYGEN
    to make up the fire triangle for at least 30 minutes.

    while boiler ACC ( step motherly treatment ) is desperate
    to PURGE with FD fan ASAP -- ( a dribbling nozzle can
    produce a STEADY glowing lump underneath which wont
    activate the photo electric cell flame sensor and NOT gate
    of " NO FLAME / NO FUEL " ( reminds me of NO
    WORK/ NO PAY ! ) HO solenoid ,

    -- or if the burner assembly is set back in too much,
    a circle of incendive heated lifeless plastic refractory
    provides the HEAT leg ). unburnt explosive gases is
    already there-- and as soon as FD fan gives the purge
    -- BOOOOM!

    WHEN THE HIGH TEMP ALARM COMES FOR THE MAIN ENGINE CRANKCASE--THE HOT SPOT IS ALLOWED TO COOK--

    THE ENGINE ROOM IS ABANDONED FOR 30 MINUTES

    I WAS ASKED AS A DECK BOY TO LAY DOWN ENGINE ROOM SAFETY PROCEDURES .. I AM NOT AN ENGINEER..

    MORE THAN 20 ENGINEER SUPERINTENDENTS OF THE SHORE OFFICE SULKED FOR MONTHS

    WHAT IS BELOW IS NOT FOUND IN BOOKS ---IT COMES FROM THE FERTILE BRAINS OF A BAD BOY HARDCORE CAPTAIN NAMED VADAKAYIL

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/me-crankcase-oil-mist-detector-alarm-on.html

    KOI SHAKH ?

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  44. DIGRESSION:

    SUBJECT: LOCKING STABLE DOORS AFTER THE HORSES HAVE BOLTED ??

    I was a very successful Captain at sea as I did something which nobody did or even dreamt of at sea .

    I did PREDICTIVE MAINTENANCE at sea—an unknown concept.

    When Capt Ajit Vadakayil predicts , you know how effective it can be.

    I treated every machinery like a human body-- which is the most complicated machine.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/predictive-maintenance-on-chemical.html

    I ignored the company’s peabrained PMS ( Planned maintenance programme ) . This made my bosses very unhappy. But then I have always worked for my ship- never to keep my bosses happy. And my bosses knew that I run a good ship.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/draw-diagram-marine-two-stroke-main.html

    I checked the emissions from the main air compressor in the engine room and found it had Lub Oil carryover. Then I monitored the compressor for a few days and found it was running 18 hours a day, when a healthy compressor must work less than 4 hours a bad in charging the air bottles .

    I had a site inspection of the main air compressors in the Engine room and found it was below the water level during loaded passage and that it was next to the shipside with the HP ( high pressure ) part facing the hull.

    I sent an email to the company—in New York—all pea brained white men in the office. .

    I demanded a 24 HOUR BLACKOUT AT THE BERTH IN BROWNSVILLE USA after cargo discharge .

    The company threw up .

    After all this demand was coming from a DECK BOY not the Chief Engineer.

    I told them – “Listen, I am getting off at Brownsville USA with my family as my contract is over . I am doing this for the next captain whose will NOT have a technical brain”

    The company replied that one day of idling after cargo discharge ( veg oils ) is unimaginable—there will be much of financial loss.

    Then I held a SAFETY COMMITTEE MEETING the same day

    I explained the scenario to all the engineers . None of them had the cerebral wherewithal to understand why I wanted INSTANT REPAIRS

    I made the MINUTES OF THE MEETING ( process verbal ) –got it signed by all officers and crew SAFETY REPS .

    The last line at the bottom was from Captain—

    NEVER LOCK THE STABLE DOORS AFTER THE HORSES HAVE BOLTED !

    This report was FAXED.

    All in the company read this—even the women.

    They all knew me well as a Captain par excellence . The PRESIDENT who knew me got involved .

    They sort of kept it on the back burner as the white skinned Engineer Techical bosses did not agree ( more out of jealousy ).

    This is despite me warning—if what I fear happens , we will not have time to launch our life boats. The engine room will lose its reserve buoyancy and the ship will sink in a jiffy with all souls

    Three days later I was woken up at 3PM ( after noon nap ) by a mighty explosion –the whole ship rocked.

    I ran down to the engine room telephoning Chief Engineer who was also sleeping to follow me to the starboard side at the main air compressor.

    The heavy compressor block has shattered and huge heavy pieces of steel projectiles destroyed everything in its path.

    LUCKILY THE HP SIDE FACING THE HULL WAS INTACT AS THE COMPRESSOR EXPLODED FROM THE LP SIDE.

    A FINE SPRAY OF LUB OIL HAS A LOWER IGNITION POINT THAT GASOLENE—HARDLY ANYBODY KNOWS THIS

    Within two minutes the Chief Engineer arrived at the spot.

    CONTINUED TO 2--

    ReplyDelete
    Replies
    1. CONTINUED FROM 1-

      I told him I WANT TO INSPECT THE INTER COOLER PRESSURE RELIEF TEFLON ALUMINIUM BURSTING DISC

      Then I went up to my cabin as send a terse message to the company in New York --THE HORSES HAVE BOLTED –and came down

      The pressure relief disc had ruptured . As I had predicted the spiral coil has got a hole, as black carbon absorbs and emits heat.

      Despite this lessened pressure the damage caused by flying steel projectiles inboard was unimaginable—they had smashed up heavy pipelines

      If you have a air gun, you put a lead pellet , pump it up and then shoot —how far does it go. Well this compressor produced 30 times that pressure

      Then I get a call from the radio officer SIR ALL AT NEWYORK WANT TO HEAR YOUR VOICE URGENTLY – IA HAVE TOLD THEM CAPTAIN IS IN THE ENGINE ROOM AFTER A MIGHTY EXPLOSION

      I went up and told them NO WE ARE NOT IN THE LIFEBOATS —talk to you later . I let them suffer. They all knew that their ASSES ARE ON THE LINE

      To cut a long story short –the ship was granted a 24 hour stay at an idle berth ( with blackout ) at Brownsville USA.

      I signed off with my wife and two sons , went to New York for de-briefing and had a two day holiday at New York .

      We went up the World Trade Centre –first time for my younger son—but my wife and elder son had been up several times before.

      Repairs?

      All 5 valves on the pipelines connecting the two huge main air compressor bottles were renewed . All were leaking.

      The compressors were not cutting off ( to take rest ) as both air bottles were running down together and the compressors were struggling to charge them back to the highest pressure ( cut in / cutout limits )

      So my compressors were like 45 years old , though the ship was just ten years old.

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/10/naive-sailor-main-air-compressors-capt.html

      WHEN I SAID , I WAS 100% COMPETENT AT SEA – EVEN MY MOST VICIOUS DETRACTORS DARE NOT DISAGREE.

      WHEN SUCH A THING HAPPENS YOU BECOME A LIVING LEGEND

      BECAUSE NO SHIP CAPTAIN KNOWS A SHIT ABOUT ENGINEERING

      ALL THIS WOULD HAVE BEEN PART OF MY BOOK “GAMES CAPTAIN PLAYED “ .. IT WOULD HAVE BEEN TOO EXPLOSIVE ..

      THIS INCIDENT WHICH WOULD WOW EVERY ENGINEER -- WOULD HAVE NOT BEEN IN THE TOP HUNDRED.

      Capt Ajit vadakayil
      ..

      Delete
  45. Abcindiagogo
    February 23, 2017 at 11:21 AM

    Captain,

    Patton movie is being telecast right now on Star Movies Select HD.

    The actor is very good !

    And, his "balls of steel" and "don't give a damn" attitude reminded me of you !

    If we have leaders like this, loyalty of people will skyrocket !

    Imagine, if an actor can pull this off in such a consistent manner, inspiring loyalty amongst the movie watching audience,

    Then, it is no wonder that you were, are and will be the most popular Captain ever !!!

    Strict in disciple and other matters but still loved by all !!!

    ReplyDelete
    Replies
    ##################
    Capt. Ajit Vadakayil
    February 23, 2017 at 11:58 AM

    hi a,

    DEEP INSIDE PEOPLE LOVE A STRONG LEADER WHO ENFORCES DISCIPLINE

    THE TRICK IS NOT TO SHOW PARTIALITY

    YET --I GAVE MY OFFICERS "PRIVELAGE OF THE POST"

    AT THE END OF THE MONTH OFFICERS AND CREW LINE UP OUTSIDE MY CABIN TO SIGN THEIR SALARY SHEETS AND PORTAGE BILL

    NO CREW MEMBER DARES TO COME INTO MY CABIN AHEAD OF EVEN THE JUNIOR MOST OFFICER

    IT IS A RECORD I MAINTAINED-- I ALLOW ONLY 20 SECONDS FOR A CREW MEMBER OR OFFICER TO COME IN TO MY CABIN, SIT DOWN BY MY SIDE, SIGN TWO SHEETS ( CREW HAS TO SIGN OVER TIME SHEETS TOO )--

    TAKE A TOKEN PRESENT LIKE A MACKINTOSH QUALITY STREET CHOCOLATE FROM ME- AND BUZZ OFF WITH HIS SALARY SHEET

    I TIME THIS - THIRD MATE IS IN CHARGE OF PHYSICAL MOVEMENTS -I JUST SIT THERE

    I DONT USE COMPANIES SOFTWARE --I USE MINE

    EVERY COMPANY OBJECTED-- I TOLD THEM FUCK OFF .. BECAUSE MY SOFTWARE WAS SUPERIOR ..

    AT SEA NOBODY LIKE A WEAK CAPTAIN-- A SHIT ASS DRIPPING CUNT ...

    THEY LOVE A STRONGMAN WHO PROVIDES A ROOF -- WHO KICKS ASS --WHO MAKES SURE THEY WILL REACH HOME SAFE WITH THEIR HARD EARNED MONEY ..

    I HAVE NEVER BEEN MEAN -- ALL KNOW THAT

    IF SOME SAILOR SCREWS IT UP AND I DONT PUNISH HIM ON THE SPOT--HE WILL FALL SICK

    THEY LOVE MY PUNISHEMNT AND GO BACK TO THEIR CABINS --WITH A SONG ON THEIR LIPS

    WHEN YOU CAN DO THIS-- YOU HAVE ARRIVED AS A LEADER WITH SPIRIT.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/blue-ocean-leadership-capt-ajit.html

    IF YOU ASK SAILORS WHO KNOW ME OR HEARD OF CAPT VADAKAYIL--THEY WILL TELL YOU, THERE HAS NEVER BEEN A CAPTAIN AT SEA WHO BLED SAILORS ( WHO DESERVED TO BE BLED )

    I WAS A MENTOR AT SEA —NOT A MERE LEADER . .

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/mentoring-at-sea-capt-ajit-vadakayil.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete

  46. funtoosh
    March 8, 2017 at 5:26 PM
    Namaste sir .. I have been following your blog since 2012 ..I am grateful to u sir ever since. My kids health condition drew me to your blog . U had all the answers and u have such humility towards any one who reaches out to you .. thank you sir . Any time I need any answer spiritual I get from our writings .. just wanted thank you .. god bless u with health and happiness ..

    ReplyDelete
    Replies
    #########
    Capt. Ajit Vadakayil
    March 8, 2017 at 7:14 PM

    funtoosh--

    I JUST REMINISCED --

    WHICH WAS MY MOST HEARTFELT "THANK YOU "

    I HAD JUST SIGNED OFF MY SHIP

    THE WHOLE OFFICERS/ CREW / OFFICERS WIVES WERE AT THE GANGWAY TO SEE ME OFF

    THE WHOLE PROCESS WAS SILENT--

    NO FAATHU WORDS--NO MAXIMUM MAXIMUS CHANTS --

    ONLY ONE SECOND EYE TO EYE LOCKS –

    WORDS SPOIL THIS PREGNANT GOODBYE.

    THIS WAS IN NEW YORK ANCHORAGE

    THE BOAT SHOVED OFF

    WHEN THE FAST LARGE BOAT WAS ABOUT 50 METRES OFF --I SAW ALL ON SHIP WAVING HANDS-- "COME BACK "

    THIS HAD HAPPENED TO ME BEFORE , AS ONCE I LEFT MY SLEEVELESS JACKET WITH PASSPORT / AIR TICKET AND MONEY ( MORE THAN 20000 USD ) BEHIND

    I TURNED THE BOAT BACK

    AS SOON AS IT REACHED THE GANGWAY I NOTICES THE PUMPMAN STANDING AT THE BOTTOM PLAFORM.

    HE LEAPT INTO THE BOAT ( A CHASM OF 5 FEET )

    THIS BLACK SWEATY TAMILIAN HUGGED ME HARD -- I WAS SOAKED IN HIS SWEAT

    HE TELLS ME IN HINDI " SAAB AAP JAHAAZ PAR HAI TO JAAN HA PARVAAH NAHI " ( SIR--WHEN YOU ARE IN COMMAND , WE ARE NOT AFRAID OF OUR LIVES )

    AND THEN HE LEAPT BACK TO THE SHIP

    much later i reminisced -- i had gone down to the pumproom during cargo discharge and noticed 9 inches of petrol in he bilges . this ship could carry 65,000 tonnes of petrol. i asked him--what is all this. i guess he expected me to screw him for dereliction of duty

    my chief officer was an incompetent CUNT

    i took charge after cargo discharge and did the repairs PERSONALLY.. no captain does this -- nor he has the competence.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/pumping-systems-on-chemical-tankers.html

    IT WAS ABOUT MECHANICAL SEALS FITTED THE WRONG WAY--THIS COULD HAVE CAUSED A FIRE

    THAT SHIP -- MANNED BY WHITE CUNT AMERICANS BEFORE - HAD FEW BOURDEN TUBE DIRECT PRESSURE GUAGES IN THE CCR, INSTEAD OF REMOTE PRESSURE GUAGES RUN BY CONTROL AIR

    EVERYTHING WAS FUCKIN' HAYWIRE

    THE IG PRESSURE WOULD SHOW DIFFERENT AT PUMPROOM, CCR, ENGINE ROOM, BRIDGE AND ON DECK

    ALL IT REQUIRED WAS SOME EXPERTISE OF "PNEUMATIC INSTRUMENTATION " WHICH I HAD. JUST A SMALL TURN OF A SMALL SCREW DRIVER…

    NO MARINE ENGINEER ON THIS PLANET ( PAST/ PRESENT / FUTURE ) HAS IT -- FLAPPER/ ORIFICE TECHNOLOGY.

    WHEN THE CRANE COULD NOT LIFT THE SUBMARINE HOSE AND ALL ENGINEERS HAD FAILED FOR 4 HOURS —

    --I HAD CLIMBED UP THE CRANE AND REPAIRED THE CRANE IN 5 MINUTES .. OR MY SHIP WOULD BE CAST OFF -- THE WHOLE CREW WATCHED – CAPTAIN DID IT ALONE ..

    THIS PUMPMAN WITH 30 YEARS EXPERIENCE AT SEA HAD NOTICED ALL THIS .. HE HAD RUN UP FROM THE BOWELS OF THE SHIP TO CRY --GOOD BYE ..

    IT WAS A GENUINE COMPLIMENT, FROM THE BOTTOM OF HIS HEART . HE DID NOT CARE IF HIS SWEAT HAD RUINED MY AIRPORT DRESS.

    NOT LIKE A PATRONISING COOK TELLING THE CAPTAIN FOR PERSONAL FAAYADA " VERY GOOD NAVIGATION !"

    TRY BEING THE SLAVE WHO IS MORE POWERFUL THAN CAESAR.

    IT CAN HAPPEN TO YOU—WATCH THE VIDEO BELOW—

    https://www.youtube.com/watch?v=hriR60Y4w48

    I HAD DONE THINGS FAR FAR BETTER.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/super-typhoon-bart-perfect-storm-capt.html

    TRY BEING A SLAVE MORE POWERFUL THAN CAESAR – IT COMES OUT OF PERFORMANCE.

    https://www.youtube.com/watch?v=lKn-Agk-Yai

    Capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  47. Abcindiagogo
    March 11, 2017 at 10:45 PM
    Captain,

    A very nice Theyyam performance in Kasargod, Kerala -

    "Pottan Theyyam At Pallam-AruthuVazhikkal Tharavad 2013"

    https://www.youtube.com/watch?v=JO_EepaJ6s8


    Very very similar to Tulu people's Bhuta Kola.

    It is a great thing that you revelaed the truth that the offering is of red water made of lime and turmeric and NOT red fowl blood.

    ReplyDelete
    Replies
    #######
    Capt. Ajit Vadakayil
    March 11, 2017 at 11:13 PM
    hi a,

    ON CHEMICAL TANKERS ONCE I WAS FORCED TO WASH A TANK WHICH CONTAINED CAUSTIC POTSASH

    I SAID I WONT DO IT AS THE TANK WILL GET TATOOED BLOOD RED

    THEY SAID NEVER MIND

    I WASHED --THEY SEND A SHORE BOSS TO WATCH

    AFTER THE TANK BECAME RED ( STAINLESS STEEL ) I HEARD THE INDIAN ENGINEER BOSS EXPLAINING TO HIS BOSSES ASHORE --ABOUT THE RED SHADE OF PAAN IN THE MOUTH

    Turmeric is a reddish-yellow rhizome. Turmeric has a pigment known as xanthophylls, which lends the yellow colour to it. It also has a pigment called as carotene, which is reddish orange in colour.

    When the carotene pigment gets more active than the xanthophylls ( which gets suppressed ) turmeric turns red. Slaked lime is nothing but calcium hydroxide which is basic in nature.

    AFTER THIS INCIDENT I COULD TELL BY BOSSES SUN RISES IN THE WEST--AND THEY WOULD BELIEVE

    THE RED COLOUR OF THE TATOOED STAINLESS STEEL TANK WOULD NOT GO--AND THEY HAD TO CAJOLE AND SWEET TALK A BAAAAD VADAKAYIL

    OR THESE RED TANKS WOULD BE REJECTED FOR THE NEXT FEW YEARS, AND THE COMPANY WOULD COME DOWN

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/05/stainless-steel-chemicaltankers.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete

  48. Rahul menon
    March 29, 2017 at 9:13 AM

    Finally someone actually depicted how pyramids were built as you had said...

    The video is very good by the way.

    http://www.ancient-code.com/mystery-solved-pyramids-built/

    ReplyDelete
    Replies
    ####################
    Capt. Ajit Vadakayil
    March 29, 2017 at 10:18 AM

    hi rm,

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/secrets-of-egyptian-pyramids-revealed.html

    I AM THE FIRST PERSON ON THE PLANET TO TALK ABOUT FLOTATION --LIKE PANAMA CANAL --

    40 YEARS AGO WHEN MY SHIP ( A PANAMAX CARRIER 68000 TONNES ) WAS FLOATED UP THE PANAMA CANAL I KNEW .

    https://www.youtube.com/watch?v=iIyHoYVDrOE

    https://www.youtube.com/watch?v=nWJ4gwi-gew

    TODAY ALL ARE COPYING AND PATENTING IT IN OWN NAME

    THERE IS NO OTHER WAY TO BUILD THE PYRAMIDS

    http://www.ancient-code.com/mystery-solved-pyramids-built/

    THERE ARE MORE THAN 10,000 REVELATIONS IN MY BLOGSITE

    ALL AT THE LEVEL OF INVENTIONS / DISCOVERIES ( not innovations )

    THIS PYRAMID STONE BLOCK FLOTATION IS JUST ONE OF THE 10,000. I HAVE NOT EVEN PUT IT AS A REVELATION -- BECAUSE YOU HAVE TO BE A STUPID CUNT TO CONCEIVE ANY OTHER WAY.

    IF I WERE A WHITE JEW , I WOULD HAVE BEEN THE TOAST OF THIS PLANET-- AT A HIGHER NOTCH THAN THIEF ARCHIMEDES AND PARTY .. AND WIKIPEDIA OF COURSE WILL HAVE A PAGE FOR ME .

    BY THE WAY IMHOTEP WHO MADE THE PYRAMIDS WAS AYYAPPA

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/08/imhotep-patron-saint-of-freemasons-capt.html

    IF YOU GIVE ME THREE STRONG MEN— I CAN BUILD THE BRITISH STONEHENGE

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/mystery-of-stonehenge-solved-capt-ajit.html

    HEY WIKIPEDIA CUNTS

    WHAT DO YOU THINK OF BRAHMAN ( MICRO LEVEL INSIDE AN ATOM )

    BATAAAO NAH--YOU FUCKIN' DRIPPING CUNTS.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2016/12/perpetual-motion-of-orbiting-electrons.html

    HEY WISEMEN IN GOOGLE --WHY DID YOU GET RID OF GOOGLE+ COUNT FUNCTION ? YOU WERE WORRIED THAT AN INDIAN BLOGGER WOULD OVERTAKE BEHEMOTH BBC ?

    WHEN WILL YOU REMOVE YOUR KOSHER GOGGLES ?

    WHY NOT GET RID OF THE " PROFILE VIEW FUNCTION TOO ?"

    1564 LAKHS , WHEN THE NO 2 IS LESS THAN 3 LAKHS ?

    https://www.blogger.com/profile/14410812789424637654

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  49. Samvid
    August 3, 2017 at 2:56 AM

    Dear Respected Caption....
    You have revealed so many mysteries and histories untill now.
    But today you have to do one more favor.
    what was the source of your transformation..
    there must have been a turning point in your life
    when you changed from admiring the tom, dick & harry....
    to believing in your Manliness ..the power of Vedanta and Indian DNa.
    Please reveal it for your followers ..so that may we become exactly like you.
    thats the only difference between a leader/saint and a mythical paras stone.
    paras may transform ordinary thing into Gold...but its Leader like you who may transform us into Many more Ajit Vadakayils....
    You are not an ordinary human,,,under the garb of humility you may deceive so many over here.
    But not the true ardent followers of you,
    SO its a request as well as demand from you...that please reveal your true identity and the the defining moment of your life.
    so we may pick up the Clue..and be a Ajit of every fields so that we may serve the Bharatmata.
    The 1st and most important criterion for chossing a Guru is That Guru must not be after money...women or fame.
    2nd he should be always ready to help mankind.
    3rd is he should be easily available.
    & Lastly he should be Fearless.
    And I & many guys find all these 4 qualities in you....
    SO please reveal it to us....
    Yours Truly.
    Samvid

    ReplyDelete
    Replies
    1. Capt. Ajit Vadakayil
      August 3, 2017 at 6:21 AM

      HI S,

      WHEN I WAS IN SCHOOL I WAS HAJAAAAR --NAY -- MAHAAA IMPRESSED WITH NAMES LIKE DICK PRICK AND MARY

      IF A WHITE JOHN CAME IN FRONT OF ME I WOULD LOOK AT HIM IN GREAT ADMIRATION

      ALL THIS DISAPPEARED WITHIN ONE YEAR OF JOINING THE SEA AND INTERACTING WITH THE WHITE SKINNED RACE

      I FOUND THAT I WAS A 1000 TIMES BETTER THAN THEM

      A 1000 TIMES ? SOME WHITE MAN WILL EXPOSTULATE ? AUTHENTICATE YOURSELF CAPTAIN.

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/naive-sailor-ship-construction-capt.html

      THIS WAS A BRAND NEW CHEMICAL TANKER WHOSE DELIVERY I TOOK FROM A EUROPEAN YARD --CLASSED UNDER LLOYDS REGISTER -- A 100% WHITE MANs ENTERPRISE .

      Lloyd's Register Group Limited (LR) is THE oldest and most respected maritime classification society, wholly owned by the Lloyd’s Register Foundation, a UK enterprise dedicated to research and education in science and engineering. The organisation dates back to 1760. Lloyds is GOLD standard.

      THEY HAD ALREADY TAKEN OUT SEVERAL SISTER SHIPS- -ALL COMMANDED BY WHITE CAPTAINS --TILL A BROWN CAPTAIN CAME ON THE SCENE.

      I made a 1000 item DEFECT LIST . Every equipment was EXCELSIOR white industry.

      I was most sarcastic-- dont read more than 40 items in a day--your WHITE brains will get overheated.

      When it became too much they would keep a compartment locked -and open it out for the first time for me -- with a group of the yard's best intellectuals following me inside --

      --say a CO2 room -- and I would immediately point out-- CO2 is heavier than air --put the exhaust at the bottom--- remove these "transport " locking plates on the 200 CO2 cylinders , or in case of real fire the bank wont release CO2 etc . You will NOT find this in the 1000 item list in the post -- as they rectified it before sailing.

      Consider this post below--

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/super-typhoon-bart-perfect-storm-capt.html

      ABOVE WAS A 13 YEAR OLD SHIP-- A BRITISH OFFICERS/ CREW COMPANY --TILL A INDIAN CAPTAIN ( YOURS TRULY ) ASSUMED COMMAND

      WITHIN 24 HOURS OF TAKING OVER COMMAND I MADE A 198 ITEM DEFICIENCY LIST- WHICH THIS BRITISH ENTERPRISE WITH ALL THEIR DEADLY INSPECTION AND VETTING PROCESSES COULD NEVER EVEN IMAGINE

      ONE OF THE ITEMS WAS " THE POST SLOP TANK IS THE CLEAN SLOP TANK AND STARBOARD SLOP TANK IS THE DIRTY SLOP TANK . IN THE PAST 13 YEARS EVERY OIL RECORD BOOK ENTRY ASSUMED THE REVERSE “.

      THIS MEANS FOR 13 YEARS EVERY WHITE CAPTAIN , CHIEF OFFICER LIED--THEIR SIGNATURES ARE IN THE OIL RECORD BOOK.

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/annex-1-closed-cycle-wash-on-chemical.html

      THE SHIP MOSTLY TRADED IN USA AND EUROPE.

      EVERY CAPTAIN /CHIEF OFFICER WHO SIGNED THIS BOOK COULD BE THROWN INTO JAIL AND KEYS THROWN AWAY FOR MARINE POLLUTION AND LYING WHITE IN A MOST IMPORTANT OFFICIAL LOG BOOK.

      THE OWNER OF THE COMPANY COULD BE JAILED FOR "NOT EMPLOYING COMPETENT OFFICERS AND NOT EXERCISING DUE DILIGENCE ".

      HOW DID THEY MAKE THIS GRAVE DISGRACEFUL MISTAKE ?

      ON EVERY SHIP AT SEA , THE CAPTAINS CABIN IS ON THE TOP STARBOARD SIDE WHILE THE CHIEF ENGINEERS CABIN IS ON THE TOP POST SIDE.

      THIS IS AN UNWRITTEN RULE -- AS WHEN THERE IS A CROSSING SHIP FROM STARBOARD TO POST , THE SHIP HAS TO ALTER COURSE TO STBD AND GO FROM BEHIND THE STERN OF THE CROSSING SHIP ( ROR--RULES OF THE ROAD AT SEA ).

      CONTINUED TO 2-

      Delete
    2. CONTINUED FROM 1-

      THIS SHIP WAS SPECIAL – “EQUIVALENT “ –

      --THE DIRTY POST SLOP WAS ON STBD SIDE AND CLEAN STBD SLOP WAS ON PORT SIDE -- A UNIQUE ABERRATION .

      YOU SEE THE MEDIOCRE WHITE BRAIN , CANNOT THINK CLEARLY . THE POSITION OF THE LOWER EQUALIZING VALVE DECIDES WHICH TANK WOULD BE CLEAN SLOP OR DIRTY SLOP TANK

      THIS COMPANY WAS THE NO 1 COMPANY OF THE PLANET IN THE SEVENTIES WITH MAX NUMBER OF SHIPS MOST OF THEM HUGE SUPER TANKERS ..

      THE OWNER WAS A CHINESE WITH "SIR" IN FRONT OF HIS NAME

      THEN THERE WAS ANOTHER ITEM ( AMONG 198 ) .

      "THIS SHIP HAS MORE THAN 2000 CHARTS-- ALL AUTO SUPPLY --EVERY CHART COSTING MORE THAN 55 US DOLLARS".

      I WROTE " THIS SHIP IS SO HUGE THAT IT CANNOT ENTER 85% OF THE PLACES FOR WHICH WE HOLD CHARTS -- AND IT WASTES THE TIME OF THE SECOND MATE WHO HAS TO CORRECT THEM WITH WEEKLY NOTICES."

      THE CHINESE "SIR" RAPED SEVERAL BRITISH SHORE BOSSES -- I GOT THIS REPORT FROM A FAN IN THE SHORE OFFICE -- ALL CAPTAINS AND CHIEF ENGINEERS .

      AND THEY WERE ALL HOSTILE TO ME WITHIN 24 HOURS OF ME TAKING OVER COMMAND--AS SAME "AUTO SUPPLY" STATE EXISTED IN ALMOST ALL THEIR LARGE SHIPS

      WHEN I SIGNED OFF AFTER THE STORM--THIS CHINESE SHIP OWNER "SIR" CAME TO MEET ME IN MY HOTEL.

      THIS UBER RICH MAN WANTED TO SEE IF I AM SUPER NATURAL OR A MORTAL HUMAN.

      HE SPAKE " IT IS IMPOSSIBLE TO MAKE A 198 ITEM DEFECT LIST OF A SHIP IN JUST 24 HOURS OF ASSUMING " SOMETHING WHICH HAS BEEN MISSED FOR 13 YEARS OF MINUTE INSPECTIONS BY SHIP AND SHORE STAFF .... "

      --AND MORE IMPORTANT I GUESS HE WANTED TO IMPLORE " DEAR CAPTAIN- SPARE MY HONOURABLE CHINKY SLIT ASSHOLE --IF YOU REPORT TO US COAST GUARD I WILL LOSE MY FORTUNE AND I WILL BE IN JAIL.."

      I CAN GIVE THOUSANDS OF SUCH EXAMPLES--

      TODAY WHEN I SEE A JOHN , DICK OR PRICK IN FRONT OF ME-- I AUTOMATICALLY ASSUME TOTAL SUPERIORITY -- HENCE MY HUMONGOUS CONTEMPT FOR "PICKLE JOHNS" AND "CHUTNEY MARYS"

      BROWN SAHAB WEARING TIE , AUR BROWN MADAME WEARING SLIT GOWN SHOWING THIGH -- HAI BHAIYYA --WITH FAKE ANGREZI ACCCENT --

      --LEKIN CHUTNEY / PICKLE - NAY-- PIG SORPOTEL KA BHAAASSS AAYENGA "

      I ASK MY READERS TO PUT THIS IN "FAYE SORPOTEL DZOUZAs " WEBSITE . SHE MAY LIKE TO KNOW WHY CAPTAIN HAS A PROBLEM WITH THE "WANNABE GORA GAANDS "

      Capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  50. As soon as I joined a brand new highly automated tanker, I found my Dutch Chief Engineer being extremely racist towards me – the Captain.

    Now, I am NOT in the habit on doing anything KNEE JERK- for I know who I YAM.

    He used to come to my cabin place his shoe clad leg on my table and talk to me.

    Saala Indian coolie— KALOOOO !

    So on the 3rd day , I laid out the EQUATION –

    I told him “Just because the owner of the company is Dutch, and the shore bosses are all Dutch, this does NOT mean you are my boss on the ship. On this ship I am your fuckin’ boss – and I know the message you send to me when you talk to me with your leg on my office table “

    His face became red and he kept his foot down.

    I continued ” You wore 4 stripes 12 years after I wore 4 stripes . This means you look down on me because according to you black skinned people are inferior to you--

    But I promise you this – BEFORE I SIGN OFF FROM THIS TANKER AT THE END OF MY CONTRACT , I WILL HAVE YOU KNEELING IN FRONT OF ME- ON YOUR OWN ACCORD AND FREE WILL . WAIT FOR THAT DAY !”

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/old-sea-dog-capt-ajit-vadakayil.html

    After you read about this true incident , you will find that my SELF INTRODUCTION is NOT off the mark.

    THEY SAY I AM---

    the hardcore hindoostani
    the also ran with sea spent eyes
    the universal water seeking your level
    your turning glance
    the amplified belch
    the clitoral image
    the anne french in your shampoo
    the moron within the genius
    the ball of fire which oceans cannot quench
    the hue of endless night
    the blood from your mind’s vein
    your heart wrung tear
    the great goddamn weep
    the wound in your body which wont show
    the ultimate cathartic
    the mask of medusa
    the slave who makes caesar jealous
    what you see in him
    the enduring sea legend
    the hefty shoulder on all your wheels
    your substitute for thought
    the eloquent eyebrow
    the off spring of his own thoughts
    where mystery and knowledge collide
    patton at sea
    the last Columbus

    ---ONLY I KNOW WHO I YAM !

    I did NOT have to wait too long as I had my Chief Engineer up shit creek without a paddle on departure Seattle USA with a pilot on board – exactly 6 days after this conversation— when the ship’s main engine conked off .

    The engine’s giant turbocharger came down from 20,000 revolutions per minute to ZERO in just 4 seconds .

    I saw it happening on the bridge console.

    To be frank as a DECK BOY ,I knew more about main engines that that Dutch Chief Engineer or any other Chief Engineer I sailed with.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/12/marine-engineering-self-examiner-ships.html

    You car engine piston will fit in your wife’s purse.



    The ships main engine piston is obviously larger.

    I will leave technical matters aside , as it is beyond the scope of this post.

    As soon as the ship’s engines were stopped by chief engineer I had to immediately ring him up and tell his to keep the engine turning at slow speed to prevent thermal shock. He said it is NOT possible- so I had to tell him to put on blowers on manual.

    I immediately went to the SCAVENGE AIR RECEIVER PAGE on the computer ( duplicated on bridge ) and found from the trend graphs of temperature and pressure , that the engines suffered a scavenge air receiver EXPLOSION – no wonder the turbocharger came to a grinding halt probably with debris and heat expansion.

    Then I had to deal with a STUPID old Yank pilot.

    He wanted to drop anchor –LETT GOOO ANCHOZZZZZZ .

    I said- at this residual speed of 15 knots and water depth I will lose my anchors—and where is the imminent need – I showed him a spot on the chart and told him to take the ship there

    Then he wanted to start the bow thruster – and I had to tell him that it wont work—only the rudder can turn or steer the ship.

    There was NO point in explaining to this stupid old man that the fulcrum of the ship’s lever is almost on the bows and the bow thruster can only function when the speed drops to less than 4 knots.

    And I had to be nice with him, or he would report to the US Coast Guard and then we are screwed .

    CONTINUED TO 2

    ReplyDelete
    Replies
    1. CONTINUED FROM 1-

      I ran down to the engine room like Usian Bolt ..

      My chief engineer was sitting there and sweating without providing leadership.

      I asked him what the problem is- he did NOT have a clue—and gave me all sorts of wrong diagnosis –like asshole problem/ throat problem/ liver problem/ kidney problem —when the problem was with the lungs .

      The engine needs air and fuel. An automated engine shuts down by itself – that is why you are given TREND GRAPHS on the computer for every single part of the engine.

      So I had to give him orders –how to blank the turbocharger – I refused to take his EMERGENCY REQUISITION message for a brand new turbocharger ( TEE HEE ) and that too the wrong model .

      To cut a long story short-

      HERE WAS A DOCTOR WHOSE SON VOMITED AND HE WANTS TO DO A TEETH TRANSPLANT.

      This is how stupid Western Chief Engineers are – as unlike Indians they are NOT mechanical Engineer graduates after a 4 year course. They all came up as oilers and motormen-practical knowledge exists but theory is poor.

      There is a HUGE difference between a heart surgeon and his nurse who has been with him ever since he started surgery.

      This is why I wrote my SELF EXAMINER SERIES – I will put one more example –

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/10/marine-engineering-self-examiner.html

      The turbocharger fan blades were stuck and frozen- I predicted that it will become loose by itself if we give 20 minutes cooling time , assisted by a compressed air hose.

      I went back on the bridge to drop anchor

      I got a call from the Chief Engineer , that the turbocharger blades were turning smooth jut by air from the engine room ventilation.

      So here we were as good as new.


      My Chief engineer was excellent in taking a PRESSURE VOLUME draw diagram- but he was ZERO when it came to interpreting it.

      The blog below shows a diagram I used to teach him—

      YES , A DECK BOY TEACHING AN ENGINEER.

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/draw-diagram-marine-two-stroke-main.html

      I told him how to take precautions to prevent another scavenge air receiver explosion. And to throw away his AL MIGHTY requisition for a brand new turbocharger.

      Nothing was official and he did NOT lose his job.

      Yet he had to make a small report to the office—I called him to my cabin so that we could send a message to the owners.



      THE MAN WHO WOULD TALK TO ME WITH ONE LEG ON MY TABLE – WAS NOW ON BOTH HIS KNEES ON THE CARPET BY MY SIDE LOOKING INTO MY COMPUTER – REFUSING TO TAKE THE CHAIR I GAVE HIM.

      If he has indeed kept his leg on the table -

      I would have bloodied his UNGRATEFUL fu#kin' Dutch nose –

      -- done it so many times !

      He knew about it from the grape vine .

      TEEE HEEEEEE !


      Capt Ajit Vadakayil
      ..

      Delete
  51. https://twitter.com/mediacrooks/status/912505512020738048

    PEOPLE ARE MAKING MONEY OUT OF OUTDATED 2D BONO THINKING

    THE WORLD HAS PROGRESSED TO 4D VADAKAYIL BINDU THINKING

    GO PAST ONION LAYERS , SIT AT THE CORE AND LOOK OUTWARDS- FACTORING IN TIME

    THIS IS WHAT MAKES MY ELDER SON THE BEST SOFTWARE CODER ON THE PLANET

    ReplyDelete
  52. Capt. Ajit Vadakayil
    October 8, 2017 at 10:33 AM

    CHINAs ECONOMY IS A CASTLE BUILT ON SAND--

    READ BOTH PARTS OF THE POST BELOW--

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2017/07/can-china-afford-war-with-india-come-on.html

    ONE OF THE REASONS WHY MY BOSSES ASHORE ( WHO HATED MY GUTS LIKE THE PLAGUE ) TOLERATED ME--WAS BECAUSE OF ONLY ONE THING

    CAPT AJIT VADAKAYIL COULD BE SEND ON THE WORST SHIP IN THE FLEET-- HE WOULD LAY A SOLID FOUNDATION WHICH ENDURED FOR YEARS -- AND THESE BOSSES WOULD BE CAREFUL THAT THE RELAY BATON NEVER FELL DOWN IN BETWEEN ( MY CONDITION )

    EVEN SIMPLE THINGS LIKE PIPELINE DIAGRAMS I WOULD DRAW IN MY OWN HAND ON THE WALLS ( BULKHEAD ) USING MULTICOLORED PERMANENT MARKER PENS WITH MY SIGNATURE AFFIXED UNDERNEATH

    THESE DIAGRAMS ( SCHEMATIC ) STILL EXIST DECADES AFTER I DELIVERED A NEW SHIP

    I NEVER SAW A PLAN MADE BY THE YARD-- I CRAWLED UNDER PIPELINES AND MADE MY OWN DIAGRAM.

    THE DELIVERY CHIEF ENGINEER WOULD ASK ME --HOW I DID THE JOB SO FAST-- I WOULD REPLY --"I DONT CONFUSE ASSHOLE FROM ELBOW"

    I ALWAYS MARVELED AT MY OWN ABILITY TO REDUCE A CONFUSING 3D PIPELINE MAZE INTO A SIMPLE 2D SCHEMATIC DIAGRAM--AND I NUMBERED VALVES SO THAT EVEN THE COOK COULD OPERATE IT IN AN EMERGENCY

    I MADE MY OWN SIMPLIFIED OPERATION PROCEDURES --CUTTING THROUGH THE CRAP--THIS IS WHY SHORE BOSSES PREFERRED TO SEND ME FOR DELIVERY OF A NEW SHIP

    EVEN SETTING UP POTS AND PANS -- SETTING UP STORES AND SPARES WITH NUMBERD SHELVES -- IT IS ALL PART OF THE INITIAL FOUNDATION

    WANNA SEE A SIMPLIFIED SCHEMATIC DIAGRAM

    CHECK THE END OF THE POST BELOW--

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/06/nitrogen-on-chemical-tankers-capt-ajit.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    #############
    Abcindiagogo
    October 8, 2017 at 10:53 AM
    WOW !

    Simplifying very-complex 3D-technical-diagrams into concise-2D-diagrams so that even a simple cook can understand and operate in an emergency is beyond Wow !

    No-wonder your elder son is such a high-level coder. Such "ability-to-simplify" is in his genes ! :D
    Delete
    ############
    Capt. Ajit Vadakayil
    October 8, 2017 at 11:10 AM
    IN AN EMERGENCY EVEN ENGINEERS CAME RUNNING TO CAPT VADAKAYIL

    ReplyDelete
    Replies

    ReplyDelete
    Replies
    1. Capt. Ajit VadakayilOctober 8, 2017 at 11:22 AM
      I HAD THE UNIQUE ABILITY TO TRACE PIPELINES ON THE SPOT AND TAKE INSTANT DECISIONS

      NOBODY DARED TO QUESTION THESE DECISIONS .

      WHEN I WENT TO SEE THE MOVIE "POINT BREAK : I HAD A NICE LAUGH

      PEOPLE ARE WORSHIPING RATS FOR THEIR HUMAN SPIRIT

      IF HAVE DONE THOUSAND TIMES BETTER AND NEVER BOASTED ABOUT THIS

      I HAVE NOT WRITTEN MY BOOK "GAMES CAPTAIN PLAYED " AS IT WOULD BE TOO MUCH FOR ANYBODY TO READ -

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2016/01/point-break-movie-review-capt-ajit.html
      ###########

      There was this time , my ship was coming out of a narrow tributary of mighty river Amazon. We were timed to cross a shallow bar at high water.

      While we were crossing the bar , I got a frantic call from Chief Engineer—all temperatures of sea water cooled machinery ( main engines/ generators etc ) were rising rapidly –with the added information that we are on HIGH sea suction which is nearly 4 metres above the ship’s bottom LOW sea suction.

      This meant that river mud had ingressed the seawater inlet pipes.

      Chief Engineer arbitrarily informed that he wants to shut down the main engines and generators--lest the pistons get seized in the cylinders .

      I firmly commanded him—“ You cannot stop any machinery till I order you to do it . Go to manual override . This is an emergency and I now control the ship’s response “

      Immediately I told the Brazilian river pilot—I now have taken over your pilotage under Master’s authority.

      I quickly consulted the chart and literally power waded the ship to a deep sliver of water. Meanwhile I had the anchors ready.

      As soon as I dropped anchor, I raced to the engine room. The ENTIRE engineers were there white faced with all sorts of alarms beeping.

      CONTINUED TO 2-

      Capt. Ajit Vadakayil
      October 8, 2017 at 11:11 AM

      CONTINUED FROM 1--

      I quickly got the ship’s fresh water tank hooked on to the generators using the “international shore coupling” and fire hose after knocking off a flange . The best part was that only I knew the pipelines—I traced it then and there .

      The cooling water starved generators gasped back to life.

      I got the LOW sea suction opened up and got clean river water into the cooling systems.

      To cut a long story short we now had the mud cleared out and main engines and generators all running smooth.

      When I went back to the bridge the pilot said that we cant do night navigation in the tributary as per rules.

      I told him, we cant remain there for daylight as at the next turn of tide , the ships rudder would hit the river bank and then my brand new ship is history.

      I told him—“I WILL TAKE THE SHIP OUT IN DARKNESS . I KNOW THE RIVER BENDS , THE DEEPS AND SILTED AREAS . I WILL COMMIT IN WRITING”

      Delete

      Delete
    2. Capt. Ajit VadakayilOctober 8, 2017 at 11:22 AM
      Anyways , I got search lights out at the forecastle and we started our trip in absolute darkness with river bank trees almost brushing the ship at certain areas.

      The entire river tribals had taken out fire torches are were whistling and clapping as we whooshed past at terrific speed beating the fall of tide depth.

      Finally , as we exited the tributary and entered the mighty Amazon, the young pilot remarked that he was confident that I would do it. But if we had run aground , polluted and blocked the tributary, we both would have been in a Brazilian jail.

      The rest of my stunned crew could only say “ CAPTAIN DELIVERED AGAINST ALL ODDS-- AS USUAL “.

      The grapevine had spread the engine crew has spread the world of how captain TOOK OVER TECHNICAL OPERATIONAL COMMAND OF THE ENGINE ROOM and how every order was followed without demur ..

      What I have said above is a tour de force.

      It far exceeds the extreme sport efforts of the incidents in the movie , where the stake is only life or limb. The loaded ship cannot be stopped like a motor bike , ice skate or surfing board.

      Since this happened on a El Nino year 1997 , I have got up thrice at night reliving this incident in a deep sweat.

      No, it was NOT a nightmare, but “reliving “ the incident in a vivid dream where my body succumbed to faster heartbeats, hyperventilation and sweat.. while in REAL life I was cool .

      Or was it a dream ?

      -- the waving torches held by half naked tribals, the whistling , the clapping , the WHOOSH sound of river bank trees showing up at the last moment to bright searchlights on the bow on a moonless night

      Total silence on the navigating bridge except my con orders and the repeating of orders by my helmsman and Chief Mate.

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2009/07/amazon-navigation-capt-ajit-vadakayil.html

      ######################

      ( TODAY I SPIT ON RAJNIKANTH WHO CANT TAKE A FUCKIN' DECISION )

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  53. SOMEBODY ASKED ME

    IF YOU ELDER SON WANTED TO BE A SHIPCAPTAIN LIKE YOU WHY DID YOU NOT ALLOW IT ?

    REASON:-- HE WOULD HAVE BEEN A MISFIT AT SEA

    I STOPPED MY "NAIVE SAILOR SERIES" BECAUSE I DID NOT WANT TO REVEAL WHAT A BUNCH OF MINDLESS CUNTS MAN SHIPS-- AND MANAGE THE FORTUNES OF SAILORS AT LAW MAKING IMO

    ONCE MY 8 YEAR OLD ELDER SON ASKED ME "DADDY , WHY ARE SAILORS SO STUPID?"

    THE INCIDENT ABOUT "FALLING RAT GUARDS" IS NARRATED IN THE POST BELOW

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/snow-shovelling-and-backache-capt-ajit.html

    NOW I WILL JUST NARRATE TWO EXAMPLES TO AUTHENTICATE " BUNCH OF MINDLESS CUNTS MAN SHIPS "

    GOD STRIKE ME AND MY FAMILY DEAD IF I TELL A LIE NOW

    AAA -- FOR 30 YEARS IN COMMAND --I HAVE MUSTERED MY CHIEF MATE/ SECOND MATE/ THIRD MATE/ CADETS ON THE BRIDGE AND ASKED THEM TO TELL ME THE DIRECTION OF WIND/ SEA AND SWELL

    100% HAS NOT BEEN ABLE TO TELL .

    I AM TALKING ABOUT HUNDREDS OF NAVIGATING OFFICERS

    YOU CANT PREVENT DAMAGE TO SHIP , IF YOU DONT KNOW THIS

    FOR EXAMPLE " WHEN YOU ARE NEARBY A HURRICANE , WHEN YOU FACE THE WIND-- THE STORM EYE ( FROM WHERE SWELL COMES ) IS 90 DEGREES TO THE RIGHT IN THE NORTHERN HEMISPHERE WHEN THE HURRICANE IS CLOSE AND 135 DEG TO THE RIGHT WHEN THE STORM IS FAR AWAY.

    THIS IS CALLED BUY BALLOTS LAW

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/super-typhoon-bart-perfect-storm-capt.html

    YOU CANT EVEN CREATE LEE FOR THE PILOTS BOAT OR SHIELD YOUR SAILORS ON DECK FROM SHIPPING GREEN SEAS ( CHEMICAL TANKERS HAVE VERY LOW FREEBOARD ) IF YOU DONT KNOW WHERE SWELL IS COMING FROM

    BBB-- IN MY FIRST MEETING I ASK MY OFFICERS AND CREW A QUESTION--I SHOW THEM THE VOICE MEGAPHONE ( A SIMPLE CONE )--WHAT IS THE USE OF THIS ON THE BRIDGE --IT IS A COMPULSORY ITEM ON THE WHEELHOUSE

    100% TILL TODAY REPLIED--TO SHOUT AND GIVE ORDERS

    I CORRECT-- SORRY, IT IS TO BE APPLIED TO EAR-NOT MOUTH-- TO FIND THE DIRECTION OF A SHIP IN FOG WHICH BLOWS FOG HORN -- OR A NARROW PORT ENTRY SHIP CHANNEL WHICH GIVE ( BELL/ GONG / WHISTLE ) SIGNALS FROM BUOYS ON EITHER SIDE

    IMMEDIATELY ONE SAILOR IS BOUND TO SAY--SORRY THIS IS NOT POSSIBLE

    IMMEDIATELY I BLINDFOLD THE SAME SAILOR ( THIS BLINDFOLD IS KEPT READY )-- I ASK THAT HE BE TURNED AROUND -

    I GIVE A FOG SIGNAL USING MY MOUTH--- HOOOOOOOOOO-- AND ASK HIM TO IDENTIFY THE DITRECTION BY USING HIS FINGER

    AFTER THREE SUCH EXERCISES WITH THREE DIFFERENT SAILORS--ALL ARE CONVINCED

    AT SEA IF YOU DONT KNOW FOG SIGNALS--YOU FAIL IN EXAMS

    http://www.aztecsailing.co.uk/newaztec/theory/ch4/Colreg4s3.html

    I CAN GO ON -- GIVE YOU A HUNDRED EXAMPLES

    THIS IS WHY I STOPPED MY NAIVE SAILOR SERIES --NOT SHOWING THE WORLD --WHAT A BUNCH OF STUPID CUNTS --WORK ON SHIPS-- OR CREATE INTERNATIONAL RULES FOR SAILORS

    THE GENIUS WHITE MEN IN IMO DONT UNDERSTAND-- SO I HAVE TO EXPLAIN TO THEM LIKE HOW I WILL EXPLAIN TO A RETARDED CHILD-- CIRCUS TRAPEZE ETC


    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/single-hook-for-enclosed-lifeboats-capt.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/enclosed-lifeboat-accidents-and-imo.html

    IN MUMBAI I USED TO VISIT TRAINING INSTITUTES AND PHYSICALLY TEAR DOWN POSTERS ON WALLS-- AND THEN SOMEBODY IS BOUND TO NOTICE IT-- AND TAKE ME TO THE DEAN--AS IF I AM A TERRORIST

    I CALL THE DEAN A CUNT-- I EXPLAIN THE MEANING OF "STRONG POINT "

    THIS USUALLY TAKES MORE THAN 20 MINUTES TO MAKE HIM UNDERSTAND A SIMPLE THING- MY 8 YEAR OLD SON WOULD UNDERSTAND IN 10 SECONDS

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/naive-sailor-sinking-ships-capt-ajit.html

    WHEN I MAKE DEFICIENCY LIST FOR A NEW SHIP--I AM DELIVERING FROM THE SHIP YARD --EVERYBODY IN THE YARD ( ALL GOLD MEDALIST GENIUS TYPES ) GET BAMBOOZLED

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/naive-sailor-ship-construction-capt.html

    YOU MAKE ENEMIES INSTANTLY

    WHEN A MATH TEACHER IN SCHOOL IS CORRECTED IN CLASS BY A INTELLIGENT STUDENT AGAIN AND AGAIN-- THE TEACHER WILL FAIL HIM IN EXAMS --EVEN IF HE SCORES 100%

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  54. SOMEBODY ASKED ME

    IF YOU ELDER SON WANTED TO BE A SHIPCAPTAIN LIKE YOU WHY DID YOU NOT ALLOW IT ?

    REASON:-- HE WOULD HAVE BEEN A MISFIT AT SEA

    I STOPPED MY "NAIVE SAILOR SERIES" BECAUSE I DID NOT WANT TO REVEAL WHAT A BUNCH OF MINDLESS CUNTS MAN SHIPS-- AND MANAGE THE FORTUNES OF SAILORS AT LAW MAKING IMO

    ONCE MY 8 YEAR OLD ELDER SON ASKED ME "DADDY , WHY ARE SAILORS SO STUPID?"

    THE INCIDENT ABOUT "FALLING RAT GUARDS" IS NARRATED IN THE POST BELOW

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/snow-shovelling-and-backache-capt-ajit.html

    NOW I WILL JUST NARRATE TWO EXAMPLES TO AUTHENTICATE " BUNCH OF MINDLESS CUNTS MAN SHIPS "

    GOD STRIKE ME AND MY FAMILY DEAD IF I TELL A LIE NOW

    AAA -- FOR 30 YEARS IN COMMAND --I HAVE MUSTERED MY CHIEF MATE/ SECOND MATE/ THIRD MATE/ CADETS ON THE BRIDGE AND ASKED THEM TO TELL ME THE DIRECTION OF WIND/ SEA AND SWELL

    100% HAS NOT BEEN ABLE TO TELL .

    I AM TALKING ABOUT HUNDREDS OF NAVIGATING OFFICERS

    YOU CANT PREVENT DAMAGE TO SHIP , IF YOU DONT KNOW THIS

    FOR EXAMPLE " WHEN YOU ARE NEARBY A HURRICANE , WHEN YOU FACE THE WIND-- THE STORM EYE ( FROM WHERE SWELL COMES ) IS 90 DEGREES TO THE RIGHT IN THE NORTHERN HEMISPHERE WHEN THE HURRICANE IS CLOSE AND 135 DEG TO THE RIGHT WHEN THE STORM IS FAR AWAY.

    THIS IS CALLED BUY BALLOTS LAW

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/super-typhoon-bart-perfect-storm-capt.html

    YOU CANT EVEN CREATE LEE FOR THE PILOTS BOAT OR SHIELD YOUR SAILORS ON DECK FROM SHIPPING GREEN SEAS ( CHEMICAL TANKERS HAVE VERY LOW FREEBOARD ) IF YOU DONT KNOW WHERE SWELL IS COMING FROM

    BBB-- IN MY FIRST MEETING I ASK MY OFFICERS AND CREW A QUESTION--I SHOW THEM THE VOICE MEGAPHONE ( A SIMPLE CONE )--WHAT IS THE USE OF THIS ON THE BRIDGE --IT IS A COMPULSORY ITEM ON THE WHEELHOUSE

    100% TILL TODAY REPLIED--TO SHOUT AND GIVE ORDERS

    I CORRECT-- SORRY, IT IS TO BE APPLIED TO EAR-NOT MOUTH-- TO FIND THE DIRECTION OF A SHIP IN FOG WHICH BLOWS FOG HORN -- OR A NARROW PORT ENTRY SHIP CHANNEL WHICH GIVE ( BELL/ GONG / WHISTLE ) SIGNALS FROM BUOYS ON EITHER SIDE

    IMMEDIATELY ONE SAILOR IS BOUND TO SAY--SORRY THIS IS NOT POSSIBLE

    IMMEDIATELY I BLINDFOLD THE SAME SAILOR ( THIS BLINDFOLD IS KEPT READY )-- I ASK THAT HE BE TURNED AROUND -

    I GIVE A FOG SIGNAL USING MY MOUTH--- HOOOOOOOOOO-- AND ASK HIM TO IDENTIFY THE DITRECTION BY USING HIS FINGER

    AFTER THREE SUCH EXERCISES WITH THREE DIFFERENT SAILORS--ALL ARE CONVINCED

    AT SEA IF YOU DONT KNOW FOG SIGNALS--YOU FAIL IN EXAMS

    http://www.aztecsailing.co.uk/newaztec/theory/ch4/Colreg4s3.html

    I CAN GO ON -- GIVE YOU A HUNDRED EXAMPLES

    THIS IS WHY I STOPPED MY NAIVE SAILOR SERIES --NOT SHOWING THE WORLD --WHAT A BUNCH OF STUPID CUNTS --WORK ON SHIPS-- OR CREATE INTERNATIONAL RULES FOR SAILORS

    THE GENIUS WHITE MEN IN IMO DONT UNDERSTAND-- SO I HAVE TO EXPLAIN TO THEM LIKE HOW I WILL EXPLAIN TO A RETARDED CHILD-- CIRCUS TRAPEZE ETC


    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/single-hook-for-enclosed-lifeboats-capt.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/enclosed-lifeboat-accidents-and-imo.html

    IN MUMBAI I USED TO VISIT TRAINING INSTITUTES AND PHYSICALLY TEAR DOWN POSTERS ON WALLS-- AND THEN SOMEBODY IS BOUND TO NOTICE IT-- AND TAKE ME TO THE DEAN--AS IF I AM A TERRORIST

    I CALL THE DEAN A CUNT-- I EXPLAIN THE MEANING OF "STRONG POINT "

    THIS USUALLY TAKES MORE THAN 20 MINUTES TO MAKE HIM UNDERSTAND A SIMPLE THING- MY 8 YEAR OLD SON WOULD UNDERSTAND IN 10 SECONDS

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/naive-sailor-sinking-ships-capt-ajit.html

    WHEN I MAKE DEFICIENCY LIST FOR A NEW SHIP--I AM DELIVERING FROM THE SHIP YARD --EVERYBODY IN THE YARD ( ALL GOLD MEDALIST GENIUS TYPES ) GET BAMBOOZLED

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/naive-sailor-ship-construction-capt.html

    YOU MAKE ENEMIES INSTANTLY

    WHEN A MATH TEACHER IN SCHOOL IS CORRECTED IN CLASS BY A INTELLIGENT STUDENT AGAIN AND AGAIN-- THE TEACHER WILL FAIL HIM IN EXAMS --EVEN IF HE SCORES 100%

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
    Replies

    1. Capt. Ajit VadakayilOctober 18, 2017 at 7:35 AM
      SOMEBODY ASKED ME

      THE RAT GUARDS ARE ALL ABOUT THE STUPID DECK/ EXECUTIVE/ NAVIGATING SIDE

      ARE THE ENGINEERS ANY BETTER

      THE CUNT ENGINEERS ARE WORSE

      MOST OF THE ENGINE ROOM FIRES AT SEA ARE DUE TO 4 STROKE ENGINE GENERATOR DIESEL ENGINE CON RODS GIVING WAY AND BUSTING THE ENTABLATURE -- SPRAYING BLACK LUB OIL ALL OVER THE ENGINE ROOM

      TRUTH NEVER COMES OUT AS INSURANCE TAKES OVER

      A FINE SPRAY OF LUB OIL CATCHES FIRE FASTER THAN A FINE SPRAY OF PETROL

      THIS IS ABOUT "AUTO IGNITION TEMPERATURE"

      AND THE DRIPPING CHOOT ENGINEERS, THEIR TECH BOSSES ASHORE AND THE IMO BASTARDS DONT EVEN KNOW THAT A CONROD IS MEANT TO PUSH--NOT PULL

      THIS IS A 100 TIMES WORSE THAN MERE RATGUARDS FALLING OFF --WHICH CAUSES NO LOSS OF LIFE

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2017/02/engine-room-watch-keeping-procedures-at.html

      WHEN A NAVIGATING SIDE SHIP CAPTAIN HAS TO LAY DOWN ENGINEERING WATCH KEEPING PROCEDURES THIS IS THE PITS.

      WHEN A DECK CAPTAIN IS ASKED BY HIS TOP GUN ( OWNER OF THE COMPANY ) TO PEN DOWN A SELF EXAMINER FOR ENGINEERS , IGNORING AROUND 20 TECH ENGINEER SUPERINTENDENTS IN THE OFFICE -- THIS IS THE PITS

      I KEPT THEM HANGING BY THEIR BALLS FOR TWO WEEKS --WITHOUT GIVING THE ANSWERS

      IN TWO WEEKS THEY COULD HAVE CONSULTED ALL ENGINEERING BOOKS/ MANUALS/ GOOGLE SEARCH ETC -- PHONE A FRIEND OF WHATEVER

      BUT ILLAAAIII

      BECAUSE ANSWERING THESE QUESTIONS REQUIRED INDEPTH PRACTICAL KNOWLEDGE

      AFTER TWO WEEKS WHEN I GAVE THE ANSWERS -ALL OF THEM WERE LIKE " THANK YOU YAAAAR AJIT"

      TODAY THIS SELF EXAMINER SERIES IS USED ALL AROUND THE PLANET-- ORALS EXAM QUESTIONS TO CHIEF ENGINEERS

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/12/marine-engineering-self-examiner-ships.html

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/06/marine-engineering-self-examiner-aux.html

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/11/marine-engineering-self-examiner.html

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/10/marine-engineering-self-examiner.html

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/05/marine-engineering-self-examiner.html

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/06/marine-engineering-self-examiner.html

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/10/marine-engineering-self-examiner-water.html

      AND WHAT ABOUT RUBBING SALT ON SORE WOUNDS? CREATE A HANDING / TAKING OVER LIST FOR CHIEF ENGINEERS AT SEA

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/08/chief-engineers-taking-over-on-chemical.html

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2017/01/general-instructions-for-captain-chief.html

      I HAD ONLY TWO WEEKS TO CREATE THIS SELF EXAMINER SERIES--AS AFTER THAT I HAD TO GO ON A SHIP FULL OF RUSSIANS ( CHEMICAL TANKER ) WHO DID NOT KNOW ASSHOLE FROM ELBOW --HOW TO LOAD/ UNLOAD/ TANK CLEAN / PASS OIL MAJOR VETTINGS-CDI --USCG -PORT STATE INSPECTIONS ETC

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete

  55. Aditya Upadhyay
    October 19, 2017 at 1:51 AM
    Sir, I have always been curious about one thing? Have you ever received death threats due to your revelations? How do you manage to protect yourself and your family against these evil forces?
    ###############
    Capt. Ajit Vadakayil
    October 19, 2017 at 6:30 AM

    I HAVE RECEIVED DEATH THREATS AND JAIL THREATS AND SACKING THREATS AT SEA-- FOR DOING MY JOB AS A SHIP CAPTAIN. FOR TRYING TO SAVE LIFE SEA .

    I JUST TOLD YOU ABOUT THE NICKEL ORE AND HYPOCHLORITE EPISODE --JUST TWO AMONG HUNDREDS OF INCIDENTS AT SEA--

    I WON ALL MY FIGHTS TILL NOW – SECRET—I STICK TO MY RIGHTEOUS GUNS

    WHEN I LOOK BACK I AM PROUD OF ALL MY SCARS ( MENTAL )

    I INTRODUCED SAMPLING PROCEDURES AT SEA -ON CHEMICAL TANKERS

    I NEVER FOLLOWED THE RULES SET BY THE WHITE MAN -- I HAD MY OWN RULES –BETTER ONES

    EVERYBODY SAMPLES CARGO ONCE IT ENTERED THE TANKS.

    I SAMPLED CARGO OUTSIDE MY SHIP-- MEANING -- THE SAMPLE COCK OUTSIDE THE SHUT MANIFOLD VALVES--BEFORE IT EVEN ENTERED THE SHIPS PIPELINE

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/sampling-procedures-chemical-tankers.html

    ONCE AT A PORT IN IRAN, I WAS THREATENED WITH PHYSICAL INJURY AND JAIL.

    MY SHIP WENT TO A QUAY WHICH WAS OPERATING FOR THE FIRST TIME AFTER IRAN/ IRAQ WAR

    MY SHIP WAS TO LOAD 99.99% SULPHURIC ACID

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/06/sulphuric-acid-carriage-dangers-on.html

    I WAS WARY OF THE SHORE PIPELINE CONTENT-- A LARGE PIPELINE RUNNING SEVERAL KILOMETERS --WHICH DID NOT HAVE PIGGING FACILITIES

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/pigging-on-chemical-tankers-capt-ajit.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/06/pipeline-cleaning-and-blowing-on.html

    INSTEAD OF SULPURIC ACID-- I GOT PHOSPHORIC ACID IN MY SAMPLE BOTTLE

    I KNOW JUST BY SIGHT AND SMELL – EXPERIENCE RULES

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/phosphoric-acid-on-chemical-tankers.html

    I DECLARED--UNLESS I GET SULPHURIC ACID AT MY MANIFOLD VALVE COCK , I WILL NOT OPEN THE VALVE TO LET CARGO INTO THE TANK

    THE ENTIRE IRANIAN FORCES FROM SHORE, CAME ON BOARD TO CONVINCE ME THAT I WAS WRONG-- THEY WERE ALL IRANIANS FIRST ( SEE- THIS IS EFFECT OF WAR BONDING )

    THEY DELETED "SAINT" NAME ( BRITISH FLAG SHIP ) AND PAINTED " SHAITAN "--AND MY CREW AND OFFICERS ( ALL EUROPEANS ) GOT TERRIBLY AFRAID . I WAS THE ONLY INDIAN.

    VERBALLY I WAS THREATENED WITH PHYSICAL INJURY ( BREAKING BONES ) -- THEY CALLED UP MY OWNERS ( ROTHSCHILDs AGENT ) IN LONDON , AND CHARTERERS IN FRANCE ( ROTHSCHILDs AGENT ) --AND EVEN THEY ORDERED ME TO LOAD.

    SEE THE COSY RELATIONSHIP BETWEEN JEWS AND HARDCORE MUSLIMS . THIS JEW OWNER ( AGENT OF ROTHSCHILD ) VACATED THE WORLD TRADE CENTRE A WEEK EBFORE IT CAME DOWN.

    SORRY, IF I LOAD A MIX OF PHOSPHORIC ACID AND SULPHURIC ACID-- MY SHIP WILL DEVELOP A HOLE AND SINK AT SEA

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/05/stainless-steel-chemicaltankers.html

    ALL WERE TRYING TO CONVINCE ME ( MY SHORE BOSSES ) THAT IT IS OK-- BUT THEN THEY HAVE SHIT FOR BRAINS

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/04/passivation-on-stainless-steel-chemical.html

    I CALLED MY P&I CLUB FROM LONDON -- AFTER A TWO DAY DELAY--I DID A MELTING POINT TEST ( USING MY CABIN FRIDGE ) UNDER VIDEO CAMERA , AND PROVED THAT THE IRANIAN SAMPLE TEST CERTIFICATE WAS BULLSHIT

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/09/high-melting-point-cargoes-on-chemical.html

    CONTINUED TO 2

    ReplyDelete
  56. CONTINUED FROM 1


    TODAY I DECLARE -- THIS BLOGSITE IS THE MOST PRICELESS INTERNET SITE-- PAST , PRESENT AND FUTURE .. AND THERE WILL NEVER EVER BE A SHIPCAPTAIN LIKE VADAKAYIL- PAST PRESENT AND FUTURE

    AM I BOASTING ?--SO BE IT!

    HUMILITY HAS NEVER BEEN MY STRONG POINT.. I WOULD LIKE TO BE HUMBLE IF I DID NOT HAVE TO FIGHT WITH CUNTS DAY AFTER DAY --TO SAVE LIFE ON SHIP .. MY JOB AS SHIP CAPTAIN IS FIRST "PROTECT LIFE ON BOARD" .

    I NEVER LOST TRACK OF THIS WHILE IN THE CHAKRAVYUH OF ACTIVITY TRAPS ..

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2009/07/real-work-and-activity-traps-capt-ajit.html

    IF THE BASTARDS IN GOOGLE WANT LET THEM SHUT MY BLOGSITE DOWN. THEY MUST KNOW MY REAL REVELATIONS HAVE NOT EVEN STARTED ..


    TRUTH LIKE THE SUN CANNOT BE HIDDEN FOR LONG

    CHOOTS , CUNTS, PRICKS CANNOT EXHUME THE TRUTH. PERCEPTION , INTELLIGENCE AND BALLS / SPINE IS REQUIRED

    SO GOOGLE CAN CONTINUE BEING THE SLAVE OF JEW ROTHSCHILD AND BURY MY POSTS USING ALGORITHMS-- NO PROBLEMS.

    TO CUT A LONG STORY AT IRAN SHORT-- DOZENS OF TRUCKS WERE USED TO REMOVE PHOSPHORIC ACID AT THE SHORE VALVE --NEXT TO MY SHIPs MANIFOLD.

    FINALLY WHEN I GOT SULPURIC ACID IN MY SAMPLE BOTTLE --I LET THE CARGO INTO MAY TANKS

    AFTER DISCHARGE IN FRANCE, EACH OF MY CARGO TANKS HAD SEVRAL TONNES OF LOOSE RUST. REASON? SULPHURIC ACID MIXED WITH PHOSPHORIC ACID CAN BORE A HOLE THROUGH STAINLESS STEEL ..

    WHAT IS SHIPs STAINLESS STELL- -IT IS JUST ORDINARY STEEL HAVING A MICROFILM VENEER -- THIS TOUGH MICRO LAYER OF CHROMIC OXIDE PATINA IS WHAT PROTECTS

    WHO INVENTED STAINLESS STEEL?

    WE INDIANS

    CHECK OUT THE FIRST SENTENCE IN THE POST BELOW

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/05/stainless-steel-chemicaltankers.html

    WHEN I WROTE MY COMPANYs CHEMICAL MANUAL-- WHITE JEWS ( POWERS THAT BE FROM ROTHSCHILDs SHELL COMPANY ) REJECTED IT FLAT-- THE REASON WAS " SHIVA LINGAM " MENTIONED IN THE POST BELOW

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/06/basics-for-chemical-tankerman-capt-ajit.html

    SEE WE INDIANS ARE DIRTY PRICK WORSHIPING COOLIES --UNFIT TO WRITE A TECHNICAL MANUAL , RIGHT ?

    WRONG !

    FUCK OFF YOU CUNTS--INDIA RULES !

    WE WERE SLAVES FOR 800 YEARS BECAUSE OF PEOPLE LIKE GUJJU NO 1 AND GUJJU NO 2 -- WHO PRAYS IN FRONT OF GANDHI / AMBEDKAR STATUTES AS SOON AS HIS BEADY EYES SPOTS A CAMERA ..

    INDIA IS NOW FREE AND PROUD!

    THIS BLOGSITE WILL ENSURE --THAT INDIA IS A SUPERPOWER IN 16 YEARS. SORRY GUJJU NO 2 , WE HAVE DISCARDED THE GANDHI CHARKHA .. WE NOW WILL FOLLOW BHAGAWAD GITA –MOONH TODD JAWAB IF CHINESE DARE TO ATTACK INDIA.

    DOKLAM DEFUSED ONLY BECAUSE THIS BLOGSITE GAVE A SHOCK TO PRESIDENT XI AND HIS SIDE KICK THAT BASTARD EDITOR OF GLOBAL TIMES HU XIJIN— EVERYBODY KNKWS THIS -- NOT BECAUSE GUJJU NO 2 SHOWED HIS 56 INCH CHEST

    WATCH THIS SPACE !

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  57. SOMEONE ASKED ME

    IF THE TOP GUN OF THE SHIPPING COMPANY ASKS YOU AS CAPTAIN TO WRITE ENGINEERING TRAINING STUFF --

    THEN THERE MUST BE A REASON WHY THEY TRUST YOU SO MUCH-- OVER THE HUNDREDS OF CHIEF ENGINEERS ( ASHORE AND AFLOAT ) IN THE COMPANY

    INDEED

    SEE-- WHAT I AM ABOUT TO DISCLOSE , I AM BEING FORCED TO NOW

    BE PREPARED FOR AN A ABSOLUTE SHOCKER -- THOUSANDS OF ENGINEERS READ MY BLOGS
    ########################
    I HAVE NOT YET SEEN AN ENGINEER WHO CAN START A ENCLOSED LIFEBOAT ENGINE-- THIS IS THE PITS-- I HAVE BEEN CAPTAIN FOR 30 YEARS

    IN THE POST BELOW-- I QUOTE A REAL MESSSAGE TO MY COMPANY-- WHERE I SAY THE PASS PERCENTAGE IS CLASSIFIED.

    THE TRUTH IS ZERO PERCENTAGE

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/naive-sailor-starting-life-boat-engine.html

    THIS IS LIKE YOU NOT KNOWING HOW TO START YOUR OWN CAR

    YOU START THE CAR ENGINE WITH THE GEAR ENGAGED AND THE CAR JUMPS AS SOON AS YOU TURN THE ENGINE WITH THE BATTERY –BECAUSE YOU ARE A CUNT . IN THE WATER PROPELLER SLIPS—SO THE BOAT JUST NOT JUMP LIKE A FROG . BUT THE BATTERY DRAINS OUT .

    I HAVE ADMINISTERED THE FAMOUUS VADAKAYIL KALARI TAP ON THE NOSE ( BEHIND CLOSED DOORS ) WHERE BLOOD POURS OUT LIKE A FAUCET-- WHEN DESPITE PROPER TRAINING AND BRIEFING MY ME-- THE SENIOR OFFICER/ ENGINEER IN THE LIFEBOAT SCREWED IT UP , NEARLY CAUSING LOSS OF LIFE

    ONCE MY SHIP WAS FULLY LOADED WITH PETROL FROM EUROPE.

    I HAD TO UNLOAD IT AT HOLYROOD NEW FOUNDLAND

    THE WHOLE BAY WAS FROZEN THICK WITH ICE AND PACKED HUGE BERGY BITS FLOATING IN BY SOUTHERLY LABRADOR CURRENT –THE HOLYROOD BAY IS LIKE THE OPEN MOUTH OF A CROCODILE.

    https://www.tide-forecast.com/locations/Holyrood-Newfoundland

    MY SHIP WAS NON ICE CLASS AND I WENT TO THE ENTRANCE - -GOT TO SEE THE PACK ICE LADEN BAY ON TV LIVE-- WHERE A LOCAL CROSS BAY ICE CLASS FERRY WAS STUCK FOR DAYS .

    THEN I WENT TO A NEARLY PROTECTED BAY NAMED "COME BY CHANGE " ON THE OTHER SIDE AND ANCHORED THERE UNANNOUNCED --SO THAT I CAN WATCH LOCAL HOLYROOD TV

    https://www.gorgeousgirl.org/single-post/2016/05/17/Newfoundland-1

    ALL THREATENED TO BITE MY HEAD OFF -- I SAID "FUCK OFF"

    AT THIS ANCHORAGE I WAS THERE FOR TWO WEEKS -- WITH ALL AND SUNDRY , INCLUDING ECAREG AND CANADA COAST GUARD THREATENDEDNEDNEDING TO BITE MY HEAD OFF EVERY 3 HOURS -- AND EVEN LOSS OF CANADIAN VISA FOR LIFE. ( NO THEY DID NOT THRETEN TO THROW ACID ON MY FACE LIKE THE IRANIANS )

    ECAREG means the Eastern Canada Vessel Traffic Services Zone and they are in charge of safety of ships in ice and ice reports

    After ten days ( this is HUGE loss of money ) ECAREG and CANADIAN COAST GUARD joined hands and said-- it is now safe to come into Holyrood. We have decidETH.

    I REPLIED-- INDEED , BUT I NEED TO MAKE SURE THAT AFTER UNLOADING MY SHIP CAN COME OUT TOO-- AS MY SHIP WILL BE ON LIGHT DRAFT EXPOSING MY SHIPS PROPELLER

    I WAS AN EXPERT IN ICE NAVIGATION IN CANADA AND NEW FOUNDLAND --ON SHIPS NOT STRENGTHENED FOR ICE .. HAD DONE MIRACLES IN THE PAST

    IN THE POST BELOW I TALK ABOUT MY NEWLY MARRIED WIFE ASKING ME HOW I EARN MY WAGES--AS I DO NOTHING ON BOARD --ALL I DO IS SLEEP, DRINK BEER, PLAY TEEN PATTHI / TT ETC, WATCH MOVIES , HAVE APRTY, ATTEND BULLSHIT SESSSION ETC

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/freezing-weather-precautions-on.html

    DURING THIS STAY ON THE 8TH DAY I LOWERED MY LIFEBOAT AT "COME BY CHANCE"- A DRILL

    BEFORE LOWERING THE LIFEBOAT I CALLED A CREW MUSTER AND TRAINED MY CHIEF OFFICER AND SECOND ENGINEER HOW TO START THE LIFEBOAT ENGINE

    AS USUAL THEY FUCKED IT UP

    CONTINUED TO 2-

    ReplyDelete
    Replies
    1. CONTINUED FROM 1-

      THERE WAS A CURRENT AND THE BOAT STARTED DRIFTING-- THE WATERS WERE FREEZING BUT PLACID

      SUDDENLY FOG THREATENED TO SWAMP THE AREA. WHEN THIS HAPPENS THE FOG LIFTS AFTER MANY DAYS-- MAYBE THREE DAYS OR EVEN A WEEK

      I HAD TO WAKE UP THE SECOND MATE AND LOWER THE OTHER LIFEBOAT TO TOW THE DRIFTING BOAT BACK , AS THERE WAS STRONG CURRENTS AND YOU CANT ROW AN ENCLOSED LIFEBOARD AGAINST A STRONG TIDAL CURENT –

      WITH ALMOST ALL MY CREW IN TE BOATS --I HAD A SKELETON CREW ON BOARD

      WELL WE TOWED BACK THE DRIFTING BOAT -- WITHING 5 MINUTES OF SECURING THE BOATD, DENSE FOG ENGULFED THE SHIP AND IT LIFTED ONLY AFTER THREE DAYS.

      IF MY RESCUE ATETMPT WAS NOT SUCCESSFUL ALL MY OFFICERS AND CREW IN THE DRIFTING BOAT WOULD HAVE BEEN FORZEN TO DEATH—A VERY PAINFUL DEATH

      AS SOON AN BOTH LIFEBOATS CREW WERE MUSTERED ON BRIDGE ( WITH ENTIRE CREW / OFFICERS ) I SLAPPED MY THREE STRIPERS IN THE BOAT WHICH WENT ADRIFT.

      THERE WAS NO DRAWING BLOOD- BUT THE ENTIRE CREW SAW WITNESSED THE TIGHT SLAPS ON THE FACE , WITH CHIEF ENGINEER IMPLORING "CAPTAIN DONT SLAP OUR SENIOR OFFICERS"

      THIS IS WHY I DONT WRITE MY BOOK "GAMES CAPTAIN PLAYED "--THIS IS JUST ONE INCIDENT AMONG HUNDREDS.

      TO CUT A LONG STORT , THERE WAS A MASSIVE SHOWDOWN AFTER 2 WEEKS --WHEN THE CANADIANS HOLYROOD PORT CONTROL, THE CHARTERERS, THE SHIPPERS , THE CONSIGNEES, MY OWN BOSSES, MY OWNERS , ECAREG, COASTGUARD --AL JOINED HANDS AND HISSED AT ME "CAPTAIN, WHEN DO YO THING YOU WILL ENTER HOLYROOD ?"

      I SAID "I DONT KNOW"

      THEN THEY SEND ME TO A CANADIAN PORT ST JOHNS IN THE MAIN LAND.-- TWO WEEKS OF HIRE WERE LOST-- BUT THEN "CAPTAIN WAS RIGHT" .

      CAPTAIN HAS A SPINE ( UNLIKE MODI )

      I SEND A STINKER TO ECAREG AND CANADIAN COAST GUARD - -COPIED TO ALL--YOU BASTARDS ARE INTERESTED ONLY IN FOSTERING CANADIAN TRADE. LET US NOT FOOL EACH OTHER --YOU DO NOT EXIST FOR "SAFETY OF LIEF AT SEA"

      THIS IS WHY I TELL MY FAWNING OFFICERS " I AM A POOR ROLE MODEL ". IF YOU HAVE TO EMULATE ME-- BE THE BEST IN THE PROFESSION .

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete


  58. IN THE SEVENTIES ITSELF WE HAS AUTOMATED SHIPS WHOSE ENGINE ROOM WAS LOCKED AT NIGHT

    THERE WERE NO PROPER PROCEDURES

    AS A CAPTAIN I SET PROCEDURES-- WHERE CAPTAIN HAD THE POWER OF VETO

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/09/ums-operations-on-chemical-tankers-capt_7.html

    SCREENS WITH TREND GRAPHS WERE PRICELESS

    I COULD FIND FAULTS IN MACHINERY BEFORE ANY ENGINEER COULD FIND IT

    ENGINEERS WOULD WONDER WHAT MAGIC WAND THE CAPT VADAKAYIL HAD

    IT WAS JUST 4D BINDU VADAKAYIL THINKING

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/09/ums-operations-on-chemical-tankers-capt_7.html

    ReplyDelete