Monday, June 4, 2012

MARINE ENGINEERING SELF EXAMINER, AUX MACHINERY- CAPT AJIT VADAKAYIL


MARINE ENGINEERING SELF EXAMINER, AUX MACHINERY-  CAPT AJIT VADAKAYIL


The following is a SELF EXAMINER questionnaire .

If you are marine engineer at sea, find out what you are worth.

At sea you are only respected for what you are worth!   A donkey on a throne is still a donkey!!



Grading:

Correct- plus two marks

Wrong - minus one marks

Did not attempt- minus two marks



Time allowed- 60 minutes


If you score less than 20% marks -- you are NOT an engineer.

1.   Tubing is sized by

a)allowed working pressure

b)cross-section area

c)nominal inside diameter

d)nominal outside diameter



 2.   In a disc-type lubricating oil purifier,

a)the purifier driving gears are lubricated by the reclaimed oil as it leaves the bowl

b)all dirt and sludge are automatically discharged with the cooling water

c)sealing water must never be supplied until after oil is fed to the unit

d)deterioration of the bowl ring gasket will cause the purifier to lose its water seal




 3.   Which of the following conditions will prevent a shipboard pump from achieving its maximum suction lift?

a)leaks developed in the suction piping

b)friction losses as a result of improperly sized pipe

c)gases or vapors released in the liquid as a result of greater than normal pressure drops

d)all of the above





 4.   Which of the following statements represents the basic principle of operation of an electrical salinity indicator?

a)measures the hydrogen ion concentration

b)measures the electrical resistance of the water

c)determines the conductivity of the dissolved oxygen

d)measures the voltage of the chloride ions






5.   The proper oil inlet temperature for centrifuging lube oil should be

a)40-50C

b)55-65C

c)70-80C

d)90-98C




 6.   In pressure measurement, absolute pressure is defined as the difference in pressure between

a)any two pressures measured with respect to a common reference

b)atmospheric pressure and barometric pressure at a given point

c)gage pressure and ambient atmospheric pressure

d)a perfect vacuum and the total pressure at a given point




 7.   When a flash type of evaporator is to be secured for an extended period of time, the entire unit should be drained, cleaned, and

a)completely filled with salt water

b)filled with descaling compound

c)tightly closed to exclude air

d)vented to the atmosphere





 8.   Overheating of a hydraulic system may be a result of

a)changing pump discharge pressure in response to normal load variations

b)a high oil level

c)incorrect fluid viscosity

d)continued slow recirculation of the oil





 9.   Which of the following conditions can develop if a valve with a badly scored valve stem is repacked?

a)the valve disc will crack

b)leaking and premature failure of the packing

c)the valve disc will become eroded

d)the valve seat will sustain damage due to fretting





 10.   Mechanical shaft seals used on water service pumps require lubrication of the seal faces to minimize deposits of foreign matter on those surfaces. Which of the following pressures and lubricants are required?

a)water under negative pressure

b)water under positive pressure

c)oil under negative pressure

d)oil under positive pressure




 11.   The dimension of the thinnest hydrodynamic film developed within a full journal bearing, when all other factors remain constant, depends upon the

a)pour point of the lubricant

b)fluidity of the lubricant

c)dielectric strength of the lubricant

d)interfacial tension of the lubricant




 12.   If two centrifugal pumps, driven by two independent electric motors, operating at unequal speeds are discharging an inflammable liquid through a common discharge line, the higher speed pump may cause the slower pump to

a)stop

b)turn backward

c)overheat

d)overspeed the driving end




13.   Overheating of the oil in a hydraulic system can be caused by

a)continuous, unnecessary, and excessive pump discharge pressure

b)an increase in the number of the hydraulic fluid film layers

c)insufficient external pump slippage

d)fluctuating pump discharge pressure in response to normal load variations





14.   Partially clogged or scored nozzles in a two stage air ejector unit of a flash distilling plant could result in

a)-fluctuating vacuum in the flash chamber

b)flooded seawater feed heater shell

c)high water level in the air ejector after condenser

d)malfunctioning check valve in the air ejector discharge




15.   If a centrifugal pump sealing line becomes restricted while operating under a negative suction head (suction lift), the inner end of the stuffing box will be

a)under a vacuum and air will tend to leak into the pump

b)sealed by the fluid being pumped and no leakage will occur

c)under pressure and fluid will tend to leak into the pump

d)sealed by the seal cage or pump lantern ring




 16.   A piece is missing from one blade of a four-bladed propeller and could result in

a)accelerated stern bearing wear

b)excessive shaft vibrations

c)unusual noises

d)all of the above





 17  If a centrifugal pump operating with a positive suction head vibrates, or becomes noisy, the cause could be

a)excessive pump speed

b)worn wearing rings

c)air leakage into suction line

d)insufficient venting






 18  Which of the following statements represents the proper relative direction of flow through a globe valve?

a)direction of flow through the valve is unimportant

b)direction of flow through the valve depends upon the type of seat design used in the valve

c)direction of flow should be from below the seat

d)direction of flow should be from above the seat






 19  A squealing sound occuring from within an operating reciprocating air compressor is an indication of

a)compressor overload

b)motor overload

c)tight compressor bearings

d)badly leaking unloaders





 20  Which of the listed conditions can lead to cavitation in a centrifugal pump?

a)vapor pockets formed in the suction flow stream

b)rough casing volute surfaces

c)worn wearing rings

d)heavy fluid in the flow stream





 21  How is water traveling along the shaft of a centrifugal pump prevented from entering the shaft bearing?

a)shaft seal

b)water flinger

c)drain hole

d)lantern ring





 22  Which of the following descriptions best identifies the operating principle of a flash-type evaporator?

a)sea water is heated to boiling temperature while under a vacuum

b)sea water is passed over heated plates in a thin film

c)heated sea water is injected into a vacuum chamber

d)sea water is forced through a heated eductor





 23  Air leaking into a flash type distilling plant could occur through

a)gasketed joints

b)valve stems

c)gage glass packing

d)all of the above





 24  A reciprocating air compressor is running roughly and vibrating excessively, indicating that the

a)compressor is overloaded

b)motor is overloaded

c)foundation bolts are loose

d)belts are too tight






 25  In a radial piston pump, reversal and control of fluid flow are accomplished by moving the

a)central valve

b)radial plunger

c)floating ring

d)cylinder body





26  One cause of leaky valves in a low pressure air compressor may be attributed to

a)running with an air filter element different from that required by the original manufacturer's specifications

b)excessive operating hours without carrying out preventive maintenance

c)the compressor running too fast

d)excessive discharge pressure





 27  To maintain design discharge pressure from a centrifugal pump, the design clearance must be maintained between the

a)shaft and impeller

b)motor and pump shaft

c)casing and impeller wearing rings

d)lantern ring and impeller





 28  Stern tube and strut bearings lined with hardwood or rubber composition materials are lubricated with

a)salt water

b)graphite

c)light lubricating oil

d)heavy lubricating oil






 29  A fluctuating and unsteady vacuum in an evaporator may be caused by

a)wet steam entering the air ejector nozzle

b)pinhole leaks in the evaporator tube nests

c)rapid scaling on the evaporator tube nests

d)high water levels in the last effect





30  The static suction head of a pump is the

a)distance of the suction liquid level above the center line of the pump

b)distance the suction liquid level is below the center line of the pump

c)force necessary to overcome frictional losses in the pump and piping

d)amount in inches of mercury the total suction head is below atmospheric pressure





 31  Which of the problems listed could cause air to blow out through the inlet air filter of a running air compressor?

a)high compression pressure in the cylinder

b)a broken intake valve

c)a dirty inlet filter element

d)an improperly adjusted discharge valve





 32  Expansion of the tube bundle in a shell-and-tube type cooler may be provided for by the

a)packing and lantern rings

b)floating end tube sheet

c)shell foundation bolts

d)directional transverse baffles





 33   The pressure produced within the oil wedge of a rotating journal is

a)the same as the pressure in the lubricating system

b)less than the pressure in the lubricating system

c)greater than the pressure in the lubricating system

d)highest at the oil groove location





 34  An axial piston pump differs from a radial piston pump as the pistons of an axial piston pump are positioned

a)radially from the shaft

b)parallel to each other and to the shaft

c)parallel to each other  but at a right angle to the shaft

d)at an angle to each other and to the shaft




 35  Which of the listed characteristics of lube oil are the most important to the engineer from an operational standpoint?

a)ash content, carbon residue, and gravity

b)viscosity, acidity, and demulsibility

c)pour point, flash point, and precipitation number

d)autoignition point, viscosity index, and and film strength





 36  If the existing vapor pressure is subtracted from the indicated pressure at the pump suction, the remainder is the

a)pump head

b)total suction head

c)discharge head

d)apparent NPSH




 37  Which of the following problems may by encountered by using an oil having a viscosity  higher than that specified for an operating hydraulic system?

a)external seal leakage

b)hunting due to fast response

c)hydraulic oil film breakdown

d)increased power consumption






 38  Gate valves should not be used for throttling as

a)the pressure drop will be excessive

b)air binding will develop

c)the installation of an equalizing line will be necessary

d)wire drawing of the disc will result






 39  The purpose of an air compressor unloading device is to

a)drain water from the air receiver

b)drain water from the cylinders

c)delay the compression process until the motor is up to speed

d)check  pump alignment




 40  Which of the following statements is correct regarding an oil with a high viscosity index?

a)a large change of viscosity occurs with a minor change in temperature

b)no change in viscosity occurs with any change in temperature

c)very little change in viscosity occurs with a significant change in temperature

d)the viscosity of the oil increases with an increase in temperature





 41  An organic solid lubricant, such as graphite, is suitable as an oil additive when used in

a)machinery bearings subjected to high temperatures

b)antifriction bearings on general service pumps

c)bearings subject to fluctuating loads

d)line shaft bearings





 42  Which of the pumping systems listed for use aboard ship will most likely use a propeller type pump?

a)fluid power transmission system

b)main circulating system

c)steering gear system

d)fuel oil service booster system






 43   Which of the following statements is correct concerning the viscosity of lubricating oil?

a)viscosity will increase as temperature increases

b)viscosity is a measure of a fluid's internal resistance to flow

c)viscosity will decrease as temperature decreases

d)viscosity is not dependant on temperature





 44  Which of the listed characteristics of lube oil are the most important to the engineer from an operational standpoint?

a)ash content, carbon residue, and gravity

b)viscosity, acidity, and demulsibility

c)pour point, flash point, and precipitation number

d)autoignition point, viscosity index, and and film strength





 45  To maintain the design discharge pressure of a centrifugal pump, the clearance between the

a)impeller and lantern ring is critical

b)impeller and casing wearing rings is critical

c)packing box and packing gland is critical

d)gland seal and packing gland is critical





 46  A reservoir is used in a hydraulic system to

a)store fluid until required by the system

b)provide a place for air to separate out of the fluid

c)provide a place for contaninants to settle out

d)all of the above





47. Jacket cooling FW outlet temp in port should be—

a)70C

b)80C

c)40C

d)45C





48. The maximum practical FW lift of a centrifugal pump is zero when

the water temp is-

a)94C

b)100C

c)70C

d)99C





49. The maximum practical FW lift of a reciprocating pump si zero when the

water temp is—

a)70C

b)99C

c)100C

d)94C





50. To make the stroke of a steam reciprocating pump longer you will—

a)throttle cushion valve

b)throttle sniffle valve

c)open cushion valve

d)reduce steam pressure





51. To reduce the noise made by the valves of reciprocating pump against high back pressure, you will—

a)shut sniffle valve

b)open sniffle valve

c)open cushion valve

d)reduce  steam pressure





52. The steam reciprocating pump makes big sound due to piston hitting the head, the reason could be

a)piston rings worn

b)leaky liquid valves

c)cushion valves too wide open

d)all of the above





53. In a 4 stroke engine the exhaust valves open—

a)on third stroke after BDC

b)on 4th stroke after BDC

c)on third stroke before BDC

d)on 1st stroke before BDC





54. The pumping losses of a liquid globe valve is—

a)10 metres of pipe

b)20 metres of pipe

c)30 metres of pipe

d)60 metres of pipe





55)  +2000 mm AQ of PV setting on a chemical tanker is equivalent to

a)2 atmospheres

b)1470 mm HG

c)200 KPa

d)0.2 Kg





56.  To prevent explosion, you must keep-

a)HC > 11%

b)HC< 1.5%

c)O2 < 11.5%

d)any of above




57.  1% LFL is equivalent to-

a)10 ppm

b)100 ppm

c) 1000 ppm

d) 10000 ppm





58.  UFL means –

a)1% HC by volume and 99% air

b)20.8% oxygen in air and 1% HC by volume

c)10% HC by volume and 90% air

d)none of above





59.  Pressure guage pressure is –

a)absolute pressure minus atmospheric pressure

b)absolute pressure plus atmospheric pressure

c)absolute pressure multiplied by atmospheric pressure

d)none of above





60.  One bar pressure is equal to-

a)1.033 kg/ cm2

b)14.5 psi

c)750.2 mm HG

d)all of above





61. An example of a bearing which can take thrust only in one direction is—

a)cylindrical roller

b)needle roller

c)thrust ball

d)tapered roller





62. A backfire valve is usually fitted in a oxy-acy system

a)on the HP side of the regulator

b)on the LP side of the regulator

c)inside the regulator

d)none of the above





63. A backfire valve in a oxy-acy system trips if the reverse flow exceeds

a)0.2 bars

b)0.5 bars

c)0.9 bars

d)1.8 bars





64. Washers used on a acetylene bottle can be made of—

a)copper

b)bronze

c)aluminium

d)zinc





65. Which of the following gases are lighter than air—

a)acetylene

b)nitrogen

c)hydrogen

d)all of above





66. Which of the following gases are heavier than air

a)hydrocarbons

b)oxygen

c)carbon di oxide

d)all of above





67. In a oxy acet system the oxygen consumption is

a)half that of acetylene

b)same as acetylene

c)double that of acetylene

d)1/3 that of acetylene





68. The max outlet pressure of a pressure regulator for acetylene is

a)1.6 bars

b)0.8 bars

c)15 bars

d)0.3 bars





69. The max outlet pressure of a pressure regulator for oxygen is

a)4 bars

b)8  bars

c)20 bars

d)150 bars





70. The inner bore of a oxy-acet torch ejects—

a)acetylene

b)oxygen

c)mix of both gases

d)compressed air





71. The working pressure while cutting a steel plate with a oxy-acy torch is

a)0.3 bars acet / 4.0 bars oxy

b)0.9 bars acet/0.4 bars oxy

c)4 bars acet/ 4 bars oxy

d)0.3 bars acet/ 0.3 bars oxy





72. The working pressure while doing gas welding is—

a)0.3 acetylene/ 4 bars oxy

b)0.3 acet/ 0.3 bars oxy

c)2 bars acet/ 2 bars oxy

d)10 bars acet/ 20 bars oxy





73. In arc welding the safety device reduces the striking voltage to open circuit voltage from—

a)80V to 24V

b)440V to 220V

c)110V to 80V

d)220V to 80V





74. The weight of an empty 40 litre oxygen cylinder is –

a)13 kilos more than an acetylene bottle

b)23 kilos more than an acetylene bottle

c)is same as an acetylene bottle

d)is 13 kilos less than an acetylene bottle





75. To pump out ER bilges overboard—

a)it must pass through 15 ppm ODMCS with alarm and autostop

b)ship must be outside special area.

c)ship must be >12 miles from nearest land

d)all of above 





76. The bacteria which is inside ships sewage system is called

a)aerobic bacteria

b)anaerobic bacteria

c)methanogen bacteria

d)none of above







77. The exhaust temperatures of a 4 stroke engine is ( for same bore/ stroke/ speed )—

a)same as a 2 stroke engine

b)higher than  a 2 stroke engine

c)less than a 2 stroke engine

d)some times less, sometimes more than a 2 stroke engine







78.  Gate valves are never used for

a)sea water

b)steam

c)nitrogen

d)compressed air





79. A valve which opens when the pressure to which it is set is exceeded and closes only after the gas  pressure goes well below (by about 1 bar ) the set pressure is called

a)relief valve

b)blow out valve

c)safety valve

d)purge valve





80. An open cooling system in relation to a closed loop cooling system

a)does not require a heat exchanger

b)has no danger of scale deposits

c)has no danger of galvanic action by sea water

d)all of above





81. Sea water cooling to a diesel engine is continued after stopping a diesel engine for some more time to prevent

a)galvanic corrosion

b)thermal stresses

c)prevent lubricating oil form evaporating on cylinder walls

d)none of above





82. Babbitt metal is made out of—

a)tin

b)copper

c)antimony

d)all of above





83. What causes decrease of life of an incinerator refractory

a)high sustained furnace temperature

b)rapid changes in temperature

c)flame impingement

d)all of above







84. Simpsons rules are used to calculate, the following,  between the space enclosed by a straight line and a curve

a)area

b)volume

c)geometrical centre

d)all of above





85. The crank angles of a 4 stroke engine are—

a)4 cylinder engine/ 180 degrees

b)3 and 6 cylinder engine/ 120 degrees

c)2 cylinder engine/ 360 degrees

d)all of above are true




86. The TBN for AECC for  same sulphur content in fuel oil is

a)same as for MECC

b)lower than that of MECC

c)greater than that of MECC

d)makes no difference




87. The FW cooling system of AE is given corrosion prevention by

a)zinc rods

b)sodium nitrite

c)sodium hypochlorite

d)hydrazine





88. In a variable displacement axial piston pump

a)when swash plate is perpendicular to the axis of rotation no hyd oil will flow

b)when swash plate is at a sharp angle large volume of hyd oil will flow

c)when changing the angle of swash plate the stroke of the piston can be varied.

d)all of above





89)BOD5 and COD are terms used in relation with

a)fresh water generator

b)boiler

c)purifier

d)none of above




90)soot fires in the boiler and economizer can happen if

a)gas velocity is too low

b)gas temperature on boiler tube surface is too low

c)circ water flow velocity and ratio in the boiler is too low

d)all of above





91)economizer works in the temp region of

a)245 -375 C

b)375- 485 C

c)180- 240 C

d)485- 515 C





92) hydrogen fire in a boiler stack starts at

a)400C

b)500C

c)700C

d)1000C




93)the lowest ignition temp of soot with an unburnt oil layer on boiler/ economizer tubes can be at

a)150C

b)300C

c)385C

d)430C






94).In a two stage compressor you will find pistons with different diameters (one is bigger than the other).Which one of the following statements is correct ?

a)The smallest diameter piston is the stage two piston.

b) big piston will deliver dryer air into stage one.

c) big piston will give less oil content in the air.

d)the biggest diameter piston is the stage two piston.





95).What is meant by a two stage compressor ?

a)Air from stage one goes through discharge valves in stage one and through suction valves into stage two. In stage two it will be compressed to high pressure air.

b)the compressed air goes back from stage two and into stage one to get extra pressure before it goes into the starting air bottles.

c)two stage air compressors have the capabillity to compress air in stage one and dry the air in stage two.

d)the two stage air compressor take some air from the surroundings to stage one and compress and some air from the surroundings to stage two and compress.






96).When an air compressor is started , it is important that the "blow off" valves are open.  Why?

a)To ensure that the electric motor will not have a too low  torque during start.

b)To ensure that the compressor does not have any back pressure due to leak suction valve in stage one.

c)To be sure that all pressure valves in the HP line to the starting bottle are open.

d)To ensure that we do not have any water assembly in the cylinders when the compressor start.





97).What do we have to do if the lube oil becomes yellow/white (mixed with water) ?

a)Fill more lube oil to dilute the water contained in the oil.

b)Change the lube oil.

c)Drain the water.

d)Clean the lube oil filter with very short intervals.




98).You have  a leaky cylinder ( poor O -rings  on a water cooled compressor).  Where is the leaking water most likely to go  when the compressor is running?

a)Into the crankcase and mix with the lube oil.

b)Into the LP air discharge and mix with the air from the compressor.

c)Into the HP air discharge and mix with the air from the compressor.

d)Out of the suction filter for the HP cylinder.






99).The HP discharge valves sometimes get carbonized in a very short time and continue to do so even  when you change the HP valves very frequently. What might be the reason ?

a)Poor effect from air inlet filter.

b)Too low cooling water temperature.

c)Worn scrapper and piston rings.

d)Water in the lube oil.





100).When an overhaul is completed and the compressor is gonna be started for a test run, it is important that we:

a)check that we have an open discharge line all the way to the pressure bottle.

b)check the direction of rotation.

c)check  that all air consumption are closed during the test run.

d)test run upto maximum pressure of the capacity (100 % load).






101).On the air compressor's crankcase there is a small valve that lets off overpressure. What do we have to do if this valve is letting of pressure and oil moisture ?

a)Block the valve because it pollutes the engine room (block off the valve).

b)Check the clearance in the bearings.

c)Overhaul the compressor unit.

d)Increase the flow of cooling water.









ANSWERS:

1-D

2-D

3-D

4-B

5-C

6-D

7-D

8-C

9-B

10-B

11-B

12-C

13-A

14-A

15-A

16-D

17-D

18-C

19-C

20-A

21-B

22-C

23-D

24-C

25-C

26-B

27-C

28-A

29-A

30-A

31-B

32-B

33-C

34-B

35-B

36-D

37-D

38-D

39-C

40-C

41-A

42-B

43-B

44-B

45-B

46-D

47-A

48-A

49-A

50-C

51-B

52-D

53-C

54-D

55-D

56-D

57-B

58-C

59-A

60-D

61-D

62-B

63-B

64-C

65-D

66-D

67-C

68-B

69-B

70-B

71-B

72-B

73-A

74-D

75-A

76-A

77-B

78-B

79-C

80-A

81-C

82-D

83-D

84-D

85-D

86-B

87-B

88-D

89-D

90-D

91-A

92-D

93-A

94-A

95-A

96-D

97-B

98-A

99-C

100-A

101-C






CAPT AJIT VADAKAYIL
(29 YEARS IN COMMAND )

17 comments:

  1. Thanks for every other informative site. The place else may just I am getting that type of info written in such a perfect approach? I have a undertaking that I am just now working on, and I have been at the look out for such information.AGS Filtration Pvt. Ltd is a Native Indian organization of Worldwide reputation in the field of multiple demand and program Filtration.Compressed Air Filte.

    ReplyDelete
  2. PRANAAM Capt.
    I think someone made an account on TOI by your name. You should contact the TOI admin.
    Here is the link of the profile. Its is very recently created.
    http://mytimes.indiatimes.com/profile/ajit.vadakayil
    ASAP
    I will see what I can do from my side.

    ReplyDelete
  3. Thanks for every other informative site. The place else may just I am getting that type of info written in such a perfect approach... Welding Electrode Making Machines

    ReplyDelete
  4. CH
    October 13, 2014 at 6:35 AM
    Respected Captain,

    What is special about Tamil Nadu?

    How come it is able to continuously produce word geniuses like Ramanujam, Subrahmanyan Chandrasekhar, C.V. Raman, A.R. Rahman, Abdul Kalam, Venkatraman Ramakrishnan, Viswanathan Anand, Illayaraja, etc?

    Even till recently the Chief Justice of India, the Finance Minister, the RBI governor are all Tamils?

    Is there any scientific reason behind this? Because no other region has produced such super genius people in such numbers.

    Regards

    ReplyDelete
    Replies
    #####################
    Capt. Ajit Vadakayil
    October 13, 2014 at 7:06 AM
    hi ch,

    i am sure if i were a lawyer, i will NEVER EVER become CJI.

    i am sure if i were an economist, i will NEVER EVER become finance minister.

    you want me to continue ?

    when i was on my training ship in mumbai with 250 other cadets ( two years ) -- the biggest TELUs ( oily and slimy ) and SNEAKS ( snitches ) became SCC ( senior cadet captains ) , CC ( cadet captains ) , CL ( cadet leaders ) etc.

    i used to be in the CAPTAINS MONTHLY BREAKFAST PARTY ( cadet with maximum negative marks for OFFICER LIKE QUALITIES ) -- to be chewed up for breakfast every month .

    i got an EXTRA FIRST in every subject --except OFFICER LIKE QUALITIES.

    now what are OFFICER LIKE QUALITIES-

    being a son of a bit#h, being a sneak, being a hypocrite, being a as$ kisser , being a leader who will sell out his team, being a back biter, being an informer , being the best in playing to the gallery.

    so, so--

    at the passing out parade --most of the cadets who got all PRIXES were leaders -- they all got BOOOOOEEEEED !

    I remember i got only one prize--for being the best REPORTER IN ENGLISH -- the claps I got from the entire hall still resound in my ears -- along with another ROC ( royal officer cadet -who did NOT care to become a sold out leader ).

    and mind you -- i was in every single team which made my TOP ( starboard fore top ) the champion TOP.

    i was a champion sailor, rower, signaller, marks in subjects, soccer team in both years --

    but i lacked OLQ ( officer like qualities ) of being a FU#KIN' SLIME BALL.

    so in my passing our certificate , after two years of training -- i had an EXTRA FIRST in all subjects -- except OLQ where i was third grade

    so i guess they held a special meeting and GRACED ME TO FIRST CLASS --a young 18 year old boy -- .TEE HEEE !

    AT SEA, THE SAILORS DO NOT CARE FOR YOUR FOUR STRIPES- THEY ONLY CARE FOR WHO YOU ARE--

    AT SEA PEOPLE WHO KNOW ME , OR HAVE HEARD OF ME -- OR SAILED WITH ME, WILL VOUCH--

    CAPT AJIT VADAKAYIL WAS A SLAVE MORE POWERFUL THAN THE MIGHTY FU#KIN' CAESAR -- BY LIGHT YEARS .

    this has now passed on to LORE -- never ti happen again in the annals of sea .

    am i boasting ?

    -- so be it !

    humility is NOT about having a low opinion of yourselves to please the JEALOUS party.

    see, this would have been part of my post-- GAMES CAPTAIN PLAYED--

    you made me reveal it prematurely --with your TAMIL PRIDE ! TAKE IT EASY !

    check out my training ship-

    https://www.youtube.com/watch?v=MwpFBPMtnj4

    https://www.youtube.com/watch?v=k0BxC3kFET8

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  5. Capt. Ajit Vadakayil
    October 15, 2014 at 7:00 PM
    STOP PRESS:

    I AM WRITING THIS AS I PROMISED ONE OF MY READERS 45 MINUTES AGO-- HE RAN UP TO ME DURING MY MORNING WALK--

    HE WANTED TO KNOW OUT OF MY 300 PLUS SCOOPS IN MY NEARLY 845 ODD POSTS--WHICH IS NO 1 AND WHICH IS NUMBER 300.

    ############

    well let me make it clear , these 300 scoops are CONSTRUCTIVE SCOOPS .

    all these 300 scoops are in the plane of INVENTION and NOT innovation.

    none of these 300 scoops are DESTRUCTIVE -- so my posts proving that edison, newton, darwin, einstein etc are IDIOTS does not find a place in these scoops.

    so waht could be the no 1 scoop?

    it is about providing a HINT on how to make a astronaut hibernate while travelling to mars -to cut down on food and water .

    it is about keeping alive a seriously wounded soldier till he can find proper medical care.

    punch into Google search-
    HIBERNATION WITH HYDROGEN SULPHIDE GAS VADAKAYIL

    and

    FUMAROLES FOR FREE ENERGY AND HYDROGEN SULPHIDE SUICIDES IN JAPAN VADAKAYIL


    one of my russian chief engineers who lived near siberia , a place infested with HUGE bears had once woken up a bear while on hibernation in a cave ( as a child ) and he told be how furious the animal was. Before they go into months of hibernation they would kill a large animal ( bury the dead animal it in the ground ) and would NOT eat it unless it became putrid , reeking of rotten eggs..

    WELL WHAT WOULD BE NO 300 RANK.

    it is about PIN WORMS on as$hole.

    Check out the comment dated 18th Dec 2013 , about surcharging the anus with oxygen 5 times a day to prevent pinworms disrupting your REM sleep. This is a 6000 year old Ayurvedic cure for pinworm which happens when you eat non-veg heavy meats and do NOT wash your as$hole after a crap.
    Punch into Google search-
    VEDIC PRACTISES IN MECCA VADAKAYIL

    If I were a white JEW, I would have been an international celebrity. but then who cares?

    I have reached a stage where ONLY I can evaluate myself--

    one of my DUTCH bosses tried to patronise me nearly 2 decades ago -- he said he has given me a good confidential service report-

    so i told him something in Hindi -- with its translation.

    VADAKAYIL KHUD QUESTION PAPER SET KARTA HAI !

    VADAKAYIL KUD EXAM LIKTHA HAI !!

    VADAKAYIL KHUD NUMBER DETA HAI !!!

    capt ajit vadakayil sets his own exam question paper, he writes the exam , and then he gives himself the marks .

    THIS IS THE MEANING OF LIBERATION.

    believe me -- that man hugged me ( NO patronising here ) and said -- he expected such an frank retort from me .

    he said- every other captain would have said thank you .

    he was told to enter into this dialogue by the single man owner of that shipping company . this was about my " CUT THE CRAP " EMAILS -- where i would point out that the EMPEROR IS NAKED .

    99% of the people will NOT even understand the wisdom and gravity of the statement above.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  6. Rakesh Kumar Khandelwal
    October 21, 2014 at 4:14 AM
    This article is one of my favorite write ups on your blog..I read it almost monthly basis ...
    There is something seriously wrong with Indian mindsets..may be kind of cerebral disintegration due to centuries of slavery...This article & "MANAGING TIME" one...has to be BLUEPRINT CODE for young people like me in 30-45 group..because we are on the cusp of experiencing these issues..But strangely only 12 comments here and may be 5-10 there...But on the new "Fart" one there are 200+..
    Also Captain...These blogs are of days when the innocence was still preserved...Now a days too much of discussion is based out on Toilet Paper of India...too many trolls..too many sycophants...
    You wont believe i have this,time,humor management & that "Super typhoon bart" printed and stapled with me..brilliant content. There is one post which is SERIOUSLY awaited by many readers.."Good Upbringing of children"..you know general guidelines ..we all know all but Captain Style Mind Reformatting Guided Missile is what I am waiting..

    ReplyDelete
    Replies
    #######################

    Capt. Ajit VadakayilOctober 21, 2014 at 5:11 AM
    hi rk,

    every young indian about to take a corporate job must read the following posts compulsorily.

    nowdays people who have never seen a mountain write books on mountaineering and land up in the TOP 100 OF TIME MAGAZINE..

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/change-management-capt-ajit-vadakayil.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2013/04/domino-effect-in-change-management-capt.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/blue-ocean-leadership-capt-ajit.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/time-management-capt-ajit-vadakayil.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/virtual-teaming-capt-ajit-vadakayil.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/mentoring-at-sea-capt-ajit-vadakayil.html

    THINK IS THE HARDEST THING ON THIS PLANET.

    I DOUBT THE EMINENT PEOPLE WHO COME ON PRIME TIME TV -- THE MANAGEMENT GURUS -- CAN EVEN UNDERSTAND WHAT I HAVE WRITTEN ABOVE .

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  7. Capt. Ajit VadakayilOctober 21, 2014 at 7:38 AM
    STOP PRESS:

    I AM DELIGHTED TO READ AN ACCOUNT BY AN EX-CADET OF MY ALMA MATER -- A PAKISTANI .

    http://sayeedsjournal.wordpress.com/chapter-6-the-three-dufferin-years1939-41/

    our anthem was --

    We’re on the road, we’re on the road to anywhere,

    With never a heartache, with never a care.

    Got no home, got no friends,

    Thankful for everything the good Lord sends.



    We’re on the road, we’re on the road to anywhere,

    And every milestone seems to say,

    That the road to anywhere, the road to anywhere,

    Will lead to somewhere some day.

    WE HAD TENORS AND TONES -- FOR EACH LINE.

    once a minister in a dhoti , came to inspect a march past -- and we sang this anthem.

    HE CRIED-- WHY DO YOU SAY YOU HAVE NO FRIENDS ?

    I AM YOUR FRIEND -- HE WENT ON AN ON -- LITERALLY FROTHING FROM HIS MOUTH -

    we had our contingent for the 26th jan republic day march past in delhi .

    and we would have a photo session with the PM and President.

    how time flies !

    capt ajit vadakayil
    ...

    ReplyDelete
  8. hi bz,

    the hindu must stop being SELF LOATHING. after that everything will fall into place.

    3 decades as ship captan- i made sure all were in AWE of India ( not capt ajit vadakayil ).

    i used to attend GORA job interviews just for the heck of it -- just for kicks

    i dared them to fail me, because the interview would be a panel - not a single man .

    I had ZERO inclination of joining them. for i was the blue eyed boy of my company SCI, i worked in .

    Just one WEE example?

    in 1983 i appeared for a MOBIL interview for ship captain .

    why did i choose mobil -- because they had sacked ALL the Indian captains they had chosen till then , for incompetence .

    and i knew they would call me first -- for i had maximum of VLCC experience with COW / IG etc which nobody else had . VLCC is a ship which carries around 300,000 tonnes of crude.

    NOW I WILL REVEAL AN INCIDENT WHICH WOULD HAVE GONE INTO MY BOOK "GAMES CAPTAIN PLAYED ".

    2 days before the interview with a certain englishman capt sindon ( a hard nut ) at mumbai yacht club, i was sleeping in seaman's club when my batchmate woke me up and told me " ajit , capt aga senior wants to talk to you. he is waiting for you ".

    capt aga senior ( a parsee ) was considered by all the grand old man of indian shipping.

    so i walked down to his chambers just 50 metres away .

    Aga told me " son, all the Indian captains whom i have chosen have let me down -- all of them have been sacked , or will be sacked soon for incompetence, could you reverse this trend , or i stand to lose this agency . they will soon stop recruiting Indians "

    i re-assured him " Sir, Capt Sindon will see me in his worst nightmares !"

    i wore a suit for the interview .

    i was the first to be called in, as i predicted .

    there were 5 men in the panel ,which included capt aga with the GORA Capt Sindon , calling the shots.

    no good mornings from me -- so the red colour sprung on sindon's ears .

    a brown indian must grovel, right ?

    he was rude -

    he asked me some trick questions whose answers i gave even before he could finish the questions - now his nose too became red .

    some of his questions - i answered with counter questions ( it requires brains to do that ) and now his whole face was red ..

    then he reminded me brusquely -- that he is supposed to ask the questions in that room.

    he stuck to pure tanker work -- in this area i was the principal of the school where Englishman capt sindon would not even get admission in LKG.

    he asked me about a vent riser fire –

    i told him a revolutionary concept of cutting off the flame with a flame quencher wire mesh ( available in a store ) -- i used to play in the school lab on the bunsen burner .

    he said -- you cant do it.

    i said-- i can, your opinion is your opinion .

    infuriated , capt sindon looked on either side and saw the interview panelists ( all wise experienced Indians all over 65 age ) were smirking with capt aga's gargantuan belly jumping like jelly.

    he now turned technical.

    he literally threw the tank profile of a product tanker -- this was supposed to be the failing question -- see i am gonna screw you-- you brown bastard .

    i saw from the corner of my eye that it was the tank profile of a russian product tanker on whose sister ship i had made 37 voyages as a chief officer -- carrying 4 grades of petrol, kerosene, naphtha ,and high speed diesel for IOC.

    if there was an expert on the planet on that sheet of paper it was ME alone .

    i asked him-- name the grades -- he did.

    CONTINUED TO 2

    ReplyDelete
    Replies
    1. CONTINUED FROM 1-

      i filled the sheet from forward part of the ship towards the aft - using only my PEREPHERAL VISION -- all the time eye balling the red faced gora gaand.
      .
      i must admit - it is IMPOSIBLE to do that-- unless this tank profile was in your subconscious-- and i had not even looked at the sheet.

      i filled up the cargo grades and threw the sheet back at him , exactly the way he threw it at me . -- not an iota more - not an iota less.

      gora gaand was stunned -- he nearly fell of the chair .

      he asked me what my considerations were - - and i told him - about contamination, the port rotation , max pumping rate -BLAH BLAH .

      ALL THOSE WHO ARE CURIOUS AS TO WHAT THIS TAKES , WHEN MORE THAN 4 GRADES ARE INVOLVED ON A CHEMICAL TANKER –CHECK OUT THE POST BELOW -

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2013/02/stowage-of-multiple-parcels-on-chemical.html

      thinking i was lucky he gave me another blank tank profile sheet and gave me a different port rotation with different cargo rotation.

      Again, i filled up the blanks using my peripheral vision , all the time eye balling our red faced gora gaand -- this time in reverse from aft of the ship to forward part .

      this is impossible even for an extremely intelligent person - but I had a secret of 37 voyages —why should I tell him that ?

      it takes a great deal of perception even to fill up grade wise .

      by now the indian panelists were openly smirking PRR BRRR TTRRRRR and making merry-they had sort of thrown caution to the winds .

      FU#K YOU CHOOT CAPT SINDON , IS WHAT WENT ON IN THEIR HEARTS .

      by now 45 minutes had passed -it was like a exam--and i had come out with flying colours.

      he asked the indian interview panel captains--would you like to ask Capt Ajit something ?

      they aid NOPE -- you have asked him enough !!

      he stuck his hand forwards and cried " WELCOME TO MOBIL! "

      i ignored his outstretched hand and said -- so far you have asked me all the questions , now it is my turn –

      what are my terms and conditions ?

      gora gaand now nearly got a stroke-- he hissed at the Indians "have you not told him about this already- what the hell is happening , BLAH BLAH "

      i interjected " they told me about your mobil logo boiler suit and your safety shoes --that is not what i look for -- what are my terms for wife carriage , i plan to get married soon ?"

      now he nearly frothed from his mouth , he went back to interview mode .

      he hissed - dont you think wives are a disturbing influence on the ship.

      i drawled -- not indian wives!

      all indians started smirking again--PRR TTEE BRRR TSSS!

      then he asked - if your second mate's wife has an affair with the mate , what action ?

      i lisped- as far as i know my second mate and mate will be indian -- so i will NOT have this problem- that is the answer .

      he started off- i cut him out—
      my doorway is small and it cannot let in an elephant, why take questions of an elephant in my room .

      then he says --when do you plan to join?

      i said - after 2 months , after marrying and a nice honeymoon.

      he angrily says --in this form you filled and signed --there is no indication of a 2 month delay.

      i said-- that sentiment was at that time --check out the date i filled it up.

      Since that date , i have changed mE mind - I am a flexible guy

      then he says - your previous employers have been very kind to you-- they have given you a huge super tanker as your first command - why kick them in the teeth ?

      i said- that is a secret which i dont want to tell you !

      sindon paaji tells me -- you have accumulated long leave -- i suggest you dont resign from SCI, do a contract with us and then resign .

      A VEILED THREAT - TEEEE HEEEEEEEE !

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  9. Unknown
    January 17, 2016 at 9:34 PM
    Respected Sir,
    i have just graduated out and now I am a trainee marine engineer, seeking jobs in the industry. I found your main engine questionnaire very tough, may be because i am very new and need to learn a lot more. but nonetheless, i went through the questions and the respective answers, and i must say that it increased my overall confidence a bit. I profusely thank you for posting these questionnaire and would love to refer them when i will be taking my class 4 exams. there is an endless amount of knowledge we need to grab about the working of ship, and people like you are the guiding lights.
    thank you for your time and effort in helping the freshers getting accustomed with this industry and its ways.
    regards,
    Sayak Kanjilal(trainee marine engineer)

    ReplyDelete
    Replies
    ###################
    Capt. Ajit Vadakayil
    January 17, 2016 at 9:54 PM
    hi u,

    when you go on board a ship for the first time, plan to know more than the chief engineer.

    as a young engineer , never join new ships where the guarantee period is NOT over and you cant peek inside an opened out machine.

    i once sailed with a chief engineer , who had worn 4 stripes for 18 years .

    that ship was bizarre-- a 11 years old chemical tanker-- with engineering breakdowns every single day. we moved from one crisis in the engine room to another.

    at one stage the entire engineers and electrical officer came to my cabin and said that they dont want to work under the experienced chief engineer.

    i asked them--WHAT WAS THE LAST STRAW WHICH BROKE THE CAMELs BACK.

    THEY SAID-- YESTERDAY IN 2ND ENGINEERS WATCH THE CONRODS OF THE GENERATOR BUST-- AND THE GENERATOR ENTABLATURE SHATTERED. BLACK LUB OIL SPRAY ( SUMP ) WAS ALL OVER THE ENGINE ROOM.

    WE CALLED YOU AND CHIEF ENGINEER AT THE SAME TIME-- MORNING 0420 AM.

    YOU RAN DOWN IN 120 SECONDS , GAVE VITAL ORDERS AND LEFT .

    CHIEF ENGINEER DID NOT COME DOWN FOR 70 MINUTES-- AND HE HAD NOTHING TO OFFER .

    why do 4 stroke engine conrods bust ?

    they are meant to push --NOT to pull.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/me-crankcase-oil-mist-detector-alarm-on.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/12/marine-engineering-self-examiner-ships.html?showComment=1453047758065#c8797806843729374266

    ReplyDelete
  10. Unknown
    January 17, 2016 at 9:34 PM
    Respected Sir,
    i have just graduated out and now I am a trainee marine engineer, seeking jobs in the industry. I found your main engine questionnaire very tough, may be because i am very new and need to learn a lot more. but nonetheless, i went through the questions and the respective answers, and i must say that it increased my overall confidence a bit. I profusely thank you for posting these questionnaire and would love to refer them when i will be taking my class 4 exams. there is an endless amount of knowledge we need to grab about the working of ship, and people like you are the guiding lights.
    thank you for your time and effort in helping the freshers getting accustomed with this industry and its ways.
    regards,
    Sayak Kanjilal(trainee marine engineer)

    ReplyDelete
    Replies
    ###################
    Capt. Ajit Vadakayil
    January 17, 2016 at 9:54 PM
    hi u,

    when you go on board a ship for the first time, plan to know more than the chief engineer.

    as a young engineer , never join new ships where the guarantee period is NOT over and you cant peek inside an opened out machine.

    i once sailed with a chief engineer , who had worn 4 stripes for 18 years .

    that ship was bizarre-- a 11 years old chemical tanker-- with engineering breakdowns every single day. we moved from one crisis in the engine room to another.

    at one stage the entire engineers and electrical officer came to my cabin and said that they dont want to work under the experienced chief engineer.

    i asked them--WHAT WAS THE LAST STRAW WHICH BROKE THE CAMELs BACK.

    THEY SAID-- YESTERDAY IN 2ND ENGINEERS WATCH THE CONRODS OF THE GENERATOR BUST-- AND THE GENERATOR ENTABLATURE SHATTERED. BLACK LUB OIL SPRAY ( SUMP ) WAS ALL OVER THE ENGINE ROOM.

    WE CALLED YOU AND CHIEF ENGINEER AT THE SAME TIME-- MORNING 0420 AM.

    YOU RAN DOWN IN 120 SECONDS , GAVE VITAL ORDERS AND LEFT .

    CHIEF ENGINEER DID NOT COME DOWN FOR 70 MINUTES-- AND HE HAD NOTHING TO OFFER .

    why do 4 stroke engine conrods bust ?

    they are meant to push --NOT to pull.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/me-crankcase-oil-mist-detector-alarm-on.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/12/marine-engineering-self-examiner-ships.html?showComment=1453047758065#c8797806843729374266

    ReplyDelete
  11. STOP PRESS:

    IT WAS RIDICULOUS TO SEE THE US TV CHANNELS GOING HOO HAA ABOUT SOME SIMPLE ICE YESTERDAY.

    WHAT DO THEY KNOW ABOUT REAL ICE.

    WE ON CHEMICAL TANKERS CROSS THE NORTH ATLANTIC IN WINTER WITH LOW FREEBOARD

    EVERYTIME THE DRIPPING CUNTS IN THE WEATHER OUTING SERVICES ROUTE US VIA THE BERING SEA , NORTH OF THE ALEUTIAN CHAIN-

    THE SHIP LOOKS LIKE A MOUNTAIN OF ICE --WITH EXTREME WIND CHILL FACTOR

    SOMETIMES , WHEN IT GETS RIDICULOUS, I TELL THESE WHIZKIDS WEARING TIE IN AC OFFICES , WHO NEVER HAD SALT SPRAY ON THEIR LIPS--

    FUCK OFF !

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/naive-sailor-weather-routing-capt-ajit.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/freezing-weather-precautions-on.html

    VERY FEW SHIP CAPTAINS HAD THE GUST TO TELL THEM "FUCK OFF "

    WITH MY VAST ICE EXPERIENCE, AND ALEUTIAN CHAIN BEHIND ME- THEY ALL HAD TO DUCK FOR COVER.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  12. STOP PRESS:

    IT WAS RIDICULOUS TO SEE THE US TV CHANNELS GOING HOO HAA ABOUT SOME SIMPLE ICE YESTERDAY.

    WHAT DO THEY KNOW ABOUT REAL ICE.

    WE ON CHEMICAL TANKERS CROSS THE NORTH ATLANTIC IN WINTER WITH LOW FREEBOARD

    EVERYTIME THE DRIPPING CUNTS IN THE WEATHER OUTING SERVICES ROUTE US VIA THE BERING SEA , NORTH OF THE ALEUTIAN CHAIN-

    THE SHIP LOOKS LIKE A MOUNTAIN OF ICE --WITH EXTREME WIND CHILL FACTOR

    SOMETIMES , WHEN IT GETS RIDICULOUS, I TELL THESE WHIZKIDS WEARING TIE IN AC OFFICES , WHO NEVER HAD SALT SPRAY ON THEIR LIPS--

    FUCK OFF !

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/naive-sailor-weather-routing-capt-ajit.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/freezing-weather-precautions-on.html

    VERY FEW SHIP CAPTAINS HAD THE GUST TO TELL THEM "FUCK OFF "

    WITH MY VAST ICE EXPERIENCE, AND ALEUTIAN CHAIN BEHIND ME- THEY ALL HAD TO DUCK FOR COVER.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  13. STOP PRESS:

    SOMETIMES MY READERS WONDER HOW I GET SO MUCH OF UNKNOWN INFORMATION..

    A CHUNK OF IT CAME BY "SHAKING DOWN " PEOPLE.

    MAKE SOMEONE FEEL THAT IF HE DOES NOT CONFESS- HE WILL GO TO JAIL-- AND I HAVE THE POWER TO DO IT.

    THIS IS WHO I CAME TO KNOW SECRETS OF "INDIAN SHIP MANAGEMENT COMPANIES "

    EXAMPLE?

    ONCE I WAS PUT IN A HOTEL ROOM WITH SAME SEROUS DEFICIENCIES --SAY THE ROOM DID NOT HAVE A WINDOW

    I WOULD CALL FOR THE TOP MANAGER AND SHAKE HIM DOWN.

    BUT HEY--

    BUT I MAY RE-CONSIDER , IF HE TELLS ME HOW MUCH KICK BACK PERCENTAGE HE GIVES TO THE MANNING OFFICE WHO PUTS SHIP OFFICERS IN HIS HOTEL.

    PAT- THE ANSWER WILL COME-- 40 %

    THIS MEANS IN A HOTEL ROOM COSTING 5000 BUCKS A DAY 2000 BUCKS GOES TO THE POCKET OF OWNER/ MANAGER OF THE MANNING OFFICE.

    I HAVE SHAKEN DOWN SHIPPING ACCOUNTANTS IN FOREIGN NATIONS . NOBODY LIKES JAIL

    I HAVE COME TO KNOW OF SLIMY SHIP MAMANGEMENT INDIAN COMPANIES WHO PAY AN OFFICER 6000 DOLLARS A MONTH-- BUT THEY FORGE THE WHOLE SIGNED SHEET AGAIN ( ENTIRE CREW ) IN THE OFFICE , AND CHARGE THE JAPANESE SHIP OWNER 30% EXTRA.

    THAT MEANS IF THE ACTUAL WAGES GIVEN ARE 2 LAKHS DOLLARS PER MONTH 60,000 DOLLARS ARE SKIMMED OFF BY THE INDIAN SHIPMANAGEMENT COMPANY--WITHOUT THE CREW OR THE JAP SHIPOWNER KNOWING.

    OFFICERS AND CREW ARE MADE TO PAY FOR THE "FLAG DOCUMENTATION" SAY--PANAMA/ MONROVIA ETC SAY 800 DOLLARS-- BUT THEY COLLECT THIS MONEY FROM THE JAP OWNERS TOO--

    FLAG DOCUMENTATION-- CERTIFICATE OF COMPETENCY, CDC, SPECIAL VERTIFICATES LIKE OIL / CHEMICAL/ GAS ADVANCED COURSEs ETC

    I HAVE THE POWER TO JAIL SEVERAL HIGH FLYING MAHA MERUS WITH PROOF. I HAVE REVEALED JUST 2%.

    SOME OF THEM ARE IMMORAL SONS OF BITCHES-- THEY WILL SELL THEIR OWN MOTHERS TO WHORE HOUSES.

    WELL THEY WILL READ THIS TODAY--AND ALL WILL SHIT IN THEIR LANGOTS AND SPEND SEVERAL SLEEPLESS NIGHTS

    capt ajit vadakayil
    ..


    Capt. Ajit VadakayilFebruary 26, 2016 at 2:31 PM
    SOMEBODY CALLED –

    ASKED ME CAN YOU REVEAL SOME MORE ABOUT THESE BASTARDS RUNNING INDIAN SHIP MANAGEMENT COMPANIES—

    OK— TWO MORE

    AAA- MONTHLY ALLOTMENTS TO HOME BANK REACHING LATE.
    ##################################

    LET US SAY THAT I SENT 15000 USD AS MONTHLY ALLOTMENT TO MY WIFE

    IT WILL REACH MY HOME ONLY AFTER 20 DAYS

    THE FIRST 20 DAYS , THEY MILK OFF THE INTEREST ( HUGE AMOUNT FOR THE WHOLE CREW ) IN SOME BANK.

    AS A BONUS TO THESE BASTARDS I WILL NOT REVEAL THEIR FCNR / NRE MONEY CHANNELING VIA THE MAURITIUS ROUTE OR WHATEVER -- FERA - AS OF NOW


    BBB- A LOT OF COMPANIES DEMAND THE FIRST MONTHs SALARY AS BRIBE.
    ######################################

    I STOPPED THIS WHEN I CAME TO KNOW ABOUT THIS.

    EXAMPLE: I HAD A BANGLADESI OFFICER WHO HAD TO PAY HIS RECRUITING MANNING AGENT ( A SHORE CAPTAIN ) AT DHAKA , HIS FIRST MONTHs SALARY- BEFORE BOARDING THE SHIP.

    THIS MEANS YOU WORK THE FIRST MONTH WITHOUT SALARY.

    I CALLED UP THE TOP HONCHO IN DENMARK ( MY DIEHARD FAN ) AND STOPPED THIS NONSENSE , THAT VERY MINUTE.

    Capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete

  14. Capt. Ajit VadakayilApril 12, 2016 at 11:15 PM
    Rn Murthy
    April 12, 2016 at 10:17 PM

    Dear Capt Ajit sir,

    Here's one official response on Fb...PMO India : Report Card R Narasimha Murthy - sir, we have polite suggestion for you.. since you always copy paste the text from 1 blog.. please direct it to people who can take action ,

    Please Do The Following:

    1) Send a physical letter to PMO office (Office of Prime Minsiter of India (PMO)
    South Block, Raisina Hill, New Delhi-110011)
    2) Create a PMO greviance complaint here (http://pgportal.gov.in/pmocitizen/Grievancepmo.aspx)
    3) Send a Fax (Fax No: 011-23388157)
    4) Use PMO app to raise the issue with PM (from app store)
    5) Raise a complaint (http://pgportal.gov.in/GrievanceNew.aspx)
    6) Create a twitter account and send it to PMOIndia & Narendra Modi account

    You might not receive a response due to huge number queries being sent everyday.

    #########################
    Capt. Ajit Vadakayil
    April 12, 2016 at 11:12 PM

    hi rm,

    PMO IS NOT INTERESTED

    IF YOU HAVE SUGGESTION FOR IMPROVING MODIs VOTE BANK--PMO WILL DROOL OVER IT.

    THIS IS WHAT MODI IS ALL ABOUT.

    WHEN I WAS AT SEA, WE HAD TO HOLD SAFETY COMMITEE MEETINGS

    THEY CREATED A SOFTWARE FORMAT AND DEMANDED THAT WE AT SEA STICK TO IT.

    I PERUSED IT AND FOUND THAT THEY WERE NOT INTERESTED IN THE FUTURE OR PRESENT.

    THEY ONLY WANTED THE PAST..LIKE "NEAR MISSES" AND "ACCIDENTS"

    THAT WAY THEIR JOBS ARE SAFE AND THEY CAN POUNCE ON THE SAILORS. IT WAS ALL ABOUT PERSONAL SELF PRESERVATION.

    MY BOSSES ASHORE NEVER CARED FOR THE SHIP OR CREW

    I REPLIED OFFICIALLY--

    ON MY SHIP , ON THE NAVIGATING BRIDGE , I TELL MY WATCH KEEPING OFFICERS TO LOOK AHEAD AND NOT BEHIND, AT THE SHIPs WAKE.

    I WILL NOT GIVE YOU WHAT YOU WANT, SO THAT YOU CAN KEEP YOUR JOBS SAFE.

    I WILL GIVE YOU "WHAT MAY HAPPEN" IF WE DO NOT DO SOMETHING MOST CRUCIAL .

    AND IF THAT HAPPENS , AND MY SHIP IS LOST OR CREW DIES OR GETS CRITICALLY INJURED , DUE TO YOUR LASSITUDE AND LACK OF COMMITMENT - I WILL SHOOT YOUR FUCKIN' BALLS OFF ( I USED SUCH LANGUAGE AT SEA )

    I WAS THE FIRST TO START "PREDICTIVE MAINTENANCE " AT SEA

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/predictive-maintenance-on-chemical.html

    I WAS THE FIRST TO START "DYNAMIC" RISK ASSESSMENT AT SEA .

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/04/dynamic-risk-assessment-on-chemical.html

    IN ABOVE I WAS PUT PUT A CERTAINTY SWITCH OF YES- NO AT SEA

    I ASK MODI TO SACK THIS PARTICULAR MAN FROM PMO WHO SEND THE REPLY ABOVE ! IF YOU WANT I CAN GIVE HIS NAME . .

    PMO IS FILLED WITH PEOPLE "BEDDED DOWN TO HAPPY RETIREMENT AND PENSION"

    MR MODI, I KNOW YOU WILL READ THIS WITH YOUR OWN EYES.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rn Murthy
      April 12, 2016 at 10:52 PM


      R Narasimha Murthy Capt. Ajit VadakayilApril 12, 2016 at 5:23 PM

      I AWAIT WITH BATED BREATH....See More
      Like · Reply · 36 mins
      PMO India : Report Card
      PMO India : Report Card R Narasimha Murthy - sir, we have polite suggestion for you.. since you always copy paste the text from 1 blog.. please direct it to people who can take action ,

      Please Do The Following:...See More
      Prime Minister of India
      pmindia.gov.in
      Like · Reply · 32 mins
      R Narasimha Murthy
      R Narasimha Murthy I only bring to your attention...least bothered whether you take action or not....depends on your 2019 voters choices...no time to do as you have suggested....so let me do what I can...tks.
      Like · Reply · 27 mins
      PMO India : Report Card
      PMO India : Report Card R Narasimha Murthy Sir, our attention wont help.. If you want the problem to be solved, send to people who can act on it.. we dont want to block you.. Try to understand this. Please
      Like · Reply · 7 mins
      R Narasimha Murthy
      R Narasimha Murthy I get due attention from your fans...that's enough for me.
      Like · Reply · 5 mins
      PMO India : Report Card
      PMO India : Report Card R Narasimha Murthy You wont be able to do that, if we block you.. Again requesting .. please dont .. #request
      Like · Reply · 2 mins
      R Narasimha Murthy
      R Narasimha Murthy So basically you don't want to know the truth and take it up...nor your fans want to see this truth...your game is up.
      Like · Reply · Just now

      ############################
      Capt. Ajit Vadakayil
      April 12, 2016 at 11:32 PM

      hi rm,

      WHAT IS THE SUBJECT PMO HAS WASHED THEIR HANDS OFF-

      A MOST IMPORTANT TOPIC, FOR THE FORTUNES OF BHARATMATA .

      IF WE DONT ADDRESS IN A RUSH RUSH RUSH MANNER BEFORE 22ND APRIL 2016, INDIA WILL GO DOWN, CHEATED BY THE WHITE MAN . .

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2016/04/most-potent-greenhouse-gases-nitrous.html

      WHEN HAS PMO EVER SERVED THE NATION ?

      MO MATHAI WAS A SPY FOR CIA-- HE SERVED WITH US ARMY.

      I KNOW THE PRESENT LOT.

      ALL IN GOOD TIME

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  15. SUBRAMANIAN KOSHER SWAMY SAYS OFTEN " JEWS ARE THE MOST INTELLIGENT RACE ON EARTH "

    HULLO KOSHER SWAMY-- WE KNOW WHY YOU SAY THIS -- EVERY WEE REASON

    TILL ROTHSCHILD GRABBED TIPU SULTANs GOD IN 1799 AD-- JEWS ON THIS PLANET HAS NO BRAINS

    SUDDENLY THEY DEVELOPED SPONTANEOUS BRAINS

    ROTHSCHILD ALSO GRABBED-
    EVERY MEDIA
    EVERY PEER REVIEWED HOUSE
    EVERY CRITIC HOUSE
    EVERY PATENT HOUSE
    EVERY PREMIUM UNIVERSITY THESIS / STUDENT PROJECT BANKS

    I HAVE COMPETED WITH THE WHOLE WORLD FOR 30 YEARS AS CAPTAIN

    SCI has employed a white captain in USA to do the stowage of containers--those initial years

    as soon as this white ex-ship captain came on board , he would show me his coloured stowage plan -- with agent/ shore officials watching-

    i would look at it exactly for 10 second and thow it back-- THIS WONT WORK

    he was fair and his face would first turn white and then turn blood red

    one day my white agent asked me--captain this is the third time you have done this--what can your figure out in TEN seconds

    i replied EVERYTHING

    and then i would call my chief officer and tell him to change the stowage --telling his exactly where the shore plan is wrong-

    less shifting of containers at subsequent ports
    cannot shut the pontoon
    cannot put the beam back
    incompatibility of dangerous goods
    ease of working on refrigerated containers
    dont have the ballast to correct trim ( down by head ) / list
    ship will become unstable ( top heavy )
    probably this container with hypochlorite may have to be jettisoned hence top side stow

    BLAH BLAH FUCKIN' BLAH

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2013/02/stowage-of-multiple-parcels-on-chemical.html

    A PERSON WHO DOES NOT UNDERSTAND BRIDGE ( CARD GAME ) WILL NEVER UNDERSTAND WHY A CARD WAS DISCARDED

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete