Tuesday, May 8, 2012

MARINE ENGINEERING SELF EXAMINER, ELECTRICALS- CAPT AJIT VADAKAYIL




ELECTRICAL KNOWLEDGE ON SHIPS- CAPT AJIT VADAKAYIL
 
Test for chief engineers who agree to join ships without electrical officer-



>50% marks -- Can be posted on a ship <10 years old without electrical officer

< 20% marks-- Must not be re employed as chief engineer in XXX ( pretender / senile ).

>90% marks--  Give him a special electrical allowance—he is an asset to the company.


20 nos easy questions , which even a common-place motor man can answer are interspersed so that the wanna –be electrical engineer does NOT throw down the towel – and stop taking the test.



Grading:

Correct- plus two marks

Wrong - minus one marks

Did not attempt- minus two marks

Time allowed- 60 minutes

      


                         
   
At sea you are only respected for what you are worth! A donkey on a throne is still a donkey !!

          

#################################



1) A semiconductor that decreases resistance with an increase in temperature is known as a 


a)resistor


b)thermistor


c)diode


d)thermopile






2) Brushless generators are designed to operate without the use of 


a)brushes


b)slip rings


c)commutators


d)all of the above






3) A ground can be defined as an electrical connection between the wiring of a motor and its 


a)shunt field


b)circuit breaker


c)metal framework


d)interpole






4) Which of the following statements represents the main difference between a relay and a contactor?


a)Contactors control current, relays control voltage.


b)A relay is series connected and contactor is parallel connected.


c)Contactors can handle heavier loads than relays.


d)Contactors are made from silver and relays are made from copper.





5) The electrolyte used in a nickel-cadmium battery is distilled water and 


a)diluted sulfuric acid


b)potassium hydroxide


c)lead sulfate


d)zinc oxide







 6) A resistance in a circuit of unknown value is to be tested using the voltmeter/ammeter method. Therefore, the meters should be connected with 


a)both meters in series with the resistance


b)both meters in parallel with the resistance


c)the ammeter in series and the voltmeter in parallel with the resistance


d)the ammeter in parallel and the voltmeter in series with the resistance





7) One factor that determines the frequency of an alternator is the 


a)number of turns of wire in the armature coil


b)number of magnetic poles


c)strength of the magnets used


d)output voltage








8) The number of cells in a 12 volt lead-acid battery is 


a)three cells


b)four cells


c)six cells


d)twelve cells



 





9)  A delayed-action fuse is most frequently used in which of the listed circuits?


a)lighting circuit


b)motor circuit


c)electric heater circuit


d)radar circuit







 10) The freezing point of the electrolyte in a fully charged lead-acid battery will be


a)higher than in a discharged battery


b)lower than in a discharged battery


c)the same as in a discharged battery


d)higher than in a discharged battery, but the specific gravity will be less



 





11) Fuses are rated in


a)voltage


b)amperage


c)interrupting capacity


d)all of the above







 12) Power transformers are rated in


a)kilowatts


b)ampere-turns


c)kilowatt-volts


d)kilovolt-amperes






 13) Which of the following devices will prevent a DC generator from becoming motorized?


a)overcurrent relay


b)motorization trip


c)reverse power relay


d)reverse current relay







14) A three-phase induction-type motor experiences an open in one phase. Which of the listed automatic protective devices will prevent the machine from being damaged?


a)overspeed trip


b)thermal overload relay


c)three-pole safety switch


d)magnetic blowout coil







15) Across-the-line starters are used with AC motors to provide


a)reduced starting current


b)regulated starting current


c)high starting torque


d)controled starting acceleration







16) In testing a three-phase delta winding for an open circuit using a megger, you must


a)test each phase with all connections intact


b)measure the voltage across the open connections while testing


c)test the windings as parallel groups to avoid short circuiting


d)open the delta-connctions to avoid shunting the phase being tested





17) Mercury filled thermometers should never be used to determine the temperature of the battery electrolyte because accidental breakage of the thermometer can cause


a)severe sparking and explosions


b)rapid oxidation of battery plates


c)contamination of the electrolyte


d)corrosion on the battery terminals







18) The purpose of a main switchboard circuit breaker's reverse-power trip is to


a)prevent main circuit overload


b)protect the circuit breaker blowout coil


c)prevent alternator motorization


d)prevent low voltage tripout







19) Regarding an induction motor, the power developed by the rotor automatically adjusts itself to


a)power required to drive the load


b)speed required to drive the load


c)current flow in the motor stator


d)torque developed by the rotating field






20)The purpose of  a magnetic relay is to


a)open a circuit only in the event of overload


b)remotely open and close contacts


c)provide overcurrent  protection during starting


d)relay voltages at increased power






21) A semiconductor is a material with a


a)conductivity higher then a normal conductor


b)conductivity higher then a normal insulator


c)high conductivity at low temperatures


d)low conductivity at high temperatures







22) The charge of an alkaline battery is determined with a—


a)hydrometer


b)ammeter


c)voltmeter


d)hygrometer







23)The advantage of an alkali battery over a lead acid battery is—


a)it has no electrolyte loss.


b)it maintains a max voltage of 1.75


c)it has a longer life


d)all of above




 



24) If the pointer fails to come back to zero when the megger is not in use it means—


a)the megger is out of calibration


b)this is normal


c)the hairsprings are burnt out


d)the pointer is stuck







25) the power factor of an induction motor operating at full load is-


a)leading


b)lagging


c)unity


d)no change







26) In a 3 phase delta connection, the line current will be the product of phase current and


a)1.501


b)2.216


c)1.414


d)1.732







27) The principal difference between a 3 phase squirrel cage induction motor and a single phase induction motor is-


a)one is a split phase motor using a capacitor, while the other uses an inductor


b)one has a revolving field which drags the rotor slightly behind it, while the other runs in step.


c)there is no difference


d)one needs DC excitation, the other need no excitation







28) Which of the following devices are used for protection of AC propulsion motors and generators?


a)jamming relays


b)low voltage release


c)timing relays


d)phase balance relays







29) 2 alternators are operating in parallel. If there is an increase in load and decrease in voltage, the AVR will


a)cut out the field resistance


b)cut in the field resistance


c)cut in armature resistance


d)cut out armature resistance







30) A galvanometer is used to measure-


a)small voltages


b)small currents


c)large currents


d)large voltages







31) In a 3 wire system the earth wire is coloured


a)red


b)black


c)white


d)green







32) A power factor meter in ECR shows-


a)true power


b)apparent power


c)relationship between volts and amperes


d)relationship between true power and apparent power







33) Before synchronizing alternators, they must have


a)load equalised


b)same frequency


c)same voltage


d)same amperage







34) The advantage of DC motors over AC motors is that, they have-


a)higher speeds


b)handle heavier loads


c)have better speed control


d)have a longer life








35) Which of the following is not required for synchronizing alternators


a)same voltage


b)same phase rotation


c)same speed expressed as frequency


d)same KW rating







36)Temperatures in AC generators are indicated by-


a)imbedded thermocouples


b)deep well thermometers


c)pyrometers


d)standard thermometers







37) If the resistance of a circuit is doubled and the applied voltage kept constant, the current will-


a)increase 4 times


b)be doubled


c)cut into half


d)no change







38) If the polarity of a DC line is reversed the connecting motors will-


a)stop


b)increase in speed


c)reverse


d)rotate as before







39) Which of the following parts of an AC motor corresponds to the armature of a DC  motor-


a)field coils


b)stator


c)rotor


d)armature







40) Which of the following parts of an AC motor corresponds to the field of a DC motor?


a)stator


b)the field coils


c)rotor


d)armature







41) The purpose of a commutator is to—


a)keep a constant voltage


b)rectify armature current


c)convert magnetic lines of force into flux


d)keep a constant amperage







42) If a transformer was plugged into a DC circuit—


a)the fuse would blow


b)the primary would overload and the secondary would be dead


c)the secondary would burn out


d)any of above







43) A fully charged lead acid battery SG reads from—


a)1.28 to 1.30


b)1.02 to 1.07


c)1.46 to 1.48


d)1.16 to 1.20







44) The normal cell voltage of a fully charged lead acid battery is—


a)2 to 2.2


b)1.4 to 1.8


c)1.2 to 1.4


d)5.8 to 6.0







45) A megger is always used on a –


a)grounded circuit


b)live circuit


c)deenergised circuit


d)short circuit







46) A megger is used to measure


a)kilo ohms


b)mega ohms


c)milli ohms


d)micro ohms





47) A megger is a—


a)hand cranked instrument for measuring current


b)hand cranked AC generator


c)hand cranked DC generator


d)meter for measuring thickness of insulation





48) When megger testing a new armature coil to ground-the readings should be at least-


a)1 meg


b)100 megs


c)1000 megs


d)infinity







49) an ammeter is connected to a circuit in


a)series-parallel


b)parallel


c)series


d)contact







50) 60 cycles or Hertz means the cycle is repeated-


a)60 times a minute


b)60 times an hour


c)60 times a second


d)none of above







51) To reverse the rotation of an AC motor-reverse


a)any 2 of the 3 leads


b)the field leads


c)the armature leads


d)both the field and the armature leads







52) Which of the following is not found on AC generators-


a)slip rings


b)commutator


c)brushes


d)field coils







53) Doubling the diameter of a wire –


a)increases the resistance 4 times


b)reduces the resistance 4 times


c)decreases the resistance 2 times


d)increases the resistance 2 times







54)Field excitation when required is always supplied from


a)a source of DC


b)an alternator


c)a magnet


c)a selenium rectifier.







55)An oscilloscope can measure—


a)peak voltage


b)frequency


c)phase angle


d)all above







56)For charging a lead acid battery, you allow a current to flow from an external EMF source through the battery


a)in the same direction


b)in the reverse direction


c)current in same and reverse direction alternately.


d)none of above







57) A 2 pole alternator running at 3600 rpm can be paralleled with a 4 pole alternator running at—


a)3600 rpm


b)1800 rpm


c)900 rpm


d)7200 rpm







58) What is the difference between a AC generator and a DC generator—


a)AC generator has a commutator


b)DC generator has slip rings


c)AC generator has slip rings


d)none of above







59) What is the diference between a DC motor and a DC generator


a)DC generator does not have residual magnetism when put off


b)there is no difference


c)DC motor does not have commutator


d)DC motors do not have interpoles









60) If an AC generator on load slows down –


a)current drops


b)frequency drops


c)voltage drops


d)all of above







61) An electrical device for converting DC to AC is called


a)transformer


b)inverter


c)rotary convertor


d)synchronous converter







62) If an AC generator was slowed down, the following would happen within limits


a)voltage would increase


b)amperes would increase


c)frequency would increase


d)all of above







63) A 3 phase system


a)gives 3 distinct voltages out of step with each other


b)has a peak voltage 3 times every 360 degrees


c)is like comparing a single cylinder engine with a 3 cylinder engine


d)all of above







64) Power factor is


a)true power divided by the product of amperes and volts


b)true power divided by apparent power


c)KW divided by KVa


d)all of above







65)After main power is restored, a timed sequential restart of motor-driven auxilliaries is necessary  to avoid:


a)Generator overload due to many motors starting at simultaneously


b)Overloading creating earth faults


c)Overvoltage due to current surges


d)Over-frequency due to overspeed of generator







66)A 3-phase induction motor is rated at 200  Amperes. Its initial direct- on-line starting current will be approximately:


a)100A


b)200A


c)50A


d)1000 A





67)An earth fault exists on the blue line of a 100 A bilge pump circuit. A second earth fault occurs on the yellow line of a 10 A ventilation fan circuit. The likely outcome is that:


a)An open circuit occurs between earth fault and both motors trip out


b)Both motors trip out on overload


c)A short circuit occurs between earth faults and the ventilation fan fuse blows


d)A short circuit occurs between earth fault and the bilge pump fuse blows







68)The insulation resistance (IR) to earth of a new galley hot-plate is measured to be 30 Mohm. When three identical hot-plates are tested together their combined IR will be:


a)90 M ohm


b)30 M ohm


c)10 Mohm


d)6 M ohm







69)A motor is protected by a thermal overcurrent relay. After tripping on overload it will not be possible to reset the overcurrent relay because the:


a)Bimetallic strips need time to cool down


b)Starter isolator automatically applies an interlock


c)Oil dash-pot has also to be reset.


d)Line contactor spring also has to be reset







70)A 3-phase A.C. induction motor is running normally at its rated current of 150 A when a single phasing fault (open circuit) occurs in one line. The likely outcome will be:


a)Line currents: 0 A, 150 A, 300 A. Trip condition: trip on overload.


b)Line currents: 75 A, 75 A, 75 A.  Trip condition: no trip but speed falls.


c)Line currents: 150 A,150 A,150 A.  Trip condition: fuses blow on short circuit.


d) Line currents: 0 A, 180 A, 180 A. Trip condition: trip on overload.





71)The function of the fuses in a motor starter circuit is to provide:


a)Overload protection.


b)Undervoltage protection.


c)Short circuit protection.


d)Open circuit protection.







72)If the A.C. line current in a generator is doubled, the heating effect in the stator windings will be :


a)4 times


b)Same


c)Half


d)Twice







73)When a large motor load suddenly is disconnected from the switchboard and the genarator is AVR  controlled,  the  voltage will:


a)Initially fall, then reset to the set value.


b)Initially rise, then reset to the set value


c)Remain approximately constant, due to governor action.


d)Remain approximately constant, due to AVR action







74)Unloading a generator, it is necessary to gradually decrease the load in order to avoid:


a)Undue overload on the switchboard.


b)Undue overcurrent


c)Undue overspeeding.


d)Undue temperature rise.







75)The pair of instruments necessary for generator synchronising  are:


a)Voltmeter and synchroscope


b)kW meter and frequency meter


c)Amp-meter and volt-meter


d)Synchroscope and kVa-meter







76)Prior to synchronising, the generator voltage and frequency are respectively controlled by:


a)Speed governor and load power factor


b)Synchroscope and speed governor


c)Voltmeter and frequency meter


d)AVR and speed governor








77)For ideal synchronising, the phase angle difference between the incomer e.m.f. and the busbar voltage should be:


a)0°


b)30° behind


c)90° lag


d)30° ahead







78)During synchronising, the incoming generator should be running slightly "fast" compared to the busbar frequency.This is to ensure that the:


a)Incomers reverse power trip is tested


b)Incomer picks up as a motor


c)Most rapid synchronising action is achieved


d)Incomer picks up as a generator







79)The correct time to synchronise is usually taken to be when the synchroscope reaches the "5 to 12" position. This to allow for:


a)Synchroscope pointer time lag


b)Circuit breaker operating time


c)Synchroscope error


d)Generator phase difference error







80)Generator 1 and 2  are working in parallel. Prime-mover 2 suffers a total fuel loss. The likely outcome is:


a)No.2 generator trips on reverse power


b)Generator set 1 trips on reverse speed


c)No.1 machine overloads and trips out on overspeed


d)No.1 machine overspeeds and trips out on overload







81) You have just synchronized a second alternator onto the main switchboard, and want to equally share the load between the "on" and incoming alternators. What would you do first?


a)Adjust voltage rheostat for the incoming alternator on the front of the switchboard


b)Lower the governor speed controller of the incoming alternator and increase the governor speed controller of the alternator already on the switchboard


c)Trip the circuit breaker of the incoming alternator and check the voltage and speed adjustments before trying again


d)Raise the governor speed controller of the incoming alternator and reduce the governor speed controller of the alternator already on the switchboard







82) Advantage of Ni Cad battery


a)no need to top up


b)no damage due to short circuit


c)no corrosive/ explosive vapours


d)all above








83) At which point do you engage the main circuit breaker of the incoming alternator when paralleling two alternators?


a)With the pointer of the synchronoscope rotating fast and both synchronizing lamps flashing on and off


b)In none of the mentioned alternatives


c)With the pointer of the synchronoscope at 0° (12 O'clock) and both synchronizing lamps dark (off)


d)With the pointer of the synchronizer stopped at any position and both synchronizing lamps bright (on)







84) With no.1 and no.2 alternators running in parallel and the kW loads equally shared, one alternator is drawing much higher current than the other. What does this indicate?


a)Alternator frequencies are different and should be adjusted on the governor speed controllers


b)Alternators are out of phase and should be tripped and paralleled again


c)One alternator has lost one of its phases


d)The alternators are not generating the same voltages and should be adjusted on automatic voltage regulator rheostats







85) With two alternators running in parallel, you wish to stop one. The first step is to:


a)Remove the load from the alternator to be stopped


b)Make sure the load is evenly shared


c)Trip the main circuit breaker


d)Increase the frequency on the switchboard







86) You are paralleling two alternators and the pointer of the synchronoscope slowly stops rotating and remains stopped in one position before the circuit breaker is closed. This would indicate:


a)The frequency of the incoming alternator is the same as that of the main switchboard


b)The synchronoscope is not functioning properly and should be checked


c)The voltage of the incoming alternator is the same as that of the main switchboard


d)The incoming alternator is in phase with the switchboard, but the frequency is not the same







87) A 450 volt, 859 kW rated generator has not been in operation for several weeks. Prior to starting, insulation resistance readings are taken. The minimum acceptable insulation resistance reading on the main stator winding to allow you to proceed with running the generator is:


a)10 000 000  Ohms


b)10 0000  Ohms


c)10 000 Ohms


d)10 00  Ohms







88) On regular inspections of alternator windings it is found that windings are always covered with a heavy oil film coming from the atmosphere surrounding the auxiliary engine. After cleaning with an approved solvent, what do you do?


a)Take no additional action


b)Blank off intake air filters


c)Reinsulate the windings after each cleaning


d)Improve material of intake air filters







89) On routine daily inspection you notice that there is a light arcing between an alternator's carbon brushes and rotor slip rings, with alternator operating at 70% load. Should you:


a)Increase the tension on the brushes


b)Reverse the polarity of the excitation voltage at the brush holder connection


c)Move the position of the brushes around the sliprings to find the correct neutral position


d)Check the surface of the sliprings, polish if necessary and bed in the brushes






90) What is the purpose of the alternator reverse power trip?


a)To prevent parallel operation if the excitation field voltage is reversed


b)To prevent the alternator from being paralleled if it is out of phase with the main c)switchboard


d)To prevent the alternator from "motoring" by being supplied  power from other parallel alternator







91) If you alter the field excitation voltage of one alternator operating in parallel, this will cause change in that alternators:


a)Reactive load (kVAR)


b)Frequency


c)None of the mentioned alternatives


d)Active load (kW)







92) The automatic voltage regulator is used to control the output voltage of the alternator at varying load conditions by:


a)Varying the excitation field strength by regulating excitation voltage/current


b)Regulating the voltage signal to the engine governor to regulate the speed to the desired load condition


c)Supplying variable current to compounding and no load transformers in the alternator stator winding circuit


d)all of the mentioned alternatives







93) The power requirements for the excitation winding/circuit for a 3-phase alternator operating at rated output power are supplied by:


a)Independent battery supply


b)Independent power supply and rectifier unit


c)The main switchboard via a three phase rectifier


d)The alternators output itself via the automatic voltage regulator







94) A three phase alternator is connected singularily to the main switchboard. The switchboard instruments show 440 Volts/950 amperes. With a power factor of 0.8 what will be the kW load?


a)215.9 KW


b)418 KW


c)334.4 KW


d)579.2 Kw







95) Before taking insulation resistance readings of generator windings the automatic voltage regulators should be isolated and all semiconductor short circuited or disconnected in order to:


a)Prevent charging of capacitive components within the automatic voltage regulator causing false regulation when generator restarts


b)Prevent operation of automatic voltage regulator during insulation testing


c)Prevent damage to sensitive electronic components from high voltage tester


d)Protect insulation resistance tester from being damaged







96) Following circuits are NOT used in digital computers


a)AND gate


b)NOT gate


c)IF gate


d)OR gate







97) megger readings versus temperature – 1 mega ohm at 75 deg c is equivalent to how much at 25 deg c.


a)1 mega ohm -- no change


b)30 mega ohms


c)1.2 mega ohms


d)0.7 mega ohms







98)the black terminal probe of the multimeter is


a)positive terminal


b)negative terminal


c)common terminal


d)earth terminal







99) a star delta starter


a)used for large motors like bow thruster


b)starting torque and starting current reduced to 1/3


c)long starting time


d)all above







100)direct on line starter


a)less time taken


b)can be started at full load


c)starting current is 7 times more than full load current


d)all above







CAPT AJIT VADAKAYIL ( 29 YEARS IN COMMAND )

 


ANSWERS:

1B
2D
3C
4C
5B
6C
7B
8C
9B
10B
11D
12D
13D
14B
15C
16D
17A
18C
19A
20B
21B
22C
23D
24B
25B
26D
27A
28D
29A
30B
31D
32D
33B
34C
35D
36A
37C
38C
39B
40C
41B
42B
43A
44B
45C
46B
47C
48A
49C
50C
51A
52B
53B
54A
55D
56B
57B
58C
59B
60D
61B
62B
63D
64D
65A
66D
67C
68C
69A
70D
71C
72A
73B
74C
75A
76D
77A
78D
79B
80A
81D
82D
83C
84D
85A
86A
87A
88D
89D
90D
91A
92A
93D
94D
95C
96C
97B
98C
99D
100D












part 4 link is below -

https://www.youtube.com/watch?v=dU25wp0cWBc














44 comments:

  1. Good Day Sir.

    I am very grateful for all the knowledge I learned from you.
    I thought meet you onboard but Selandia told me you already disembark. So any advise for your side regrading Fairchem Yuka.
    I hope meet you next time.
    All the best
    I reading your blog frequently are very interesting

    ReplyDelete
  2. My email address merchant833@hotmail.com i like to keep in touch with you

    ReplyDelete
  3. hi jorge,

    nice to hear from you.

    two days ago, i saw your reading my blogs from peru. so i told my wife-- jorge is reading my blogs.

    you will relieve louis perez at spore. he is a VERY good man.

    yuka is much better than colt-- a good ship.

    canadian chengr valentine will be thare for another 2 months.

    you must remember that you are a STRONG wicket.

    my regards to your wife.

    i will send you a private email too.

    kind regards

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  4. Great thoughts you got there, believe I may possibly try just some of it throughout my daily life.

    Marine Engineering

    ReplyDelete
  5. Dear Captain,

    Currently as a sales guy for fire industry I am marketing a product called Fire Trace. Its a early fire detection and suppression system. You can visit www.firetrace.com.com, its a simple pre engineered systme with a tube attached to a clean agent cylinder, the tube acts as a detector and its wrapped along the assembly of the panel as fire happens and when come in contact with tube it ruptures and he super pressurised agent is dumped into the cabinet and it douses the fire then and their itself, no need to use any cylinder, like wise same can also be used for your motor engines.

    The only miss is that its nit having any shipping approvals but its a very good safe and sure fire fighting system for shipp application, is there any chance by which I cna recommend this product in he merchant navy segment.

    regards

    Jayan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi jd,

      the answer for the last line is NO.

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  6. Capt. Ajit Vadakayil
    March 7, 2014 at 9:34 PM
    HERE IS MY COMMENT ON TIMES OF INDIA-- OF COURSE I DO NOT FEEL GOOD AFTER MAKING THIS COMMENT
    ##########################

    i have had the MISFORTUNE of sailing with several indian navy officers of ranks, Lt Commanders, Commanders, Captains and even a Commodore at sea in the merchant navy, during my 10 years as a junior officer and 30 years of ship command .

    LET TRUTH BE TOLD --

    NOT A SINGLE ONE OF THESE OFFICERS HAD ANY MERIT OR EVEN CHARACTER , FORCING ME TO PONDER MANY A TIME- IS OUR NATION SAFE IN THEIR HANDS . FULL OF STYLE AND NO SUBSTANCE .

    a lot of them came into the merchant navy via the back door using equivalent CERTIFICATE OF SERVICE on the navigating side , for high salary in SCI, free foreign liquor and the chance to see foreign lands .

    on the engine side we have the ENGINE ROOM ARTIFICERS masquerading as proper certified engineers , who did NOT understand the inside theory of machinery . .almost like a nurse doing surgery .

    we had CHIEF PETTY OFFICERS as electrical officers -- none of whom could even read an electrical circuit diagram .

    WE NEED PROPER VETTING OF INDIAN NAVY OFFICERS -- AS NOW INDIA WILL GO NUCLEAR , AND WE CANT AFFORD LACK OF MERIT .

    They need to be vetted for SEASICKNESS – this must be compulsory ! 60% of these men start vomiting in moderate weather and are usless . we call them fresh water navigators .

    after saying all this-- i am proud of our armed forces -- this is NOT to lower their morale-- put to reflect over what need to be done . JAI HIND !!

    taking over command of new ships is routine at sea -- and things are more sophisticated .

    punch into google search-
    THE NAIVE SAILOR, SHIP CONSTRUCTION VADAKAYIL .

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
    Replies
    ###########
    Lav Kaul
    March 8, 2014 at 12:23 AM
    Sir
    i agree with you on this.
    i am from an indian navy background. The officers who opt out of the navy seeking premature retirement are substandard officers. The officers who choose to stay despite of low pay,long working hours and poor accomodation are the men who are the real strength of the navy.

    Delete
    ############
    Capt. Ajit Vadakayil
    March 8, 2014 at 1:04 AM
    hi lk,

    you just made me open my mouth a little-- it is better that i do NOT open more.

    i had a 58 year old "experienced" electrical officer on board my brand new ship. He spent almost his whole life in the electrical dept on indian navy ships.

    this muslim guy used to give my sindhi chief engineer pin pricks daily -- despite the fact that there was NO work for him on board , as the ship was NEW.

    one day the chief engineer , when he came to my cabin for a usual pre-lunch beer was not himself. he mind was chattering and he was silent .

    so in between he went to his cabin for a pee , i asked his wife ( just married ) if she fought with her husband.

    she laughed and said NO-- but whispered it is due to the indian navy electrical officer giving him a major pin prick.

    CONTINUED TO 2-

    ReplyDelete
    Replies
    1. CONTINUED FROM 1-

      so after lunch i announced that we will have a SAFETY COMMITTEE MEETING after evening tea.

      i had everyone in the meeting--got my chief officer relieved off bridge watch by third mate.

      so he naturally wanted to know what is cooking ?

      i told him--just be a witness.

      in the meeting one thing transpired to another--and innocently i asked my cadet ( who was told to say --i do NOT know ) what it the colour of an EARTH WIRE in a 3 wire system of AC electricity.

      since the cadet said --i do NOT know, i told this electrical officer to impart knowledge .

      this man had NO clue-- he mouthed some colors.

      then immediately i asked my first year fitter ( educated man ) --what is the color ( this was NOT match fixing ) .

      he replied knee jerk SIR- YELLOW OR GREEN.

      I IMMEDIATELY ASKED THIS ELECTRICAL OFFICER TO BE READY TO GET DOWN IN THE NEXT PORT -- see captains do NOT scream YOU ARE FIRED like donald trump .

      in an AC system, once you identify the earth wire, you can put the other two wires in any hole-- we all know that .

      so what was this indian navy electrician worth ?

      punch into google search-
      MARINE ENGINEERING SELF EXAMINER, ELECTRICALS VADAKAYIL

      that electrical officer would have scored MINUS marks in the test above.

      after thsi incident i would tell the company-- get rid of the post of electrical officer --which they did.

      my last 10 years of command-- i had NO electrical officer on board.

      DONKEYS work can be done by anybody.

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  7. Dear Sir,

    I am an electrical engineer. Been working for last 3 and half years and i took this challenge after i found out this blog from your latest post about High fructose corn syrup.
    Took time and completed sincerely to assess my knowledge. Scored 50. I believe ive done good being a less experienced fellow, in building construction field and took this test not at all prepared. But that isnt good. I need your review. I know You are the only person who will give me a frank review. I need it to work hard more and improve my knowledge and be a better engineer.

    Waiting for your response Guruji.

    Best Regards
    Gautam

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi gp,

      CONGRATULATIONS !

      you are better than every electrical officer i have sailed with till today ( except one ) -- in the past 40 years .

      and better than every single chief engineer ( mechanical engineer ) i have sailed with-- where i did NOT have an electrical officer.

      capt ajit vadakayil
      ..

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
    2. Thank you Captain,

      THis is a huge confidence boost for me.

      You have really changed the way of my life.

      Regards
      Gautam

      Delete
  8. is it due to I^2*R heating losses or any other explanation;
    for a instant i thought its twice the heat because if currents draws more than more heating at coils double the current draws double the heating; but then found I2 R heating effect...
    can u explain better sir

    72)If the A.C. line current in a generator is doubled, the heating effect in the stator windings will be :


    a)4 times


    b)Same


    c)Half


    d)Twice


    ReplyDelete
    Replies
    1. hi ds,

      i do NOT take academicquestions--

      however--


      The stator heating varies with the square of the load current. Hence doubling the load current gives rise to a four-fold increase in the stator heat generated. This is why you must NOT overload the machine --as the the cooling system may be unable to handle the heat.

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  9. CH
    October 13, 2014 at 6:35 AM
    Respected Captain,

    What is special about Tamil Nadu?

    How come it is able to continuously produce word geniuses like Ramanujam, Subrahmanyan Chandrasekhar, C.V. Raman, A.R. Rahman, Abdul Kalam, Venkatraman Ramakrishnan, Viswanathan Anand, Illayaraja, etc?

    Even till recently the Chief Justice of India, the Finance Minister, the RBI governor are all Tamils?

    Is there any scientific reason behind this? Because no other region has produced such super genius people in such numbers.

    Regards

    ReplyDelete
    Replies
    #####################
    Capt. Ajit Vadakayil
    October 13, 2014 at 7:06 AM
    hi ch,

    i am sure if i were a lawyer, i will NEVER EVER become CJI.

    i am sure if i were an economist, i will NEVER EVER become finance minister.

    you want me to continue ?

    when i was on my training ship in mumbai with 250 other cadets ( two years ) -- the biggest TELUs ( oily and slimy ) and SNEAKS ( snitches ) became SCC ( senior cadet captains ) , CC ( cadet captains ) , CL ( cadet leaders ) etc.

    i used to be in the CAPTAINS MONTHLY BREAKFAST PARTY ( cadet with maximum negative marks for OFFICER LIKE QUALITIES ) -- to be chewed up for breakfast every month .

    i got an EXTRA FIRST in every subject --except OFFICER LIKE QUALITIES.

    now what are OFFICER LIKE QUALITIES-

    being a son of a bit#h, being a sneak, being a hypocrite, being a as$ kisser , being a leader who will sell out his team, being a back biter, being an informer , being the best in playing to the gallery.

    so, so--

    at the passing out parade --most of the cadets who got all PRIXES were leaders -- they all got BOOOOOEEEEED !

    I remember i got only one prize--for being the best REPORTER IN ENGLISH -- the claps I got from the entire hall still resound in my ears -- along with another ROC ( royal officer cadet -who did NOT care to become a sold out leader ).

    and mind you -- i was in every single team which made my TOP ( starboard fore top ) the champion TOP.

    i was a champion sailor, rower, signaller, marks in subjects, soccer team in both years --

    but i lacked OLQ ( officer like qualities ) of being a FU#KIN' SLIME BALL.

    so in my passing our certificate , after two years of training -- i had an EXTRA FIRST in all subjects -- except OLQ where i was third grade

    so i guess they held a special meeting and GRACED ME TO FIRST CLASS --a young 18 year old boy -- .TEE HEEE !

    AT SEA, THE SAILORS DO NOT CARE FOR YOUR FOUR STRIPES- THEY ONLY CARE FOR WHO YOU ARE--

    AT SEA PEOPLE WHO KNOW ME , OR HAVE HEARD OF ME -- OR SAILED WITH ME, WILL VOUCH--

    CAPT AJIT VADAKAYIL WAS A SLAVE MORE POWERFUL THAN THE MIGHTY FU#KIN' CAESAR -- BY LIGHT YEARS .

    this has now passed on to LORE -- never ti happen again in the annals of sea .

    am i boasting ?

    -- so be it !

    humility is NOT about having a low opinion of yourselves to please the JEALOUS party.

    see, this would have been part of my post-- GAMES CAPTAIN PLAYED--

    you made me reveal it prematurely --with your TAMIL PRIDE ! TAKE IT EASY !

    check out my training ship-

    https://www.youtube.com/watch?v=MwpFBPMtnj4

    https://www.youtube.com/watch?v=k0BxC3kFET8

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  10. Capt. Ajit Vadakayil
    October 15, 2014 at 7:00 PM
    STOP PRESS:

    I AM WRITING THIS AS I PROMISED ONE OF MY READERS 45 MINUTES AGO-- HE RAN UP TO ME DURING MY MORNING WALK--

    HE WANTED TO KNOW OUT OF MY 300 PLUS SCOOPS IN MY NEARLY 845 ODD POSTS--WHICH IS NO 1 AND WHICH IS NUMBER 300.

    ############

    well let me make it clear , these 300 scoops are CONSTRUCTIVE SCOOPS .

    all these 300 scoops are in the plane of INVENTION and NOT innovation.

    none of these 300 scoops are DESTRUCTIVE -- so my posts proving that edison, newton, darwin, einstein etc are IDIOTS does not find a place in these scoops.

    so waht could be the no 1 scoop?

    it is about providing a HINT on how to make a astronaut hibernate while travelling to mars -to cut down on food and water .

    it is about keeping alive a seriously wounded soldier till he can find proper medical care.

    punch into Google search-
    HIBERNATION WITH HYDROGEN SULPHIDE GAS VADAKAYIL

    and

    FUMAROLES FOR FREE ENERGY AND HYDROGEN SULPHIDE SUICIDES IN JAPAN VADAKAYIL


    one of my russian chief engineers who lived near siberia , a place infested with HUGE bears had once woken up a bear while on hibernation in a cave ( as a child ) and he told be how furious the animal was. Before they go into months of hibernation they would kill a large animal ( bury the dead animal it in the ground ) and would NOT eat it unless it became putrid , reeking of rotten eggs..

    WELL WHAT WOULD BE NO 300 RANK.

    it is about PIN WORMS on as$hole.

    Check out the comment dated 18th Dec 2013 , about surcharging the anus with oxygen 5 times a day to prevent pinworms disrupting your REM sleep. This is a 6000 year old Ayurvedic cure for pinworm which happens when you eat non-veg heavy meats and do NOT wash your as$hole after a crap.
    Punch into Google search-
    VEDIC PRACTISES IN MECCA VADAKAYIL

    If I were a white JEW, I would have been an international celebrity. but then who cares?

    I have reached a stage where ONLY I can evaluate myself--

    one of my DUTCH bosses tried to patronise me nearly 2 decades ago -- he said he has given me a good confidential service report-

    so i told him something in Hindi -- with its translation.

    VADAKAYIL KHUD QUESTION PAPER SET KARTA HAI !

    VADAKAYIL KUD EXAM LIKTHA HAI !!

    VADAKAYIL KHUD NUMBER DETA HAI !!!

    capt ajit vadakayil sets his own exam question paper, he writes the exam , and then he gives himself the marks .

    THIS IS THE MEANING OF LIBERATION.

    believe me -- that man hugged me ( NO patronising here ) and said -- he expected such an frank retort from me .

    he said- every other captain would have said thank you .

    he was told to enter into this dialogue by the single man owner of that shipping company . this was about my " CUT THE CRAP " EMAILS -- where i would point out that the EMPEROR IS NAKED .

    99% of the people will NOT even understand the wisdom and gravity of the statement above.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  11. Rakesh Kumar Khandelwal
    October 21, 2014 at 4:14 AM
    This article is one of my favorite write ups on your blog..I read it almost monthly basis ...
    There is something seriously wrong with Indian mindsets..may be kind of cerebral disintegration due to centuries of slavery...This article & "MANAGING TIME" one...has to be BLUEPRINT CODE for young people like me in 30-45 group..because we are on the cusp of experiencing these issues..But strangely only 12 comments here and may be 5-10 there...But on the new "Fart" one there are 200+..
    Also Captain...These blogs are of days when the innocence was still preserved...Now a days too much of discussion is based out on Toilet Paper of India...too many trolls..too many sycophants...
    You wont believe i have this,time,humor management & that "Super typhoon bart" printed and stapled with me..brilliant content. There is one post which is SERIOUSLY awaited by many readers.."Good Upbringing of children"..you know general guidelines ..we all know all but Captain Style Mind Reformatting Guided Missile is what I am waiting..

    ReplyDelete
    Replies
    #######################

    Capt. Ajit VadakayilOctober 21, 2014 at 5:11 AM
    hi rk,

    every young indian about to take a corporate job must read the following posts compulsorily.

    nowdays people who have never seen a mountain write books on mountaineering and land up in the TOP 100 OF TIME MAGAZINE..

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/change-management-capt-ajit-vadakayil.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2013/04/domino-effect-in-change-management-capt.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/blue-ocean-leadership-capt-ajit.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/time-management-capt-ajit-vadakayil.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/virtual-teaming-capt-ajit-vadakayil.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/mentoring-at-sea-capt-ajit-vadakayil.html

    THINK IS THE HARDEST THING ON THIS PLANET.

    I DOUBT THE EMINENT PEOPLE WHO COME ON PRIME TIME TV -- THE MANAGEMENT GURUS -- CAN EVEN UNDERSTAND WHAT I HAVE WRITTEN ABOVE .

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  12. Capt. Ajit VadakayilOctober 21, 2014 at 7:38 AM
    STOP PRESS:

    I AM DELIGHTED TO READ AN ACCOUNT BY AN EX-CADET OF MY ALMA MATER -- A PAKISTANI .

    http://sayeedsjournal.wordpress.com/chapter-6-the-three-dufferin-years1939-41/

    our anthem was --

    We’re on the road, we’re on the road to anywhere,

    With never a heartache, with never a care.

    Got no home, got no friends,

    Thankful for everything the good Lord sends.



    We’re on the road, we’re on the road to anywhere,

    And every milestone seems to say,

    That the road to anywhere, the road to anywhere,

    Will lead to somewhere some day.

    WE HAD TENORS AND TONES -- FOR EACH LINE.

    once a minister in a dhoti , came to inspect a march past -- and we sang this anthem.

    HE CRIED-- WHY DO YOU SAY YOU HAVE NO FRIENDS ?

    I AM YOUR FRIEND -- HE WENT ON AN ON -- LITERALLY FROTHING FROM HIS MOUTH -

    we had our contingent for the 26th jan republic day march past in delhi .

    and we would have a photo session with the PM and President.

    how time flies !

    capt ajit vadakayil
    ...

    ReplyDelete
  13. Capt. Ajit VadakayilOctober 21, 2014 at 7:38 AM
    STOP PRESS:

    I AM DELIGHTED TO READ AN ACCOUNT BY AN EX-CADET OF MY ALMA MATER -- A PAKISTANI .

    http://sayeedsjournal.wordpress.com/chapter-6-the-three-dufferin-years1939-41/

    our anthem was --

    We’re on the road, we’re on the road to anywhere,

    With never a heartache, with never a care.

    Got no home, got no friends,

    Thankful for everything the good Lord sends.



    We’re on the road, we’re on the road to anywhere,

    And every milestone seems to say,

    That the road to anywhere, the road to anywhere,

    Will lead to somewhere some day.

    WE HAD TENORS AND TONES -- FOR EACH LINE.

    once a minister in a dhoti , came to inspect a march past -- and we sang this anthem.

    HE CRIED-- WHY DO YOU SAY YOU HAVE NO FRIENDS ?

    I AM YOUR FRIEND -- HE WENT ON AN ON -- LITERALLY FROTHING FROM HIS MOUTH -

    we had our contingent for the 26th jan republic day march past in delhi .

    and we would have a photo session with the PM and President.

    how time flies !

    capt ajit vadakayil
    ...

    ReplyDelete
  14. hi bz,

    the hindu must stop being SELF LOATHING. after that everything will fall into place.

    3 decades as ship captan- i made sure all were in AWE of India ( not capt ajit vadakayil ).

    i used to attend GORA job interviews just for the heck of it -- just for kicks

    i dared them to fail me, because the interview would be a panel - not a single man .

    I had ZERO inclination of joining them. for i was the blue eyed boy of my company SCI, i worked in .

    Just one WEE example?

    in 1983 i appeared for a MOBIL interview for ship captain .

    why did i choose mobil -- because they had sacked ALL the Indian captains they had chosen till then , for incompetence .

    and i knew they would call me first -- for i had maximum of VLCC experience with COW / IG etc which nobody else had . VLCC is a ship which carries around 300,000 tonnes of crude.

    NOW I WILL REVEAL AN INCIDENT WHICH WOULD HAVE GONE INTO MY BOOK "GAMES CAPTAIN PLAYED ".

    2 days before the interview with a certain englishman capt sindon ( a hard nut ) at mumbai yacht club, i was sleeping in seaman's club when my batchmate woke me up and told me " ajit , capt aga senior wants to talk to you. he is waiting for you ".

    capt aga senior ( a parsee ) was considered by all the grand old man of indian shipping.

    so i walked down to his chambers just 50 metres away .

    Aga told me " son, all the Indian captains whom i have chosen have let me down -- all of them have been sacked , or will be sacked soon for incompetence, could you reverse this trend , or i stand to lose this agency . they will soon stop recruiting Indians "

    i re-assured him " Sir, Capt Sindon will see me in his worst nightmares !"

    i wore a suit for the interview .

    i was the first to be called in, as i predicted .

    there were 5 men in the panel ,which included capt aga with the GORA Capt Sindon , calling the shots.

    no good mornings from me -- so the red colour sprung on sindon's ears .

    a brown indian must grovel, right ?

    he was rude -

    he asked me some trick questions whose answers i gave even before he could finish the questions - now his nose too became red .

    some of his questions - i answered with counter questions ( it requires brains to do that ) and now his whole face was red ..

    then he reminded me brusquely -- that he is supposed to ask the questions in that room.

    he stuck to pure tanker work -- in this area i was the principal of the school where Englishman capt sindon would not even get admission in LKG.

    he asked me about a vent riser fire –

    i told him a revolutionary concept of cutting off the flame with a flame quencher wire mesh ( available in a store ) -- i used to play in the school lab on the bunsen burner .

    he said -- you cant do it.

    i said-- i can, your opinion is your opinion .

    infuriated , capt sindon looked on either side and saw the interview panelists ( all wise experienced Indians all over 65 age ) were smirking with capt aga's gargantuan belly jumping like jelly.

    he now turned technical.

    he literally threw the tank profile of a product tanker -- this was supposed to be the failing question -- see i am gonna screw you-- you brown bastard .

    i saw from the corner of my eye that it was the tank profile of a russian product tanker on whose sister ship i had made 37 voyages as a chief officer -- carrying 4 grades of petrol, kerosene, naphtha ,and high speed diesel for IOC.

    if there was an expert on the planet on that sheet of paper it was ME alone .

    i asked him-- name the grades -- he did.

    CONTINUED TO 2

    ReplyDelete
    Replies
    1. CONTINUED FROM 1-

      i filled the sheet from forward part of the ship towards the aft - using only my PEREPHERAL VISION -- all the time eye balling the red faced gora gaand.
      .
      i must admit - it is IMPOSIBLE to do that-- unless this tank profile was in your subconscious-- and i had not even looked at the sheet.

      i filled up the cargo grades and threw the sheet back at him , exactly the way he threw it at me . -- not an iota more - not an iota less.

      gora gaand was stunned -- he nearly fell of the chair .

      he asked me what my considerations were - - and i told him - about contamination, the port rotation , max pumping rate -BLAH BLAH .

      ALL THOSE WHO ARE CURIOUS AS TO WHAT THIS TAKES , WHEN MORE THAN 4 GRADES ARE INVOLVED ON A CHEMICAL TANKER –CHECK OUT THE POST BELOW -

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2013/02/stowage-of-multiple-parcels-on-chemical.html

      thinking i was lucky he gave me another blank tank profile sheet and gave me a different port rotation with different cargo rotation.

      Again, i filled up the blanks using my peripheral vision , all the time eye balling our red faced gora gaand -- this time in reverse from aft of the ship to forward part .

      this is impossible even for an extremely intelligent person - but I had a secret of 37 voyages —why should I tell him that ?

      it takes a great deal of perception even to fill up grade wise .

      by now the indian panelists were openly smirking PRR BRRR TTRRRRR and making merry-they had sort of thrown caution to the winds .

      FU#K YOU CHOOT CAPT SINDON , IS WHAT WENT ON IN THEIR HEARTS .

      by now 45 minutes had passed -it was like a exam--and i had come out with flying colours.

      he asked the indian interview panel captains--would you like to ask Capt Ajit something ?

      they aid NOPE -- you have asked him enough !!

      he stuck his hand forwards and cried " WELCOME TO MOBIL! "

      i ignored his outstretched hand and said -- so far you have asked me all the questions , now it is my turn –

      what are my terms and conditions ?

      gora gaand now nearly got a stroke-- he hissed at the Indians "have you not told him about this already- what the hell is happening , BLAH BLAH "

      i interjected " they told me about your mobil logo boiler suit and your safety shoes --that is not what i look for -- what are my terms for wife carriage , i plan to get married soon ?"

      now he nearly frothed from his mouth , he went back to interview mode .

      he hissed - dont you think wives are a disturbing influence on the ship.

      i drawled -- not indian wives!

      all indians started smirking again--PRR TTEE BRRR TSSS!

      then he asked - if your second mate's wife has an affair with the mate , what action ?

      i lisped- as far as i know my second mate and mate will be indian -- so i will NOT have this problem- that is the answer .

      he started off- i cut him out—
      my doorway is small and it cannot let in an elephant, why take questions of an elephant in my room .

      then he says --when do you plan to join?

      i said - after 2 months , after marrying and a nice honeymoon.

      he angrily says --in this form you filled and signed --there is no indication of a 2 month delay.

      i said-- that sentiment was at that time --check out the date i filled it up.

      Since that date , i have changed mE mind - I am a flexible guy

      then he says - your previous employers have been very kind to you-- they have given you a huge super tanker as your first command - why kick them in the teeth ?

      i said- that is a secret which i dont want to tell you !

      sindon paaji tells me -- you have accumulated long leave -- i suggest you dont resign from SCI, do a contract with us and then resign .

      A VEILED THREAT - TEEEE HEEEEEEEE !

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  15. Buddha Zorba
    January 3, 2015 at 11:47 PM

    am a software developer too, what tips to avoid burned out and stressed out ?

    i read the post it was very generic.

    the demands from a software developer are usually very unrealistic.
    the time for development is too small and the development idea has to be out of the box.
    with zero defects. best performance, best look and feel.

    developers has a very stressed life. people just see their big pay packages.

    i think becoming like ancient seers and having a fractal mind would help us a lot.
    ##########################
    Capt. Ajit Vadakayil

    January 4, 2015 at 8:27 AM

    hi bz,

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/burned-out-versus-stressed-out-capt.html

    i have seen BURN OUT only on one ship.

    i got a call from the boss of this company while on leave .

    i did NOT know him. but he knew me.

    he laid his cards on the table by a long distance call.

    he said – Ajit, we have burnt our fingers very badly - this is our first chemical tanker in our fleet

    -- we have already sacked 3 captains in the first 4 months -- and one has run away because the ship started sinking and sea water hit the engine fly wheel .

    the chief engineer too ran away and the second engineer fainted and had to be hospitalized ( pretended )

    i took that as a challenge .

    at sea if you name is tarnished - there is no polishing it back like tendulkar.

    you are only as good as your last innings.

    THERE WAS NOT A DAY, THIS SHIP WOULD NOT BREAK DOWN.

    main engines, boilers, generators, hydraulics, pumps, pneumatics --the works.

    the engineers would be at a loss -- and i took leadership of the engine room too in times of severe crisis.

    you can do that unless your basics are right.

    at sea most engineers are GLORIFIED FITTERS especially foreign nationalities. at least Indians had a degree -- the foreigners came up the ranks and their basics are PATHETIC.

    somebody asked me about the value of this blog site and the high number of readers - it is mostly due to the technical content.

    when i look at an technical/ engineering problem, i do NOT have preconceived notions.

    when the shore technical superintendents called up by telephone during a shipboard engineering crisis, they only asked for the captain-- never the chief engineer .

    the engineers had the good grace to realise that the most valuable man - is the guy--

    WHO HAS THE UNIQUE ALIBILTY TO CLIMB UP THE TALLEST TREE AND HOLLER "WRONG JUNGLE ".

    morale was kept up by weekly wild parties.

    otherwise there would be BURN OUT. i flouted the companys alcohol policy--

    fuc#k you guys - i am running a show out at sea and it is bordering on survival.

    FU#K YOU ALL !

    continued to 2

    ReplyDelete
    Replies
    1. CONTINUED FROM 2-

      these parties were almost like the daily night parties the US soldiers had every night at vietnam .( san girls ) with loud music.

      i bought expensive loud BOSE speakers , heavy amplifiers and disco lights.

      every party had a theme-- this was decided by the junior ranks-- one party i was taken aback to see a LIGHT INSIDE VEGETABLE theme - - example: bulb in red capsicum glowing eerie red etc.

      example - how a deck boy can be more valuable than a certificated engineer ?

      WHEN YOU CAN DO THIS - YOU ARE THE CATS WHISKERS !

      we had a generator failure just after departure boston for quebec.

      the conrod of the 4 stroke engine busted spraying sump lub oil all over - it gets carried all over by the powerful engine room blowers.

      mind you a fine spray of lub oil is more flammable than a fine spray of petrol ( auto ignition temperature ).

      it still happens --why ?

      A CONROD IS SUPPOSED TO PUSH AND NOT TO PULL.

      these are basics --unknown at sea and the shore engineering world .

      the reason why i penned the valuable NAIVE SAILOR SERIES ( the reason why this blogsite is valuable ) .

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/naive-sailor-low-sulphur-fuels-capt.html

      the post above contains emails by a DECK BOY ( yours truly ) to shore boss engineers .

      take a printout of the post above , ask any engineer at sea/ ashore - he will tell you what it is worth.

      he will tell you such emails HAVE NEVER OCCURED AT SEA IN THE PAST AND WILL NEVER OCCUR IN FUTURE -- AND THAT IT IS THE STUFF OF LEGEND .

      ( humility is NOT about having a low opinion of yourself to please your jealous detractors )

      getting back-

      i refused to sail from quebec ( full of ice and rough seas on the way ) without a new RENTED portable generator.

      so we rented one- a huge container-- which we parked on pillars on the poop deck. electrical cables had to be run down to the engine room .

      i requisitioned my Canadian Chief engineer, a past shipmate on several ships , as my main engine turbo charger ( huge fan which rotates at 17000 rpm ) to supply air to the 2 stroke engine had to be overhauled - it was unbalanced and we have to requisition BROWN BOVERY.

      so arrival quebec berth i had two ship’s chief engineers ,

      after the rented gennie was installed we had to parallel it with the other two ship's generators ( work as a electrical juice producing team )

      so we had the canadian coast guard , a british chief engineer to certify it.

      we had the rented generator installation workshop owner staying on board on board -- another british chief engineer -- this man was a chief engineer at sea when the coast guard surveyor was his second engineer.

      so we had 4 chief engineers ready for watching the paralleling of the rented generator.

      BUT ILLLAI ! HOON HOOOON !!

      no matter what they tried the rented generator could not be harnessed into the circuit-- it kept tripping.

      If sailing had to be delayed for the next day-- engineering heads on ship and shore would roll .

      i was busy bollocking the gora BROWN BOVERI turbocharger shore engineer - he had fu#ked it up totally !

      my electrical officer was the best i had sailed with .

      so when i came up to my captains cabin for a drink of cold water 5 chief engineers and my electrical officer was waiting for me in my cabin.

      CONTINUED TO 3-

      Delete
    2. the 5th chief engineer was the ships tech superintendent boss -- hooked up on the phone - he stood to lose his job , if the rented generator could not be paralleled.

      so i shook hands with the canadian coast guard engineer .

      he said , he will wait for another one hour and go back to his HQ --this means sailing would be delayed by a day.

      i asked my ex- canadian ship mate chief engineer ( with 25 years as chief engineer experience ) to give me a run down .

      after that i told the electrical officer -- you must be having a small portable motor with you – I need you to check PHASE ROTATION and took a piece of paper and a pencil

      he immediately shouted -- EUREKA- I KNOW WHAT TO DO -- and he ran like usain bolt.

      all 5 chief engineers wanted to know --

      what the fu#k-- kya ho raha hai-- whateth ever happeneth ?.

      so i explained—

      you do NOT need to check the PHASE ROTATION on ships -- as this is done before the ship is delivered. now we have to think like shore manufacturer installers and not shipboard sailing operators.

      within 10 minutes we had the rented generator hooked up.

      the 2 british chief engineers wanted to know if i had a DUAL certificate ( chief engineer in addition to master mariner ) - for they had never seen anything like this.

      my canadian chief engineer shipmate ( i take him with me on all my new deliveries ) replied on my behalf – NO, HE IS JUST A DECK BOY.

      getting back--

      software developers create software for a monthly salary , which the company sells for millions of dollars to customers.

      they are bound to get greedy and ask you to work HARDER AND FASTER .

      WHAT YOU MUST KNOW IS THAT YOU HAVE ONLY 24 HOURS IN ONE DAY - OUT OF WHICH YOU MUST REST AT LEAST 8 HOURS.

      you cannot check PHASE ROTATION by working harder and faster--

      -you need to KNOW !

      WHEN YOU KNOW - YOU ARE ZE KING !

      you can tell your bosses- FU#K OFF , TIME FOR ME TO HAVE A BEER !

      you team mates will look on you as ZE CATs WHISKERS WHOSE SHIT DOES NOT SMELL.

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
    3. Shivoham
      January 4, 2015 at 10:51 AM
      Your life is so cool capt,I hope someone would make a movie on your Biography,No masalas needed,

      Delete
      ########################
      Capt. Ajit Vadakayil
      January 4, 2015 at 11:01 AM
      hi s,

      the silver screen would crack and split.

      i had an ADVENTURE A DAY .

      my book GAMES CAPTAIN PLAYED would run into thousands of pages.

      to be frank-- i do NOT want to tarnish the sea . i did NOT allow my elder son to be a ship captain-- he sailed with me for 5 years .

      i started writing my NAIVE SAILOR SERIES - and then stopped.

      why sully the playing field - on which i spent 40 years of my life.

      I WILL PROUDLY DECLARE TODAY -

      CAPT AJIT VADAKAYIL HAS DONE MORE TO PREVENT GLOBAL WARMING AND CLIMATE CHANGE THAN ANYBODY ELSE ON THIS PLANET --

      WITHOUT JUMPING UP AND DOWN LIKE A DEMENTED ORANGUTAN ON TIMESNOW TV-- I AM THE BEST !

      want a small example --

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/naive-sailor-magnetised-pv-valves-capt.html

      to write a post like the one above -- causing OCEAN EVAPORATION LOSSES OF VOLATILE CHEMICALS/ CRUDE OILS to be snuffed- requires clear basics .

      I ASK NARENDRA MODI-- INCREASE THE SALARY OF OUR TEACHERS 3 FOLD .

      OH- I FORGOT-- MODI IS BUSY PRAYING TO GG JADHAV/ MAHATMA PHULE / BR AMBEDKAR / EVR PERIYAR types .

      GOD SAVE INDIA !

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  16. Capt. Ajit Vadakayil
    April 20, 2015 at 10:05 AM
    hi s,

    time to have a OBJECTIVE and DISPASSIONATE look at osho.

    this man was indeed intelligent. he does NOT need valium / nitrous oxide which instead of helping will degrade his consciousness.

    cannabis can increase your consciousness.

    PEA BRAINED HILLY BILLY YANK AND JOHN BULL CANNOT GUAGE OSHO.

    Osho revelled in making a CHOOT of of his white skinned devotees.

    he would tell them black is white in the morning and in the evening he would tell them white is black.

    the MANDH BUDDHI white skinned man is at the lowest gross plane of wisdom.

    the men of wisdom knows what must EVAPORATE must CONDENSE .

    this is the dance of shiva/ vishnu/ brahma

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2013/05/dvaita-vedanta-of-sanatana-dharma-or.html

    the white man followed osho because he has RAW animal magnetism.

    i give leadership lesson to my chief offiicers preparing them for ship's command.

    when any officer leaves my ship for marriage i also tell him HOW TO FUCK HIS WIFE - so that she does NOT become a chutney mary -- making her pickle john husband make bed tea for her and wash her bloodied undies.

    HOW TO FUCK A WOMAN IS BELOW-

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/09/muringakai-quantum-medicine-and.html

    when a woman is fucked well she does NOT care to write about her PHOREN jaunts in her blogs to impress her BLOG DOSTS .

    HEY BLOG DOSTS - I HAVE BEEN TRAVELLING TO ZURICH, PARIS - NOW I AM BACK TO COMPLETE MY PORN BOOK STARTING WITH S !

    getting back-

    one chief officers disagreed with my ANIMAL MAGNETISM leader virtue thing.

    so i told him to tell me one DRY BORING topic over which i would speak to my full officers/ crew next day for 4 hours continuously--while STANDING ON FEET erect -in a line .

    if one crew member even moved - i would give him an agreed amount of beer/cigarettes .

    he chose RISK ASSESSMENT which is more boring than boring-totally technical.

    what i spoke is now a blog post ( condensed form ).

    first the speaker has to exude magnetism ( like OSHO ) -secondly if he can , he must hold the interest.

    speakers like K Krishnamurty could NOT hold his audience's interest for more than 5 minutes -- as HILLY BILLY YANKS were NOT perceptive enough to understand the brillaince of his words. but OSHO spoke in small sentences like automatic rifle bursts.

    THIS PLANET KNEW ONLY "STATIC" RISK ASSESSMENT .

    IT WAS A MAN NAMED VADAKAYIL WHO INTRODUCED "DYNAMIC " RISK ASSESSMENT.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/04/dynamic-risk-assessment-on-chemical.html

    I STRETCHED THE POST ABOVE IN A LECTURE OF FOUR HOURS - NOT ONE SAILOR MOVED OR LEANED BACK ON THE WALL 12 INCHES BEHIND HIM.

    I HAVE DONE THIS FOUR HOURS SPEECH THING AT LEAST 8 TIMES - TO PROVE TO MY CHIEF OFFICER -- ON DIFFERENT SHIPS- WITH DIFFERENT NATIONALITIES.

    DYNAMIC risk assessment was always done in my mann mandir - before ant critical task. People would ask me why I am doing something totally opposite . If he could understand the flammability composition diagram I MAY tell him--otherwise it was NOT worth it.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/flammability-composition-diagram.html

    above few sentences ARE THE MOST VALUABLE AMONG MY 51587 COMMENTS TILL TODAY-- so understand this -nobody on this planet can explain better ( this is NOT a boast so read the line again ) .

    ug krishnamurthy ( a wannabe J ) was an ordinary man. J krishna murthy was on a higher plane.

    Jiddu left a legacy, but nothing of this sort for UG, who lacked the self conviction and self confidence.
    .
    UG was volatile and that too on a shaky foundation, and hyper-fragile Parveen Babi who accepted his a her guru, was catalyzed to self destruction. UG died bitter and alone- he could NOT rein in his inner devils.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  17. Shruti Khajuria
    October 7, 2015 at 4:53 PM
    Hello captain.
    Today i asked my teacher about the role/power of president to avoid parliament sessions being washed out- like this monsoon session.

    He said that president cant do anything n it is in the hands of speaker(inshort pm) who can do something.

    Could u plz she'd some light on it.

    ReplyDelete
    Replies
    ###########################
    Capt. Ajit Vadakayil
    October 7, 2015 at 7:55 PM
    hi sk,

    WHY WAS CAPT AJIT VADAKAYIL THE MOST POWERFUL SHIP CAPTAIN AT SEA?

    WHY WERE HIS BOSSES MORTALLY SCARED OF HIM?

    WHY WAS THIS SHIP CAPTAIN LIKE THE "SLAVE MORE POWERFUL THAN CAESAR "?

    OK-- THE EASY WAY OUT IS TO SAY THAT THIS CAPTAIN KNEW MORE THAN OTHERS .

    SORRY-- THE COOKIE DOES NOT CRUMBLE THAT WAY.

    I KNEW MY POWERS VESTED IN ME BY THE PRESIDENT OF INDIA BY A DOCUMENT--THE MERCHANT SHIPPING ACT.

    http://vikaspedia.in/social-welfare/unorganised-sector-1/the-merchant-shipping-act1958

    I ONCE HAD A BOOS WHO SAILED ON MY SHIP FOR 2 DAYS .

    FROM HOUR ONE HE WAS AFTER MY ASS -TRYING TO TEAR IT APART.

    I ASKED MY PURSER TO SIGN HIM ON ON THE SHIPS" ARTICLES OF AGREEMENT"

    LEGALLY AT SEA THERE CAN BE NO PASSENGERS ON A MERCHANT SHIP WITHOUT PROPER DOCUMENTS.

    HE REFUSED TO SIGN IT- SAYING THAT HE HAD NEVER DONE IT BEFORE.

    IMMEDIATELY I TOLD THE PURSER AND CHIEF OFFICER -- YOU ARE WITNESS , CARRY ON.

    THIS MANGY BOSS WENT RUNNING AFTER THE PURSER AND SIGNED IT-- AND NOW HE WAS PART OF MY CREW.

    SO I TOLD HIM--

    AT NEXT PORT I WILL SIGN OFF MY CHIEF ENGINEER AND I WILL ASK THAT YOU BE MADE MY CHIEF ENGINEER TILL I GET A SUITABLE REPLACEMENT.

    ( THOSE DAYS I WAS THE BLUE EYED BOY )

    YOU SHOULD HAVE SEEN HIS FACE --HE LITERALLY SHAT AS WE COULD SMELL SHIT.

    ALWAYS KNOW YOUR POWERS.

    THE INDIAN PRESIDENT MUST KNOW HIS POWERS.

    DID NOT TN SESHAN ( ELECTION COMMISSIONER ) POONGI BHAJAO ALL THE HIGH AND MIGHTY POLITICIANS ? SAB KA GAAAN EKKATTA PHAAD DIYA . .

    THEY WERE ALL CRYING MUMMMMYYYYY !

    HE KNEW HIS POWERS.

    IF TN SESHAN WAS PRESIDENT -- THE FUTURE PRESIDENTS WOULD HAVE BEEN ON A BETTER WICKET.

    when i wanted to interpret the merchant shipping act--i would call my wife and ask her to think like a landlubber ( like a lawyer in a court of law ) .

    see, i would be tied down by PRE-CONCEIVED NOTIONS.

    at sea i tool officers and crew who had NIL chemical experience and I moulded them like RAW CLAY.

    dog's tail cant be straightened !

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  18. HERE IS AN ADVISE TO MODI -

    A LEADER MUST KNOW HOW TO CONTROL FAKE NEGATIVE PROPAGANDA.

    TAKE THIS FROM A LEADER OF MEN , 30 YEARS AS A SHIP CAPTAIN . .

    MY FIRST 9 YEARS OF COMMAND WAS IN INDIAN SHIPPING COMPANY SCI . . .

    I GREW UP IN THE COMPANY AND I KNEW HOW THE CREW / OFFICERS PUT THE CAPTAIN ON THE BACKFOOT -- BY INSINUATING THAT HE MADE MONEY ON FOOD . . .

    TO BE FRANK, MOST OF THESE ALLEGATIONS WERE TRUE.

    COMPANY GAVE OUT A CIRCULAR TO FORM MESS COMMITTEES ON ALL SHIPS , WITH A MEETING EVERY MONTH AND A REGISTER FOR COMPLAINTS.

    IN EVERY MESS COMMITTEE MEETING CREW/ OFFICERS WOULD THROW SHIT ON THE CAPTAINs FACE -- THE COMPLAINT REGISTER WOULD BE FULL OF FOUL ABUSE , BAD LANGUAGE AND SLIMY INNUENDO.

    TO BE FRANK, WHEN YOU HAVE A CREW OF 60 IT IS DIFFICULT TO KEEP ALL HAPPY. PUNJABIS DO NOT WANT SAMBHAR, TAMILAINS DO NOT WANT PARATHA AND SO ON.

    ONE FINE DAY CAPT AJIT VADAKAYIL TOOK OVER COMMAND OF A SHIP , WHERE HE WAS SECOND IN COMMAND AFTER A MONTH OF LEAVE.

    I KNEW THE TROUBLE MAKERS-- THE STAGNANT CATEGORY LIKE ELECTRICAL OFFICER/ PURSER/ CHIEF ENGINEER WHO HAD NO MORE PROMOTIONS.

    I CALLED FOR A MESS COMMITTEE MEETING IN ADVANCE ON MY TIME TABLE.

    AS USUAL THE RABBLE ROUSERS STARTED OFF --WE WANT THIS , WE WANT THAT-- WE THINK SO AND SO.

    I GOT UP FROM MY CHAIR AND TOLD LOUD AND CLEAR-

    I WANT TO HEAR I NOT WE

    I WANT TO HEAR I WANT THIS, I WANT THAT, I THING SO AND SO.

    AFTER I SIT DOWN ON THIS CHAIR AGAIN, IF I HEAR THE WORLD WE AGAIN , IT WILL GO AGAINST HIM. THERE IS NO SAFETY IN NUMBERS-- ALL ARE ON THEIR OWN STARTING FROM NOW-

    AND I BANGED MY PALM ON THE TABLE-- WITH A EAR SPLITTING THUDDDDDDDD.

    YOU SHOULD HAVE SEEN EVERYBODYs FACES.

    NOBODY DARED TO UTTER A WORD .

    THEY ALL KNEW I WAS THE COMPANYs BLUE EYED BOY ...

    THEN I TOOK THE OLD COMPLAINT REGISTER -- TORE IT UP AND SUBSTITUTED THE COMPLAINT RESISTER WITH A SUGGESTION REGISTER., ADDRESSED TO CAPTAIN AJIT VADAKAYIL.

    I SAID--

    WHATEVER YOU WRITE HERE , WILL BE ADDRESSED TO ME, THE CAPTAIN --NOT THIN FUCKIN AIR.

    YOU CAN WRITE WHAT YOU WANT-- I EXPECT YOU TO LOOK AHEAD , NOT BEHIND .

    YOU HAVE TO SIGN EVERY ENTRY .

    NO ANONYMOUS ENTRY WILL BE ACCEPTED. EVERY SENTENCE WILL BE ADDRESSED TO ME ALONE.

    AND THEN I LOOKED AT THE CHIEF STEWARD AND CHIEF COOK -- I WANT GOOD FOOD. GET ORAL POSITIVE FEEDBACK DAILY FROM THE OFFICERS AND CREW. AND I WANT TO HEAR THAT DAILY . . LOOK IN THE REGISTER DAILY. I WILL SEE THE REGISTER ONLY ONCE A MONTH.

    MY SHIP NEVER HAD A PROBLEM.

    AFTER 3 MONTHS THE CHIEF STEWARD ASKED ME-- DO YOU HYPNOTISE OR DO SOME MAGIC ?

    YES-- LEADERS MUST KNOW HOW TO LEAD.

    MR NARENDRA MODI -- LEARN HOW TO BE A LEADER .


    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2015/06/ethos-logos-pathos-capt-ajit-vadakayil.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/blue-ocean-leadership-capt-ajit.html

    PSSST-

    MY LEADERSHIP WAS ON A DIFFERENT TRACK - MY CREW LOVED ME WHEN I GOT ANGRY.

    I COULD MAKE PEOPLE STRIP , IF I WANTED -- THIS IS MAGIC.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/humor-management-capt-ajit-vadakayil.html

    IN FOREIGN COMPANIES CAPTAIN COULD SACK ANYBODY WHOM HE DID NOT LIKE.

    ONLY IN INDIAN COMPANIES IT WAS FREE FOR ALL.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  19. Ishan Sharma
    November 19, 2015 at 11:24 AM
    Good Morning
    Captain Vadakayil
    https://www.youtube.com/watch?v=KmQw6CryE9M
    Former US Marine and Gulf War veteran Ken O' Keefe exposes the nexus between US presidents and Zionist banksters. You have been vindicated once again
    Bless you

    ReplyDelete
    Replies
    ###########################

    hi is,

    https://www.youtube.com/watch?v=0KMVhb57RqI

    CHECK OUT THE VIDEO ABOVE.

    THE LAST CONGRESSMAN ON HIS FEET IS FUCKED. VIDEOS MONITOR .

    THE FASTEST ON THEIR FEET ARE REWARDED .

    THE SLOWEST ON THEIR FEET WILL GET ELIMINATED POLITICALLY AND HOUNDED .

    I once went for briefing to a Zionist Jew owned shipping company HO at London.

    Suddenly i head a bell and all top directors/ managers literally left their seats in the huge single hall and ran towards the conference room .

    The GM of chemical tankers who was briefing me , dropped everything midway and ran.

    I asked a Latvian Captain -- what the fuck is going on?

    Is there some emergency or a fire ?

    he spAke: THE TOP JEW OF THIS OFFICE HAS PRESSED THAT ALARM BELL. IT IS THE CALL FOR A NON-ROUTINE MEETING. THE LAST ENGLISHMAN IN, IS FUCKED . HE WILL BE SHOUTED AT AND THEN FINGERED. AND IF HE CONSISTENTLY IS THE LAST MAN IN, HE WILL BE SACKED. . .THIS IS REAL MODERN SLAVERY IN THE HEART OF LONDON.

    I have witnessed a sacking in this office.

    a top british manager was next to me. the Jew top honcho comes out screams at him , tells him he is sacked-- tells him, to leave the office within 60 seconds.

    this white man literally ran out of the office, and the next day he was in brazil.

    every top Jew in shipping is also attached to a vicious mafia and a vicious team of lawyers.

    Finally when i joined the ship my first message was-- I REFUSE TO WEAR MY UNIFORM AND PEAK CAP, MY WIFE HAS SO THOUGHTFULLY PACKED UP FOR ME- THIS COMPANY DOES NOT DESERVE ME IN UNIFORM . .

    every single day i used to send messages full of shit ( with a pearl packed inside ).

    they dived into the shit daily to retrieve the pearl.

    i pointed out the deadly technical mistakes in their signed company circulars --with such HUGE mistakes the company can be sued and it will come down.

    finally I reached home --i told my wife -- i dont plan to join back this slave company--

    a week later ,i get a call from the mumbai office--congratulations you have been given the highest bonus ever.

    then my wife said-- either you return the bonus or do one more ship.

    i did one more ship.

    half way through , i resigned quoting PERSONAL POLICY-- my ship was a houston loading horse tallow for nigeria.

    i said , i do NOT go to nigeria. you have a company policy- i have mine too.

    they let me go from houston.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  20. Sunil
    December 7, 2015 at 7:24 AM
    Thank You very much Mr. Murthy for asking the question on Rothchilds. Look how he eludes the question, and acts as if he did not understand the question. He should be acting in Bollywood movies. lol ...

    Delete
    ##########################

    Capt. Ajit Vadakayil
    December 7, 2015 at 8:00 AM
    hi s,

    body language showed that he got MIND ZAPPED.

    he wants to discuss it OFF LINE.

    ONLY DESH DROHIS ARE CALLED FOR LITERARY FESTS IN INDIA.

    THIS IS A GOOD WAY TO FIND OUT THE SLEEPER GUYS.

    I WROTE A HOLLYWOOD MOVIE REVIEW , HOW GENE HACKMAN GETS ALL HIS ENEMIES IN ONE PLACE--AND THEN NOBODY LEAVES ALIVE.

    IT MAKES SENSE --WHY RUN AFTER ALL OF THEM ?

    LET THEM COME TO HIM.

    SOMETIMES ON MY SHIP, I PRETEND THAT IF FUCKED IT UP-- TOTALLY .

    MY DETRACTORS COME OUT OF THE WOODWORK AT THE COMPANY MEETINGS , RAKING UP MUCK SO THAT THE MD / OWNER IS FORCED TO SACK ME.

    I HAVE MY FANS IN OFFICE WHO GIVE ME A BLOW BY BLOW ACCOUNT-- WHO SAID WHAT AGAINST ME .

    IF ANY OF THEM ( WHO PRETENDED TO BE MY LANGOT YAARS ) TRIED TO PLAY DIRTY, I WOULD DISMANTLE THEM ON MY OWN TERMS, TURF AND TIME TABLE.

    FOR LITTLE DID THESE VERMIN KNOW THAT IN EVERY COMPANY I WORKED IN I HAD THE TOP HONCHOS HAND ON MY HEAD ( HE WAS MY FAN ) . MOST OF THEM HAD NO CHOICE AS I WAS A SLAVE MORE POWERFUL THAN CAESAR. THIS IS THE POWER OF MERIT . .

    THE TOP AND MIDDLE MANAGEMENT HATED HIM LIKE THE PLAGUE, THE BOTTOM MANAGEMENT LOVED ME --THEY WERE MY DIEHARD FANS.

    AND LOVED IT WHEN ALL MY DETRACTORS CAUGHT ME BY THE SCRUFF-- AND THEN I WOULD SAY BOOOOOOOOOOOOO .

    THEN I WOULD ADMIT, THAT I MADE A MISTAKE--I ACTUALLY OVER PERFORMED .AND THEN WATCH THE DISMAY ON THEIR COLLECTIVE MANGY FACES .

    THE ETHOS SPREAD-- EVEN IF I REALLY FUCKED IT UP MY BOSSES WOULD DISCUSS, THE SOB AJIT IS PLAYING ANOTHER GAME WITH US OR WHAT ?

    I TOOK OUT MY ELF EXAMINER SERIES -NONE OF MMY TECHNICAL BOSSES DARED TO ANSWER IT.

    FOR THERE WOULD BE A "SCROTUM ANSWER " DELIBERATELY INSERTED.

    YOU TASTE FOOD WITH YOUR--
    TEETH
    LIPS
    ASSHOLE ( SCROTUM ANSWER )
    TONSILS

    MY TECH BOSSES WERE NOT COMPETENT ENOUGH TO SPOT THE SCROTUM TRAP.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/12/marine-engineering-self-examiner-ships.html

    today all over the planet my SELF EXAMINER series are used in marine engineers orals . you dont get it in books and tech manuals or college lectures.

    this question bank is made by an OUTSIDER who has NO preconceived notions. i always viewed machinery from INSIDE OUT .

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/10/marine-engineering-self-examiner.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    Delete
    ##########################
    Capt. Ajit Vadakayil
    December 7, 2015 at 8:03 AM

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2014/10/the-quick-and-dead-hollywood-movie.html

    SMART WAY TO SCREW YOUR HIDDEN ENEMIES.

    GET THEM TO CRAWL OUT OF THE WOODWORK-- THEY ALWAYS DO SO.

    AND THEN CRUSH THEM MOTHER FUCKERS !

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  21. Sunil
    December 7, 2015 at 7:24 AM
    Thank You very much Mr. Murthy for asking the question on Rothchilds. Look how he eludes the question, and acts as if he did not understand the question. He should be acting in Bollywood movies. lol ...

    Delete
    ##########################

    Capt. Ajit Vadakayil
    December 7, 2015 at 8:00 AM
    hi s,

    body language showed that he got MIND ZAPPED.

    he wants to discuss it OFF LINE.

    ONLY DESH DROHIS ARE CALLED FOR LITERARY FESTS IN INDIA.

    THIS IS A GOOD WAY TO FIND OUT THE SLEEPER GUYS.

    I WROTE A HOLLYWOOD MOVIE REVIEW , HOW GENE HACKMAN GETS ALL HIS ENEMIES IN ONE PLACE--AND THEN NOBODY LEAVES ALIVE.

    IT MAKES SENSE --WHY RUN AFTER ALL OF THEM ?

    LET THEM COME TO HIM.

    SOMETIMES ON MY SHIP, I PRETEND THAT IF FUCKED IT UP-- TOTALLY .

    MY DETRACTORS COME OUT OF THE WOODWORK AT THE COMPANY MEETINGS , RAKING UP MUCK SO THAT THE MD / OWNER IS FORCED TO SACK ME.

    I HAVE MY FANS IN OFFICE WHO GIVE ME A BLOW BY BLOW ACCOUNT-- WHO SAID WHAT AGAINST ME .

    IF ANY OF THEM ( WHO PRETENDED TO BE MY LANGOT YAARS ) TRIED TO PLAY DIRTY, I WOULD DISMANTLE THEM ON MY OWN TERMS, TURF AND TIME TABLE.

    FOR LITTLE DID THESE VERMIN KNOW THAT IN EVERY COMPANY I WORKED IN I HAD THE TOP HONCHOS HAND ON MY HEAD ( HE WAS MY FAN ) . MOST OF THEM HAD NO CHOICE AS I WAS A SLAVE MORE POWERFUL THAN CAESAR. THIS IS THE POWER OF MERIT . .

    THE TOP AND MIDDLE MANAGEMENT HATED HIM LIKE THE PLAGUE, THE BOTTOM MANAGEMENT LOVED ME --THEY WERE MY DIEHARD FANS.

    AND LOVED IT WHEN ALL MY DETRACTORS CAUGHT ME BY THE SCRUFF-- AND THEN I WOULD SAY BOOOOOOOOOOOOO .

    THEN I WOULD ADMIT, THAT I MADE A MISTAKE--I ACTUALLY OVER PERFORMED .AND THEN WATCH THE DISMAY ON THEIR COLLECTIVE MANGY FACES .

    THE ETHOS SPREAD-- EVEN IF I REALLY FUCKED IT UP MY BOSSES WOULD DISCUSS, THE SOB AJIT IS PLAYING ANOTHER GAME WITH US OR WHAT ?

    I TOOK OUT MY ELF EXAMINER SERIES -NONE OF MMY TECHNICAL BOSSES DARED TO ANSWER IT.

    FOR THERE WOULD BE A "SCROTUM ANSWER " DELIBERATELY INSERTED.

    YOU TASTE FOOD WITH YOUR--
    TEETH
    LIPS
    ASSHOLE ( SCROTUM ANSWER )
    TONSILS

    MY TECH BOSSES WERE NOT COMPETENT ENOUGH TO SPOT THE SCROTUM TRAP.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/12/marine-engineering-self-examiner-ships.html

    today all over the planet my SELF EXAMINER series are used in marine engineers orals . you dont get it in books and tech manuals or college lectures.

    this question bank is made by an OUTSIDER who has NO preconceived notions. i always viewed machinery from INSIDE OUT .

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/10/marine-engineering-self-examiner.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    Delete
    ##########################
    Capt. Ajit Vadakayil
    December 7, 2015 at 8:03 AM

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2014/10/the-quick-and-dead-hollywood-movie.html

    SMART WAY TO SCREW YOUR HIDDEN ENEMIES.

    GET THEM TO CRAWL OUT OF THE WOODWORK-- THEY ALWAYS DO SO.

    AND THEN CRUSH THEM MOTHER FUCKERS !

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
    Replies

    1. hi s,

      this is a way to catch pretenders to knowledge and competence.

      3 of the answers are inside the mouth

      one answer is between the asshole and the balls. ( scrotum answer )

      however chooses this as an answer is PERMANENTLY DISGRACED

      he could lose his job

      capt ajit vadakayil
      ..


      Delete
      #####################
      Capt. Ajit Vadakayil
      January 15, 2016 at 9:25 PM
      all-



      LET TRUTH BE TOLD.

      AFTER 40 YEARS AT SEA--WHAT EVALUATION CAN I GIVE ?

      95% of my SHORE technical engineering bosses , were SCROTUM PARTY.

      i have sailed with hundreds of ELECTRICAL OFFICERS-- only two of them could read a circuit diagram at a BASIC level.

      http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/naive-sailor-ship-construction-capt.html

      WHEN I MOVED ON FROM A SHIPPING COMPANY ( FOR ME IT WAS LIKE EATING IN ANOTHER RESTAURANT FOR CHANGE OF TASTE ) MY SHORE TECHNICAL BOSSES HAD A PARTY AND GOT RAVING DRUNK--

      BACHCCH GAYA SAALA PARTY !

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  22. Great Post !! I really like how you explain about MARINE ENGINEERING SELF EXAMINER. Great Am doing engineering. Am doing work on these two projects
    || http://bizzrise.net/productlist/DC-Rectifiers-Transformers || DC Rectifiers Transformer Suppliers ||

    ReplyDelete
  23. STOP FUCKIN' PRESS:

    Somebody asked me today--

    Why do you use BAD words in your posts ?

    Why don’t you correct your spelling mistakes – all you need is to RC the mouse on the red wavy line –

    Why is your font and size in such a mess—

    When I was commanding ships at sea, many of my shore bosses told me— “Captain Ajit, if you showed some HUMILITY, you would have been such a great captain—the very best . Why do you kick the beehive to collect honey?”

    I replied “ It is my style—ever noticed that the bees don’t sting me?”

    THAT IS THE MAGIC POWER OF MERIT, TRUTH AND RIGHTEOUSNESS.

    Despite all my DELIBERATELY INFLICTED drawbacks , I command an INSANE 347.5 million on Google+ count.

    https://plus.google.com/109255865130996771184/posts

    and a stupendous 3.5 million profile views

    https://www.blogger.com/profile/14410812789424637654

    - considering I have been blogging seriously only for 4 years .

    Now, what was the qualification of my shore bosses?

    ABILITY TO GIVE EGO MASSAGE TO THE TOP HONCHO , ABILITY TO COMPROMISE , ABILITY TO BE SERVILE ( COVERED WITH A THIN VENEER OF HUMILITY ) , ABILITY TO SHIVE IN REFLECTED LIGHT — the least said the better..

    The most valuable man in any team is the man who has the ability to climb the tallest tree and holler without asking permission , “WRONG JUNGLE !”

    Even Wikipedia had started providing my blog post link.

    I CHECKMATED it by using filthy words.

    No main stream media could dare to provide a link – whoever did this would lose his job !!

    I DO NOT WISH TO RIDE PIGGY BACK ON ANY SOLD OUT PROSTITUTE MAIN STREAM MEDIA.

    THIS BLOGSITE HAS COME UP ON ITS OWN MERIT AND STEAM .

    My jealous detractors tried to run me down- people got curious , came to my site to check out , and they became my loyal fans.

    I love to hit six consecutive sixes into a hostile crowd- baying for my blood -it makes me perform -- i have never been afraid to step out of my comfort zone .

    The proof of the pudding lies in the eating—NOT faalthu awards or faalthu praise from food critics.

    It has always been my style to hand the SWORD OF DEMOCLES as soon as I take over command of a ship.

    I announce my arrival on board by a resounding kick on the COLLECTIVE BALLS of my shore bosses—they know this from 20/20 hindsight, and they are told by their top boss to wear undie pads ( like cricket batsmen ) .

    Why did the big boss ask them to do this?

    Pray?

    Prithee?

    —because he knows that the collective competence of his entire shore team was the DIRT UNDER THE FINGER NAIL of Capt Ajit Vadakayil.

    People are willing to listen what BAD BOY Maradona has to say on the subject of soccer- he needs NO introduction or production of bonafides.

    AT SEA , AS A SHIPS CAPTAIN FOR 3 DECADES, MY ETHOS WAS SO HUGE (LITERALLY- CAPTAINs SHIT DOES NOT SMELL ) THAT MANY OF MY SHORE BOSSES WHO GAVE ME A BAD SERVICE REPORT GOT SACKED.

    ONLY MERIT CAN WIN THE SOUL !

    Capt Ajit Vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  24. Shivoham
    February 11, 2016 at 7:58 PM
    Hi capt,

    Is this related to fractal mind?
    http://www.livescience.com/169-rare-real-people-feel-taste-hear-color.html

    ReplyDelete
    Replies
    ##############
    Capt. Ajit Vadakayil
    February 11, 2016 at 8:12 PM
    hi s,

    maharishis saw math as fractals.

    i see words.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/11/fractal-mind-of-srinivasa-ramanujan.html

    CHECK OUT HOW I SAW TAMIL SELVAN

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/speed-reading-capt-ajit-vadakayil.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  25. nobeatingroundthebushApril 2, 2016 at 1:08 PM
    Captain...

    Some years back an SCI ship sank off the coast of Europe while it was carrying steel plates....I am not sure which port it had sailed off from ...maybe some Italian port...

    The captain (I remember he was from Mumbai) of this ship had reported before sailing off that the ship needed urgent repairs....but he was not allowed to have his way and he was told to get it done later....

    We lost the ship and the entire crew...mid sea......

    U must be aware about this dastardly mishandling of affairs by these pen pushing SCI shore guys......U would have been sailing during that period....

    ReplyDelete
    Replies

    Capt. Ajit VadakayilApril 2, 2016 at 3:12 PM
    hi n,

    IN 1983 I HAD A SHOW DOWN WITH SCI SHORE BOSSES , TRYING TO PUT MY SHIP WITH 88000 TONNES OF CRUDE OIL TO SEA WITHOUT PROPER REPAIRS.

    I HAVE A TOP SHORE TECH BOSS ON BOARD.

    WHEN PUSH CAME TO SHOVE--

    I GAVE THIS BOSS MAN ( A PUNJABI EX-ENGINE ROOM ARTIFICER FROM THE INDIAN NAVY ) SIXTY SECONDS TO GET OFF MY SHIP-- FAILING WHICH I WOULD THROWN HIM FROM THE SHIP TO THE BOAT DOWN BELOW-- HE WOULD BREAK HIS BONES

    HE RAN FOR HIS LIFE

    LATER I HAD TO ATTEND AN OFFICIAL DISCIPLINARY INQUIRY FOR TWO WEEKS -RATHER I ASKED FOR IT.

    I WON --TO CUT A LONG STORY SHORT

    CAPTAIN MUST HAVE BALLS--IT IS NOT FOR HIMSELF-- IT IF FOR HIS CREW.

    SCI WILL GET INSURANCE

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  26. Kaushik Sharma
    April 4, 2016 at 3:08 PM
    Ajitji, what is all this Panama Papers about? http://geopolitics.co/2016/04/04/massive-disclosures-panama-papers-cia-haitian-eugenics-imf-greek-credit-event/

    http://www.zerohedge.com/news/2016-04-03/unprecedented-leak-exposes-criminal-financial-dealings-some-worlds-wealthiest-people

    ReplyDelete
    Replies
    ######################################
    Capt. Ajit Vadakayil
    April 4, 2016 at 5:53 PM
    hi ks,

    Mossack Fonseca & Co. is a law firm and corporate service provider based in Panama with more than 40 offices worldwide

    I HAVE COMMANDED SEVERAL PANAMA REGISTERED AND FLAGGED CHEMICAL TANKERS.

    FLAGS OF CONVENIENCE WAS ONE OF THE BUSINESS INTERESTS OF THIS PANAMANIAN FIRM MOSSACK FONSECA.

    Flag of convenience is the business practice of registering a merchant ship in a sovereign state different from that of the ship's owners, and flying that state's civil ensign on the ship.

    This means , if a Japanese owner , owns a hundred ships, each with will flagged under Panama flag , registered in Panama , but having 100 different owner SHELL COMPANY names

    The whole idea , was to escape taxes, escape liability , to cut corners for saving money every which way, give low wages to crew and escape liability in case a ship sinks .

    A ship's BENEFICIAL owner is legally and financially responsible for the ship and its activities. Such a beneficial owner has only A FAX NUMBER.

    The foreign Jap owner with HUNDRED DIFFERENT FAX NUMBERS ( will not work ) pay no income taxes.

    The flag-state employing the highest number of EXTREMELY LOW PAID expatriate-Filipino seafarers were Panama.

    I once refused to take command of a ship where my FILIPINO THIRD OFFICER was getting 40% the salary of an Indian cook.

    This ship was managed by a RAJASTANI MARWARI JEW based in Hongkong , whom all in Indian knows— R A J V xxx H I.

    He would give a break to Filipino seamen to become third mates ( Ratings promoted to Officers ) .

    The ship captain suffers as he has to make up for this incompetent third mate who knows SHIT. It put life and ship in extreme danger .

    Panama, a small nation of just three million, has the largest shipping fleet in the world, by far.

    About 8,700 ships fly the Panamanian flag. Open registries, sometimes referred to pejoratively as flags of convenience, have been contentious from the start.

    International legal requirements insist that countries operating open registries inspect vessels, comply with international regulations and investigate accidents and corruption.

    Panama cuts corners in all these tasks, putting THIRD WORLD maritime workers at risk. Accidents involving Panamanian-registered ships are high.

    Even IMO condoned it— as the BILDERBERG CLUB is involved..

    CONTINUED TO 2-

    ReplyDelete
    Replies
    1. CONTINUED FROM 1-
      The ITF has led a campaign against flags of convenience, but it was all a show, as ITF inspectors were mainly Jews.

      In 2000, ITF general secretary David Cockroft was able to buy a Panamanian first officer's certificate for $4,000 to navigate a ship - even though he had no maritime skills or experience.

      PANAMA CERTIFICATION WAS ALL ABOUT PAYING MONEY.

      LATER ON EVEN INDIAN MANAGEMENT COMPANIES USED FORGERS IN MUMBAI TO CREATE THESE CERTIFICATES AND POCKETED THE MONEY.

      Roberto Linares, the head of the Panama Maritime Authority, resigned after it was discovered that THIRD WORLD CREW AND OFFICERS were being certified without the proper qualifications

      IF I WANT I HAVE ENOUGH MASALA TO SEND SEVERAL IMPORTANT AND RICH INDIAN SHIPMANAGEMENT COMPANY OWNERS INTO TIHAR JAIL -- ON A ONE AWAY TICKET.

      I EVEN KNOW THEIR MONEY STASHED AWAY IN TAX HAVENS — I KNOW THE CREW MONTHLY ALLOTMENT ROUTE ( IT IS EASY TO ARMTWIST OR CHARM SHIPPING COMPANY ACCOUNANTS ) .

      #########################

      R cannot be far behind when a GERMAN JEW JURGEN MOSSACK is involved , right?

      Founded in Panama in 1977 by German JEW Jurgen Mossack and a Panamanian CRYPTO JEW named Ramón Fonseca, a vice president of the country's current ruling party, it later added a third director, Swiss lawyer JEW Christoph Zollinger.

      Since the 70s the law firm has expanded operations and now works with affiliated offices in 44 countries, including the Bahamas, Cyprus, Hong Kong, Switzerland, Brazil, Jersey, Luxembourg, the British Virgin Islands, and the US, specifically the states of Wyoming, Florida, and Nevada.

      MOSSACK FONSECA company has been alleged to help foreign citizens circumvent their local tax laws-- and of being involved in money laundering and tax evasion schemes in connection with Commerzbank.

      MAJJA HAI-

      KISSI KOH KICH NAHI PATHA --

      capt ajit vadakayil
      ..

      Delete
  27. KERALA PARAVUR TEMPLE DEATHS:

    http://timesofindia.indiatimes.com/Massive-fire-at-Paravur-Puttingal-temple-in-Kerala/liveblog/51761690.cms

    WHAT HAPPENED IS NOT A FIRE- BUT AN EXPLOSION --SABOTAGE

    NOT ONE SINGLE MAIN STREAM MEDIA HAS TOLD THE WORD "EXPLOSION" IR "SABTOAGE"

    ALL ARE BLAMING THE TEMPLE -- WITH THE GOAL OF SHUTTING DOWN TEMPLE FIREWORKS.

    UNCONTROLLED COMBUSTION IS EXPLOSION . .

    OUR SHIP'S ENGINE IS ONE LAKH TIMES THE SIZE AND POWER OF A CAR.

    INSIDE THE 2 STROKE MAIN ENGINE CYLINDER WE HAVE "CONTROLLED COMBUSTION"

    IF IT TURN TO "UNCONTROLLED EXPLOSION" THE CYLINDER HEAD WILL CRACK.

    ONE ONE HUGE TANKER , WE HAD 4 CRACKED CYLINDER HEADS FOR LANDING ASHORE.

    IN THE PAST ONE YEARS ON A 6 CYLINDER ENGINE, MORE THAN 20 CYLINDER HEADS HAD CRACKED.

    I WENT TO THE ENGINE ROOM EVEN BEFORE TAKEOVER -- AND TALKED TO THE EUROPEAN CHIEF ENGINEER.

    HE WAS INCOMPETENT-- AND HE HAD NOT TAKEN THE DRAW DIAGRAM OF THE MAIN ENGINES FOR THE PAST 5 MONTHS - THE MACHINE WAS THERE IN THE ECR, IN PRISTINE CONDITION.

    MY FIRST MESSAGE TO MY COMPANY WAS --I WANT NEW CHIEF ENGINEER IN THE NEXT PORT

    THE RESULTS ARE IN THE LINK BELOW-- I PROVED UNCONTROLLED EXPLOSION WAS TAKING PLACE .

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/draw-diagram-marine-two-stroke-main.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/12/marine-engineering-self-examiner-ships.html

    this is why all over the planet-- the examiners dip into my blogpost.

    so many indian engineers and even examiners have thanked me.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/flammability-composition-diagram.html

    WHAT HAPPENED AT PARAVUR TEMPLE WAS DELIBERATE SABOTAGE .

    CHECK OUT THE SHATTERED TILES OF NEARBY HOUSES -- THIS CANNOT HAPPEN WITH MERE FIREWORKS.

    WE DEMAND THAT MODI GOVT DOES PROPER INQUIRY AND PUNISH THE MEDIA FOR DOING ANTI-HINDU PROPAGANDA . ..

    WE WANT BETTER TALENT IN MEDIA-- SPEAKING STYLISH ENGLISH IS NOT A QUALIFICATION. NO WONDER THE BENAMI MEDIA IS FULL OF WANNABE GORAGAANDS . .

    PUT THIS COMMENT IN MODIs, PMOs, RAJNATH SINGHs, PARRIKKARs WEBSITES

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  28. DURING MY 30 YEARS OF COMMAND --

    ON EVERY SINGLE SHIP , IN SAFETY MEETINGS ( i hold it on the navigating bridge in the open ocean ) I TAKE THE SOUND MEGAPHONE --BASICALLY A CONE WITH A HOLE AND ASK -

    WHAT IS THE USE OF THIS?

    EVERY SINGLE SAILOR SAID - TO SHOUT OUR ALOUD , TO AMPLIFY THE VOICE AND DIRECT IT

    THIS IS BULLSHIT

    THE HOLE HAS TO BE APPLIED TO THE EAR TO CHANNEL IN ANY SOUND DURING FOG --SO THAT YOU KNOW WHAT IT IS COMING FROM

    WHEN TITANIC SANK IN FOG --THE STUPID BRITISH OFFICERS IN RESCUE BOATS WERE SCREAMING THEIR LUNGS OFF INTO THE MEGAPHONE "ANYBODY AROUND ?"

    AND POOR DROWNING PEOPLE STIFF WITH COLD WERE SHOUTING BACK-- "I AM HERE "

    THIS IS WHY I SAY " SOME PEOPLE CONFUSE THE MOUTH WITH ASSHOLE"

    THOUSANDS OF SAILORS DROWNED WHEN THE SHIPS SANK-- THE LIFE RAFTS DID NOT RELEASE

    IT TOOK A CAPT AJIT VADAKAYIL TO SET IT RIGHT -- IT TOOK A LOT OF FIGHTING AND KICKING COLLECTIVE BALLS

    IT TOOK ME 26 YEARS !

    SENDING EMAILS AND LETTERS TO VARIOUS AUTHORITIES , US COAST GUARD, CLASSIFICATION SOCIETIES, VETTING INSPECTORS, PORT STATE CONTROL , COMPANY BOSSES ETC

    EVEN MY OWN SAILORS COULD NOT UNDERSTAND --THEY COULD ONLY WHEN I EXPLAINED WITH FUCK / SHIT / FART ETC

    THIS IS HOW STUPID SAILORS ARE

    I PREVENTED MY ELDER SON FROM JOINING THE SEA

    HE WANTED TO BE CAPTAIN, LIKE HIS FATHER

    I SAID "NOTHING DOING ! YOU WILL BE BETWEEN DRIPPING CUNTS "

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/naive-sailor-sinking-ships-capt-ajit.html

    NOW YOU WILL GET THE DRIFT , WHY CAPT AJIT VADAKAYIL WAS A LIVING LEGEND AT SEA

    WHAT ABOUT LIFE BOATS ?

    IT TOOK ME 28 YEARS OF KICKING COLLECTIVE BALLS AND TWATS

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/single-hook-for-enclosed-lifeboats-capt.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/enclosed-lifeboat-accidents-and-imo.html

    WE HAD IMO TO SAVE THE LIVES OF SAILORS --THEY WERE THE BIGGEST CUNTS

    https://en.wikipedia.org/wiki/International_Maritime_Organization

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  29. DURING MY 30 YEARS OF COMMAND --

    ON EVERY SINGLE SHIP , IN SAFETY MEETINGS ( i hold it on the navigating bridge in the open ocean ) I TAKE THE SOUND MEGAPHONE --BASICALLY A CONE WITH A HOLE AND ASK -

    WHAT IS THE USE OF THIS?

    EVERY SINGLE SAILOR SAID - TO SHOUT OUR ALOUD , TO AMPLIFY THE VOICE AND DIRECT IT

    THIS IS BULLSHIT

    THE HOLE HAS TO BE APPLIED TO THE EAR TO CHANNEL IN ANY SOUND DURING FOG --SO THAT YOU KNOW WHAT IT IS COMING FROM

    WHEN TITANIC SANK IN FOG --THE STUPID BRITISH OFFICERS IN RESCUE BOATS WERE SCREAMING THEIR LUNGS OFF INTO THE MEGAPHONE "ANYBODY AROUND ?"

    AND POOR DROWNING PEOPLE STIFF WITH COLD WERE SHOUTING BACK-- "I AM HERE "

    THIS IS WHY I SAY " SOME PEOPLE CONFUSE THE MOUTH WITH ASSHOLE"

    THOUSANDS OF SAILORS DROWNED WHEN THE SHIPS SANK-- THE LIFE RAFTS DID NOT RELEASE

    IT TOOK A CAPT AJIT VADAKAYIL TO SET IT RIGHT -- IT TOOK A LOT OF FIGHTING AND KICKING COLLECTIVE BALLS

    IT TOOK ME 26 YEARS !

    SENDING EMAILS AND LETTERS TO VARIOUS AUTHORITIES , US COAST GUARD, CLASSIFICATION SOCIETIES, VETTING INSPECTORS, PORT STATE CONTROL , COMPANY BOSSES ETC

    EVEN MY OWN SAILORS COULD NOT UNDERSTAND --THEY COULD ONLY WHEN I EXPLAINED WITH FUCK / SHIT / FART ETC

    THIS IS HOW STUPID SAILORS ARE

    I PREVENTED MY ELDER SON FROM JOINING THE SEA

    HE WANTED TO BE CAPTAIN, LIKE HIS FATHER

    I SAID "NOTHING DOING ! YOU WILL BE BETWEEN DRIPPING CUNTS "

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/naive-sailor-sinking-ships-capt-ajit.html

    NOW YOU WILL GET THE DRIFT , WHY CAPT AJIT VADAKAYIL WAS A LIVING LEGEND AT SEA

    WHAT ABOUT LIFE BOATS ?

    IT TOOK ME 28 YEARS OF KICKING COLLECTIVE BALLS AND TWATS

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/01/single-hook-for-enclosed-lifeboats-capt.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/07/enclosed-lifeboat-accidents-and-imo.html

    WE HAD IMO TO SAVE THE LIVES OF SAILORS --THEY WERE THE BIGGEST CUNTS

    https://en.wikipedia.org/wiki/International_Maritime_Organization

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  30. THE INDIAN GOVT AND ARMED FORCES MUST DO BRAINSTORMING .

    ATTACK ONLY WEAK POINTS OF PAKISTAN . .

    THIS IS CHANAKYA NEETI . .

    one of the reasons why capt ajit vadakayil is a living legend at sea, is because i offered myself as a SACRIFICIAL GOAT just to get my kicks and play games with my detractors

    i would offer to change cargo grades which had never been tried before at sea.

    for example-- i would offer to change grade from viscous lub oils to potable ethanol or methanol fibre grade in brazil/ argentina and that too without going out to sea for open tankcleaning after unloading luboil .

    yank charteres wanted to send yank , danish and norwegian obeservers ( super cargoes ) and i would say NO PERMISSION --

    TARZAN SWINGS ALONE ON THE VINES -- AND HE WONT ALLOW IDIOTS TO WATCH FROM BELOW AND ABOVE TO MICROMANAGE HIM. .

    i make too many enemies ho are miffed with my cockiness-- if i fail i am disgraced forever and will be sacked. even the company may shut down due to losses . .

    my detractors would wait with bated breath for me to fall PHUTTTTT on mE face.

    but i would always win . .

    THUMB RULE : KNOW THE WEAK POINTS AND STRONG POINTS OF THE PREVIOUS CARGO. ATTACK WEAK POINTS . IT REQUIRED IN DEPT TECHNICAL KNOWLEDGE FROM IONS TO ATOMS TO MOLECULES TO BOILING POINTS TO MELTING POINTS TO WHATEVER.

    THERE WAS A CASE --MY LAST VOYAGE BEFORE I RETIRED --MY TANKS ALL FAILED AT OMAN --

    ALL MY DETRACTORS CELEBRATED AND GOT DRUNK

    I CAME OUT THE WINNER AGAIN--SO WHAT ELSE IS NEW ?

    I CHALLENGED THE COMPETENCE OF THE GORA INSPECTION LAB ..

    I DID TESTS ON MY OWN SHIP --IN THE PRESENCE OF LAWYERS FROM LONDON-- HAD THE TESTS VIDEO TAPED .

    THE VERDICT?

    THE SHORE LAB , MUST RETRAIN THEIR TECHNICIANS -- THEIR PROCEDURES WERE NOT SCIENTIFIC -- THE TOP BOSSES GOT SACKED.

    THIS IS THE REAL MEANING OF " GAAND MEIN TATTI " OR BALLS WHICH CLANG AND EMIT SPARKS .

    TODAY EVEN MY DETRACTORS WHO GOT DRUNK-CRY-- THIS WILL NEVER EVER HAPPEN ON THIS PLANET . .

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/07/my-experience-at-mundra-port-adani-sez.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/05/wall-wash-ptt-without-tears-chemical.html

    i want all my readers to read above TWO posts--

    LIFE LESSON IS INHERENT !

    ONLY YOU CAN FAIL YOURSELF --NOT ANY OTHER MORTAL ON THE PLANET- THE DAY YOU CAN DO THAT, YOU ARE LIBERATED.

    VADAKAYIL KHUD EXAM PAPER DAALTHA HAI

    VADAKAYIL KHUD IMTIHANN LIKTHA HAI

    VADAKAYIL KHUD NUMBER DETHA HAI . . .

    WHATEVER YOU DO IN LIFE--UNDERSTAND WHAT YOU DO-- 100% FROM MACRO TO MICRO LEVEL-- GO FROM TELESCOPE TO MICROSCOPE MODE AGAIN AND AGAIN

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  31. THE INDIAN GOVT AND ARMED FORCES MUST DO BRAINSTORMING .

    ATTACK ONLY WEAK POINTS OF PAKISTAN . .

    THIS IS CHANAKYA NEETI . .

    one of the reasons why capt ajit vadakayil is a living legend at sea, is because i offered myself as a SACRIFICIAL GOAT just to get my kicks and play games with my detractors

    i would offer to change cargo grades which had never been tried before at sea.

    for example-- i would offer to change grade from viscous lub oils to potable ethanol or methanol fibre grade in brazil/ argentina and that too without going out to sea for open tankcleaning after unloading luboil .

    yank charteres wanted to send yank , danish and norwegian obeservers ( super cargoes ) and i would say NO PERMISSION --

    TARZAN SWINGS ALONE ON THE VINES -- AND HE WONT ALLOW IDIOTS TO WATCH FROM BELOW AND ABOVE TO MICROMANAGE HIM. .

    i make too many enemies ho are miffed with my cockiness-- if i fail i am disgraced forever and will be sacked. even the company may shut down due to losses . .

    my detractors would wait with bated breath for me to fall PHUTTTTT on mE face.

    but i would always win . .

    THUMB RULE : KNOW THE WEAK POINTS AND STRONG POINTS OF THE PREVIOUS CARGO. ATTACK WEAK POINTS . IT REQUIRED IN DEPT TECHNICAL KNOWLEDGE FROM IONS TO ATOMS TO MOLECULES TO BOILING POINTS TO MELTING POINTS TO WHATEVER.

    THERE WAS A CASE --MY LAST VOYAGE BEFORE I RETIRED --MY TANKS ALL FAILED AT OMAN --

    ALL MY DETRACTORS CELEBRATED AND GOT DRUNK

    I CAME OUT THE WINNER AGAIN--SO WHAT ELSE IS NEW ?

    I CHALLENGED THE COMPETENCE OF THE GORA INSPECTION LAB ..

    I DID TESTS ON MY OWN SHIP --IN THE PRESENCE OF LAWYERS FROM LONDON-- HAD THE TESTS VIDEO TAPED .

    THE VERDICT?

    THE SHORE LAB , MUST RETRAIN THEIR TECHNICIANS -- THEIR PROCEDURES WERE NOT SCIENTIFIC -- THE TOP BOSSES GOT SACKED.

    THIS IS THE REAL MEANING OF " GAAND MEIN TATTI " OR BALLS WHICH CLANG AND EMIT SPARKS .

    TODAY EVEN MY DETRACTORS WHO GOT DRUNK-CRY-- THIS WILL NEVER EVER HAPPEN ON THIS PLANET . .

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/07/my-experience-at-mundra-port-adani-sez.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/05/wall-wash-ptt-without-tears-chemical.html

    i want all my readers to read above TWO posts--

    LIFE LESSON IS INHERENT !

    ONLY YOU CAN FAIL YOURSELF --NOT ANY OTHER MORTAL ON THE PLANET- THE DAY YOU CAN DO THAT, YOU ARE LIBERATED.

    VADAKAYIL KHUD EXAM PAPER DAALTHA HAI

    VADAKAYIL KHUD IMTIHANN LIKTHA HAI

    VADAKAYIL KHUD NUMBER DETHA HAI . . .

    WHATEVER YOU DO IN LIFE--UNDERSTAND WHAT YOU DO-- 100% FROM MACRO TO MICRO LEVEL-- GO FROM TELESCOPE TO MICROSCOPE MODE AGAIN AND AGAIN

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete