Wednesday, November 30, 2011

MARINE ENGINEERING, SELF EXAMINER- BOILERS -- CAPT AJIT VADAKAYIL



MARINE BOILERS


The following is a SELF EXAMINER questionnaire .



If you are marine engineer at sea, find out what you are worth.



At sea you are only respected for what you are worth! A donkey on a throne is still a donkey!!



Grading:

Correct- plus two marks

Wrong - minus one marks

Did not attempt- minus two marks

Time allowed- 50 minutes



If you score less than 20% marks -- you are NOT an engineer.


QUESTIONS:

1) The flash point of a residual fuel oil should be used to determine the highest temperature to which the oil may be heated

a)for atomizing

b)for centrifuging

c)in a storage tank

d)in the recirculating line






 2)Oil or scale deposits on boiler tube walls will cause

a)those tubes to overheat

b)decreased boiler steam pressure

c)increased boiler steam pressure

d)an explosion in the boiler






3)Normally a boiler water sample should be taken

a)after the boiler has been blown down

b)before the boiler has been blown down or chemicals added

c)when the boiler has been refilled with makeup

d)from the highest point in the feed system



 4)A lower than normal boiler stack gas temperature usually indicates

a)dirty firesides

b)dirty watersides

c)fuel high sulphur content

d)incomplete combustion




5)Boiler screen tubes are used to protect which of the listed components from high furnace temperature?

a)Superheater

b)Refractory

c)Wall tubes

d)Steam drum



6)Modern fuel oil temperature control devices are regulated to obtain a desired viscosity rather than a specific fuel oil temperature because

a)residual fuel oils have the same viscosity characteristics regardless of they are refined

b)the temperature of the fuel oil varies with the flow rate through the heater

c)the relationship between temperature and viscosity varies with different fuels

d)viscosity regulation eliminates the need for close control of the fuel/air ratio




7)The most harmful slag forming compounds found in fuel oils are

a)iron and sulphur

b)vanadium and sodium

c)potassium and nickel

d)calcium and silica



8)Which of the following procedures decreases the total dissolved solids concentration in the water of an auxiliary boiler?

a)Hydrazine treatment of condensate

b)Frequent compounding

c)Chemical cleaning

d)Bottom blowing




9)The purpose of the programmed purge cycle on an automatically fired auxiliary boiler is to 

a)cool the furnace to prevent pre-ignition

b)remove explosive vapors from the furnace

c)evaporate accumulated unburned fuel oil

d)provide sufficient air in the furnace to allow ignition of the fuel





10)Automatic combustion control systems for some auxiliary boilers are designed to cycle burners on in response to 

a)low fuel pressure

b)fuel return pressure

c)low steam pressure

d)furnace air pressure



11)When it becomes necessary to replace any tubes in a water-tube auxiliary  boiler to eliminate leaks at the tube seats, the replacement tubes should be  

a)stress relieved to ensure expansion when rolled

b)annealed to prevent cracking when rolled

c)fitted with a welded backing ring in the seat area

d)rolled, beaded, and seal welded around the bead edge





12)Which of the following items is necessary for all waste heat boiler installation, regardless of design or manufacturer?

a)Control of evaporation

b)A separate means to prevent feedwater contamination

c)Power circulating pump

d)Superheater




13)When a waste heat boiler is installed in the exhaust of a main position diesel engine, the exhaust gas bypass would be issued 

a)at high loads to prevent overheating

b)at low loads to prevent corrosion in the boiler

c)during periods of high steam demand

d)when the turbocharger is in operation



14)The flame safeguard control system of a large automatic auxiliary boiler will provide fuel shut off in the case of high 

a)water

b)voltage

c)fuel pressure

d)steam pressure



15)A feed pump for an auxiliary boiler might lose suction if the 

a)boiler water level is low

b)feedwater is too hot

c)boiler steam demand is low

d)feedwater is too cold





16)Generating tubes in waste heat boilers are finned to 

a)reduce gas flow turbulence

b)prevent exhaust gas corrosion

c)increase the rate of combustion

d)increase the rate of heat transfer



17)Combustion control systems on automatic boilers are designed to prevent immediate burner ignition after a normal or safety shutdown in order to allow time for 

a)the furnace to be purged

b)electric charge buildup in the igniter

c)the fuel pump to start

d)the drum level to equalize



18) Dissolved oxygen can be removed from the boiler water by 

a)frequent surface and bottom blows

b)dumping and refilling the boiler weekly

c)passing the water through absorbent filters

d)treating the water with chemical scavengers



19)A continuous blow is used to 

a)regulate the density or salinity of boiler water

b)remove scum from the surface of boiler water

c)permit air to excapewhile raising steam in a cold boiler

d)remove sludge from the bottom of the water drum



20)A photoelectric cell installed in an automatically fired auxiliary boiler burner management system

a)opens the burner circuit upon sensing a flame failure

b)detects a flame failure by monitoring radiant heat from glowing refractory

c)requires mechanical linkage to secure the burner fuel supply

d)must be bypassed at low firing rates




21)The end product of reactions occurring when boiler water is chemically treated, remain in the boiler and increase the need for 

a)acid cleaning

b)makeup feed

c)boiler blowdown

d)waterside corrosion treatment



22)When the flame scanner senses flame failure during boiler operation, which of the listed events will occur FIRST?

a)The fuel oil service pump is stopped.

b)The automatic purge cycle commences.

c)The fuel oil solenoid valve is de-energized.

d)The "trial for ignition" period commences.




 23)As the percentage of CO in the stack gas decreases, you can assume that 

a)the fuel to air ratio is increasing

b)fuel is being burned with increasing economy

c)you are approaching secondary combustion

d)excess air is increasing



24)Which of the listed types of strainers are installed between the fuel oil heater and the burner manifold?

a)Duplex

b)Magnetic

c)Simplex

d)Self-cleaning




25)The greatest deterrent to heat transfer from the fireside to the waterside of a boiler is 

a)water film

b)water eddies

c)gas film

d)gas eddies




 26)High stack temperature occurring in an auxiliary boiler could be a result of 

a)insufficient air for combustion

b)complete combustion in the furnace

c)secondary combustion in the uptake

d)high fuel oil temperature



 27)Oxygen corrosion in auxiliary boilers is prevented by treating the boiler feed tank  with either sodium 

a)sulfite or hydrazine

b)sulfite or hygroscopic sulfite

c)bromide or hydrazine

d)bromide or hygroscopic sulfite




 28)Radial cracks have developed in the castable refractory of the burner cones after the first firing since the installation of new furnace front refractory. This is an indication of

a)a need for plastic firebrick patchwork

b)inadequate cone angle

c)a need for castable refractory patchwork

d)relieved  stresses



 29)In most marine boilers, the primary reason the first few rows of generating tubes, called screen or furnace row tubes, are made larger than the rest of the generating tubes is because

a)they require more water flow since they are exposed to the greatest heat

b)they must screen the superheater from the direct radiant heat of the burners

c)they must act as downcomers to ensure proper circulation

d)their main function is to retard combustion gas flow for maximum heat transfer rates


30)Boiler efficiency and its ability to absorb heat is limited by the need to

a)maintain an excess of CO during transient firing rates

b)prevent excess air density at low load conditions

c)protect the safety valves from excessive temperature

d)maintain uptake gas temperature above the dew point





31)Panting in an oil fired marine boiler can be caused by

a)excessive combustion air supply

b)low fuel oil temperature

c)fouled burner sprayer plates

d)insufficient combustion air supply




32)The MOST common cause of heat blisters developing on boiler generating tubes is due to

a)waterside deposits

b)fireside deposits

c)low water level

d)insufficient water circulation




 33)While the vessel is rolling in heavy seas, the level in the boiler gage glass remains steady, this is an indication of

a)the gage glass is functioning normally

b)there is most likely an obstruction in the lower valve

c)the steam drum is adequately baffled

d)the water level in the steam drum is too low






34)Oil deposits can be removed from the waterside of boilers by "boiling out" with a/an

a)alkaline solution

b)acid solution

c)salt solution

d)kerosine solution





35)Oxygen content of boiler feed water at 50C is –

a)same as water at 90C

b)twice more than water at 90C

c)thrice more than water at 90C

d)4 times more than water at 90C




36)In a boiler furnace, which statement is true

a)the waterwall protects the refractory

b)the refractory protects the water wall

c)where there is refractory there is no waterwall

d)none of above is true.





37)The purpose of a superheater in a boiler is

a)to get more steam as steam is in contact with water

b)to get higher pressure steam

c)to get more heat on steam at lower pressures

d)to get wet steam



38)The bottom blow to remove solid matter ( not salinity ) of boiler is done by

a)one short blow with boiler running

b)one long blow with boiler cut off

c)several short blows when boiler is cut off

d)several short blows with boiler running.



39)On a chemical tanker discharging palm oils in Baltic in winter, some palm oil traces are found in the hotwell. This will cause –

a)foaming in the boiler

b)fluctuating water level in drum

c)wet steam on deck

d)all of above





40)Excellent combustion in a boiler furnace is indicated by , the % of gases in funnel stack as follows

a)CO/   Zero %

b)CO2/  14%

c)oxygen/  5%

d)all of above




41)A boiler safety valve which has popped several times in succession—

a)will have same popping pressure

b)popping pressure will become progressively higher

c)popping pressure will become progressively lower

d)lower first and then higher





42)What when present in boiler feed water causes scaling

a)sodium carbonate

b)sodium suphate

c)calcium sulphate

d)hydrazine



43)Impurities in boiler feed water causes-

a)scale formation

b)corrosion

c)water carry over

d)all of above





44)Water carry over in boiler steam can be caused by

a)high concentration of dissolved solids

b)high alkalinity of feed water

c)high concentration of suspended solids

d)all of above







45)If oil enters the boiler, it will coat the

a)top tubes

b)bottom tubes

c)both top and bottom

d)middle tubes



46)The boiler superheater safety valve is set at

a)higher pressure than the drum safety valve

b)lower pressure than the drum safety valve

c)same pressure

d)can be higher or lower




47)the purpose of a water wall in a boiler is to—

a)it increases the boiler capacity

b)it reduces maintenance to the refractory

c)it increases heating surface

d)all of above





48)What are the causes of refractory failure in a boiler

a)warming up of boiler too quickly

b)leaving air register open when the flame is cut out

c)failure to repair cracks when inspecting furnace

d)all of above




49)Carbon on the atomizer tip of a boiler is not indicated by -

a)low fuel oil temperature

b)low fuel oil pressure

c)cold air

d)diffuser plate out of place



50)Adding Hydrazine hydrate N2H2 to boiler water

a)removes oxygen

b)makes iron oxide sludge non adherent

c)increases alkalinity

d)all of above


51.After closing the drain during the blowing procedure for a glass water gauge, the water cock is opened and the water flows to the top of the glass. Then the steam cock is opened and the water flows down and out of the glass; Which of the following statements are correct?



The water level is between the water cock connection of the boiler, and the bottom of the gauge glass. It is safe to put feed water into the boiler.

The water level in the boiler is below the water cock connection of the boiler. It is unsafe to put feed water into the boiler.

The water level is above the steam cock connection of the boiler. There is a danger of priming the boiler if any additional feed  is put into it.

The water level is normal, but it requires time for the gauge glass to stabilise. It is safe to put feed water into the boiler.







52.Feed check valves for main and auxilliary purposes are normally  of the double shut off type, as shown in the diagram. What is the main function of the non-return valve?



To prevent the steam and water in the boiler from discharging out by the feed line, if a feed line fracture or a joint in the line blows.

To allow overhaul of the screw down valve when the non-return valve is shut and the boiler is steaming.

To increase the workload for staff when overhauling the boiler.

To allow fine tuning of feed water flow to the boiler.





53.If inspection or repair of the boiler is due, the plant has to be shut down, and the boiler emptied for water. If time is available, which of the following procedures are correct?



The boiler be blown down to sea immediately after shut down.

The boiler be allowed to cool down by its own after shut down. Then pump the water out.

The feed water regulator to be bypassed and the boiler topped up with cold feed water immediately after shut down.

The safety valve easing gear be operated and all the pressure released immediately after shut down.





54.Classification societies require that when initially fitted to a boiler, safety valves must be subjected to a test of accumulation of pressure. Is this to:



See how high the boiler pressure will go before the safety valve operates.

See at what pressure the safety valve will reset.

Ensure the valves are of the correct discharge capacity for the boiler.

Ensure the maximum firing rate can keep the pressure above normal working pressure





55.The principal objects for boiler feed water treatment should be:



Prevention of corrosion in the boiler and feed water system by maintaining the boiler water in an alkaline condition and free from dissolved gases.

Control of the sludge formation and prevention of carry over with the steam.

Prevention of scale formation in the boiler and feed water system by (a) using distilled water or (b) precipitating all scale forming  salts into a non-adherent sludge.

All of the mentioned reasons.







56.The boiler have been shut down completely for inspection and repair. You have finished work and are going to start firing the boiler. What is the correct procedure for heating a boiler from cold?   



Start the firing on maximum rate and raise the pressure in as short a period as possible, to save energy.

Start the firing on minimum rate and alternate with maximum rate continuously firing until the boiler is up to pressure.

Start the firing on minimum rate and continuously fire until boiler is up to pressure.

Start with intermittent firing, using small firing periods and long intervals gradually building up to longer firing periods and shorter intervals.





57.After obtaining permission from the duty Deck Officer, under what conditions would the process of soot blowing the boiler tubes be most beneficial? 



When the boiler is firing on high rate.

When the boiler is firing on low rate.

When the boiler is firing on medium rate.

When the boiler is standing idle.



58.Which of the following is not a principle of heat transfer utilised in a boiler?



Convection.

Conduction.

Ionisation.

Radiation.



59.Low temperature corrosion can occur in both oil fired and exhaust/waste heat recovery boilers. Considering a fuel with same sulphur content, the air/fuel number,lamda, in a combustion process also indicates a relation to what temperature sulphuric acid condensates. What is the correct relation between air/fuel ratio and low temperature corrosion?



High air/fuel ratio rises the condensation temperature, and thereby reducing the safe limits between normal operation and condensation temperature.

High air/fuel ratio rises the air speed and thereby lowers the pressure and temperature so sulphur acid condensates.

High air/fuel ratio does not contribute significant to change of condensation temperature.

High air/fuel ratio lowers the boiler temperature causing the sulphur acid to condensate.



60.An expansion process along a turbine venturi is ofthen recognized as if no heat transfer out of the system is occuring What is the correct term for this?

.

Isochorie.

Adiabatic.

Isobar.

Endothermic



61.Most boiler design incorporate external "downcomers". For what purpose are those "downcomers" primarely incorporated?



To increase heating surface area.

Ensure adequate circulation in all conditions of steaming.

Provide extra support for furnace tubes.

None of above



62.For what purpose is a "de-aerator" in a boiler feed water system used?



Removal of excess nitrogen in the feed water.

Removal of excess sulphur in the feed water.

Removal of excess hydrogen in the feed water

Removal of excess oxygen in the feed water.





63.Waste heat recovery is important to save energy. By using the hot exhaust gases from main and auxiliary engines, the energy is transferred to the steam system by the waste heat boiler. Low output from engines, and low funnel temperatures can make area finned surfaces. What kind of acid would be present?



Sulphuric acid.

Hydrochloric acid.

Nitric acid.

Ascorpic acid.



64.Fluctuation of high temperatures under flame impingement, makes the surface of the firebrick breaking away in layers. What is the correct engineer term for this?



Spewing.

Slopping.

Slagging.

Shrinking.



65.Which of the below statements characterizes the most significant differences  between a water-tube boiler and a fire-tube boiler during operation?



The watertube boiler can tolerate a short period of time without any water,  when the oilburner is still in action.

Water-tube boilers are more efficient and contains less water. They suffer from major damages when run dry during operation.

The firetube boiler does not need any non-return valves in the feedwater line circuit.

The firetube boiler has a much better capability to work at  higher steam pressure.



66.Quality of the feed water in a steam plant changes during operation. Caused by this, the water is regularly tested. Which of the below statements describes the chemical mechanisms normally occuring?



Generation of carbonic acid causes the water quality to drift towards sour and lower the pH - number.

Generation of sulphur acid causes the water quality to drift towards sweet and rise the pH - number.

All of the mentioned alternatives.

Water is becoming sligthly less conductive and does not transfer heat.



67.You are going to start firing a boiler. Which of the below mentioned alternatives do you consider as most  important?



Opening the main steam pressure outlet valve.

Activating the main safety valves.

Bottom-blowing  the boiler to be absolutely convinced that water is present in the boiler.

None of the above



68.Which feedwater condition would you prefer?



pH value 7.5

Rich on H2 C5 OH

Rich on oxygen.

Slightly salt.



69.What is the main purpose of bottom-blowing a boiler?



To control that water is present in the water chamber, when the boiler is in active operation.

To adjust steam pressure when the burner capacity is excessive.

To check that we do not have any leak of smoke and gases in the combustion camber.

To get rid of sludge in the water chamber



70.What is an effective means of measuring total dissolved solids in  boiler water?



Conductivity test.

Alkalinity test.

Chloride test.

Not possible to test solids in boiler water.



71.What initial simple recommendation can we give to reduce oxygen in the boiler water?



Lower the feed water temperature.

Increase the boiler pressure.

Increase the "Blow down".

Raise the feed water temperature.





72.What is the correct PH-value for the Boiler Water?



8,3 - 9.

4,5 - 6.

Below 4,5

9 - 11.



73.What will you do if the PH-value in the boiler water is over 11?



Increase the dosage of chemicals.

Decrease the dosage of chemicals.

Blow  the boiler and renew water until the PH-value is normal again

Nothing.



74.Which of the below listed effects can be caused by the presence of Calcium in the boiler water?



Loss of alkalinity, corrosion of boiler metal surfaces, and loss of phosphate reserve in the boiler.

Passifying of boiler metal surfaces.

Increase of alkalinity and PH-value.

No negative effects.







75.For a low pressure boiler, after testing the water cloride level, it is found to be 500 PPM, what action would you take?



Blow down boiler and check condenser for leakage.

Do nothing.

Decrease dosage.

Increase dosage.



76.If oil is found in the boiler water, what action would you take other than isolating the leak?



Dose with coagulent and blow down the boiler.

Blow down the boiler.

Do nothing.

Dose with coagulent.



77.At what interval should boiler water testing usually take place?



Every month

Every watch

Every day.

Every 3 months





78.In a low pressure auxiliary boiler, what would you consider to be the maximum allowable chloride level?



300 PPM.

2 PPM

3 PPM

18 PPM



79.In a low pressure auxiliary boiler, what would you consider to be the normal operating range of phenolphthalein alkalinity ?



100 - 300 PPM CaCO3.

2- 8 PPM

0.5 -2 PPM

8- 25 PPM







80 Testing feed and main boiler water condition and adjusting water treatment must be done , as per class rules —



a)every 4 hourly watch

b)once a month

c)once a week

d)every 24 hrs







81 Boiler water reading records  shall be available on board ,as per class rules of –



a)chlorides/ phosphates

b)pH

c)Oxygen

d)All above





82 Common chemicals used to prevent formation of boiler tube scales are



a)calcium phosphate

b)magnesium hydroxide

c)sodium chloride

d)sodium phosphate





83 Thermal deaeriation in cascade tank/ hotwell removes dissolved oxygen up to—



a)10%

b)50%

c)95%

d)75%





84 Oxygen remaining after thermal deaeration is removed by chemical scavenging using



a)Hydrazine

b)sodium phosphate

c)sodium hydroxide

d)caustic soda





85 Sodium sulpite chemically combines with oxygen to form—



a)Nil dissolved solids

b) dissolved salts

c)nitrogen

d)none of above







86 Hydrazine causes—



a)cancer

b)tuberculosis

c)asthma

d)safe for use





87 Water / steam side of boiler is passivated at pH



a)3.5 to 5

b)10 to 11

c)13 to 14

d)7





88 Alkaline water changes from pink to colourless phenolphethelein at



a)8.3

b)12.9

c)1.8

d)2.9





89  Boiler water is tested for correct alkalinity to—



a)precipitate hardness salts to prevent scale

b)passivate with Fe3O4 film

c)maintain silica in solution to prevent scale

d)all above





90  Feed water and condensate pH value should be—



a)11 to 12.1

b)8.3 to 9

c)7 to 7.3

d)6.4 to 7.6





91  Boiler water pH should be in the range of



a)8 to 8.9

b)9.5 to 11

c)3.4 to 5.8

d)13 to 13.2





92  Cooling fresh water pH value should be-



a)8.3 to 10

b)12 to 13.1

c)5.2 to 7.1

d)7





93  Boiler feed water chloride value should be less than

a)0.249 ppm

b)3 ppm

c)15 ppm

d) 200 ppm.





94  Cooling fresh water ppm for chlorides should be max—



a)50

b)300

c)3

4)0.249





95  Hydrazine does the following—



a)scavenged dissolved oxygen

b)reduced red oxide to black oxide

c)raises the pH of condensate and feed water systems

d)all of above





96  Boiler feedwater testing is for—



a)hardness

b)oxygen

c)chlorides

d)all above





97  Factors affecting boiler water tube corrosion are



a)cavitation

b)dissolved solids gases

c)micro organisms

d)all of above





98  Condensate testing is for



a)pH

b)chlorides

c)ammonia

d)all above







99 The main purpose of boiler water treatment is to—

a)reduce hardness

b)increase pH

c)remove oxygen

d)all of above







ANSWERS:
1C
2A
3B
4D
5A
6C
7B
8D
9B
10C
11D
12A
13B
14D
15B
16D
17A
18D
19A
20A
21C
22C
23D
24A
25C
26C
27A
28D
29A
30D
31D
32A
33B
34A
35D
36A
37C
38C
39D
40D
41C
42C
43D
44D
45B
46B
47D
48D
49D
50D
51A
52A
53B
54C
55A
56D
57A
58C
59A
60B
61B
62D
63A
64C
65B
66A
67A
68A
69A
70A
71D
72A
73C
74A
75A
76A
77C
78A
79A
80D
81D
82D
83A
84B
85A
86B
87A
88D
89B
90B
91A
92C
93A
94D
95D
96D
97D
98D
99D


CAPT AJIT VADAKAYIL
29 YEARS IN COMMAND

17 comments:


  1. Wonderful blog & good post.Its really helpful for me, awaiting for more new post. Keep Blogging!





    B.Tech Marine Engineering

    ReplyDelete
  2. CH
    October 13, 2014 at 6:35 AM
    Respected Captain,

    What is special about Tamil Nadu?

    How come it is able to continuously produce word geniuses like Ramanujam, Subrahmanyan Chandrasekhar, C.V. Raman, A.R. Rahman, Abdul Kalam, Venkatraman Ramakrishnan, Viswanathan Anand, Illayaraja, etc?

    Even till recently the Chief Justice of India, the Finance Minister, the RBI governor are all Tamils?

    Is there any scientific reason behind this? Because no other region has produced such super genius people in such numbers.

    Regards

    ReplyDelete
    Replies
    #####################
    Capt. Ajit Vadakayil
    October 13, 2014 at 7:06 AM
    hi ch,

    i am sure if i were a lawyer, i will NEVER EVER become CJI.

    i am sure if i were an economist, i will NEVER EVER become finance minister.

    you want me to continue ?

    when i was on my training ship in mumbai with 250 other cadets ( two years ) -- the biggest TELUs ( oily and slimy ) and SNEAKS ( snitches ) became SCC ( senior cadet captains ) , CC ( cadet captains ) , CL ( cadet leaders ) etc.

    i used to be in the CAPTAINS MONTHLY BREAKFAST PARTY ( cadet with maximum negative marks for OFFICER LIKE QUALITIES ) -- to be chewed up for breakfast every month .

    i got an EXTRA FIRST in every subject --except OFFICER LIKE QUALITIES.

    now what are OFFICER LIKE QUALITIES-

    being a son of a bit#h, being a sneak, being a hypocrite, being a as$ kisser , being a leader who will sell out his team, being a back biter, being an informer , being the best in playing to the gallery.

    so, so--

    at the passing out parade --most of the cadets who got all PRIXES were leaders -- they all got BOOOOOEEEEED !

    I remember i got only one prize--for being the best REPORTER IN ENGLISH -- the claps I got from the entire hall still resound in my ears -- along with another ROC ( royal officer cadet -who did NOT care to become a sold out leader ).

    and mind you -- i was in every single team which made my TOP ( starboard fore top ) the champion TOP.

    i was a champion sailor, rower, signaller, marks in subjects, soccer team in both years --

    but i lacked OLQ ( officer like qualities ) of being a FU#KIN' SLIME BALL.

    so in my passing our certificate , after two years of training -- i had an EXTRA FIRST in all subjects -- except OLQ where i was third grade

    so i guess they held a special meeting and GRACED ME TO FIRST CLASS --a young 18 year old boy -- .TEE HEEE !

    AT SEA, THE SAILORS DO NOT CARE FOR YOUR FOUR STRIPES- THEY ONLY CARE FOR WHO YOU ARE--

    AT SEA PEOPLE WHO KNOW ME , OR HAVE HEARD OF ME -- OR SAILED WITH ME, WILL VOUCH--

    CAPT AJIT VADAKAYIL WAS A SLAVE MORE POWERFUL THAN THE MIGHTY FU#KIN' CAESAR -- BY LIGHT YEARS .

    this has now passed on to LORE -- never ti happen again in the annals of sea .

    am i boasting ?

    -- so be it !

    humility is NOT about having a low opinion of yourselves to please the JEALOUS party.

    see, this would have been part of my post-- GAMES CAPTAIN PLAYED--

    you made me reveal it prematurely --with your TAMIL PRIDE ! TAKE IT EASY !

    check out my training ship-

    https://www.youtube.com/watch?v=MwpFBPMtnj4

    https://www.youtube.com/watch?v=k0BxC3kFET8

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  3. Capt. Ajit Vadakayil
    October 15, 2014 at 7:00 PM
    STOP PRESS:

    I AM WRITING THIS AS I PROMISED ONE OF MY READERS 45 MINUTES AGO-- HE RAN UP TO ME DURING MY MORNING WALK--

    HE WANTED TO KNOW OUT OF MY 300 PLUS SCOOPS IN MY NEARLY 845 ODD POSTS--WHICH IS NO 1 AND WHICH IS NUMBER 300.

    ############

    well let me make it clear , these 300 scoops are CONSTRUCTIVE SCOOPS .

    all these 300 scoops are in the plane of INVENTION and NOT innovation.

    none of these 300 scoops are DESTRUCTIVE -- so my posts proving that edison, newton, darwin, einstein etc are IDIOTS does not find a place in these scoops.

    so waht could be the no 1 scoop?

    it is about providing a HINT on how to make a astronaut hibernate while travelling to mars -to cut down on food and water .

    it is about keeping alive a seriously wounded soldier till he can find proper medical care.

    punch into Google search-
    HIBERNATION WITH HYDROGEN SULPHIDE GAS VADAKAYIL

    and

    FUMAROLES FOR FREE ENERGY AND HYDROGEN SULPHIDE SUICIDES IN JAPAN VADAKAYIL


    one of my russian chief engineers who lived near siberia , a place infested with HUGE bears had once woken up a bear while on hibernation in a cave ( as a child ) and he told be how furious the animal was. Before they go into months of hibernation they would kill a large animal ( bury the dead animal it in the ground ) and would NOT eat it unless it became putrid , reeking of rotten eggs..

    WELL WHAT WOULD BE NO 300 RANK.

    it is about PIN WORMS on as$hole.

    Check out the comment dated 18th Dec 2013 , about surcharging the anus with oxygen 5 times a day to prevent pinworms disrupting your REM sleep. This is a 6000 year old Ayurvedic cure for pinworm which happens when you eat non-veg heavy meats and do NOT wash your as$hole after a crap.
    Punch into Google search-
    VEDIC PRACTISES IN MECCA VADAKAYIL

    If I were a white JEW, I would have been an international celebrity. but then who cares?

    I have reached a stage where ONLY I can evaluate myself--

    one of my DUTCH bosses tried to patronise me nearly 2 decades ago -- he said he has given me a good confidential service report-

    so i told him something in Hindi -- with its translation.

    VADAKAYIL KHUD QUESTION PAPER SET KARTA HAI !

    VADAKAYIL KUD EXAM LIKTHA HAI !!

    VADAKAYIL KHUD NUMBER DETA HAI !!!

    capt ajit vadakayil sets his own exam question paper, he writes the exam , and then he gives himself the marks .

    THIS IS THE MEANING OF LIBERATION.

    believe me -- that man hugged me ( NO patronising here ) and said -- he expected such an frank retort from me .

    he said- every other captain would have said thank you .

    he was told to enter into this dialogue by the single man owner of that shipping company . this was about my " CUT THE CRAP " EMAILS -- where i would point out that the EMPEROR IS NAKED .

    99% of the people will NOT even understand the wisdom and gravity of the statement above.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I think to a level i have reached to this point ...... i feel i am all by myself

      earlier it was a chaotic feeling ..... now its liberating ..... thanks to you

      Delete
  4. Rakesh Kumar Khandelwal
    October 21, 2014 at 4:14 AM
    This article is one of my favorite write ups on your blog..I read it almost monthly basis ...
    There is something seriously wrong with Indian mindsets..may be kind of cerebral disintegration due to centuries of slavery...This article & "MANAGING TIME" one...has to be BLUEPRINT CODE for young people like me in 30-45 group..because we are on the cusp of experiencing these issues..But strangely only 12 comments here and may be 5-10 there...But on the new "Fart" one there are 200+..
    Also Captain...These blogs are of days when the innocence was still preserved...Now a days too much of discussion is based out on Toilet Paper of India...too many trolls..too many sycophants...
    You wont believe i have this,time,humor management & that "Super typhoon bart" printed and stapled with me..brilliant content. There is one post which is SERIOUSLY awaited by many readers.."Good Upbringing of children"..you know general guidelines ..we all know all but Captain Style Mind Reformatting Guided Missile is what I am waiting..

    ReplyDelete
    Replies
    #######################

    Capt. Ajit VadakayilOctober 21, 2014 at 5:11 AM
    hi rk,

    every young indian about to take a corporate job must read the following posts compulsorily.

    nowdays people who have never seen a mountain write books on mountaineering and land up in the TOP 100 OF TIME MAGAZINE..

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/change-management-capt-ajit-vadakayil.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2013/04/domino-effect-in-change-management-capt.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/blue-ocean-leadership-capt-ajit.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/time-management-capt-ajit-vadakayil.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/virtual-teaming-capt-ajit-vadakayil.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/mentoring-at-sea-capt-ajit-vadakayil.html

    THINK IS THE HARDEST THING ON THIS PLANET.

    I DOUBT THE EMINENT PEOPLE WHO COME ON PRIME TIME TV -- THE MANAGEMENT GURUS -- CAN EVEN UNDERSTAND WHAT I HAVE WRITTEN ABOVE .

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  5. TODAY MY SELF EXAMINER ENGINEERING SERIES IS USED ALL OVER THE PLANET . .

    I AM NOT AN ENGINEER , BY A SHIP CAPTAIN-- MASTER NAVIGATOR

    YOU CAN ANSWER MY SELF EXAMINER UNLESS YOU HAVE A THOROUGH UNDERSTANDING OF THE SUBJECT.

    YOU HAVE TO GO INSIDE THE MACHINERY LIKE A GHOST AND SEE IT FROM INSIDE TO OUTSIDE--LATERAL THINKING IS NEEDED.

    I HAVE NOT THOUGHT LIKE AN ENGINEER --THIS IS WHERE THE MAGIC LIES.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/10/marine-engineering-self-examiner.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/05/marine-engineering-self-examiner.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/12/marine-engineering-self-examiner-ships.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/11/marine-engineering-self-examiner.html

    ON MY SHIP, WHEN ENGINEERS WERE IN DEEP SHIT-- THE TECH BOSSES USED TO CALL UP THE CHIEF ENGINEER AND COMMAND HIM-- ASK THE CAPTAIN-- HE IS BETTER THAN YOU.

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  6. http://www.odishanewsinsight.com/national/moderate-expectations-low-chance-of-major-agreement-at-cop21/

    THE ZIONIST JEW RULED WHITE NATIONS WILL ESTABLISH AN "INSPECTOR RAAJ " IN THRID WORLD NATIONS.

    BUT THE THIRD WORLD NATIONS CANNOT CHECK WHITE NATIONS--AS WE ARE NOT TECHNICALLY QUALIFIED.

    ON BRITISH AND US FLAGGED SHIPS WHICH I COMMANDED ALL POLLUTION REGULATIONS WERE LAX.

    ON OTHER FLAG SHIPS THE WHITE VETTING INSPECTORS CAME AND REALLY TROUBLED US . .

    I WORKED IN A BRITISH COMPANY , THE LARGEST OIL TANKER COMPANY IN THE SEVENTIES , WITH MOST LARGEST CRUDE CARRIERS VLCC/ ULCC - AND FOUND OUT THAT THE WHITE OFFICERS HAD BEEN MERRILY PUMPING CRUDE OIL INTO THE SEA.

    I WAS THE FIRST BROWN CAPTAIN.

    AFTER 13 YEARS OF DELIVERY, WITHING 6 HOURS OF TAKING OVER COMMAND, I FOUND THAT THE WHITE SKINNED CHOOTS , HAD MISTAKEN THE CLEAN SLOP TANK FOR THE DIRTY SLOP TANKS--AND EVERY ENTRY IN THE "MARPOL OIL RECORD BOOK" WAS A WHITE LIE .

    THE PUNISHMENT IS IMPRISONMENT . . .

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/11/annex-1-closed-cycle-wash-on-chemical.html


    the INCOMPETENT white officers did NOT know BASIC tankerwork.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2012/05/odmcs-decanting-of-annex-1-slops-on.html


    QUOTE : The old captains , bedded down for retirement, were already pissed off with me because within 24 hours of taking over command I had sent them a message stating that all past oil record book entries treat port slop tank as the dirty slop and stbd slop as the clean slop ( closed cycle wash ) while it is actually opposite, as the position of the lower equalizing valve determines which is slop clean and which is dirty. And all of them has inspected the ship and done sailing audits over the past 13 years. It also proved that the ship and the company had flouted Marpol regulations over 13 years.UNQUOTE

    The above para is in the post below.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2010/12/super-typhoon-bart-perfect-storm-capt.html

    PUT THIS COMMENT IN MODI, JAVEDEKARs, PIYUSH GOELs, RAJNATH SINGHs, AMIT SHAHs, PARRIKARs , PRASADs WEBSITES

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  7. STOP FUCKIN' PRESS:

    Somebody asked me today--

    Why do you use BAD words in your posts ?

    Why don’t you correct your spelling mistakes – all you need is to RC the mouse on the red wavy line –

    Why is your font and size in such a mess—

    When I was commanding ships at sea, many of my shore bosses told me— “Captain Ajit, if you showed some HUMILITY, you would have been such a great captain—the very best . Why do you kick the beehive to collect honey?”

    I replied “ It is my style—ever noticed that the bees don’t sting me?”

    THAT IS THE MAGIC POWER OF MERIT, TRUTH AND RIGHTEOUSNESS.

    Despite all my DELIBERATELY INFLICTED drawbacks , I command an INSANE 347.5 million on Google+ count.

    https://plus.google.com/109255865130996771184/posts

    and a stupendous 3.5 million profile views

    https://www.blogger.com/profile/14410812789424637654

    - considering I have been blogging seriously only for 4 years .

    Now, what was the qualification of my shore bosses?

    ABILITY TO GIVE EGO MASSAGE TO THE TOP HONCHO , ABILITY TO COMPROMISE , ABILITY TO BE SERVILE ( COVERED WITH A THIN VENEER OF HUMILITY ) , ABILITY TO SHIVE IN REFLECTED LIGHT — the least said the better..

    The most valuable man in any team is the man who has the ability to climb the tallest tree and holler without asking permission , “WRONG JUNGLE !”

    Even Wikipedia had started providing my blog post link.

    I CHECKMATED it by using filthy words.

    No main stream media could dare to provide a link – whoever did this would lose his job !!

    I DO NOT WISH TO RIDE PIGGY BACK ON ANY SOLD OUT PROSTITUTE MAIN STREAM MEDIA.

    THIS BLOGSITE HAS COME UP ON ITS OWN MERIT AND STEAM .

    My jealous detractors tried to run me down- people got curious , came to my site to check out , and they became my loyal fans.

    I love to hit six consecutive sixes into a hostile crowd- baying for my blood -it makes me perform -- i have never been afraid to step out of my comfort zone .

    The proof of the pudding lies in the eating—NOT faalthu awards or faalthu praise from food critics.

    It has always been my style to hand the SWORD OF DEMOCLES as soon as I take over command of a ship.

    I announce my arrival on board by a resounding kick on the COLLECTIVE BALLS of my shore bosses—they know this from 20/20 hindsight, and they are told by their top boss to wear undie pads ( like cricket batsmen ) .

    Why did the big boss ask them to do this?

    Pray?

    Prithee?

    —because he knows that the collective competence of his entire shore team was the DIRT UNDER THE FINGER NAIL of Capt Ajit Vadakayil.

    People are willing to listen what BAD BOY Maradona has to say on the subject of soccer- he needs NO introduction or production of bonafides.

    AT SEA , AS A SHIPS CAPTAIN FOR 3 DECADES, MY ETHOS WAS SO HUGE (LITERALLY- CAPTAINs SHIT DOES NOT SMELL ) THAT MANY OF MY SHORE BOSSES WHO GAVE ME A BAD SERVICE REPORT GOT SACKED.

    ONLY MERIT CAN WIN THE SOUL !

    Capt Ajit Vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  8. STOP FUCKIN' PRESS:

    Somebody asked me today--

    Why do you use BAD words in your posts ?

    Why don’t you correct your spelling mistakes – all you need is to RC the mouse on the red wavy line –

    Why is your font and size in such a mess—

    When I was commanding ships at sea, many of my shore bosses told me— “Captain Ajit, if you showed some HUMILITY, you would have been such a great captain—the very best . Why do you kick the beehive to collect honey?”

    I replied “ It is my style—ever noticed that the bees don’t sting me?”

    THAT IS THE MAGIC POWER OF MERIT, TRUTH AND RIGHTEOUSNESS.

    Despite all my DELIBERATELY INFLICTED drawbacks , I command an INSANE 347.5 million on Google+ count.

    https://plus.google.com/109255865130996771184/posts

    and a stupendous 3.5 million profile views

    https://www.blogger.com/profile/14410812789424637654

    - considering I have been blogging seriously only for 4 years .

    Now, what was the qualification of my shore bosses?

    ABILITY TO GIVE EGO MASSAGE TO THE TOP HONCHO , ABILITY TO COMPROMISE , ABILITY TO BE SERVILE ( COVERED WITH A THIN VENEER OF HUMILITY ) , ABILITY TO SHIVE IN REFLECTED LIGHT — the least said the better..

    The most valuable man in any team is the man who has the ability to climb the tallest tree and holler without asking permission , “WRONG JUNGLE !”

    Even Wikipedia had started providing my blog post link.

    I CHECKMATED it by using filthy words.

    No main stream media could dare to provide a link – whoever did this would lose his job !!

    I DO NOT WISH TO RIDE PIGGY BACK ON ANY SOLD OUT PROSTITUTE MAIN STREAM MEDIA.

    THIS BLOGSITE HAS COME UP ON ITS OWN MERIT AND STEAM .

    My jealous detractors tried to run me down- people got curious , came to my site to check out , and they became my loyal fans.

    I love to hit six consecutive sixes into a hostile crowd- baying for my blood -it makes me perform -- i have never been afraid to step out of my comfort zone .

    The proof of the pudding lies in the eating—NOT faalthu awards or faalthu praise from food critics.

    It has always been my style to hand the SWORD OF DEMOCLES as soon as I take over command of a ship.

    I announce my arrival on board by a resounding kick on the COLLECTIVE BALLS of my shore bosses—they know this from 20/20 hindsight, and they are told by their top boss to wear undie pads ( like cricket batsmen ) .

    Why did the big boss ask them to do this?

    Pray?

    Prithee?

    —because he knows that the collective competence of his entire shore team was the DIRT UNDER THE FINGER NAIL of Capt Ajit Vadakayil.

    People are willing to listen what BAD BOY Maradona has to say on the subject of soccer- he needs NO introduction or production of bonafides.

    AT SEA , AS A SHIPS CAPTAIN FOR 3 DECADES, MY ETHOS WAS SO HUGE (LITERALLY- CAPTAINs SHIT DOES NOT SMELL ) THAT MANY OF MY SHORE BOSSES WHO GAVE ME A BAD SERVICE REPORT GOT SACKED.

    ONLY MERIT CAN WIN THE SOUL !

    Capt Ajit Vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  9. STOP PRESS:

    SOMETIMES MY READERS WONDER HOW I GET SO MUCH OF UNKNOWN INFORMATION..

    A CHUNK OF IT CAME BY "SHAKING DOWN " PEOPLE.

    MAKE SOMEONE FEEL THAT IF HE DOES NOT CONFESS- HE WILL GO TO JAIL-- AND I HAVE THE POWER TO DO IT.

    THIS IS WHO I CAME TO KNOW SECRETS OF "INDIAN SHIP MANAGEMENT COMPANIES "

    EXAMPLE?

    ONCE I WAS PUT IN A HOTEL ROOM WITH SAME SEROUS DEFICIENCIES --SAY THE ROOM DID NOT HAVE A WINDOW

    I WOULD CALL FOR THE TOP MANAGER AND SHAKE HIM DOWN.

    BUT HEY--

    BUT I MAY RE-CONSIDER , IF HE TELLS ME HOW MUCH KICK BACK PERCENTAGE HE GIVES TO THE MANNING OFFICE WHO PUTS SHIP OFFICERS IN HIS HOTEL.

    PAT- THE ANSWER WILL COME-- 40 %

    THIS MEANS IN A HOTEL ROOM COSTING 5000 BUCKS A DAY 2000 BUCKS GOES TO THE POCKET OF OWNER/ MANAGER OF THE MANNING OFFICE.

    I HAVE SHAKEN DOWN SHIPPING ACCOUNTANTS IN FOREIGN NATIONS . NOBODY LIKES JAIL

    I HAVE COME TO KNOW OF SLIMY SHIP MAMANGEMENT INDIAN COMPANIES WHO PAY AN OFFICER 6000 DOLLARS A MONTH-- BUT THEY FORGE THE WHOLE SIGNED SHEET AGAIN ( ENTIRE CREW ) IN THE OFFICE , AND CHARGE THE JAPANESE SHIP OWNER 30% EXTRA.

    THAT MEANS IF THE ACTUAL WAGES GIVEN ARE 2 LAKHS DOLLARS PER MONTH 60,000 DOLLARS ARE SKIMMED OFF BY THE INDIAN SHIPMANAGEMENT COMPANY--WITHOUT THE CREW OR THE JAP SHIPOWNER KNOWING.

    OFFICERS AND CREW ARE MADE TO PAY FOR THE "FLAG DOCUMENTATION" SAY--PANAMA/ MONROVIA ETC SAY 800 DOLLARS-- BUT THEY COLLECT THIS MONEY FROM THE JAP OWNERS TOO--

    FLAG DOCUMENTATION-- CERTIFICATE OF COMPETENCY, CDC, SPECIAL VERTIFICATES LIKE OIL / CHEMICAL/ GAS ADVANCED COURSEs ETC

    I HAVE THE POWER TO JAIL SEVERAL HIGH FLYING MAHA MERUS WITH PROOF. I HAVE REVEALED JUST 2%.

    SOME OF THEM ARE IMMORAL SONS OF BITCHES-- THEY WILL SELL THEIR OWN MOTHERS TO WHORE HOUSES.

    WELL THEY WILL READ THIS TODAY--AND ALL WILL SHIT IN THEIR LANGOTS AND SPEND SEVERAL SLEEPLESS NIGHTS

    capt ajit vadakayil
    ..


    Capt. Ajit VadakayilFebruary 26, 2016 at 2:31 PM
    SOMEBODY CALLED –

    ASKED ME CAN YOU REVEAL SOME MORE ABOUT THESE BASTARDS RUNNING INDIAN SHIP MANAGEMENT COMPANIES—

    OK— TWO MORE

    AAA- MONTHLY ALLOTMENTS TO HOME BANK REACHING LATE.
    ##################################

    LET US SAY THAT I SENT 15000 USD AS MONTHLY ALLOTMENT TO MY WIFE

    IT WILL REACH MY HOME ONLY AFTER 20 DAYS

    THE FIRST 20 DAYS , THEY MILK OFF THE INTEREST ( HUGE AMOUNT FOR THE WHOLE CREW ) IN SOME BANK.

    AS A BONUS TO THESE BASTARDS I WILL NOT REVEAL THEIR FCNR / NRE MONEY CHANNELING VIA THE MAURITIUS ROUTE OR WHATEVER -- FERA - AS OF NOW


    BBB- A LOT OF COMPANIES DEMAND THE FIRST MONTHs SALARY AS BRIBE.
    ######################################

    I STOPPED THIS WHEN I CAME TO KNOW ABOUT THIS.

    EXAMPLE: I HAD A BANGLADESI OFFICER WHO HAD TO PAY HIS RECRUITING MANNING AGENT ( A SHORE CAPTAIN ) AT DHAKA , HIS FIRST MONTHs SALARY- BEFORE BOARDING THE SHIP.

    THIS MEANS YOU WORK THE FIRST MONTH WITHOUT SALARY.

    I CALLED UP THE TOP HONCHO IN DENMARK ( MY DIEHARD FAN ) AND STOPPED THIS NONSENSE , THAT VERY MINUTE.

    Capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  10. Slasher
    April 11, 2016 at 9:20 PM
    Captain

    I tried to let people know that the Kollam Temple Explosion must be investigated for sabotage. "The Hindu" newspaper reported today that three cars laden with explosives were found next to the Kollam Temple today and that police are investigating. Does this mean that while the Temple crowd was enjoying fireworks, a massive bomb blast was triggered? What could cause such a massive explosion based on what you know?

    There are idiots on FirstPost and other news sites who comment like this: "Gundu, Amittu, Kathinavedi etc" are so powerful, which is commonly used in Kerala... What do you expect? when Hundreds and thousands of these things stored in a building that catches fire? Have you never heard of fireworks disasters which destroyed 100's of buildings happened elsewhere in the world.

    Does this make sense?
    Slasher

    ReplyDelete
    Replies
    ###############
    Capt. Ajit Vadakayil
    April 11, 2016 at 9:58 PM
    hi s,

    I HAVE BEEN INVOLVED IN CHANGING FORE FIGHTING PROCEDURES AT SEA.

    IT REQUIRES KNOWLEDGE FROM THE MOLECULAR LEVEL.

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/02/me-crankcase-oil-mist-detector-alarm-on.html

    THIS IS WHY NO SON OF A BITCH HAS BEEN ABLE TO FIND OUT WHY WORLD TRADE CENTRE COLLAPSED -- AFTER HUNDREDS OF THOUSANDS OF REPORTS AFTER 15 YEARS

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/09/mystery-of-911-solved-hydrogen-fires.html

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  11. I read this post. Its just perfect about the creation and the use of the many fields. Thank you so much for the post.
    Marine Tankless Water hHater

    ReplyDelete

  12. nobeatingroundthebush
    June 11, 2016 at 1:11 PM

    Every weekend in the Mumbai naval harbour u can see a fleet of naval ships sailing off with families of naval personnel for a picnic. This occurs every weekend. A few years back there was also an accident where two naval ships collided while returning back.

    The army guys are constantly in war either in kashmir or north east.
    The airforce is sometime or the other involved in rescue missions.

    But these naval guys have been enjoying peace time since 1971 at our expense.....They have become Chalta hai....

    They are not even patrolling our coasts properly....and of course no intelligence gathering....Otherwise who would Rascals like Kasab and his friends enter through the mumbai coast?

    There is a lot of smuggling and pilfering of cargo and diesel etc going on off Mumbai and the konkan coast. These guys collect hafta!!!!

    Delete
    ############################

    Capt. Ajit Vadakayil
    June 11, 2016 at 1:45 PM

    hi n,

    ALMOST ALL INDIAN NAVY OFFICERS BECOME SEA SICK AND PUKE HEIR GUTS OUT EVEN IN SLIGHT ROUGH WEATHER.

    I KNOW BECAUSE AT SEA ALMOST ALL OUR ELECTRICAL OFFICERS ( USLESS -PATHETIC IN WORK ) ARE FROM THE INDIAN NAVY--AT LEAST 70 OF THEM HAVE SAILED WITH ME .

    AS A JUNIOR OFFICE IN SCI, I HAVE SAILED WITH SEVERAL COMMODORES, CAPTAINS, COMMANDERS AND LT COMMANDERS -- ALL MEN OF POOR CHARACTER AND COWARDS.

    AS A YOUNG MAN I USED TO WONDER HOW OUR NATION IS BEING PROTECTED BY THESE MEN OF STRAW.

    AND MIND YOU THEY MADE MAX NOISE FOR OROP. THE NAVAL OFFICERS WEAR WHITE UNIFORM AND STRUT AROUND LIKE PEACOCKS --AND SALUTE MAANGHTA HAI BHAIYYA .

    WANT AN EXAMPLE OF INDIAN NAVY COMPETENCE?

    check out my comment in the post below-- this is the PITS

    http://defenseblog-njs.blogspot.in/2012/09/ins-vikramaditya-trial-malfunctions-to.html

    TODAY MARINE ENGINEERS ALL AROUND THE PLANET PASS THEIR EXAMS USING MY SELF EXAMINER--THE QUESTIONS COME FROM THE POSTS BELOW

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/11/marine-engineering-self-examiner.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/10/marine-engineering-self-examiner-water.html

    I AM NOT AN ENGINEER- JUST A DECK BOY

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete

  13. nobeatingroundthebush
    June 11, 2016 at 1:11 PM

    Every weekend in the Mumbai naval harbour u can see a fleet of naval ships sailing off with families of naval personnel for a picnic. This occurs every weekend. A few years back there was also an accident where two naval ships collided while returning back.

    The army guys are constantly in war either in kashmir or north east.
    The airforce is sometime or the other involved in rescue missions.

    But these naval guys have been enjoying peace time since 1971 at our expense.....They have become Chalta hai....

    They are not even patrolling our coasts properly....and of course no intelligence gathering....Otherwise who would Rascals like Kasab and his friends enter through the mumbai coast?

    There is a lot of smuggling and pilfering of cargo and diesel etc going on off Mumbai and the konkan coast. These guys collect hafta!!!!

    Delete
    ############################

    Capt. Ajit Vadakayil
    June 11, 2016 at 1:45 PM

    hi n,

    ALMOST ALL INDIAN NAVY OFFICERS BECOME SEA SICK AND PUKE HEIR GUTS OUT EVEN IN SLIGHT ROUGH WEATHER.

    I KNOW BECAUSE AT SEA ALMOST ALL OUR ELECTRICAL OFFICERS ( USLESS -PATHETIC IN WORK ) ARE FROM THE INDIAN NAVY--AT LEAST 70 OF THEM HAVE SAILED WITH ME .

    AS A JUNIOR OFFICE IN SCI, I HAVE SAILED WITH SEVERAL COMMODORES, CAPTAINS, COMMANDERS AND LT COMMANDERS -- ALL MEN OF POOR CHARACTER AND COWARDS.

    AS A YOUNG MAN I USED TO WONDER HOW OUR NATION IS BEING PROTECTED BY THESE MEN OF STRAW.

    AND MIND YOU THEY MADE MAX NOISE FOR OROP. THE NAVAL OFFICERS WEAR WHITE UNIFORM AND STRUT AROUND LIKE PEACOCKS --AND SALUTE MAANGHTA HAI BHAIYYA .

    WANT AN EXAMPLE OF INDIAN NAVY COMPETENCE?

    check out my comment in the post below-- this is the PITS

    http://defenseblog-njs.blogspot.in/2012/09/ins-vikramaditya-trial-malfunctions-to.html

    TODAY MARINE ENGINEERS ALL AROUND THE PLANET PASS THEIR EXAMS USING MY SELF EXAMINER--THE QUESTIONS COME FROM THE POSTS BELOW

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/11/marine-engineering-self-examiner.html

    http://ajitvadakayil.blogspot.in/2011/10/marine-engineering-self-examiner-water.html

    I AM NOT AN ENGINEER- JUST A DECK BOY

    capt ajit vadakayil
    ..

    ReplyDelete
  14. Thanks for sharing this blog about Steam Boiler. Really your informative blog helpful for Steam Boiler.

    ReplyDelete
  15. Much obliged to you for giving posts and articles were exceptionally astounding. I truly preferred as a part of the article. With a decent and intriguing themes. Has helped many individuals who don't challenge things individuals ought to know. You require more promote this in light of the fact that numerous individuals Boiler Manufacturer. Really your informative blog helpful for Boiler Manufacturer

    ReplyDelete